joi, 19 februarie 2009

Vara indiana a lui Petre Roman: criza varstei sau diversiune?

Divortul sotilor Roman e vazut fie ca efect al andropauzei, fie ca o potentiala nevoie de publicitate
.

E sau nu e adevarat ca familia Roman se destrama? Intrebarea a aparut pe fondul unor articole din presa de scandal, care incearca sa acrediteze ideea ca asa-zisul divort este doar praf in ochii media, care l-a cam neglijat in ultimii ani pe politicianul Petre Roman.

Sa fi lansat Roman zvonul divortului, in dorinta de a reveni in lumina reflectoarelor, in preajma campaniei
electorale pentru europarlament? In acest caz, nu-si pierde, oare, alegatoarele care candva l-au admirat, dar acum au ajuns la varsta la care nu si-ar dori un barbat plecat de acasa?

Ideea divortului de fatada a fost alimentata si de faptul ca Mioara Roman a lasat de-o parte statutul de femeie onorabila si a acceptat sa faca declaratii publice despre problemele din casnicie.

Transparenta doamnei Roman e deopotriva apreciata si incriminata de public, dar a starnit si suspiciunea ca, prin declaratii, ea ar intretine scandalul mediatic.

Psihologic vorbind, amandoi sunt de vina

Din declaratiile doamnei Roman, situatia e clara: Petre a parasit domiciliul conjugal, iar ea va intenta divort din cauza asta. Psihiatrul Florin Tudose nu se grabeste cu verdictul: "E un divort neobisnuit, avand in vedere anvergura personajelor si felul in care s-au manifestat pana acum. Dar nu e improbabil. Nu avem date exacte despre ce s-a intamplat intre cei doi soti dupa ce fetele si-au luat zborul din cuib, si in familia Roman a aparut "sindromul de cuib gol". Poate ca cei doi soti, ramasi singuri, au constatat ca nu mai au ce sa imparta. Poate ca ultimii 16 ani si preocuparile politice ale sotului i-au indepartat. Ceea ce e clar ca, dupa atatia ani de casnicie, motivele de despartire trebuie cautate la ambii parteneri. Nu e numai unul de vina".

Mioara, o femeie traumatizata

Psihiatrul nu neglijeaza nici aspectul crizei varstei, care a contribuit la plecarea de acasa a lui Roman.

"Se intampla ca barbatii ajunsi in dupa-amiaza vietii sa doreasca sa-si mai incerce fortele. Poate domnul Roman, la cei 60 de ani, a fost atins de ceea ce se cheama in psihopatologie "vara indiana". Vara indiana sunt acele cateva zile calduroase din luna noiembrie, cand te gandesti ca vara de fapt n-a plecat, ca se mai poate intoarce", explica Tudose.

De ce n-a divortat Roman cand era adulat de femei? Poate ca atunci era multumit de felul in care era iubit de nevasta lui si nu se gandea la alte femei, adauga psihiatrul.

Florin Tudose spune ca i se pare improbabil scenariul simularii divortului deoarece, indiferent de protagonistii unei asemenea intamplari, divortul e o trauma.

"Divortul e o trauma mult prea mare ca sa fie folosit in astfel de scopuri. Trauma cea mai puternica dupa moartea partenerului, a parintilor sau a copiilor.

Deci, cei care o judeca pe doamna Roman, ca poate reactioneaza altfel decat s-ar fi asteptat ei de la o femeie onorabila, sa stie ca divortul e o trauma puternica. Nu poti sti cum reactionezi, doamna Roman e acum un om traumatizat".

Speculatii

Dosarul mineriadei, o pista falsa

In presa de ieri au aparut speculatii potrivit carora divortul sotilor Roman n-ar fi nimic altceva decat un aranjament prin care averea familiei sa fie pusa la adapost de rigorile legii, in cazul in care fostul premier ar fi condamnat penal.

Rationamentul se baza pe faptul ca procurorii ar fi schimbat recent calitatea de martor in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 intr una de urmarit. In realitate, Roman este cercetat de ani buni in acest dosar, alaturi de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si alte persoane.

Mai exact, stirea privind acuzarea fostului prim-ministru dateaza din 2005, cand avocatul lui Ion Iliescu a declarat, la finalul unei audieri, ca Iliescu a fost pus sub invinuire si "are calitatea procesuala pe care o au Roman si Voiculescu, adica sunt invinuiti pentru o paleta larga de infractiuni".

Potrivit aparatorului, acestia sunt acuzati, printre altele, de subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale, talharie, asociere in vederea comiterii de infractiuni, lipsire de libertate in mod ilegal, crime impotriva umanitatii.