sâmbătă, 21 februarie 2009

Cinci momente care ar putea schimba lumea

Dezmembrarea Irakului. Revelarea adevarului despre China si Bush. Crize energetice si informatice. „Foreign Policy“ anticipeaza ce s-ar putea intimpla in lume la inceputul secolului XXI.

Primul moment ales de FP este data la care expira moratoriul privitor la federalizarea Irakului.

Irak: 11 aprilie 2008

Actuala structura federala a Irakului a fost stabilita in octombrie 2006 si e valabila 18 luni.

Dupa acea data, grupurile etnice din Irak s-ar putea orienta catre o noua structura federala care ar conduce la dezbinarea violenta a tarii.

Conform constitutiei irakiene din 2005, oricare dintre cei 18 guvernatori poate decide sa isi uneasca regiunea cu o alta sau sa isi creeze o noua regiune. FP anticipeaza ca cei noua guvernatori siiti ar putea forma o regiune unica in sudul Irakului. Un astfel de „Siastan“ ar controla porturile statului, precum si 80% dintre rezervele de petrol.

Olimpiada chineza: 8 aprilie 2008

Data la care incepe Olimpiada de vara de la Beijing.

Este momentul in care atentia lumii va fi indreptata inspre China si tara are o sansa reala de a-si imbunatati imaginea.

Chiar daca economia chineza este atit de puternica incit majoritatea statelor cauta sa aiba legaturi comerciale cu ea, comunitatea internationala isi mentine rezervele cu privire la conducerea autoritara a statului si la modul in care sint amenintate drepturile si libertatile individuale.

Constienti de importanta momentului, chinezii au investit 23 de miliarde de dolari in pregatirea evenimentului.

Dosarele Washingtonului: 20 ianuarie 2014

Este data la care vor putea fi facute publice documentele lui Bush de la Casa Alba. La cinci ani dupa inceperea mandatului succesorului lui Bush, istoricii, jurnalistii sau activistii vor putea cere acces la dosarele lui Bush, sub incidenta legii privitoare la libertatea informatiei.

FP comenteaza ca multe ar putea iesi la iveala atunci, dar numai daca administratia republicana nu va clasifica si aceste documente pe motiv ca sint secrete nationale. Administratia actuala detine recordul in privinta documentelor secretizate, cu 50% mai multe decit in timpul
lui Clinton.

Energie: 1 ianuarie 2032

Data la care se estimeaza ca cererea de gaz natural
va depasi oferta in SUA. Rezultata din temerile americanilor ca dependenta energetica de zone instabile ale globului le va face mari probleme, data ar putea totusi sa nu aduca evenimentul preconizat daca americanii vor sti sa foloseasca bine sursele alternative de energie
.

IT: 19 ianuarie 2038

Data la care sistemele de operare IT bazate pe Unix vor suferi dereglari sau vor trebui inlocuite deoarece ele nu pot inregistra timpul dincolo de acest moment. Consecintele pentru infrastructura mondiala ar putea fi grave, dar pina in 2038 e timp suficient pentru gasirea unei solutii. Momentul aminteste prea mult de 1 ianuarie 2000 si de Y2K (Virusul Mileniului) pentru a stirni temeri reale.