Politisti, jandarmi si oficiali din MAI si-au cumparat locuintele de serviciu la preturi preferentiale, desi aveau alte case in proprietate - fapt interzis de lege.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor, unii dintre ei cu grade si functii mari, au devenit proprietari ai apartamentelor de serviciu in care stateau cu chirie, beneficiind de credite subventionate, desi detineau si alte locuinte. Unul dintre impricinati are chiar sapte apartamente. Legea de vinzare a locuintelor de serviciu
le interzicea asemenea tranzactii, dar ei gasesc motive dintre cele mai ingenioase pentru a-si justifica achizitiile. Iar Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unii dintre ei cu grade si functii mari, si-au cumparat apartamentele in care stateau cu chirie, desi detineau si alte case sau apartamente. Pentru a intra in posesia lor, acestia au dat declaratii notariale pe proprie raspundere din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Directia Generala Anticoruptie (DGA) din MAI a facut verificari si a gasit falsurile in declaratii. In patru cazuri a trimis dosarele la Parchet.
„Credeti ce scrie in declaratia de avere?“
Colonelul Geanta Stefan, seful Directiei Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, si-a cumparat locuinta de serviciu anul trecut. Potrivit declaratiei de avere, el detine din 1989 si un apartament de 120 de metri patrati. Colonelul s-a justificat ca apartamentul din Constanta este de doar 80 de metri patrati, iar familia sa numara cinci persoane. Intrebat de ce in declaratia de avere apartamentul apare cu 120 mp, ofiterul ne-a raspuns: „Dar ce, dumneavoastra luati in serios tot ce este scris in declaratia de avere?“.
„Celelalte case nu sint locuibile“
In 2005, cind s-a improprietarit cu locuinta de la MAI, chestorul Ion Burciu, sef serviciu in Directia Generala Management Operational din MAI, mai detinea, potrivit declaratiei de avere, doua case de vacanta. Una din 1997, in judetul Cluj, iar cealalta, din anul 2003, in Valea Doftanei, Prahova. Ion Burciu ne-a declarat ca si-a cumparat locuinta de serviciu, intrucit celelalte case nu intrunesc conditiile Legii locuintei: „Le-am trecut in declaratia de avere, insa ele sint nelocuibile. Nu am gasit alta formulare“.
Lecu, cel cu vila construita cu jandarmi
Fostul sef al Directiei Logistice din Jandarmeria Romana, colonelul in rezerva Nicolae Lecu, si-a cumparat un apartament de serviciu cu putin timp
inainte de a se pensiona si in plin scandal al vilelor ridicate cu jandarmii din subordine.
Colonelul a vindut casa care il facuse celebru fiului sau minor dintr-o casatorie anterioara, desi legea nu il absolva nici de aceasta situatie.
Lecu a fost acuzat de DNA, la sfirsitul anului trecut, ca ar fi folosit materiale, utilaje si militari din Jandarmerie pentru construirea a doua imobile in judetul Ilfov. Jandarmii erau transportati pe santiere cu masinile unitatii si erau recompensati cu permisii si tigari.
„Cealalta casa e din chirpici“
Subcomisarul Bogdan Mihail Ivanescu, seful Serviciului Logistica din Politia Capitalei, este proprietarul din 1993 al unei case de vacanta in Vrancea, iar in 2005 si-a cumparat locuinta de serviciu. „Patru terenuri si casa din judetul Vrancea sint mostenire. Cum de comisia mi-a dat casa? Pentru ca locuinta, din care detin doar jumatate, este o casa din chirpici, nu se poate locui in ea, si jumatate apartine surorii mele“, ne-a declarat Ivanescu, care a cumparat locuinta de serviciu cu 70.000 RON.
„Din banii pe casa vinduta mi-am luat doar o masina“
Comisarul Adrian Grecu, adjunct al sefului Politiei sectorului 4 din Bucuresti, a cumparat de la MAI un in cartierul Timpuri Noi, cu 70.000 RON. Grecu a avut, pina in 2004, un apartament in Sibiu, pe care l-a vindut cu 25.000 de euro. „Cu banii luati nu am putut sa-mi cumpar alta casa, doar o masina, pentru atit ajungeau“, ne-a declarat el.
Ioan Oros, fost director adjunct al Arhivelor Nationale, s-a pensionat dupa ce a cumparat si el, in 2005, locuinta de la MAI. Potrivit declaratiei de avere, el mai detine inca un apartament in Brasov, din anul 1991.
Politist la frontiera, 7 case
Un politist de frontiera, cercetat acum de DGA, este proprietarul a sapte apartamente. Agentul este cercetat si intr-un alt dosar, alaturi de 52 de invinuiti, dintre care 37 trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. DGA a emis un rechizitoriu catre DNA Oradea, fiind totodata sesizata si Comisia de Verificare a Averilor.
Ofiterii de politie judiciara Iulian Vlad si Ionel Bardasi din Galati sint cercetati de DNA pentru ca si-au falsificat declaratia de avere pentru a obtine case din fondul de locuinte sociale al Consiliului Local Galati.
* Lege schimbata de Parlament dupa interesul chiriasilor
Incepind cu anul 2004, locuintele de serviciu care au apartinut institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala au putut fi vindute chiriasilor, potrivit Legii nr. 562. Chiriasii aveau citeva restrictii: sa nu aiba si sa nu mai fi avut niciodata o locuinta in proprietate, pe numele lor, al sotilor sau al copiilor aflati in intretinere si sa nu fi parasit serviciul din vina lor sau prin demisie. In schimb, cumpararea se facea in conditii bune: cu un avans de 20 la suta, rate in 20 de ani si o dobinda in lei de 8 la suta, mai buna decit a oricarei banci de la acea ora. Normele care au urmat au impus un control minim: cei care vor sa cumpere sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au si nici nu au avut alte proprietati. In iulie 2006 a aparut o noua lege, 357, care a oferit casele aproape pe tava chiriasilor. Din restrictii a ramas doar cea cu „sa nu aiba alta locuinta“, sau s-o fi vindut, iar drepturile s-au largit. Chiriasii nu mai erau obligati sa depuna avans, dobinda a scazut la 5 la suta si erau scutiti si de la plata TVA.