• majoritatea şefilor de instituţii de învăţământ au acumulat, în ultimii ani, bunuri considerabile pe care fie le-au trecut pe numele lor, fie pe cel al soţiei şi copiilor • la nivel declarativ, toţi sunt de acord ca, odată cu transformarea inspectoratelor şcolare în direcţii şi cu numirea directorilor de şcoli de către primari, să îşi depună declaraţiile de avere
Vile, case, apartamente, autoturisme, conturi şi credite sunt câteva dintre rezultatele muncii din ultimii ani a unor directori binecunoscuţi în Suceava. Nu este vorba de patronii unor societăţi care au cifre de afaceri de ordinul milioanelor de lei, ci de cele ale unor directori sau şefi pe la instituţii de învăţământ preuniversitar. Dacă la unii este justificat faptul că au acumulat aceste averi întrucât deţin firme prin care au derulat afaceri profitabile, alţii nu au avut, cel puţin la nivel declarativ, altă sursă de venit decât salariile de bugetar. O parte dintre persoanele în cauză au putut fi contactate de reporterii ziarului Obiectiv. Câţiva şefi au fost mai puţin receptivi la demersul jurnalistic şi au dat răspunsuri evazive. De altfel, declaraţiile de avere au constituit o temă de gândire pentru fiecare din şefii actuali sau foşti ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mulţi din directorii şcolilor şi liceelor contactaţi de reporterii ziarului, indiferent că sunt cei care au acumulat averi considerabile sau decente. Totuşi, niciuna dintre persoanele contactate nu au afirmat reporterilor că ar fi împotriva declarării averilor pe care le-au dobândit de-a lungul vremii.
De remarcat este însă că, până în prezent, numai unul dintre foştii şefi ai IŞJ a avut această iniţiativă. Este vorba de Niculai Barbă, demersul său însă neavând succesul scontat. Înlocuitorul acestuia, Daniel Hrenciuc, a recunoscut că demersul pe care îl făcuse Niculai Barbă la data respectivă era benefic pentru a stimula transparenţa în activitatea de învăţământ, dar a evitat să comenteze motivele pentru care la data respectivă nu a vrut nimeni să urmeze exemplul lui Niculai Barbă. În schimb, acesta a explicat că a fost vorba de un ordin al ministrului pe care majoritatea şefilor de inspectorate şcolare l-au contestat în instanţă.
În ce-l priveşte pe inspectorul adjunct Daniel Hrenciuc, acesta ne-a declarat că averea pe care o are constă într-o casă în municipiul Rădăuţi pe care a cumpărat-o după ce a vândut apartamentul şi a accesat un credit de la ING Bank. Singura maşină pe care susţine că o are este un automobil marca Nissan fabricat în 1992. Ceva mai înstărit sub aspectul proprietăţilor imobiliare s-a arătat a fi celălalt adjunct de la IŞJ Suceava, Vasile Monacu care s-a declarat, de altfel, dispus să afişeze declaraţia de avere. Actualul şef al IŞJ Suceava, Petru Carcalete ne-a declarat: "nu cred ca ar fi vreun inspector care sa nu-şi depună declaraţia de avere. Chiar dacă nu sunt obligat eu am facut-o". În ce îl priveşte, el a declarat că are o firmă (care comercializează termopane - n.red.), un automobil Dacia şi o casa la Rădăuţi despre care a spus că este moştenită de la părinţi.
Şi mai înstăriţi sunt cei din fosta conducere a IŞJ Suceava. Inspectorul adjunct de la acea vreme, Simion Slevoacă, deţine pensiunea Voichiţa din oraşul Frasin. El nu a putut fi contactat pentru a putea comenta cu privire la modificările privind legea învăţământului şi nici cu privire la averea sa şi la modul prin care a dobândit-o.
Celălalt adjunct al IŞJ a fost contactat de reporterii ziarului Obiectiv şi s-a declarat în favoarea publicării pe site-ul primăriilor sau al Inspectoratului a declaraţiilor de avere. "Neapărat ar trebui făcut acest lucru pentru că s-ar evita foarte multe discuţii cu privire la averile dobândite", a declarat Virginel Iordache. El a precizat că dacă nu s-ar face publice, atunci cei neavizaţi ar putea crede că averile s-ar fi dobândit în mod ilegal. Despre el, s-a spus că deţine un apartament în cartierul George Enescu şi unul lângă staţia de Salvare, o casă în Obcine şi una în construcţie în comuna Scheia, două automobile Audi, unul A4 adus din Germania şi unul A6. Virginel Iordache a declarat, însă, că are numai o casă (de dimensiuni considerabile - vezi foto) pe strada Bistriţei din cartierul Obcine, un teren de 20 de ari şi un automobil. În momentul în care pornise construcţia casei din Obcine a vândut un automobil mai scump şi a cumpărat un autoturism Dacia.
A doua zi după ce a făcut aceste afirmaţii, Virginel Iordache a venit cu alte precizări, spunând că este nemulţumit de faptul că sunt lansate zvonuri şi afirmaţii nefondate la adresa fiului său şi a soţiei sale. Printre altele, el a explicat că este explicabil să aibă o avere având în vedere faptul că a muncit aproape 30 de ani în învăţământ. În ce priveşte faptul că şi soţia sa este bugetar şi că nu au avut afaceri, Virginel Iordache a explicat că el este singur la părinţi iar soţia sa are doar o soră şi în acest fel a putut fi susţinut mai bine de părinţi.
Nici averea lui Mihai Vitcu - fostul şef al IŞJ - nu este de lepădat. El a declarat, ca şi Petru Carcalete, că şi-a postat declaraţia de avere pe site-ul Consiliului Judeţean, respectiv al Consiliului Local Rădăuţi. Totodată, s-a declarat de acord cu publicarea averilor directorilor pe pagina web a primăriilor din localităţile unde sunt şcolile pe care le conduc. Pe de altă parte, în declaraţia sa de avere nu figurează un automobil pe care VW Passat pe care l-a dat fiului său. "Perla coroanei" este, însă, vila uriaşă - mai mare decât a fostului adjunct Virginel Iordache - care este situată în municipiul Fălticeni, în imediata apropiere a Liceului Agricol, al cărui director este Mihai Vitcu. Întrebat cu privire la acest aspect, foştul şef al IŞJ ne-a declarat că această casă nu ar fi a sa, ci a fiicei sale care este profesoară la Colegiul Imperial Britanic.
O parte dintre directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ din municipiul Suceava au putut fi contactaţi de reporterii ziarului Obiectiv de Suceava. Fostul director al Colegiului tehnci de Industrie Alimentară, Violeta Cleja - actualmente director adjunct - a declarat că "în principiu, acolo unde este transparenţă, lucrurile merg mai bine". A precizat că nu are o opinie autorizată, dar că, în opinia ei, este binevenită o asemenea prevedere legală care să oblige pe şefii învăţământului sucevean să îşi afişeze pe site declaraţia de avere. În ce priveşte averea ei, ea a infirmat faptul că ar avea o casă la Dragomirna sau apartament cumpărat în rate la Bucureşti, susţinând că are doar un singur apartament în Suceava. Nu a făcut niciun fel de referire la casa pe care o are în Dărmăneşti, fiind vecini cu familia Macoveiciuc.
Deşi la nivel declarativ, directorul Colegiului Tehnic "Petru Muşat", Maria Teodoreanu s-a arătat a fi o persoană căreia îi place să aibă o atitudine transparentă, atunci când a fost întrebată despre averea sa a fost reticentă. Ea a ţinut să infirme "zvonul" că ar avea o casă la Şcheia, precizând că locuieşte într-un apartament de serviciu
.
A ştiut, însă, mai bine să salveze aparenţele directorul Colegiului Economic şi Administrativ, Corneliu Romaşcu. "Dacă regula generală va fi să se afişeze declaraţiile de avere, atunci va trebui să ne încadrăm", ne-a declarat Corneliu Romaşcu. El a precizat că, în opinia sa, averile şefilor din învăţământ sunt mai mici decât cele din alte sectoare. Întrebat ce ar scrie pe declaraţia sa de avere dacă ar trebui să o depună astăzi, directorul Colegiului Economic şi Administrativ a declarat că are un apartament în Suceava şi a afirmat că nu are două apartamente în Bucureşti, ci numai unul în care stau copii
săi. În ce priveşte cele două autoturisme ale sale, el a declarat că le-a vândut şi că, în prezent, are o Dacia Logan iar soţia sa are un automobil în leasing.
"Sunt primul care îmi voi depune declaraţia de avere", a firmat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional Ştefan cel Mare. Reporterilor ziarului Obiectiv le-a declarat că are o casă în comuna Vama care este în construcţie, însă pe Zamca nu ar avea un duplex, ci o casă. Nu a spus, însă, nimic despre maşinile sau conturile sale. De remarcat, însă, că directorul Dan Popescu este printre puţinii care au acumulat avere având în spate o afacere profitabilă.
Constantin Ciurlă, fostul director al Şcolii Generale nr. 3 şi actualmente membru în consiliul de administraţie - responsabil cu investiţiile - crede că este o idee bună aceea a declaraţiilor de avere. Susţine că are un apartament şi o casă a cărei construcţie a început în anul 1999, care se află în continuare în construcţie şi pe care nu ştie când o va termina. Casa aceasta a început să fie construită cu bani pe care i-a obţinut vânzării unui teren care a aparţinut soţiei sale. Recent şi-a schimbat maşină - o Dacia pe un automobil marcă străină, luat la mâna a doua. Nu a spus nimic despre apartamentele copiilor săi şi despre faptul că acea casă este în vecinătatea celei construite de actualul director al Şcolii generale nr. 3 - profesoara de istorie Venera Rusu.
Directorul Şcolii "Miron Costin", Rodica Cotin, ne-a declarat că este de acord cu modifcările sugerate la legea învăţământului privind transformarea inspectoratelor şcolare în direcţii şi că este de acord cu publicarea declaraţiilor de avere. În ce o priveşte, susţine că nu are nimic de ascuns şi că ar publica-o cu cea mai mare plăcere, deşi acelaşi lucru a făcut şi soţul ei care este angajat la prefectura Suceava. Ea a precizat că deţine un apartament în Suceava, însă soţul ei are o casă moştenită în satul Dumbrăviţa, comuna Vadu Moldovei, împreună cu o suprafaţă de teren de circa un hectar. Ea a precizat că mai are o suprafaţă de 10 ari de teren la Voroneţ.