Canalizarea de pe bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova a fost proiectata prost, astfel ca executantii lucrarilor s-au trezit ca n-au la ce sa racordeze noile conducte. Pentru a repara greseala, constructorii au blocat un sens de mers si pe strada Maria Tanase.
Nervii soferilor au dat sa explodeze ieri, dupa ce constructorii canalizarii finantate cu fonduri europene au inchis un sens de mers pe strada Maria Tanase, chiar in intersectia cu bulevardul Nicolae Titulescu. Dupa aproape un an in care au indurat consecintele santierului canalizarii, craiovenii din cartierul George Enescu asista acum la extinderi de lucrari si noi blocaje in circulatia auto si pe trotuare, parte din ele cauzate nu de proasta executie, ci de informatiile eronate din proiect.
Incercând sa racordeze un tronson nou realizat la canalizarea de pe strada Maria Tanase, in punctul evidentiat in documentatie, muncitorii au constatat ca nu pot face nici o legatura: capatul de retea cautat nu se afla acolo. Potrivit directorului tehnic al Primariei Craiova, Adriana Motocu, intocmirea proiectului a cazut in sarcina unuia dintre membrii consortiului care inghite banii UE: Hidroconstructia SA, Alpine Mayreder si Rabmer. „Este vorba de programul ISPA, iar municipalitatea nu are nici o tangenta cu documentatiile tehnice. Elaborarea acestora este obligatia asumata de câstigatorii licitatiei, insa noua nu ni s-au transmis aceste documente“, a spus Motocu. Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, pare convins ca proiectul a fost facut de Hidroconstructia SA. „Din câte stiu, ceilalti sunt subcontractori (Alpine si Rabmer - n.r.), asa incât proiectarea nu putea fi facuta de ei“, a spus Stamatoiu. De la Hidroconstructia ni s-a transmis ca trebuie sa discutam cu Alpine, firma condusa de directorul Petre Papodopol, omul care raspunde la telefon ca sa aiba ce inchide.
Specialisti in distrugeri
A trecut numai o luna de când aceiasi constructori ai canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu ne-au prezentat adevarata incompetenta care se ascunde sub titulaturile europene: racordul la reteaua de pe strada Opanez a fost distrus in timpul
lucrarilor la un camin superior, mizeria scurgându-se pe sub asfalt si provocând scufundarea carosabilului.
A urmat alta gafa de proportii, la numai doua zile si 20 de metri distanta: incercând sa descopere unde se duce mizeria, angajatii firmei Verta-Tel, alt subcontractor, au infundat o portiune de canal functionala cu pamânt dislocat de la sapaturi. A fost nevoie de intreruperea circulatiei tramvaielor si de interventia Regiei Autonome Apa.
Investitie cu fonduri europene
Refacerea canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu a inceput in primavara anului 2006 si ar trebui finalizata in 2007. Investitia este suportata in proportie de 75% de Uniunea Europeana, prin programul ISPA.