Georgia a detaliat în ce constau acuzaţiile care stau la baza plângerii depuse luni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Rusiei.
Printre învinuiri, cea de expulzare colectivă a cetăţenilor georgieni pe baza unei discriminări etnice - expulzare petrecută post-criza diplomatică ce a izbucnit între Rusia şi Georgia în luna septembrie a anului trecut.
Cu toate acestea, oficialităţile ruse susţin că georgienii puşi să îşi facă bagajele se aflau ilegal în Rusia şi de aceea au fost expulzaţi.
Acuzaţii de arestări arbitrare
Georgia acuză Rusia de încălcarea, în mod grav, a unor drepturi şi libertăţi garantate de Convenţia Europeană a Drepurilor Omului.
Ministerul de externe de la Tbilisi a declarat că Rusia a arestat cetăţeni georgieni în mod arbitrar, din motive etnice, fără să le permită să conteste actul reţinerii sau să facă recurs împotriva expulzării.
Georgia a mai acuzat Rusia că nu le-a asigurat asistenţa medicală adecvată celor care s-au îmbolnăvit, şi că astfel s-a ajuns la moartea a cel puţin trei georgieni aflaţi în detenţie rusă.
Reprezentantul Georgiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Besarion Bohaşvili,a spus că cei expulzaţi au fost ţinuţi în nişte condiţii îngrozitoare.
"Persoanele au fost arestate în mod arbitrar în cursul procesului de expulzare şi ţinute în detenţie în centre speciale de detenţie pentru străini, în situaţii insuportabile", a spus reprezentantul goergian.
Expulzările în masă au început după reacţia furioasă a Moscovei la reţinerea pentru scurt timp
a patru ofiţeri ruşi, în luna septembrie a anului trecut, sub acuzaţia de spionaj.
Riposta Rusiei a inclus întreruperea legăturilor poştale şi de de transport cu Georgia.
Dar relaţiile dintre cele două ţări sunt de mai multă vreme tensionate, mai precis de când la Tbilisi a venit la putere un guvern pro-occidental.
Procesul intentat acum ar putea înrăutăţi şi mai mult aceste relaţii.
Ministerul georgian de justiţie a spus că acuzaţiile sunt pur juridice, nu politice.
În replică, oficialităţile ruse au declarat că depunerea plângerii nu va ajuta la normalizarea relaţiilor, că au dreptul să expulzeze din ţara lor orice imigrant ilegal şi că instanţa de la Strasbourg nu va accepta probabil acţiunea în justiţie a Georgiei.