Ciprian Nastasiu a declarat, ieri, la CSM ca eliberarea lui Hayssam are legatura cu un dosar de trafic international de armament. Cheia sta intr-o declaratie clasificata, data de procuror inspectorilor CSM
Judecarea cazului procurorului Ciprian Nastasiu, pe linie disciplinara, la Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut, ieri, cu usile inchise. Din interiorul acestui dosar transpare insa un troc necesar altui dosar aflat in lucru la acelasi procuror. Acest dosar de trafic de armament, catalogat a fi „de siguranta nationala“, cuprinde informatii despre o serie de oameni politici si alte personaje importante din societatea romåneasca. Despre acest dosar, Ciprian Nastasiu a declarat ieri ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, care a fost investigata de catre inspectorii CSM
Declaratia lui Nastasiu, data inspectorilor, a fost clasificata si se afla la Biroul de Documente Secrete din CSM, la cererea anchetatorului judecat de Consiliu. Avånd in vedere ca ea este legata de activitatea din interiorul dosarului “Trafic de arme” si asociind declaratia de ieri a lui Nastasiu – care spune ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, conturul trocului facut cu sirianul este clar. Ce i se putea oferi lui Hayssam la schimb cu informatiile despre traficul de arme? Eliberarea. Nastasiu se apara, spunånd ca sefii lui, Ilie Botos si Marchel Såmpetru, au stiut fiecare pas al anchetei si al eliberarii, dar au declarat la CSM altceva
Cazul „Ciprian Nastasiu“ a primit un nou termen de judecata disciplinara la CSM pentru data de 7 martie, solicitåndu-se audieri de martori, printre care si fostul procuror general al Romåniei, Ilie Boto, dar si alte probe materiale. Asta inseamna ca tot cazul „Nastasiu“, in ansamblul lui, ascunde elemente care musai trebuie clarificate. Påna una-alta, e vorba si de legatura cu dosarul de siguranta nationala privitor la traficul de armament, pe care Nastasiu il are in lucru si din care razbate izul unui „troc“, unei negocieri judiciare stiute de un cerc foarte restråns de persoane.
Clasificarea prin BDS a declaratiei lui Nastasiu
Eliberarea lui Hayssam are legatura cu dosarul de trafic de armament pe care il are in ancheta procurorul Ciprian Nastasiu, caz ce tine de siguranta nationala si care – conform declaratiilor pe care acesta ni le-a facut, ieri, inainte de a intra la judecata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii – poate constitui un veritabil lant al dezvaluirii unor complicitati cu politicieni si alte persoane importante din societatea romaneasca. Aceasta este, de fapt, si cea de-a doua declaratie data in fata inspectorilor care au investigat cazul, dupa care, Nastasiu a solicitat prin referat, clasificarea continutului acesteia. Clasificarea a sosit la CSM prin BDS. Din datele pe care le detinem, aceasta declaratie ar putea evidentia – spun surse din serviciile secrete – acel „moment operativ“ prin care Nastasiu a catalogat eliberarea lui Hayssam. Aceleasi surse arata ca sirianul ar fi acceptat sa ofere, la un moment dat, informatii ce se constituie azi in mijloace de proba in actualul dosar de trafic de arme. Ceea ce ar putea intora sub interdictia articolului 68 din Codul de procedura penala.
Cuvåntul lui Nastasiu contra cuvåntului lui Botos si Såmpetru
„Eu imi asum responsabilitatea eliberarii lui Omar Hayssam si motivele pentru care am cerut acest lucru in fata instantei, dar ce ma deranjeaza este ca unii spun ca nu au stiut“, a declarat, ieri, ziaristilor, Ciprian Nastasiu. Intrebat despre cine vorbeste, Nastasiu a fost categoric: „Si despre domnul Marcel Sampetru, pe care l-am anuntat telefonic de ccea ce s-a intamplat la instanta, si apoi am vorbit si cu domnul Botos (n.red.: Ilie Botos, la acea data procuror general al Romaniei, in a carui responsabilitate se afla structura DIICOT). Nastasiu a mai explicat ca, daca sefii lui ar fi considerat ca trebuie facut recurs, ar fi facut, pentru ca au avut la dispozitie 24 de ore, intrucat Hayssam nu a fost imediat eliberat, ci abia a doua zi.
Dosarul «Rapirii» are o anexa secretizata si pentru Nastasiu!
Pe de alta parte, Nastasiu a subliniat
ca sefii lui stiau fiecare pas pe care el il face in ancheta si ca dosarul „Rapirea din Irak“ are o anexa secreta pe care nici el nu a vazut-o vreodata, ocupandu-se doar de administrarea
probatoriului „strictamente pe rapire“. Ceea ce-l deranjeaza pe Nastasiu, caruia inspectorii ii prezentasera pana ieri materialul de cercetare, inclusiv declaratiile aflate la acest dosar, este faptul ca Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, dar si ex-procurorul general Botos „nu au recunoscut ca au stiut de ceea ce eu am sustinut la instanta“.
Legatura dintre eliberare si dosarul de trafic cu arme este chiar Hayssam
Declaratia ampla legata de acest dosar privitor la traficul de armament a fost data de Ciprian Nastasiu in timpul
cercetarilor efectuate de inspectorii CSM pe cazul eliberarii sirianului Omar Hayssam, ancheta care a fost finalizata cu concluzia ca Ciprian Nastasiu a facut un act de imixtiune in activitatea altui coleg, dar si exercitare a functiei sale cu rea credinta. Procurorul Nastasiu a confirmat, ieri, ca exista o legatura intre dosarul privitor la traficul de armament, in care se regaseste si Hayssam, dar si politicieni si alte personaje importante din societatea romaneasca. Or, aceasta legatura - afirma surse din serviciile secrete este chiar Hayssam.
Procurorii stiau de pasaportul fals si n-au investigat acest aspect!
Sirianul pare a fi persoana care ar fi acceptat sa ofere procurorului, la un moment dat, o serie de informatii si indicii despre aceasta retea de crima organizata. Intrebarea care se pune este: ce a dat la schimb Parchetul? Ce-ar fi putut da? Eliberarea, mai ales ca motivatia unei boli
ce nu poate fi tratata in cadrul sistemului
penitenciar pica precum o manusa in acest context. Asa fiind, conturul unui troc DIICOT-Hayssam este clar. Numai ca aici s-ar putea pune problema – afirma specialisti in procedura penala - ca Nastasiu sa raspunda, mai devreme sau mai tarziu pentru prevederile articolul 68 din Codul de procedura penala, care arata ca „este oprit a se intrebuita violente, amenintari ori alte mijloace de constrangere, precum si promisiuni sau indemnuri, in scopul de a se obtine probe“. Pe de alta parte, faptul ca nici un serviciu secret nu l-a monitorizat pe Hayssam dupa eliberare, iar acesta a fugit din tara exact in zilele in care Nastasiu era plecat din tara intr-o delegatie, ar fi o dovada ca aranjamentul fusese facut si cineva a dat doar traseul si semnalul. Mai ramane de adaugat la acest contur al „trocului“ faptul ca procurorii au stiut de existenta unui pasaport fals pe numele lui Hayssam cu mult inaintea fugii sirianului si nu au facut nici o investigatie separata legata de acest caz.
Judecata nu s-a terminat. Urmeaza audieri importante!
Ieri, la CSM, Bogdan Licu s-a abtinut din start de la judecarea cazului, pentru ca a fost titular al actiunii disciplinare. Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, care a condus sedinta, a intrebat pe inspectorul CSM, apoi pe Nastasiu, daca au motive pentru care considera ca sedinta ar trebui sa fie declarata „cu usile inchise“. Nastasiu a argumentat cu declaratia sa, clasificata, spunand ca aceasta contine informatii „strict secrete“. La orele 14 a inceput, practic, judecarea cazului Nastasiu. Timp de cateva ore, jurnalistii au facut „13-14“ prin fata usii in spatele careia se dezbatea aprins cazul Hayssam-Nastasiu.
In jurul orelor 17,30, sectia de procurori a ajuns la o concluzie: e nevoie de un nou termen de judecare disciplinara. Mai mult, pana la data de 7 martie, stabilita ca noua infatisare la CSM pentru procurorul Nastasiu, s-a solicitat audierea unor martori. Capi de lista sunt Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, Marcel Sampetru, fost adjunct al acestuia, procurorul Adriana Cristescu, procurorul Alex Mihailiuc, care trebuia sa intre ca procuror de sedinta cand a fost eliberat Hayssam, procurorul sef birou Ioana Albani, fostul procuror sef DIICOT, Daniel Ticau si judecatoarea Sofica Dumitrascu. Tot pana la acea data, trebuiesc depuse urmatoarele probe materiale solicitate in aparare de Nastasiu: stenograma audierii pe cazul Hayssam de la Camera Deputatilor, listingul telefoanelor date si primite inainte si dupa eliberarea lui Hayssam, pozitia oficiala exprimata de parchet in legatura cu concluziile lui Nastasiu si eliberarea sirianului, copiile registrului de poarta (intrari-iesiri, fata-spate) din 24.06.2006, de la Parchetul General. Judecata va avea loc tot cu usile inchise.