Luare de ostatici surprinzătoare la Manila! Directorul unui centru de îngrijire a copiilor şi doi dintre adjuncţii săi şi-au luat ostatici, la Manila, propriii elevi, pentru a cere gratuitate pentru cazarea şi educaţia copiilor defavorizaţi.
Un bărbat care a spus că se numeşte Jun Ducat a anunţat la un post de radio local că a preluat controlul asupra unui autobuz şcolar care transporta 32 de copii
, cu vârsta de cinci ani sau chiar mai mici, şi doi profesori. Copiii se aflau într-o excursie în capitală în scopuri educative.
Ducat a mai spus că are asupra sa grenade şi arme de foc.
"Informaţiile preliminare arată că 32 de copii şi doi profesori sunt reţinuţi în autobuz de doi indivizi înarmaţi cu grenade şi arme de foc", a declarat un ofiţer de poliţie la postul de radio DZBB.
Imediat după prânz (ora locală), un copil care făcuse febră a fost eliberat. Senatorul Ramon Revilla, care îl cunoştea pe unul dintre bărbaţi, se urcase la bordul autobuzului şi a ieşit mai târziu ţinând copilul în braţe. Micuţul a fost transportat la un spital din apropiere pentru îngrijiri.
Poliţiştii au stabilit un perimetru de securitate în jurul vehiculului staţionat în apropiere de Primăria din Manila şi au început negocieri pentru a obţine predarea autorilor luării de ostatici.
"Avem ostatici 32 de copii şi doi profesori. Suntem înarmaţi cu două grenade, o puşcă Uzi şi pistoale de calibru 45", au scris răpitorii pe un afiş pe care l-au expus pe parbrizul autobuzului.
Jun Ducat a contactat un post de radio din Manila şi a cerut gratuitate pentru cazarea şi educaţia unui grup de 145 de copii de la centrul de îngrijire "Musmos" - pe care îl conduce - dintr-un cartier defavorizat al capitalei. Cererea i-ar privi, în egală măsură, şi pe copiii aflaţi la bordul autobuzului.
"Iubesc aceşti copii, este motivul pentru care mă aflu aici. Nu vreau să declanşez o baie de sânge", a spus Ducat.
Potrivit unei profesoare aflate la bordul autobuzului, Lyn Osita, vârsta copiilor este de cinci ani sau mai mică.
Principalul suspect închiriase autobuzul în cursul dimineţii pentru a duce copiii într-o excursie educativă la Tagaytay, în sudul Manilei, au declarat părinţii copiilor.
La rândul său, senatorul Alfredo Lim, fost şef al poliţiei din Manila, a spus că Ducat a fost în trecut autorul unor acte similare. El a luat ostatici doi preoţi catolici, la Manila, în 1987, cu ajutorul unor false grenade, într-un caz legat de un litigiu de ordin imobiliar.
Ducat fusese inculpat, dar continuarea procedurii s-a împotmolit.
Este al doilea incident de acest gen care are loc în Filipine în decurs de mai puţin de două săptămâni. În 14 martie, poliţiştii au împuşcat un fost militar pentru a pune capăt unei luări de ostatici de 24 de ore într-un tribunal din Taguig, în estul Manilei. Bărbatul, care luase ostatice patru persoane cu ajutorul soţiei sale
, era vizat de un ordin de expulzare din locuinţă şi compărea în faţa instanţei, fiind dat în judecată de unul dintre ostatici.
Aproape jumătate din populaţia din Filipine subzistă cu mai puţin de doi dolari pe zi.
Răpitorii nu au formulat o altă revendicare. Ei au ameninţat că, dacă incidentul va lua o turnură tragică, responsabilitatea va aparţine în întregime poliţiei. Televiziunile prezintă, în direct, imagini ale copiilor care fac cu mâna din interiorul autobuzului. Deocamdată, negocierile sunt în curs.
sâmbătă, 21 februarie 2009
Putin, pe punctul de a reface complet monopolul statului asupra sectorului energetic
La sfarsitul unui mandat de 8 ani la Kremlin, Vladimir Putin va lasa in Federatia Rusa ordine si disciplina. Mai precis, pas cu pas, liderul rus reuseste sa-si atinga obiectivul urmarit cu insistenta timp
de ani la rand - refacerea monopolului de stat asupra resurselor naturale
si a infrastructurii energetice. Dupa ce a fortat oligarhii sa cedeze actiunile pe care le detineau in sectorul energetic (cum s-a intamplat cu Sibneftul lui Abramovici, achizitionat de Gazprom), acum, este scos la licitatie bucata cu bucata tot ce a mai ramas din gigantul petrolier Yukos. Doua companii - britanicii de la BP si rusii de la Rosneft - au concurat ieri pentru preluarea fostei companii a lui Mihail Hodorkovski, aflat pentru inca multi ani in inchisoare.
Castig de cauza a avut Rosneft, transformata in ultimii ani de tarul de la Kremlin in cea mai importanta companie petroliera ruseasca. Grupul petrolier ar fi "platit" 7,59 miliarde de dolari pentru 10 la suta din activele Yukos la prima licitatie dintr-o serie de opt licitatii. Restul de 7 licitatii urmeaza sa aiba loc luna viitoare, in asa fel incat Putin sa le prinda cat inca mai este presedinte al Federatiei. In plus
, exista un ordin judecatoresc care stabileste un termen-limita pentru vanzarea Yukos. Iar omul insarcinat sa lichideze activele Yukos este Eduard K. Rebgun, care si-ar dori sa faca parte din comitetul director al Rosneft, functie in care nu poate accede fara aprobarea directa a Kremlinului. Interesant este ca cele zece procente fusesera plasate de guvern sub umbrela Rosneft nu mult timp dupa arestarea lui Hodorkovski. Insa castigand licitatia, ele vor apartine astfel "legal" statului rus. Aceeasi soarta o vor avea si celelalte licitatii - Rosneft a imprumutat de la opt banci occidentale 22 de miliarde de dolari - exact cat ar valora tot ce a mai ramas din Yukos. Compania Yukos - in urma cu ceva ani cea de-a doua companie ca marime din Rusia - inca datoreaza statului rus 26 de miliarde de dolari. Activele companiei (inclusiv cinci rafinarii) au fost subevaluate, sustin oficiali ai companiei, ele ar trebui sa valoreze cel putin cat datoriile catre stat. Exact acelasi lucru s-a intamplat insa si in 2004, cand cea mai mare parte din Yukos - compania Yuganskneftgaz - a fost expropriata de administratia Putin si scoasa la licitatie. Si atunci, ca si acum, a castigat cine trebuia: Rosneft. Intreaga afacere este, spune un fost consilier al presedintelui Putin citat de The New York Times, "furtul secolului". Yuganskneftgaz, al carei pret de piata ar fi fost de aproximativ 20 de miliarde de dolari, a fost cumparata in decembrie 2004 de o firma obscura - Baikal Finans Grup la un pret promotional, de 9 miliarde de dolari. Presa internationala specula atunci ca in spatele Baikal Finans s-ar afla chiar statul rus. Trei zile mai tarziu, compania mamut era revanduta... companiei de stat Rosneft. Au existat insa si alte incidente la fel de suculente legate de preluarea Yukos. Tocmai cand reusise sa instaleze un nou vicepresedinte - pe Vasili Aleksanian - acesta a fost arestat dupa cinci zile, sub acuzatia de frauda si spalare de bani. Aleksanian facuse greseala sa promita la preluarea functiei ca intentioneaza sa restructureze compania aflata sub conducerea britanicului Steven Theede si sa readuca filialele de la Moscova (conduse de oameni fideli presedintelui Putin) sub conducerea firmei-mama de la Londra. In prezent, majoritatea celor care au detinut o functie importanta la Yukos si au profitat de privatizarile frauduloase din anii '90 se afla acum intr-un exil relativ linistit la Londra, la adapost de patanii precum cele ale lui Hodorkovski ori Aleksanian. Vladimir Putin si-ar fi dorit poate si mai mult - o eventuala fuziune intre imperiul petrolului - Rosneft - si cel al gazului, sub umbrela Gazpromului. Planurile au fost insa amanate dupa refuzul presedintelui Rosneft, Serghei Bogdancikov, de a-si ceda din atributiuni in favoarea directorului general al Gazprom, Alexei Miller.
de ani la rand - refacerea monopolului de stat asupra resurselor naturale
si a infrastructurii energetice. Dupa ce a fortat oligarhii sa cedeze actiunile pe care le detineau in sectorul energetic (cum s-a intamplat cu Sibneftul lui Abramovici, achizitionat de Gazprom), acum, este scos la licitatie bucata cu bucata tot ce a mai ramas din gigantul petrolier Yukos. Doua companii - britanicii de la BP si rusii de la Rosneft - au concurat ieri pentru preluarea fostei companii a lui Mihail Hodorkovski, aflat pentru inca multi ani in inchisoare.
Castig de cauza a avut Rosneft, transformata in ultimii ani de tarul de la Kremlin in cea mai importanta companie petroliera ruseasca. Grupul petrolier ar fi "platit" 7,59 miliarde de dolari pentru 10 la suta din activele Yukos la prima licitatie dintr-o serie de opt licitatii. Restul de 7 licitatii urmeaza sa aiba loc luna viitoare, in asa fel incat Putin sa le prinda cat inca mai este presedinte al Federatiei. In plus
, exista un ordin judecatoresc care stabileste un termen-limita pentru vanzarea Yukos. Iar omul insarcinat sa lichideze activele Yukos este Eduard K. Rebgun, care si-ar dori sa faca parte din comitetul director al Rosneft, functie in care nu poate accede fara aprobarea directa a Kremlinului. Interesant este ca cele zece procente fusesera plasate de guvern sub umbrela Rosneft nu mult timp dupa arestarea lui Hodorkovski. Insa castigand licitatia, ele vor apartine astfel "legal" statului rus. Aceeasi soarta o vor avea si celelalte licitatii - Rosneft a imprumutat de la opt banci occidentale 22 de miliarde de dolari - exact cat ar valora tot ce a mai ramas din Yukos. Compania Yukos - in urma cu ceva ani cea de-a doua companie ca marime din Rusia - inca datoreaza statului rus 26 de miliarde de dolari. Activele companiei (inclusiv cinci rafinarii) au fost subevaluate, sustin oficiali ai companiei, ele ar trebui sa valoreze cel putin cat datoriile catre stat. Exact acelasi lucru s-a intamplat insa si in 2004, cand cea mai mare parte din Yukos - compania Yuganskneftgaz - a fost expropriata de administratia Putin si scoasa la licitatie. Si atunci, ca si acum, a castigat cine trebuia: Rosneft. Intreaga afacere este, spune un fost consilier al presedintelui Putin citat de The New York Times, "furtul secolului". Yuganskneftgaz, al carei pret de piata ar fi fost de aproximativ 20 de miliarde de dolari, a fost cumparata in decembrie 2004 de o firma obscura - Baikal Finans Grup la un pret promotional, de 9 miliarde de dolari. Presa internationala specula atunci ca in spatele Baikal Finans s-ar afla chiar statul rus. Trei zile mai tarziu, compania mamut era revanduta... companiei de stat Rosneft. Au existat insa si alte incidente la fel de suculente legate de preluarea Yukos. Tocmai cand reusise sa instaleze un nou vicepresedinte - pe Vasili Aleksanian - acesta a fost arestat dupa cinci zile, sub acuzatia de frauda si spalare de bani. Aleksanian facuse greseala sa promita la preluarea functiei ca intentioneaza sa restructureze compania aflata sub conducerea britanicului Steven Theede si sa readuca filialele de la Moscova (conduse de oameni fideli presedintelui Putin) sub conducerea firmei-mama de la Londra. In prezent, majoritatea celor care au detinut o functie importanta la Yukos si au profitat de privatizarile frauduloase din anii '90 se afla acum intr-un exil relativ linistit la Londra, la adapost de patanii precum cele ale lui Hodorkovski ori Aleksanian. Vladimir Putin si-ar fi dorit poate si mai mult - o eventuala fuziune intre imperiul petrolului - Rosneft - si cel al gazului, sub umbrela Gazpromului. Planurile au fost insa amanate dupa refuzul presedintelui Rosneft, Serghei Bogdancikov, de a-si ceda din atributiuni in favoarea directorului general al Gazprom, Alexei Miller.
Cinci momente care ar putea schimba lumea
Dezmembrarea Irakului. Revelarea adevarului despre China si Bush. Crize energetice si informatice. „Foreign Policy“ anticipeaza ce s-ar putea intimpla in lume la inceputul secolului XXI.
Primul moment ales de FP este data la care expira moratoriul privitor la federalizarea Irakului.
Irak: 11 aprilie 2008
Actuala structura federala a Irakului a fost stabilita in octombrie 2006 si e valabila 18 luni.
Dupa acea data, grupurile etnice din Irak s-ar putea orienta catre o noua structura federala care ar conduce la dezbinarea violenta a tarii.
Conform constitutiei irakiene din 2005, oricare dintre cei 18 guvernatori poate decide sa isi uneasca regiunea cu o alta sau sa isi creeze o noua regiune. FP anticipeaza ca cei noua guvernatori siiti ar putea forma o regiune unica in sudul Irakului. Un astfel de „Siastan“ ar controla porturile statului, precum si 80% dintre rezervele de petrol.
Olimpiada chineza: 8 aprilie 2008
Data la care incepe Olimpiada de vara de la Beijing.
Este momentul in care atentia lumii va fi indreptata inspre China si tara are o sansa reala de a-si imbunatati imaginea.
Chiar daca economia chineza este atit de puternica incit majoritatea statelor cauta sa aiba legaturi comerciale cu ea, comunitatea internationala isi mentine rezervele cu privire la conducerea autoritara a statului si la modul in care sint amenintate drepturile si libertatile individuale.
Constienti de importanta momentului, chinezii au investit 23 de miliarde de dolari in pregatirea evenimentului.
Dosarele Washingtonului: 20 ianuarie 2014
Este data la care vor putea fi facute publice documentele lui Bush de la Casa Alba. La cinci ani dupa inceperea mandatului succesorului lui Bush, istoricii, jurnalistii sau activistii vor putea cere acces la dosarele lui Bush, sub incidenta legii privitoare la libertatea informatiei.
FP comenteaza ca multe ar putea iesi la iveala atunci, dar numai daca administratia republicana nu va clasifica si aceste documente pe motiv ca sint secrete nationale. Administratia actuala detine recordul in privinta documentelor secretizate, cu 50% mai multe decit in timpul
lui Clinton.
Energie: 1 ianuarie 2032
Data la care se estimeaza ca cererea de gaz natural
va depasi oferta in SUA. Rezultata din temerile americanilor ca dependenta energetica de zone instabile ale globului le va face mari probleme, data ar putea totusi sa nu aduca evenimentul preconizat daca americanii vor sti sa foloseasca bine sursele alternative de energie
.
IT: 19 ianuarie 2038
Data la care sistemele de operare IT bazate pe Unix vor suferi dereglari sau vor trebui inlocuite deoarece ele nu pot inregistra timpul dincolo de acest moment. Consecintele pentru infrastructura mondiala ar putea fi grave, dar pina in 2038 e timp suficient pentru gasirea unei solutii. Momentul aminteste prea mult de 1 ianuarie 2000 si de Y2K (Virusul Mileniului) pentru a stirni temeri reale.
Primul moment ales de FP este data la care expira moratoriul privitor la federalizarea Irakului.
Irak: 11 aprilie 2008
Actuala structura federala a Irakului a fost stabilita in octombrie 2006 si e valabila 18 luni.
Dupa acea data, grupurile etnice din Irak s-ar putea orienta catre o noua structura federala care ar conduce la dezbinarea violenta a tarii.
Conform constitutiei irakiene din 2005, oricare dintre cei 18 guvernatori poate decide sa isi uneasca regiunea cu o alta sau sa isi creeze o noua regiune. FP anticipeaza ca cei noua guvernatori siiti ar putea forma o regiune unica in sudul Irakului. Un astfel de „Siastan“ ar controla porturile statului, precum si 80% dintre rezervele de petrol.
Olimpiada chineza: 8 aprilie 2008
Data la care incepe Olimpiada de vara de la Beijing.
Este momentul in care atentia lumii va fi indreptata inspre China si tara are o sansa reala de a-si imbunatati imaginea.
Chiar daca economia chineza este atit de puternica incit majoritatea statelor cauta sa aiba legaturi comerciale cu ea, comunitatea internationala isi mentine rezervele cu privire la conducerea autoritara a statului si la modul in care sint amenintate drepturile si libertatile individuale.
Constienti de importanta momentului, chinezii au investit 23 de miliarde de dolari in pregatirea evenimentului.
Dosarele Washingtonului: 20 ianuarie 2014
Este data la care vor putea fi facute publice documentele lui Bush de la Casa Alba. La cinci ani dupa inceperea mandatului succesorului lui Bush, istoricii, jurnalistii sau activistii vor putea cere acces la dosarele lui Bush, sub incidenta legii privitoare la libertatea informatiei.
FP comenteaza ca multe ar putea iesi la iveala atunci, dar numai daca administratia republicana nu va clasifica si aceste documente pe motiv ca sint secrete nationale. Administratia actuala detine recordul in privinta documentelor secretizate, cu 50% mai multe decit in timpul
lui Clinton.
Energie: 1 ianuarie 2032
Data la care se estimeaza ca cererea de gaz natural
va depasi oferta in SUA. Rezultata din temerile americanilor ca dependenta energetica de zone instabile ale globului le va face mari probleme, data ar putea totusi sa nu aduca evenimentul preconizat daca americanii vor sti sa foloseasca bine sursele alternative de energie
.
IT: 19 ianuarie 2038
Data la care sistemele de operare IT bazate pe Unix vor suferi dereglari sau vor trebui inlocuite deoarece ele nu pot inregistra timpul dincolo de acest moment. Consecintele pentru infrastructura mondiala ar putea fi grave, dar pina in 2038 e timp suficient pentru gasirea unei solutii. Momentul aminteste prea mult de 1 ianuarie 2000 si de Y2K (Virusul Mileniului) pentru a stirni temeri reale.
Sotul cancelarei Merkel, animator pentru neveste
Joachim Sauer a iesit la rampa cu ocazia recentului summit de la Berlin.
Sotul Angelei Merkel, Joachim Sauer, a participat activ la recentele festivitati de la Berlin, indeplinind sarcina de insotitor al consoartelor liderilor europeni, care participau in acest timp la lucrarile summitului informal.
Sauer, scrie „Der Spiegel”, apare foarte rar in public la evenimentele politice la care participa mult mai celebra sa sotie. De obicei, prefera sa mearga impreuna cu Angela la spectacolele de opera, motiv pentru care presa germana l-a poreclit „fantoma de la opera”.
„Primul sot al Germaniei” a clarificat de la bun inceput ca va evita camerele de luat vederi, lipsind de la ceremonia de investire a sotiei sale
in functia de cancelar. Tendinta a fost pastrata pana acum.
A avut o prezenta discreta la primirea presedintelui american George W. Bush in Germania, in vara anului trecut, si nu a luat parte la programul rezervat Laurei Bush cu acea ocazie. In ceea ce priveste vizitele in strainatate alaturi de sotia sa, Sauer a fost mai mult decat rezervat.
Schimbare de atitudine
Cu ocazia festivitatilor si a summitului care au marcat 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma - evenimente importante organizate de presedintia germana a UE - presa germana a vazut un alt Joachim Sauer. Acesta a insotit sotiile liderilor europeni, printre care si Maria Basescu, la o scurta plimbare prin oras, de la Muzeul de Istorie pana la un luxos restaurant berlinez.
Pe drum
, Sauer a jucat si rolul de ghid. Mai tarziu, a pozat alaturi de sotia sa, liderii europeni si nevestele acestora.Urmatoarea aparitie a sotului Angelei Merkel, scrie „Der Spiegel”, va fi cu ocazia summitului G8, care va avea loc in iunie la Heiligendamm, de asemenea sub presedintie germana. Se pare ca Sauer lucreaza deja la un program interesant pentru sotiile liderilor mondiali.
Profil
„Primul sot al Germaniei”
Joachim Sauer este profesor de chimie si cercetator in acelasi domeniu la Universitatea Humboldt din Berlin si se afla la a doua casatorie. A cunoscut-o pe Angela Merkel in domeniul academic - aceasta fiind de profesie fizician - si s-a casatorit cu ea in 1998. Un iubitor al muzicii clasice, in special al lui Wagner, Sauer este catalogat drept distant si rezervat, dar este apreciat de studenti si de confratii sai profesori.
Sotul Angelei Merkel, Joachim Sauer, a participat activ la recentele festivitati de la Berlin, indeplinind sarcina de insotitor al consoartelor liderilor europeni, care participau in acest timp la lucrarile summitului informal.
Sauer, scrie „Der Spiegel”, apare foarte rar in public la evenimentele politice la care participa mult mai celebra sa sotie. De obicei, prefera sa mearga impreuna cu Angela la spectacolele de opera, motiv pentru care presa germana l-a poreclit „fantoma de la opera”.
„Primul sot al Germaniei” a clarificat de la bun inceput ca va evita camerele de luat vederi, lipsind de la ceremonia de investire a sotiei sale
in functia de cancelar. Tendinta a fost pastrata pana acum.
A avut o prezenta discreta la primirea presedintelui american George W. Bush in Germania, in vara anului trecut, si nu a luat parte la programul rezervat Laurei Bush cu acea ocazie. In ceea ce priveste vizitele in strainatate alaturi de sotia sa, Sauer a fost mai mult decat rezervat.
Schimbare de atitudine
Cu ocazia festivitatilor si a summitului care au marcat 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma - evenimente importante organizate de presedintia germana a UE - presa germana a vazut un alt Joachim Sauer. Acesta a insotit sotiile liderilor europeni, printre care si Maria Basescu, la o scurta plimbare prin oras, de la Muzeul de Istorie pana la un luxos restaurant berlinez.
Pe drum
, Sauer a jucat si rolul de ghid. Mai tarziu, a pozat alaturi de sotia sa, liderii europeni si nevestele acestora.Urmatoarea aparitie a sotului Angelei Merkel, scrie „Der Spiegel”, va fi cu ocazia summitului G8, care va avea loc in iunie la Heiligendamm, de asemenea sub presedintie germana. Se pare ca Sauer lucreaza deja la un program interesant pentru sotiile liderilor mondiali.
Profil
„Primul sot al Germaniei”
Joachim Sauer este profesor de chimie si cercetator in acelasi domeniu la Universitatea Humboldt din Berlin si se afla la a doua casatorie. A cunoscut-o pe Angela Merkel in domeniul academic - aceasta fiind de profesie fizician - si s-a casatorit cu ea in 1998. Un iubitor al muzicii clasice, in special al lui Wagner, Sauer este catalogat drept distant si rezervat, dar este apreciat de studenti si de confratii sai profesori.
Georgia contra Rusia la CEDO ?
Georgia a detaliat în ce constau acuzaţiile care stau la baza plângerii depuse luni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Rusiei.
Printre învinuiri, cea de expulzare colectivă a cetăţenilor georgieni pe baza unei discriminări etnice - expulzare petrecută post-criza diplomatică ce a izbucnit între Rusia şi Georgia în luna septembrie a anului trecut.
Cu toate acestea, oficialităţile ruse susţin că georgienii puşi să îşi facă bagajele se aflau ilegal în Rusia şi de aceea au fost expulzaţi.
Acuzaţii de arestări arbitrare
Georgia acuză Rusia de încălcarea, în mod grav, a unor drepturi şi libertăţi garantate de Convenţia Europeană a Drepurilor Omului.
Ministerul de externe de la Tbilisi a declarat că Rusia a arestat cetăţeni georgieni în mod arbitrar, din motive etnice, fără să le permită să conteste actul reţinerii sau să facă recurs împotriva expulzării.
Georgia a mai acuzat Rusia că nu le-a asigurat asistenţa medicală adecvată celor care s-au îmbolnăvit, şi că astfel s-a ajuns la moartea a cel puţin trei georgieni aflaţi în detenţie rusă.
Reprezentantul Georgiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Besarion Bohaşvili,a spus că cei expulzaţi au fost ţinuţi în nişte condiţii îngrozitoare.
"Persoanele au fost arestate în mod arbitrar în cursul procesului de expulzare şi ţinute în detenţie în centre speciale de detenţie pentru străini, în situaţii insuportabile", a spus reprezentantul goergian.
Expulzările în masă au început după reacţia furioasă a Moscovei la reţinerea pentru scurt timp
a patru ofiţeri ruşi, în luna septembrie a anului trecut, sub acuzaţia de spionaj.
Riposta Rusiei a inclus întreruperea legăturilor poştale şi de de transport cu Georgia.
Dar relaţiile dintre cele două ţări sunt de mai multă vreme tensionate, mai precis de când la Tbilisi a venit la putere un guvern pro-occidental.
Procesul intentat acum ar putea înrăutăţi şi mai mult aceste relaţii.
Ministerul georgian de justiţie a spus că acuzaţiile sunt pur juridice, nu politice.
În replică, oficialităţile ruse au declarat că depunerea plângerii nu va ajuta la normalizarea relaţiilor, că au dreptul să expulzeze din ţara lor orice imigrant ilegal şi că instanţa de la Strasbourg nu va accepta probabil acţiunea în justiţie a Georgiei.
Printre învinuiri, cea de expulzare colectivă a cetăţenilor georgieni pe baza unei discriminări etnice - expulzare petrecută post-criza diplomatică ce a izbucnit între Rusia şi Georgia în luna septembrie a anului trecut.
Cu toate acestea, oficialităţile ruse susţin că georgienii puşi să îşi facă bagajele se aflau ilegal în Rusia şi de aceea au fost expulzaţi.
Acuzaţii de arestări arbitrare
Georgia acuză Rusia de încălcarea, în mod grav, a unor drepturi şi libertăţi garantate de Convenţia Europeană a Drepurilor Omului.
Ministerul de externe de la Tbilisi a declarat că Rusia a arestat cetăţeni georgieni în mod arbitrar, din motive etnice, fără să le permită să conteste actul reţinerii sau să facă recurs împotriva expulzării.
Georgia a mai acuzat Rusia că nu le-a asigurat asistenţa medicală adecvată celor care s-au îmbolnăvit, şi că astfel s-a ajuns la moartea a cel puţin trei georgieni aflaţi în detenţie rusă.
Reprezentantul Georgiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Besarion Bohaşvili,a spus că cei expulzaţi au fost ţinuţi în nişte condiţii îngrozitoare.
"Persoanele au fost arestate în mod arbitrar în cursul procesului de expulzare şi ţinute în detenţie în centre speciale de detenţie pentru străini, în situaţii insuportabile", a spus reprezentantul goergian.
Expulzările în masă au început după reacţia furioasă a Moscovei la reţinerea pentru scurt timp
a patru ofiţeri ruşi, în luna septembrie a anului trecut, sub acuzaţia de spionaj.
Riposta Rusiei a inclus întreruperea legăturilor poştale şi de de transport cu Georgia.
Dar relaţiile dintre cele două ţări sunt de mai multă vreme tensionate, mai precis de când la Tbilisi a venit la putere un guvern pro-occidental.
Procesul intentat acum ar putea înrăutăţi şi mai mult aceste relaţii.
Ministerul georgian de justiţie a spus că acuzaţiile sunt pur juridice, nu politice.
În replică, oficialităţile ruse au declarat că depunerea plângerii nu va ajuta la normalizarea relaţiilor, că au dreptul să expulzeze din ţara lor orice imigrant ilegal şi că instanţa de la Strasbourg nu va accepta probabil acţiunea în justiţie a Georgiei.
Dan Morega isi anunta reinscaunarea
Comisia de control a liberalilor l-a scos nevinovat pe baronul de Gorj al PNL.
Dan Ilie Morega sustine ca se va intoarce pe 10 aprilie la conducerea PNL Gorj, dupa expirarea perioadei de suspendare din partid. Explicatia: comisia de cenzori venita de la Bucuresti nu a gasit nereguli in organizatie.
„Eu am fost cel care m-am autosuspendat din partid pentru a se clarifica lucrurile si a nu fi acuzat de imixtiune si tot eu sint cel care pot sa revin in functie pentru ca, apreciez, problemele cred ca s-au lamurit“, a declarat ieri Morega. Acesta a precizat ca pentru reinscaunarea sa nu este necesara nici o decizie de la centru. Dan Ilie Morega se retrasese din fruntea filialei Gorj dupa aparitia in presa a unor inregistrari audio. In acestea, Morega solicita bani pentru campania
electorala sefilor de institutii publice din judet.
Conturi imaculate
Comisia de control venita luni de la Bucuresti la PNL Gorj a verificat situatia financiara, actele contabile si financiare ale filialei, fara a descoperi finantari ilegale. „Dumnealor au venit si au verificat toate documentele pe care le-au dorit si pe care noi le-am pus la dispozitie fara probleme. La final, ne-au lasat o nota in care se mentioneaza ca nici o institutie de stat nu a virat bani in conturile noastre“, a declarat vicepresedintele gorjean Gheorghe Orzan.
Dan Ilie Morega sustine ca se va intoarce pe 10 aprilie la conducerea PNL Gorj, dupa expirarea perioadei de suspendare din partid. Explicatia: comisia de cenzori venita de la Bucuresti nu a gasit nereguli in organizatie.
„Eu am fost cel care m-am autosuspendat din partid pentru a se clarifica lucrurile si a nu fi acuzat de imixtiune si tot eu sint cel care pot sa revin in functie pentru ca, apreciez, problemele cred ca s-au lamurit“, a declarat ieri Morega. Acesta a precizat ca pentru reinscaunarea sa nu este necesara nici o decizie de la centru. Dan Ilie Morega se retrasese din fruntea filialei Gorj dupa aparitia in presa a unor inregistrari audio. In acestea, Morega solicita bani pentru campania
electorala sefilor de institutii publice din judet.
Conturi imaculate
Comisia de control venita luni de la Bucuresti la PNL Gorj a verificat situatia financiara, actele contabile si financiare ale filialei, fara a descoperi finantari ilegale. „Dumnealor au venit si au verificat toate documentele pe care le-au dorit si pe care noi le-am pus la dispozitie fara probleme. La final, ne-au lasat o nota in care se mentioneaza ca nici o institutie de stat nu a virat bani in conturile noastre“, a declarat vicepresedintele gorjean Gheorghe Orzan.
Dan Voiculescu spune că PC l-a refuzat pe Călin Popescu Tăriceanu
Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a făcut cunoscut, ieri, că premierul Tăriceanu i-a propus ca reprezentanţii PC să revină la Palatul Victoria, într-un guvern restructurat. Voiculescu susţine că partidul său a refuzat să facă parte din noua formulă a Executivului.
Preşedintele PC a spus că au apărut numeroase variante ale guvernului restructurat, deşi nu au existat discuţii pe această temă. Dan Voiculescu a precizat că liderii conservatorilor mai reflectează asupra oportunităţii prezenţei UDMR în viitorul Cabinet. „Noi am propus un guvern monocolor PNL, având în vedere nevoia de responsabilitate. România trebuie să ştie cine are responsabilitatea şi meritul pentru o anumită stare de lucruri", a arătat Voiculescu. El a adăugat că aceasta nu înseamnă că PC nu ar vota în favoarea unui Cabinet ce va avea în componenţă unul sau doi miniştri ai UDMR. Dan Voiculescu a estimat că guvernul restructurat va primi votul parlamentului miercurea viitoare.
Pe de altă parte, liderul PC a afirmat că partidul său cere în continuare demisia preşedintelui Băsescu. El a mai spus că săptămâna viitoare va veni cu probe care atestă că şeful statului a făcut poliţie politică, inclusiv în cursul acestei luni.
Preşedintele PC a spus că au apărut numeroase variante ale guvernului restructurat, deşi nu au existat discuţii pe această temă. Dan Voiculescu a precizat că liderii conservatorilor mai reflectează asupra oportunităţii prezenţei UDMR în viitorul Cabinet. „Noi am propus un guvern monocolor PNL, având în vedere nevoia de responsabilitate. România trebuie să ştie cine are responsabilitatea şi meritul pentru o anumită stare de lucruri", a arătat Voiculescu. El a adăugat că aceasta nu înseamnă că PC nu ar vota în favoarea unui Cabinet ce va avea în componenţă unul sau doi miniştri ai UDMR. Dan Voiculescu a estimat că guvernul restructurat va primi votul parlamentului miercurea viitoare.
Pe de altă parte, liderul PC a afirmat că partidul său cere în continuare demisia preşedintelui Băsescu. El a mai spus că săptămâna viitoare va veni cu probe care atestă că şeful statului a făcut poliţie politică, inclusiv în cursul acestei luni.
Demnitarii scapa de verificarile serviciilor secrete
Demnitarii statului roman nu vor mai avea nevoie de certificate ORNISS pentru accesul la informatii secrete, scapand in acest fel de verificarile efectuate de serviciile secrete.
Deputatii au adoptat ieri propunerea legislativa care prevede ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii au acces la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificat ORNISS. Propunerea initiata de actualul presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, democratul Costica Canacheu, a fost aprobata cu 203 voturi pentru si 10 abtineri, fara nici un fel de dezbateri.
Demnitarii mentionati vor trebui totusi sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS. De asemenea, demnitarii respectivi vor putea avea acces doar la informatiile clasificate care fac parte din domeniile in care au atributii specifice functiei. Presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii vor putea avea acces la informatii clasificate numai dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretului informatiei. Certificatul ORNISS a fost introdus o data cu adoptarea legii privind protectia informatiilor clasificate, la insistentele NATO, inainte ca Romania sa devina membra a Pactului Nord-Atlantic. La vremea respectiva, demnitarii care lucreaza cu informatii clasificate au trebuit sa completeze o serie de formulare, care au fost verificate de serviciile secrete.
Deputatii au adoptat ieri propunerea legislativa care prevede ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii au acces la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificat ORNISS. Propunerea initiata de actualul presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, democratul Costica Canacheu, a fost aprobata cu 203 voturi pentru si 10 abtineri, fara nici un fel de dezbateri.
Demnitarii mentionati vor trebui totusi sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS. De asemenea, demnitarii respectivi vor putea avea acces doar la informatiile clasificate care fac parte din domeniile in care au atributii specifice functiei. Presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii vor putea avea acces la informatii clasificate numai dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretului informatiei. Certificatul ORNISS a fost introdus o data cu adoptarea legii privind protectia informatiilor clasificate, la insistentele NATO, inainte ca Romania sa devina membra a Pactului Nord-Atlantic. La vremea respectiva, demnitarii care lucreaza cu informatii clasificate au trebuit sa completeze o serie de formulare, care au fost verificate de serviciile secrete.
Deputatii ezita sa dea ok pe minilaptop
Dezbaterile asupra proiectului "Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic", initiat de deputatul PNL, Ioan Ghise, a animat sedinta de ieri a plenului Camerei. De la tribuna, autorul actului normativ si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, s-au acuzat reciproc ca au interese ascunse legate de firma de la care ar trebui achizitionate laptopurile pentru copii
. Daca Pambuccian sustinea ca aparatura nu trebuie cumparata dintr-o sursa unica, Ghise insista ca autoritatile trebuie sa achizitioneze minilaptopurile de la un singur producator. "Este un om care nu stie despre ce este vorba si vrea sa faca o cumparatura din sursa unica. Daca dorim sa facem o achizitie unica din bugetul de stat, trebuie acuzati cei care propun o astfel de solutie.
Asa se intampla cand nu stii despre ce este vorba si te arunci cu capul inainte", a criticat Pambuccian demersul deputatului PNL. Liderul grupului minoritatilor a explicat ca pe piata IT exista si alte firme mari la nivel mondial, cum sunt Intel si AMD, care produc minilaptopuri si mai performante. Pambuccian a recunoscut ca acestea costa 350 de dolari, insa a aratat ca, indiferent ca produsul
dorit de Ghise are pretul de achizitie de 150 de dolari, el va ajunge la 400 de dolari intrucat necesita tehnologie suplimentara de tip "spot". In replica, liberalul a spus ca, prin vocea lui Varujan Pambuccian, "concurenta" din piata IT incearca sa acrediteze ideea ca nu ar exista laptopuri de 150 de dolari si ca principalii concurenti ai firmei care a realizat laptopul propus de el fabrica produse
similare la preturi triple. Pentru ca nu s-au inteles asupra proiectului, deputatii prezenti la sedinta au decis, prin vot, sa retrimita textul la comisie. Saptamana trecuta, membrii acesteia au respins initiativa lui Ghise, pe motiv ca suma de 700 de milioane de euro necesara pentru achizitionarea acestor laptopuri este foarte mare si ar "impovara" bugetul Ministerului Educatiei.
. Daca Pambuccian sustinea ca aparatura nu trebuie cumparata dintr-o sursa unica, Ghise insista ca autoritatile trebuie sa achizitioneze minilaptopurile de la un singur producator. "Este un om care nu stie despre ce este vorba si vrea sa faca o cumparatura din sursa unica. Daca dorim sa facem o achizitie unica din bugetul de stat, trebuie acuzati cei care propun o astfel de solutie.
Asa se intampla cand nu stii despre ce este vorba si te arunci cu capul inainte", a criticat Pambuccian demersul deputatului PNL. Liderul grupului minoritatilor a explicat ca pe piata IT exista si alte firme mari la nivel mondial, cum sunt Intel si AMD, care produc minilaptopuri si mai performante. Pambuccian a recunoscut ca acestea costa 350 de dolari, insa a aratat ca, indiferent ca produsul
dorit de Ghise are pretul de achizitie de 150 de dolari, el va ajunge la 400 de dolari intrucat necesita tehnologie suplimentara de tip "spot". In replica, liberalul a spus ca, prin vocea lui Varujan Pambuccian, "concurenta" din piata IT incearca sa acrediteze ideea ca nu ar exista laptopuri de 150 de dolari si ca principalii concurenti ai firmei care a realizat laptopul propus de el fabrica produse
similare la preturi triple. Pentru ca nu s-au inteles asupra proiectului, deputatii prezenti la sedinta au decis, prin vot, sa retrimita textul la comisie. Saptamana trecuta, membrii acesteia au respins initiativa lui Ghise, pe motiv ca suma de 700 de milioane de euro necesara pentru achizitionarea acestor laptopuri este foarte mare si ar "impovara" bugetul Ministerului Educatiei.
joi, 19 februarie 2009
Bilet după bilet, la nivel înalt
Preşedintele Traian Băsescu ar fi intervenit în favoarea unei firme patronate de un om de afaceri controversat. Ziarele Ziua şi Adevărul au descoperit un memoriu pe care şeful statului l-a primit în aprilie 2005, de la patronul Art Construcţii, şi pe care l-a trimis mai departe ministrului Gheorghe Dobre, cu rugămintea de a analiza şi de a rezolva legal cele reclamate.
Memoriul poartă ştampila societăţii Art Construcţii 92 SA şi este semnat de directorul general Dumitru Bucşaru. Acesta îl informează pe preşedinte că firma sa a făcut mai multe contracte cu CFR SA. Bucşaru susţine că şi-a îndeplinit sarcinile, dar beneficiarul nu a plătit pentru serviciile
primite. Patronul spune că prejudiciul ar fi de peste 110 miliarde de lei vechi.
Al treilea bileţel, sursa Ziarul Ziua
"Având în vedere situaţia prezentată, vă rugăm să ne acordaţi sprijinul dumneavoastră în recuperarea creanţei pe care o avem în relaţia cu CNCF CFR SA pentru a putea la rândul nostru să achităm obligaţiile pe care le avem către stat şi către terţi."
Memoriul a fost trimis ulterior de preşedintele Traian Băsescu lui Gheorghe Dobre, pe atunci ministrul Tranporturilor. Menţiunea prezidenţială pe document este: "Rog analizaţi şi rezolvare legală", apoi semnează şi pune data, 12 aprilie 2005. Cazul este publicat în ediţia ziarului Ziua de vineri.
Sorin Roşca Stănescu, director Ziua, a precizat: "S-a analizat situaţia şi firma a primit o sută de miliarde de lei. Este o firmă care are probleme cu statul, are mari datorii, are probleme cu DNA, are legături cu grupul Golden Blitz. Preşedintele Traian Băsescu nu poate să trimită adrese scrise în legătură cu problemele comerciale pe care le au în mod curent firmele, ar trebui să scrie zeci de adrese pe zi. Nu cred că se ocupă cu recuperări, ar fi trebuit s-o trimită oriunde".
Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre nu a putut fi contactat, iar administraţia Prezidenţială nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe marginea acestui subiect.
Fostul consilier prezidenţial Elena Udrea a intervenit în direct prin telefon, în emisiunea Ultima Oră, la Realitatea TV, şi a explicat care este procedura care se aplică în situaţii de acest gen: "Nu există în lege că anumite persoane au sau nu voie să se adreseze preşedintelui. Este un caz comun".
Memoriul poartă ştampila societăţii Art Construcţii 92 SA şi este semnat de directorul general Dumitru Bucşaru. Acesta îl informează pe preşedinte că firma sa a făcut mai multe contracte cu CFR SA. Bucşaru susţine că şi-a îndeplinit sarcinile, dar beneficiarul nu a plătit pentru serviciile
primite. Patronul spune că prejudiciul ar fi de peste 110 miliarde de lei vechi.
Al treilea bileţel, sursa Ziarul Ziua
"Având în vedere situaţia prezentată, vă rugăm să ne acordaţi sprijinul dumneavoastră în recuperarea creanţei pe care o avem în relaţia cu CNCF CFR SA pentru a putea la rândul nostru să achităm obligaţiile pe care le avem către stat şi către terţi."
Memoriul a fost trimis ulterior de preşedintele Traian Băsescu lui Gheorghe Dobre, pe atunci ministrul Tranporturilor. Menţiunea prezidenţială pe document este: "Rog analizaţi şi rezolvare legală", apoi semnează şi pune data, 12 aprilie 2005. Cazul este publicat în ediţia ziarului Ziua de vineri.
Sorin Roşca Stănescu, director Ziua, a precizat: "S-a analizat situaţia şi firma a primit o sută de miliarde de lei. Este o firmă care are probleme cu statul, are mari datorii, are probleme cu DNA, are legături cu grupul Golden Blitz. Preşedintele Traian Băsescu nu poate să trimită adrese scrise în legătură cu problemele comerciale pe care le au în mod curent firmele, ar trebui să scrie zeci de adrese pe zi. Nu cred că se ocupă cu recuperări, ar fi trebuit s-o trimită oriunde".
Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre nu a putut fi contactat, iar administraţia Prezidenţială nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe marginea acestui subiect.
Fostul consilier prezidenţial Elena Udrea a intervenit în direct prin telefon, în emisiunea Ultima Oră, la Realitatea TV, şi a explicat care este procedura care se aplică în situaţii de acest gen: "Nu există în lege că anumite persoane au sau nu voie să se adreseze preşedintelui. Este un caz comun".
Dosar penal pentru conacul lui Voiculescu
Dan Voiculescu si-a improprietarit cele doua fiice pentru a putea defrisa suprafata necesara constructiei
Seful Partidului Conservator, Dan Voiculescu, isi construieste in mijlocul padurii din comuna Corbeanca o vila impresionanta, ca o veritabila fortareata. Nimic deosebit, veti spune, pentru un om cu o asemenea avere. Seful lucrarii este omul considerat "de casa" al familiei Voiculescu, Sorin Pantis. Firmei fostului ministru al Comunicatiilor i s-a incredintat ridicarea vilei, despre care se poate spune ca este un palat avand in vedere ca suprafata construibila este de 2.800 metri patrati. Spre a fi ferit de privirile curiosilor, amplasamentul a fost atent selectat, intr-o zona cu padure deasa. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Voiculescu a cumparat de la mai multi proprietari de padure din Corbeanca diverse suprafete, iar firma constructoare s-a apucat de defrisat. Taierea copacilor s-a facut insa ilegal, fara autorizatii. Pentru acest lucru, Sorin Pantis s-a ales cu un dosar penal, in curs de cercetare.
çn anul 2000, Dan Voiculescu a cumparat aproape patru hectare de padure, comasate in padurea Corbeanca, de la mai multi vanzatori - Mihail Dobrescu, Marin Ionescu, Petrica Constantinescu si Anton Niculescu. Cei 38.269 metri patrati de padure au fost achizitionati pentru constructia unei resedinte de lux, lucrare ce avea sa inceapa patru ani mai tarziu. çn acest sens, Voiculescu l-a contractat pe Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor, prin firma sa, "Cercetari Aplicative si Investitii" SA. S-a intocmit proiectul casei, din dimensiunile calculate rezultand ca este nevoie sa se defriseze circa 600 metri patrati de padure.
Demersuri
Conform legii, o singura persoana nu poate sa ceara autorizatie de despadurire decat pentru cinci procente din suprafata detinuta, dar nu mai mult de 200 de metri patrati, astfel ca presedintele conservatorilor a recurs la o solutie la indemana si le-a improprietarit prin donatie pe cele doua fiice ale sale, Camelia Rodica Voiculescu si Corina Mirela Voiculescu, cu doua loturi, 4.013 mp, respectiv 5.165 mp. Scopul donatiei: toate cele trei persoane implicate acum in proiect - tatal si cele doua fiice - sa poata defrisa, in total, cei 600 de metri patrati de padure necesari constructiei. S-a solicitat scoaterea din fondul forestier a suprafetei amintite, pentru proiectul unei case comune, si s-a obtinut acordul de mediu nr. 46/2004, eliberat de agentia Ilfov. S-au platit taxele de scoatere din fondul forestier, in valoare de circa 130 milioane lei la nivelul anului 2004, si s-a ajuns la marcarea copacilor vizati pentru taiere, dar si a celor numiti "de limita", care sa delimiteze matematic perimetrul defrisarii. De aici, demersurile pentru eliberarea terenului in vederea inceperii constructiei au luat calea penala.
Cu drujba prin lege
Legal, pentru inceperea taierii arborilor trebuiau indeplinite toate conditiile, ultima fiind detinerea unui aviz de exploatare. Numai ca firma constructoare, reprezentata legal de directorul general Sorin Pantis, a luat drujba in maini si a trecut la defrisare, fara a avea avizul de explaotare. Desi demersurile au respectat legislatia pana la un anumit punct, cand s-a ajuns la despadurire, lucrurile au luat-o razna. Nu numai ca nu s-au taiat doar arborii marcati in cei 600 de metri patrati - pentru care oricum nu exista autorizatia finala - dar s-a trecut si
granita a 800 de metri patrati, fiind doborati copacii marcati special, drept "limita", dar si altii, peste "limita". Infractiunea a fost descoperita pe data de 21.06.2006, in urma unui control comun al Directiei Silvice si Ocolului Silvic Bucuresti. Practic, legea silvica a fost incalcata de trei ori, pentru ca executantul a doborat, fara autorizatie, copaci marcati din perimetru, copaci marcati pentru limita si copaci nemarcati. Totul pentru ca boss-ul conservator sa se poata extinde cu resedinta, fara a fi deranjat doar de cativa arbori. Ulterior defrisarii, cu batista pe tambal, s-a incercat ridicarea avizului de exploatare, dar autoritatea silvica nu a eliberat retroactiv acest document. Dosarul penal pe numele domnului Pantis - dispus, se pare, sa faca si puscarie pentru confortul resedintei sefului sau - este in cercetare la IPJ Ilfov, iar urmarirea penala a fost declansata in noiembrie 2006. Conform legii, pentru cele intamplate, invinuitul risca intre 5 si 15 ani de inchisoare.
In scripte, casa de doua ori mai mare
Mergand pe firul povestii, am descoperit ca autorizatia de constructie nr. 20/2005, depusa la primaria din Corbeanca, nu are nici o legatura cu cea existenta la Directia Silvica, respectiv cu cererea de scoatere a suprafetei de 600 mp din fondul forestier. Inadvertentele par greu de imaginat cand este vorba de constructia unei vile apartinand uneia dintre cele mai bogate familii din Romania. Este greu de crezut ca, pentru o bucata de padure, un fost ministru este dispus sa-si mute domiciliul in penitenciar, fie si pentru o perioada, doar pentru ca Dan Voiculescu sa construiasca un palat asa cum isi doreste. çn autorizatia inregistrata la Primaria Corbeanca, amprenta palatului in constructie are 1.200 metri patrati, cu o suprafata construita de 2.800 metri patrati, in timp
ce la Directia Silvica au fost depuse documente, la fel de oficiale, care atesta o constructie cu o "talpa" de doar 600 mp. Diferenta ramane de cercetat.
Numele Voiculescu provoaca iritari si pierderi de memorie
çntrebat de existenta acestei autorizatii, primarul Dumitru Tudor din Corbeanca a sarit ca ars cand a auzit numele Voiculescu, motivand, pe scarile primariei, ca este sunat de "toate televiziunile" si nu le raspunde, daramite sa mai piarda timpul cu un ziar! Se pare ca si secretara dansului stia despre ce este vorba, caci ne-a descusut atent la auzul aceluiasi nume, dupa care ne-a repezit si ne-a intors spatele. Nici la Ocolul Silvic Bucuresti situatia nu pare mai clara, seful acestuia, Ghinescu Mugurel, pierzandu-se cu firea cand a auzit ce cautam: "Nu mai stiu nimic, nici nu eram in functie. Sau poate eram, nu stiu. çntrebati la purtatorul de cuvant, nu mai retin daca eu am eliberat autorizatia de exploatare, stiu doar ca e vorba de o problema cu depasirea perimetrului, dar nu mai retin exact!"
Vila se construieste ca un buncar
Singurul drum de acces la viitoarea resedinta a familiei Voiculescu, situata in mijlocul padurii, este deocamdata un drum forestier desfundat, cu o bariera in capat, pe care se poate citi anuntul "Proprietate privata! Accesul interzis!" Locul casei este extrem de greu accesibil si piciorului,
dar si ochiului, fiind inconjurat de copaci inalti. Vecinii spun ca n-au vazut niciodata sa se care atata beton la o singura vila si speculeaza, in gluma, ca proprietarul si-ar face un buncar. Voiculescu a inaintat demersuri si pentru amenajarea drumului de acces, dar n-a primit aprobare.
Sorin Pantis - inca un dosar penal pentru Voiculescu
Legaturile dintre Pantis si Voiculescu sunt vechi si dovedesc o stransa relatie intre cei doi. Fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis a fost audiat in repetate randuri de procurorii Parchetului instantei supreme in legatura cu modul in care a fost inceputa listarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, in aprilie 2004. Citarea fostului demnitar in acest dosar se datoreaza, insa, calitatii sale de reprezentant al intereselor familiei omului de afaceri Dan Voiculescu. Pantis este cel care a consiliat-o pe Camelia Voiculescu, fiica presedintelui PC, sa cumpere actiuni ale companiei Rompetrol si apoi sa le revanda, la un pret mai mare. Pantis a indeplinit si functia de director in cadrul grupului Grivco, controlat de familia Voiculescu. çntr-o declaratie de avere din anii trecuti a presedintelui PC, printre debitorii amintiti se numara si Pantis, care figureaza cu datorii de 530.000 de dolari.
Pe Sorin Pantis nu l-am gasit nici noi, nici anchetatorii
Nici Sorin Pantis nu este de gasit. Toate incercarile de a-l contacta pe constructorul vilei lui Voiculescu au esuat.
La numerele de telefon cunoscute n-a raspuns nimeni in cursul zilei de ieri. Din surse judiciare am aflat ca ar fi in convalescenta, in urma unui accident rutier. Aceleasi surse spun ca nici anchetatorii n-au avut mai mult succes decat noi, nereusind sa-l gaseasca pentru a-l invita la audieri.
Reprezentant "Intact" SA: "Va trimitem punctul de vedere in scris"
Am incercat sa obtinem un punct de vedere al Cameliei Voiculescu si am fost asigurati de catre o reprezentanta a companiei "Intact" SA ca vom primi acest punct de vedere: "Ma interesez. Va fi mai greu sa o contactez pe doamna Voiculescu, avand in vedere ca a nascut in urma cu doua luni, trei. Nu vine foarte des pe la serviciu
. Promit sa o intreb. Va trimitem punctul de vedere in scris. Este o problema. Nu stiu daca astazi. Vom incerca".
Pana la inchiderea editiei nu am primit punctul de vedere promis.
"Motanul" moralist invoca permanent respectarea legii
Dan Voiculescu este unul dintre politicienii care au solicitat public, in repetate randuri, verificarea averilor oamenilor implicati in politica. El cerea moralitate si corectitudine, omitand insa ilegalitati intamplate chiar in propria curte. O casa construita cu pretul unui dosar penal anuleaza declaratiile prin care Voiculescu sustinea vehement, de-a lungul timpului, ca toti politicienii trebuie sa respecte legea, acesta fiind chiar unul dintre sloganurile sale de partid. Pe de alta parte, Voiculescu a mai precizat in diverse comunicate oficiale ca trebuie luate astfel de masuri pentru ca "demnitarii care au stiut sa faca lucruri ilegale au stiut si sa le ascunda". La Corbeanca, in curtea proprie, padurea nu mai poate fi vazuta din cauza copacilor, pentru ca angajatii sai i-au taiat ilegal.
Seful Partidului Conservator, Dan Voiculescu, isi construieste in mijlocul padurii din comuna Corbeanca o vila impresionanta, ca o veritabila fortareata. Nimic deosebit, veti spune, pentru un om cu o asemenea avere. Seful lucrarii este omul considerat "de casa" al familiei Voiculescu, Sorin Pantis. Firmei fostului ministru al Comunicatiilor i s-a incredintat ridicarea vilei, despre care se poate spune ca este un palat avand in vedere ca suprafata construibila este de 2.800 metri patrati. Spre a fi ferit de privirile curiosilor, amplasamentul a fost atent selectat, intr-o zona cu padure deasa. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Voiculescu a cumparat de la mai multi proprietari de padure din Corbeanca diverse suprafete, iar firma constructoare s-a apucat de defrisat. Taierea copacilor s-a facut insa ilegal, fara autorizatii. Pentru acest lucru, Sorin Pantis s-a ales cu un dosar penal, in curs de cercetare.
çn anul 2000, Dan Voiculescu a cumparat aproape patru hectare de padure, comasate in padurea Corbeanca, de la mai multi vanzatori - Mihail Dobrescu, Marin Ionescu, Petrica Constantinescu si Anton Niculescu. Cei 38.269 metri patrati de padure au fost achizitionati pentru constructia unei resedinte de lux, lucrare ce avea sa inceapa patru ani mai tarziu. çn acest sens, Voiculescu l-a contractat pe Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor, prin firma sa, "Cercetari Aplicative si Investitii" SA. S-a intocmit proiectul casei, din dimensiunile calculate rezultand ca este nevoie sa se defriseze circa 600 metri patrati de padure.
Demersuri
Conform legii, o singura persoana nu poate sa ceara autorizatie de despadurire decat pentru cinci procente din suprafata detinuta, dar nu mai mult de 200 de metri patrati, astfel ca presedintele conservatorilor a recurs la o solutie la indemana si le-a improprietarit prin donatie pe cele doua fiice ale sale, Camelia Rodica Voiculescu si Corina Mirela Voiculescu, cu doua loturi, 4.013 mp, respectiv 5.165 mp. Scopul donatiei: toate cele trei persoane implicate acum in proiect - tatal si cele doua fiice - sa poata defrisa, in total, cei 600 de metri patrati de padure necesari constructiei. S-a solicitat scoaterea din fondul forestier a suprafetei amintite, pentru proiectul unei case comune, si s-a obtinut acordul de mediu nr. 46/2004, eliberat de agentia Ilfov. S-au platit taxele de scoatere din fondul forestier, in valoare de circa 130 milioane lei la nivelul anului 2004, si s-a ajuns la marcarea copacilor vizati pentru taiere, dar si a celor numiti "de limita", care sa delimiteze matematic perimetrul defrisarii. De aici, demersurile pentru eliberarea terenului in vederea inceperii constructiei au luat calea penala.
Cu drujba prin lege
Legal, pentru inceperea taierii arborilor trebuiau indeplinite toate conditiile, ultima fiind detinerea unui aviz de exploatare. Numai ca firma constructoare, reprezentata legal de directorul general Sorin Pantis, a luat drujba in maini si a trecut la defrisare, fara a avea avizul de explaotare. Desi demersurile au respectat legislatia pana la un anumit punct, cand s-a ajuns la despadurire, lucrurile au luat-o razna. Nu numai ca nu s-au taiat doar arborii marcati in cei 600 de metri patrati - pentru care oricum nu exista autorizatia finala - dar s-a trecut si
granita a 800 de metri patrati, fiind doborati copacii marcati special, drept "limita", dar si altii, peste "limita". Infractiunea a fost descoperita pe data de 21.06.2006, in urma unui control comun al Directiei Silvice si Ocolului Silvic Bucuresti. Practic, legea silvica a fost incalcata de trei ori, pentru ca executantul a doborat, fara autorizatie, copaci marcati din perimetru, copaci marcati pentru limita si copaci nemarcati. Totul pentru ca boss-ul conservator sa se poata extinde cu resedinta, fara a fi deranjat doar de cativa arbori. Ulterior defrisarii, cu batista pe tambal, s-a incercat ridicarea avizului de exploatare, dar autoritatea silvica nu a eliberat retroactiv acest document. Dosarul penal pe numele domnului Pantis - dispus, se pare, sa faca si puscarie pentru confortul resedintei sefului sau - este in cercetare la IPJ Ilfov, iar urmarirea penala a fost declansata in noiembrie 2006. Conform legii, pentru cele intamplate, invinuitul risca intre 5 si 15 ani de inchisoare.
In scripte, casa de doua ori mai mare
Mergand pe firul povestii, am descoperit ca autorizatia de constructie nr. 20/2005, depusa la primaria din Corbeanca, nu are nici o legatura cu cea existenta la Directia Silvica, respectiv cu cererea de scoatere a suprafetei de 600 mp din fondul forestier. Inadvertentele par greu de imaginat cand este vorba de constructia unei vile apartinand uneia dintre cele mai bogate familii din Romania. Este greu de crezut ca, pentru o bucata de padure, un fost ministru este dispus sa-si mute domiciliul in penitenciar, fie si pentru o perioada, doar pentru ca Dan Voiculescu sa construiasca un palat asa cum isi doreste. çn autorizatia inregistrata la Primaria Corbeanca, amprenta palatului in constructie are 1.200 metri patrati, cu o suprafata construita de 2.800 metri patrati, in timp
ce la Directia Silvica au fost depuse documente, la fel de oficiale, care atesta o constructie cu o "talpa" de doar 600 mp. Diferenta ramane de cercetat.
Numele Voiculescu provoaca iritari si pierderi de memorie
çntrebat de existenta acestei autorizatii, primarul Dumitru Tudor din Corbeanca a sarit ca ars cand a auzit numele Voiculescu, motivand, pe scarile primariei, ca este sunat de "toate televiziunile" si nu le raspunde, daramite sa mai piarda timpul cu un ziar! Se pare ca si secretara dansului stia despre ce este vorba, caci ne-a descusut atent la auzul aceluiasi nume, dupa care ne-a repezit si ne-a intors spatele. Nici la Ocolul Silvic Bucuresti situatia nu pare mai clara, seful acestuia, Ghinescu Mugurel, pierzandu-se cu firea cand a auzit ce cautam: "Nu mai stiu nimic, nici nu eram in functie. Sau poate eram, nu stiu. çntrebati la purtatorul de cuvant, nu mai retin daca eu am eliberat autorizatia de exploatare, stiu doar ca e vorba de o problema cu depasirea perimetrului, dar nu mai retin exact!"
Vila se construieste ca un buncar
Singurul drum de acces la viitoarea resedinta a familiei Voiculescu, situata in mijlocul padurii, este deocamdata un drum forestier desfundat, cu o bariera in capat, pe care se poate citi anuntul "Proprietate privata! Accesul interzis!" Locul casei este extrem de greu accesibil si piciorului,
dar si ochiului, fiind inconjurat de copaci inalti. Vecinii spun ca n-au vazut niciodata sa se care atata beton la o singura vila si speculeaza, in gluma, ca proprietarul si-ar face un buncar. Voiculescu a inaintat demersuri si pentru amenajarea drumului de acces, dar n-a primit aprobare.
Sorin Pantis - inca un dosar penal pentru Voiculescu
Legaturile dintre Pantis si Voiculescu sunt vechi si dovedesc o stransa relatie intre cei doi. Fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis a fost audiat in repetate randuri de procurorii Parchetului instantei supreme in legatura cu modul in care a fost inceputa listarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, in aprilie 2004. Citarea fostului demnitar in acest dosar se datoreaza, insa, calitatii sale de reprezentant al intereselor familiei omului de afaceri Dan Voiculescu. Pantis este cel care a consiliat-o pe Camelia Voiculescu, fiica presedintelui PC, sa cumpere actiuni ale companiei Rompetrol si apoi sa le revanda, la un pret mai mare. Pantis a indeplinit si functia de director in cadrul grupului Grivco, controlat de familia Voiculescu. çntr-o declaratie de avere din anii trecuti a presedintelui PC, printre debitorii amintiti se numara si Pantis, care figureaza cu datorii de 530.000 de dolari.
Pe Sorin Pantis nu l-am gasit nici noi, nici anchetatorii
Nici Sorin Pantis nu este de gasit. Toate incercarile de a-l contacta pe constructorul vilei lui Voiculescu au esuat.
La numerele de telefon cunoscute n-a raspuns nimeni in cursul zilei de ieri. Din surse judiciare am aflat ca ar fi in convalescenta, in urma unui accident rutier. Aceleasi surse spun ca nici anchetatorii n-au avut mai mult succes decat noi, nereusind sa-l gaseasca pentru a-l invita la audieri.
Reprezentant "Intact" SA: "Va trimitem punctul de vedere in scris"
Am incercat sa obtinem un punct de vedere al Cameliei Voiculescu si am fost asigurati de catre o reprezentanta a companiei "Intact" SA ca vom primi acest punct de vedere: "Ma interesez. Va fi mai greu sa o contactez pe doamna Voiculescu, avand in vedere ca a nascut in urma cu doua luni, trei. Nu vine foarte des pe la serviciu
. Promit sa o intreb. Va trimitem punctul de vedere in scris. Este o problema. Nu stiu daca astazi. Vom incerca".
Pana la inchiderea editiei nu am primit punctul de vedere promis.
"Motanul" moralist invoca permanent respectarea legii
Dan Voiculescu este unul dintre politicienii care au solicitat public, in repetate randuri, verificarea averilor oamenilor implicati in politica. El cerea moralitate si corectitudine, omitand insa ilegalitati intamplate chiar in propria curte. O casa construita cu pretul unui dosar penal anuleaza declaratiile prin care Voiculescu sustinea vehement, de-a lungul timpului, ca toti politicienii trebuie sa respecte legea, acesta fiind chiar unul dintre sloganurile sale de partid. Pe de alta parte, Voiculescu a mai precizat in diverse comunicate oficiale ca trebuie luate astfel de masuri pentru ca "demnitarii care au stiut sa faca lucruri ilegale au stiut si sa le ascunda". La Corbeanca, in curtea proprie, padurea nu mai poate fi vazuta din cauza copacilor, pentru ca angajatii sai i-au taiat ilegal.
Romanii, fara vize in Statele Unite
Comisia pentru Securitate Interna a Senatului american a aprobat un amendament care ar putea elimina regimul de vize, impus unor state est-europene aliate in razboiul impotriva terorismului.
Proiectul propus de senatorul George Voinovich, membru al Comisiei pentru Relatii Externe si al celei pentru Securitate Interna, urmeaza sa fie supus aprobarii in Senat si apoi in Camera Reprezentantilor.
In cazul in care va fi aprobata, noua lege trebuie promulgata de presedintele George Bush.
Programul privind eliminarea vizelor a fost creat in 1986 si permite cetatenilor din tarile participante sa intre pe teritoriul american in scopuri turistice si de afaceri, pentru o perioada de pana la 90 de zile.
Proiectul propus de senatorul George Voinovich, membru al Comisiei pentru Relatii Externe si al celei pentru Securitate Interna, urmeaza sa fie supus aprobarii in Senat si apoi in Camera Reprezentantilor.
In cazul in care va fi aprobata, noua lege trebuie promulgata de presedintele George Bush.
Programul privind eliminarea vizelor a fost creat in 1986 si permite cetatenilor din tarile participante sa intre pe teritoriul american in scopuri turistice si de afaceri, pentru o perioada de pana la 90 de zile.
Politistii care fura case de la stat
Politisti, jandarmi si oficiali din MAI si-au cumparat locuintele de serviciu la preturi preferentiale, desi aveau alte case in proprietate - fapt interzis de lege.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor, unii dintre ei cu grade si functii mari, au devenit proprietari ai apartamentelor de serviciu in care stateau cu chirie, beneficiind de credite subventionate, desi detineau si alte locuinte. Unul dintre impricinati are chiar sapte apartamente. Legea de vinzare a locuintelor de serviciu
le interzicea asemenea tranzactii, dar ei gasesc motive dintre cele mai ingenioase pentru a-si justifica achizitiile. Iar Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unii dintre ei cu grade si functii mari, si-au cumparat apartamentele in care stateau cu chirie, desi detineau si alte case sau apartamente. Pentru a intra in posesia lor, acestia au dat declaratii notariale pe proprie raspundere din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Directia Generala Anticoruptie (DGA) din MAI a facut verificari si a gasit falsurile in declaratii. In patru cazuri a trimis dosarele la Parchet.
„Credeti ce scrie in declaratia de avere?“
Colonelul Geanta Stefan, seful Directiei Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, si-a cumparat locuinta de serviciu anul trecut. Potrivit declaratiei de avere, el detine din 1989 si un apartament de 120 de metri patrati. Colonelul s-a justificat ca apartamentul din Constanta este de doar 80 de metri patrati, iar familia sa numara cinci persoane. Intrebat de ce in declaratia de avere apartamentul apare cu 120 mp, ofiterul ne-a raspuns: „Dar ce, dumneavoastra luati in serios tot ce este scris in declaratia de avere?“.
„Celelalte case nu sint locuibile“
In 2005, cind s-a improprietarit cu locuinta de la MAI, chestorul Ion Burciu, sef serviciu in Directia Generala Management Operational din MAI, mai detinea, potrivit declaratiei de avere, doua case de vacanta. Una din 1997, in judetul Cluj, iar cealalta, din anul 2003, in Valea Doftanei, Prahova. Ion Burciu ne-a declarat ca si-a cumparat locuinta de serviciu, intrucit celelalte case nu intrunesc conditiile Legii locuintei: „Le-am trecut in declaratia de avere, insa ele sint nelocuibile. Nu am gasit alta formulare“.
Lecu, cel cu vila construita cu jandarmi
Fostul sef al Directiei Logistice din Jandarmeria Romana, colonelul in rezerva Nicolae Lecu, si-a cumparat un apartament de serviciu cu putin timp
inainte de a se pensiona si in plin scandal al vilelor ridicate cu jandarmii din subordine.
Colonelul a vindut casa care il facuse celebru fiului sau minor dintr-o casatorie anterioara, desi legea nu il absolva nici de aceasta situatie.
Lecu a fost acuzat de DNA, la sfirsitul anului trecut, ca ar fi folosit materiale, utilaje si militari din Jandarmerie pentru construirea a doua imobile in judetul Ilfov. Jandarmii erau transportati pe santiere cu masinile unitatii si erau recompensati cu permisii si tigari.
„Cealalta casa e din chirpici“
Subcomisarul Bogdan Mihail Ivanescu, seful Serviciului Logistica din Politia Capitalei, este proprietarul din 1993 al unei case de vacanta in Vrancea, iar in 2005 si-a cumparat locuinta de serviciu. „Patru terenuri si casa din judetul Vrancea sint mostenire. Cum de comisia mi-a dat casa? Pentru ca locuinta, din care detin doar jumatate, este o casa din chirpici, nu se poate locui in ea, si jumatate apartine surorii mele“, ne-a declarat Ivanescu, care a cumparat locuinta de serviciu cu 70.000 RON.
„Din banii pe casa vinduta mi-am luat doar o masina“
Comisarul Adrian Grecu, adjunct al sefului Politiei sectorului 4 din Bucuresti, a cumparat de la MAI un in cartierul Timpuri Noi, cu 70.000 RON. Grecu a avut, pina in 2004, un apartament in Sibiu, pe care l-a vindut cu 25.000 de euro. „Cu banii luati nu am putut sa-mi cumpar alta casa, doar o masina, pentru atit ajungeau“, ne-a declarat el.
Ioan Oros, fost director adjunct al Arhivelor Nationale, s-a pensionat dupa ce a cumparat si el, in 2005, locuinta de la MAI. Potrivit declaratiei de avere, el mai detine inca un apartament in Brasov, din anul 1991.
Politist la frontiera, 7 case
Un politist de frontiera, cercetat acum de DGA, este proprietarul a sapte apartamente. Agentul este cercetat si intr-un alt dosar, alaturi de 52 de invinuiti, dintre care 37 trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. DGA a emis un rechizitoriu catre DNA Oradea, fiind totodata sesizata si Comisia de Verificare a Averilor.
Ofiterii de politie judiciara Iulian Vlad si Ionel Bardasi din Galati sint cercetati de DNA pentru ca si-au falsificat declaratia de avere pentru a obtine case din fondul de locuinte sociale al Consiliului Local Galati.
* Lege schimbata de Parlament dupa interesul chiriasilor
Incepind cu anul 2004, locuintele de serviciu care au apartinut institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala au putut fi vindute chiriasilor, potrivit Legii nr. 562. Chiriasii aveau citeva restrictii: sa nu aiba si sa nu mai fi avut niciodata o locuinta in proprietate, pe numele lor, al sotilor sau al copiilor aflati in intretinere si sa nu fi parasit serviciul din vina lor sau prin demisie. In schimb, cumpararea se facea in conditii bune: cu un avans de 20 la suta, rate in 20 de ani si o dobinda in lei de 8 la suta, mai buna decit a oricarei banci de la acea ora. Normele care au urmat au impus un control minim: cei care vor sa cumpere sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au si nici nu au avut alte proprietati. In iulie 2006 a aparut o noua lege, 357, care a oferit casele aproape pe tava chiriasilor. Din restrictii a ramas doar cea cu „sa nu aiba alta locuinta“, sau s-o fi vindut, iar drepturile s-au largit. Chiriasii nu mai erau obligati sa depuna avans, dobinda a scazut la 5 la suta si erau scutiti si de la plata TVA.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor, unii dintre ei cu grade si functii mari, au devenit proprietari ai apartamentelor de serviciu in care stateau cu chirie, beneficiind de credite subventionate, desi detineau si alte locuinte. Unul dintre impricinati are chiar sapte apartamente. Legea de vinzare a locuintelor de serviciu
le interzicea asemenea tranzactii, dar ei gasesc motive dintre cele mai ingenioase pentru a-si justifica achizitiile. Iar Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.
Mai multi angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unii dintre ei cu grade si functii mari, si-au cumparat apartamentele in care stateau cu chirie, desi detineau si alte case sau apartamente. Pentru a intra in posesia lor, acestia au dat declaratii notariale pe proprie raspundere din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Directia Generala Anticoruptie (DGA) din MAI a facut verificari si a gasit falsurile in declaratii. In patru cazuri a trimis dosarele la Parchet.
„Credeti ce scrie in declaratia de avere?“
Colonelul Geanta Stefan, seful Directiei Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, si-a cumparat locuinta de serviciu anul trecut. Potrivit declaratiei de avere, el detine din 1989 si un apartament de 120 de metri patrati. Colonelul s-a justificat ca apartamentul din Constanta este de doar 80 de metri patrati, iar familia sa numara cinci persoane. Intrebat de ce in declaratia de avere apartamentul apare cu 120 mp, ofiterul ne-a raspuns: „Dar ce, dumneavoastra luati in serios tot ce este scris in declaratia de avere?“.
„Celelalte case nu sint locuibile“
In 2005, cind s-a improprietarit cu locuinta de la MAI, chestorul Ion Burciu, sef serviciu in Directia Generala Management Operational din MAI, mai detinea, potrivit declaratiei de avere, doua case de vacanta. Una din 1997, in judetul Cluj, iar cealalta, din anul 2003, in Valea Doftanei, Prahova. Ion Burciu ne-a declarat ca si-a cumparat locuinta de serviciu, intrucit celelalte case nu intrunesc conditiile Legii locuintei: „Le-am trecut in declaratia de avere, insa ele sint nelocuibile. Nu am gasit alta formulare“.
Lecu, cel cu vila construita cu jandarmi
Fostul sef al Directiei Logistice din Jandarmeria Romana, colonelul in rezerva Nicolae Lecu, si-a cumparat un apartament de serviciu cu putin timp
inainte de a se pensiona si in plin scandal al vilelor ridicate cu jandarmii din subordine.
Colonelul a vindut casa care il facuse celebru fiului sau minor dintr-o casatorie anterioara, desi legea nu il absolva nici de aceasta situatie.
Lecu a fost acuzat de DNA, la sfirsitul anului trecut, ca ar fi folosit materiale, utilaje si militari din Jandarmerie pentru construirea a doua imobile in judetul Ilfov. Jandarmii erau transportati pe santiere cu masinile unitatii si erau recompensati cu permisii si tigari.
„Cealalta casa e din chirpici“
Subcomisarul Bogdan Mihail Ivanescu, seful Serviciului Logistica din Politia Capitalei, este proprietarul din 1993 al unei case de vacanta in Vrancea, iar in 2005 si-a cumparat locuinta de serviciu. „Patru terenuri si casa din judetul Vrancea sint mostenire. Cum de comisia mi-a dat casa? Pentru ca locuinta, din care detin doar jumatate, este o casa din chirpici, nu se poate locui in ea, si jumatate apartine surorii mele“, ne-a declarat Ivanescu, care a cumparat locuinta de serviciu cu 70.000 RON.
„Din banii pe casa vinduta mi-am luat doar o masina“
Comisarul Adrian Grecu, adjunct al sefului Politiei sectorului 4 din Bucuresti, a cumparat de la MAI un in cartierul Timpuri Noi, cu 70.000 RON. Grecu a avut, pina in 2004, un apartament in Sibiu, pe care l-a vindut cu 25.000 de euro. „Cu banii luati nu am putut sa-mi cumpar alta casa, doar o masina, pentru atit ajungeau“, ne-a declarat el.
Ioan Oros, fost director adjunct al Arhivelor Nationale, s-a pensionat dupa ce a cumparat si el, in 2005, locuinta de la MAI. Potrivit declaratiei de avere, el mai detine inca un apartament in Brasov, din anul 1991.
Politist la frontiera, 7 case
Un politist de frontiera, cercetat acum de DGA, este proprietarul a sapte apartamente. Agentul este cercetat si intr-un alt dosar, alaturi de 52 de invinuiti, dintre care 37 trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. DGA a emis un rechizitoriu catre DNA Oradea, fiind totodata sesizata si Comisia de Verificare a Averilor.
Ofiterii de politie judiciara Iulian Vlad si Ionel Bardasi din Galati sint cercetati de DNA pentru ca si-au falsificat declaratia de avere pentru a obtine case din fondul de locuinte sociale al Consiliului Local Galati.
* Lege schimbata de Parlament dupa interesul chiriasilor
Incepind cu anul 2004, locuintele de serviciu care au apartinut institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala au putut fi vindute chiriasilor, potrivit Legii nr. 562. Chiriasii aveau citeva restrictii: sa nu aiba si sa nu mai fi avut niciodata o locuinta in proprietate, pe numele lor, al sotilor sau al copiilor aflati in intretinere si sa nu fi parasit serviciul din vina lor sau prin demisie. In schimb, cumpararea se facea in conditii bune: cu un avans de 20 la suta, rate in 20 de ani si o dobinda in lei de 8 la suta, mai buna decit a oricarei banci de la acea ora. Normele care au urmat au impus un control minim: cei care vor sa cumpere sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au si nici nu au avut alte proprietati. In iulie 2006 a aparut o noua lege, 357, care a oferit casele aproape pe tava chiriasilor. Din restrictii a ramas doar cea cu „sa nu aiba alta locuinta“, sau s-o fi vindut, iar drepturile s-au largit. Chiriasii nu mai erau obligati sa depuna avans, dobinda a scazut la 5 la suta si erau scutiti si de la plata TVA.
Troc cu libertatea lui Hayssam
Ciprian Nastasiu a declarat, ieri, la CSM ca eliberarea lui Hayssam are legatura cu un dosar de trafic international de armament. Cheia sta intr-o declaratie clasificata, data de procuror inspectorilor CSM
Judecarea cazului procurorului Ciprian Nastasiu, pe linie disciplinara, la Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut, ieri, cu usile inchise. Din interiorul acestui dosar transpare insa un troc necesar altui dosar aflat in lucru la acelasi procuror. Acest dosar de trafic de armament, catalogat a fi „de siguranta nationala“, cuprinde informatii despre o serie de oameni politici si alte personaje importante din societatea romåneasca. Despre acest dosar, Ciprian Nastasiu a declarat ieri ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, care a fost investigata de catre inspectorii CSM
Declaratia lui Nastasiu, data inspectorilor, a fost clasificata si se afla la Biroul de Documente Secrete din CSM, la cererea anchetatorului judecat de Consiliu. Avånd in vedere ca ea este legata de activitatea din interiorul dosarului “Trafic de arme” si asociind declaratia de ieri a lui Nastasiu – care spune ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, conturul trocului facut cu sirianul este clar. Ce i se putea oferi lui Hayssam la schimb cu informatiile despre traficul de arme? Eliberarea. Nastasiu se apara, spunånd ca sefii lui, Ilie Botos si Marchel Såmpetru, au stiut fiecare pas al anchetei si al eliberarii, dar au declarat la CSM altceva
Cazul „Ciprian Nastasiu“ a primit un nou termen de judecata disciplinara la CSM pentru data de 7 martie, solicitåndu-se audieri de martori, printre care si fostul procuror general al Romåniei, Ilie Boto, dar si alte probe materiale. Asta inseamna ca tot cazul „Nastasiu“, in ansamblul lui, ascunde elemente care musai trebuie clarificate. Påna una-alta, e vorba si de legatura cu dosarul de siguranta nationala privitor la traficul de armament, pe care Nastasiu il are in lucru si din care razbate izul unui „troc“, unei negocieri judiciare stiute de un cerc foarte restråns de persoane.
Clasificarea prin BDS a declaratiei lui Nastasiu
Eliberarea lui Hayssam are legatura cu dosarul de trafic de armament pe care il are in ancheta procurorul Ciprian Nastasiu, caz ce tine de siguranta nationala si care – conform declaratiilor pe care acesta ni le-a facut, ieri, inainte de a intra la judecata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii – poate constitui un veritabil lant al dezvaluirii unor complicitati cu politicieni si alte persoane importante din societatea romaneasca. Aceasta este, de fapt, si cea de-a doua declaratie data in fata inspectorilor care au investigat cazul, dupa care, Nastasiu a solicitat prin referat, clasificarea continutului acesteia. Clasificarea a sosit la CSM prin BDS. Din datele pe care le detinem, aceasta declaratie ar putea evidentia – spun surse din serviciile secrete – acel „moment operativ“ prin care Nastasiu a catalogat eliberarea lui Hayssam. Aceleasi surse arata ca sirianul ar fi acceptat sa ofere, la un moment dat, informatii ce se constituie azi in mijloace de proba in actualul dosar de trafic de arme. Ceea ce ar putea intora sub interdictia articolului 68 din Codul de procedura penala.
Cuvåntul lui Nastasiu contra cuvåntului lui Botos si Såmpetru
„Eu imi asum responsabilitatea eliberarii lui Omar Hayssam si motivele pentru care am cerut acest lucru in fata instantei, dar ce ma deranjeaza este ca unii spun ca nu au stiut“, a declarat, ieri, ziaristilor, Ciprian Nastasiu. Intrebat despre cine vorbeste, Nastasiu a fost categoric: „Si despre domnul Marcel Sampetru, pe care l-am anuntat telefonic de ccea ce s-a intamplat la instanta, si apoi am vorbit si cu domnul Botos (n.red.: Ilie Botos, la acea data procuror general al Romaniei, in a carui responsabilitate se afla structura DIICOT). Nastasiu a mai explicat ca, daca sefii lui ar fi considerat ca trebuie facut recurs, ar fi facut, pentru ca au avut la dispozitie 24 de ore, intrucat Hayssam nu a fost imediat eliberat, ci abia a doua zi.
Dosarul «Rapirii» are o anexa secretizata si pentru Nastasiu!
Pe de alta parte, Nastasiu a subliniat
ca sefii lui stiau fiecare pas pe care el il face in ancheta si ca dosarul „Rapirea din Irak“ are o anexa secreta pe care nici el nu a vazut-o vreodata, ocupandu-se doar de administrarea
probatoriului „strictamente pe rapire“. Ceea ce-l deranjeaza pe Nastasiu, caruia inspectorii ii prezentasera pana ieri materialul de cercetare, inclusiv declaratiile aflate la acest dosar, este faptul ca Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, dar si ex-procurorul general Botos „nu au recunoscut ca au stiut de ceea ce eu am sustinut la instanta“.
Legatura dintre eliberare si dosarul de trafic cu arme este chiar Hayssam
Declaratia ampla legata de acest dosar privitor la traficul de armament a fost data de Ciprian Nastasiu in timpul
cercetarilor efectuate de inspectorii CSM pe cazul eliberarii sirianului Omar Hayssam, ancheta care a fost finalizata cu concluzia ca Ciprian Nastasiu a facut un act de imixtiune in activitatea altui coleg, dar si exercitare a functiei sale cu rea credinta. Procurorul Nastasiu a confirmat, ieri, ca exista o legatura intre dosarul privitor la traficul de armament, in care se regaseste si Hayssam, dar si politicieni si alte personaje importante din societatea romaneasca. Or, aceasta legatura - afirma surse din serviciile secrete este chiar Hayssam.
Procurorii stiau de pasaportul fals si n-au investigat acest aspect!
Sirianul pare a fi persoana care ar fi acceptat sa ofere procurorului, la un moment dat, o serie de informatii si indicii despre aceasta retea de crima organizata. Intrebarea care se pune este: ce a dat la schimb Parchetul? Ce-ar fi putut da? Eliberarea, mai ales ca motivatia unei boli
ce nu poate fi tratata in cadrul sistemului
penitenciar pica precum o manusa in acest context. Asa fiind, conturul unui troc DIICOT-Hayssam este clar. Numai ca aici s-ar putea pune problema – afirma specialisti in procedura penala - ca Nastasiu sa raspunda, mai devreme sau mai tarziu pentru prevederile articolul 68 din Codul de procedura penala, care arata ca „este oprit a se intrebuita violente, amenintari ori alte mijloace de constrangere, precum si promisiuni sau indemnuri, in scopul de a se obtine probe“. Pe de alta parte, faptul ca nici un serviciu secret nu l-a monitorizat pe Hayssam dupa eliberare, iar acesta a fugit din tara exact in zilele in care Nastasiu era plecat din tara intr-o delegatie, ar fi o dovada ca aranjamentul fusese facut si cineva a dat doar traseul si semnalul. Mai ramane de adaugat la acest contur al „trocului“ faptul ca procurorii au stiut de existenta unui pasaport fals pe numele lui Hayssam cu mult inaintea fugii sirianului si nu au facut nici o investigatie separata legata de acest caz.
Judecata nu s-a terminat. Urmeaza audieri importante!
Ieri, la CSM, Bogdan Licu s-a abtinut din start de la judecarea cazului, pentru ca a fost titular al actiunii disciplinare. Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, care a condus sedinta, a intrebat pe inspectorul CSM, apoi pe Nastasiu, daca au motive pentru care considera ca sedinta ar trebui sa fie declarata „cu usile inchise“. Nastasiu a argumentat cu declaratia sa, clasificata, spunand ca aceasta contine informatii „strict secrete“. La orele 14 a inceput, practic, judecarea cazului Nastasiu. Timp de cateva ore, jurnalistii au facut „13-14“ prin fata usii in spatele careia se dezbatea aprins cazul Hayssam-Nastasiu.
In jurul orelor 17,30, sectia de procurori a ajuns la o concluzie: e nevoie de un nou termen de judecare disciplinara. Mai mult, pana la data de 7 martie, stabilita ca noua infatisare la CSM pentru procurorul Nastasiu, s-a solicitat audierea unor martori. Capi de lista sunt Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, Marcel Sampetru, fost adjunct al acestuia, procurorul Adriana Cristescu, procurorul Alex Mihailiuc, care trebuia sa intre ca procuror de sedinta cand a fost eliberat Hayssam, procurorul sef birou Ioana Albani, fostul procuror sef DIICOT, Daniel Ticau si judecatoarea Sofica Dumitrascu. Tot pana la acea data, trebuiesc depuse urmatoarele probe materiale solicitate in aparare de Nastasiu: stenograma audierii pe cazul Hayssam de la Camera Deputatilor, listingul telefoanelor date si primite inainte si dupa eliberarea lui Hayssam, pozitia oficiala exprimata de parchet in legatura cu concluziile lui Nastasiu si eliberarea sirianului, copiile registrului de poarta (intrari-iesiri, fata-spate) din 24.06.2006, de la Parchetul General. Judecata va avea loc tot cu usile inchise.
Judecarea cazului procurorului Ciprian Nastasiu, pe linie disciplinara, la Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut, ieri, cu usile inchise. Din interiorul acestui dosar transpare insa un troc necesar altui dosar aflat in lucru la acelasi procuror. Acest dosar de trafic de armament, catalogat a fi „de siguranta nationala“, cuprinde informatii despre o serie de oameni politici si alte personaje importante din societatea romåneasca. Despre acest dosar, Ciprian Nastasiu a declarat ieri ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, care a fost investigata de catre inspectorii CSM
Declaratia lui Nastasiu, data inspectorilor, a fost clasificata si se afla la Biroul de Documente Secrete din CSM, la cererea anchetatorului judecat de Consiliu. Avånd in vedere ca ea este legata de activitatea din interiorul dosarului “Trafic de arme” si asociind declaratia de ieri a lui Nastasiu – care spune ca are legatura cu eliberarea lui Hayssam, conturul trocului facut cu sirianul este clar. Ce i se putea oferi lui Hayssam la schimb cu informatiile despre traficul de arme? Eliberarea. Nastasiu se apara, spunånd ca sefii lui, Ilie Botos si Marchel Såmpetru, au stiut fiecare pas al anchetei si al eliberarii, dar au declarat la CSM altceva
Cazul „Ciprian Nastasiu“ a primit un nou termen de judecata disciplinara la CSM pentru data de 7 martie, solicitåndu-se audieri de martori, printre care si fostul procuror general al Romåniei, Ilie Boto, dar si alte probe materiale. Asta inseamna ca tot cazul „Nastasiu“, in ansamblul lui, ascunde elemente care musai trebuie clarificate. Påna una-alta, e vorba si de legatura cu dosarul de siguranta nationala privitor la traficul de armament, pe care Nastasiu il are in lucru si din care razbate izul unui „troc“, unei negocieri judiciare stiute de un cerc foarte restråns de persoane.
Clasificarea prin BDS a declaratiei lui Nastasiu
Eliberarea lui Hayssam are legatura cu dosarul de trafic de armament pe care il are in ancheta procurorul Ciprian Nastasiu, caz ce tine de siguranta nationala si care – conform declaratiilor pe care acesta ni le-a facut, ieri, inainte de a intra la judecata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii – poate constitui un veritabil lant al dezvaluirii unor complicitati cu politicieni si alte persoane importante din societatea romaneasca. Aceasta este, de fapt, si cea de-a doua declaratie data in fata inspectorilor care au investigat cazul, dupa care, Nastasiu a solicitat prin referat, clasificarea continutului acesteia. Clasificarea a sosit la CSM prin BDS. Din datele pe care le detinem, aceasta declaratie ar putea evidentia – spun surse din serviciile secrete – acel „moment operativ“ prin care Nastasiu a catalogat eliberarea lui Hayssam. Aceleasi surse arata ca sirianul ar fi acceptat sa ofere, la un moment dat, informatii ce se constituie azi in mijloace de proba in actualul dosar de trafic de arme. Ceea ce ar putea intora sub interdictia articolului 68 din Codul de procedura penala.
Cuvåntul lui Nastasiu contra cuvåntului lui Botos si Såmpetru
„Eu imi asum responsabilitatea eliberarii lui Omar Hayssam si motivele pentru care am cerut acest lucru in fata instantei, dar ce ma deranjeaza este ca unii spun ca nu au stiut“, a declarat, ieri, ziaristilor, Ciprian Nastasiu. Intrebat despre cine vorbeste, Nastasiu a fost categoric: „Si despre domnul Marcel Sampetru, pe care l-am anuntat telefonic de ccea ce s-a intamplat la instanta, si apoi am vorbit si cu domnul Botos (n.red.: Ilie Botos, la acea data procuror general al Romaniei, in a carui responsabilitate se afla structura DIICOT). Nastasiu a mai explicat ca, daca sefii lui ar fi considerat ca trebuie facut recurs, ar fi facut, pentru ca au avut la dispozitie 24 de ore, intrucat Hayssam nu a fost imediat eliberat, ci abia a doua zi.
Dosarul «Rapirii» are o anexa secretizata si pentru Nastasiu!
Pe de alta parte, Nastasiu a subliniat
ca sefii lui stiau fiecare pas pe care el il face in ancheta si ca dosarul „Rapirea din Irak“ are o anexa secreta pe care nici el nu a vazut-o vreodata, ocupandu-se doar de administrarea
probatoriului „strictamente pe rapire“. Ceea ce-l deranjeaza pe Nastasiu, caruia inspectorii ii prezentasera pana ieri materialul de cercetare, inclusiv declaratiile aflate la acest dosar, este faptul ca Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, dar si ex-procurorul general Botos „nu au recunoscut ca au stiut de ceea ce eu am sustinut la instanta“.
Legatura dintre eliberare si dosarul de trafic cu arme este chiar Hayssam
Declaratia ampla legata de acest dosar privitor la traficul de armament a fost data de Ciprian Nastasiu in timpul
cercetarilor efectuate de inspectorii CSM pe cazul eliberarii sirianului Omar Hayssam, ancheta care a fost finalizata cu concluzia ca Ciprian Nastasiu a facut un act de imixtiune in activitatea altui coleg, dar si exercitare a functiei sale cu rea credinta. Procurorul Nastasiu a confirmat, ieri, ca exista o legatura intre dosarul privitor la traficul de armament, in care se regaseste si Hayssam, dar si politicieni si alte personaje importante din societatea romaneasca. Or, aceasta legatura - afirma surse din serviciile secrete este chiar Hayssam.
Procurorii stiau de pasaportul fals si n-au investigat acest aspect!
Sirianul pare a fi persoana care ar fi acceptat sa ofere procurorului, la un moment dat, o serie de informatii si indicii despre aceasta retea de crima organizata. Intrebarea care se pune este: ce a dat la schimb Parchetul? Ce-ar fi putut da? Eliberarea, mai ales ca motivatia unei boli
ce nu poate fi tratata in cadrul sistemului
penitenciar pica precum o manusa in acest context. Asa fiind, conturul unui troc DIICOT-Hayssam este clar. Numai ca aici s-ar putea pune problema – afirma specialisti in procedura penala - ca Nastasiu sa raspunda, mai devreme sau mai tarziu pentru prevederile articolul 68 din Codul de procedura penala, care arata ca „este oprit a se intrebuita violente, amenintari ori alte mijloace de constrangere, precum si promisiuni sau indemnuri, in scopul de a se obtine probe“. Pe de alta parte, faptul ca nici un serviciu secret nu l-a monitorizat pe Hayssam dupa eliberare, iar acesta a fugit din tara exact in zilele in care Nastasiu era plecat din tara intr-o delegatie, ar fi o dovada ca aranjamentul fusese facut si cineva a dat doar traseul si semnalul. Mai ramane de adaugat la acest contur al „trocului“ faptul ca procurorii au stiut de existenta unui pasaport fals pe numele lui Hayssam cu mult inaintea fugii sirianului si nu au facut nici o investigatie separata legata de acest caz.
Judecata nu s-a terminat. Urmeaza audieri importante!
Ieri, la CSM, Bogdan Licu s-a abtinut din start de la judecarea cazului, pentru ca a fost titular al actiunii disciplinare. Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, care a condus sedinta, a intrebat pe inspectorul CSM, apoi pe Nastasiu, daca au motive pentru care considera ca sedinta ar trebui sa fie declarata „cu usile inchise“. Nastasiu a argumentat cu declaratia sa, clasificata, spunand ca aceasta contine informatii „strict secrete“. La orele 14 a inceput, practic, judecarea cazului Nastasiu. Timp de cateva ore, jurnalistii au facut „13-14“ prin fata usii in spatele careia se dezbatea aprins cazul Hayssam-Nastasiu.
In jurul orelor 17,30, sectia de procurori a ajuns la o concluzie: e nevoie de un nou termen de judecare disciplinara. Mai mult, pana la data de 7 martie, stabilita ca noua infatisare la CSM pentru procurorul Nastasiu, s-a solicitat audierea unor martori. Capi de lista sunt Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, Marcel Sampetru, fost adjunct al acestuia, procurorul Adriana Cristescu, procurorul Alex Mihailiuc, care trebuia sa intre ca procuror de sedinta cand a fost eliberat Hayssam, procurorul sef birou Ioana Albani, fostul procuror sef DIICOT, Daniel Ticau si judecatoarea Sofica Dumitrascu. Tot pana la acea data, trebuiesc depuse urmatoarele probe materiale solicitate in aparare de Nastasiu: stenograma audierii pe cazul Hayssam de la Camera Deputatilor, listingul telefoanelor date si primite inainte si dupa eliberarea lui Hayssam, pozitia oficiala exprimata de parchet in legatura cu concluziile lui Nastasiu si eliberarea sirianului, copiile registrului de poarta (intrari-iesiri, fata-spate) din 24.06.2006, de la Parchetul General. Judecata va avea loc tot cu usile inchise.
Defileaza pentru Prada, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent
Cel mai adesea, cind auzim cuvintul "top model" ne gindim imediat la fata inalta, slaba, cu dimensiuni standardizate si forme perfecte. Dar pentru ca moda masculina are din ce in ce mai multi prozeliti (metrosexualul este demult un fenomen) modelele masculine capata un statut din ce in ce mai greu pe piata de specialitate. Cariera de top model este imbratisata de tot mai multi baieti. Citiva dintre cei pe care ii vedem pe Fashion Tv sau in prezentarile internationale sint români, si chiar daca nu sint cunoscuti in tara lor, ei isi vad de treaba si de contractele incheiate cu prestigioase case de moda. nBogdan Angheluta (student, 20 de ani, imaginea Prada 2007-2008), promite foarte mult, desi a avut un demaraj mai greu. A fost remarcat intr-un club si, dupa mai multe castinguri la Milano, la inceputul anului 2006, nu a cistigat niciunul. "Esecuri de acest fel se intimpla des, totul este sa perseverezi. L-am incurajat, el a avut incredere ca poate sa aiba mai mult noroc in sezonul viitor, si asa s-a intimplat. A inceput sa lucreze la Milano, in al doilea sezon de prezentari (iunie), pentru Missoni", spune cel care l-a descoperit si l-a lansat, patronul agentiei Atittude Male Models, Vali Punga. Anul acesta, in ianuarie, a semnat cu mai multe agentii din New York, Londra, Paris, Milano. A realizat editoriale de moda pentru "Another Magazine" (15 pagini
- Another este o revista de nisa pentru specialistii in domeniu), pentru UpStreet (publicatie de moda pentru baieti). In saptamina modei la Milano a prezentat pentru Prada, Jill Sander, Alexander McQueen, Calvin Klein, Hermes. "Miuccia Prada l-a placut foarte mult si l-a ales pentru campania
la noul model car shoes ("pantofi pentru condus").
-Dragos Stoian (imaginea Thierry Mugler toamna-iarna 2006-2007) este ceea ce se cheama un top model in adevaratul sens al cuvintului. In culisele prezentarilor internationale de moda, cind se pomeneste numele "Dragos", nu mai este nici un dubiu despre cine este vorba. A pozat pentru Vogue, GQ, Dealer Deluxe, pentru catalogul Marc Jacobs.
-Vali Cosa (18 ani) face modelling de numai un an. A prins citeva contracte la Milano, Paris si New York, acum fiind imaginea campaniei pentru produsele de par LiOreal.
-Cosmin Petre (21 de ani, imaginea Dolce&Gabbana toamna-iarna 2006-2007) a prezentat pentru Yves Saint Laurent, DiSquared, Laura Biagiotti, Carlo Pignatelli, Jasper Conran.
-Andrei Baciu a semnat un contract cu MGM (filiala masculina a agentiei Marylin din Paris).
-Andrei Andone este abia la inceputul carierei si a prezentat in acest sezon pentru Prada si Jill Sander.
-Marius Kovacs are, dupa cum spune patronul agentiei AMM (toti baietii mentionati aici, de fapt, apartin acestei agentii) "o fata mai interesanta, este o frumusete atipica. Nu este comercial, de obicei Parisul este interesat sa absoarba fete cu expresie putin mai ciudata". Marius este reprezentat in capitala franceza a modei de agentia Ford. A prezentat in sezonul trecut pentru Missoni si a realizat un advertorial pentru Leviis.
-Robert Zama este, impreuna cu ultimii trei mentionati, cea mai recenta descoperire a bookerilor agentiei. Baietii au participat la Menis Fashion Week la Paris, dupa care bookingul a continuat la agentii importante din Londra, Tokio, New York si Barcelona.
- Another este o revista de nisa pentru specialistii in domeniu), pentru UpStreet (publicatie de moda pentru baieti). In saptamina modei la Milano a prezentat pentru Prada, Jill Sander, Alexander McQueen, Calvin Klein, Hermes. "Miuccia Prada l-a placut foarte mult si l-a ales pentru campania
la noul model car shoes ("pantofi pentru condus").
-Dragos Stoian (imaginea Thierry Mugler toamna-iarna 2006-2007) este ceea ce se cheama un top model in adevaratul sens al cuvintului. In culisele prezentarilor internationale de moda, cind se pomeneste numele "Dragos", nu mai este nici un dubiu despre cine este vorba. A pozat pentru Vogue, GQ, Dealer Deluxe, pentru catalogul Marc Jacobs.
-Vali Cosa (18 ani) face modelling de numai un an. A prins citeva contracte la Milano, Paris si New York, acum fiind imaginea campaniei pentru produsele de par LiOreal.
-Cosmin Petre (21 de ani, imaginea Dolce&Gabbana toamna-iarna 2006-2007) a prezentat pentru Yves Saint Laurent, DiSquared, Laura Biagiotti, Carlo Pignatelli, Jasper Conran.
-Andrei Baciu a semnat un contract cu MGM (filiala masculina a agentiei Marylin din Paris).
-Andrei Andone este abia la inceputul carierei si a prezentat in acest sezon pentru Prada si Jill Sander.
-Marius Kovacs are, dupa cum spune patronul agentiei AMM (toti baietii mentionati aici, de fapt, apartin acestei agentii) "o fata mai interesanta, este o frumusete atipica. Nu este comercial, de obicei Parisul este interesat sa absoarba fete cu expresie putin mai ciudata". Marius este reprezentat in capitala franceza a modei de agentia Ford. A prezentat in sezonul trecut pentru Missoni si a realizat un advertorial pentru Leviis.
-Robert Zama este, impreuna cu ultimii trei mentionati, cea mai recenta descoperire a bookerilor agentiei. Baietii au participat la Menis Fashion Week la Paris, dupa care bookingul a continuat la agentii importante din Londra, Tokio, New York si Barcelona.
Etichete:
Defileaza pentru Prada,
Thierry Mugler,
Yves Saint Laurent
Mihaela, colega la TV cu fosta sotului
Protagonistii miscarilor de pe piata televiziunilor din Romania, Dogan, Romantica si Antena 2, vor inchide curand licitatia pentru vedetele care vor iesi din primavara pe sticla. Pentru a atrage o felie cat mai generoasa din publicul telespectator noile posturi mizeaza, in principal, pe figurile consacrate, si mai putin pe chipuri noi.
Este cazul Mihaelei Radulescu care va canta pe doua voci in cadrul trustului Intact, la Antena 1 in platourile emisiunii "Duminica in familie", dar si pe Antena 2 intr-un show cu pretentii asemanator cu "Gala", moderata in trecut la B1 TV. Interesant este faptul ca vedeta o va avea colega la locul de munca pe frumoasa Ileana Pescariu, fosta sotie a tenismanului Dinu Pescariu si una dintre femeile care au trecut prin viata
sotului ei, Elan Schwartzenberg, o intalnire care va fi cu siguranta urmarita pe viitor de amatorii de senzational.
BADEA SI ORESTE RELOADED
In frunte cu Mihaela ca vedeta de prim- rang vor defila si Corina Chiriac, Iulia Fratila si, din cate se aude, "obraznicii" Daniel Buzdugan si Mihai Morar, dar si Mircea Badea, care va lua la ochi emisiunile posturilor concurente pentru a le pune la zid in stilul
cu care ne-a obisnuit. Oreste s-a intors in sanul trustului Intact, ca-n vremurile bune cand facea furori in tandem cu Badea si va prezenta o emisiune cu public, "Tu decizi", si va produce un jurnal inedit, moderat de doi actori. Antena 2, un proiect care a costat 16 milioane de euro, va incepe sa emita de la jumatatea lunii martie.
CEL MAI POPULAR MANAGER
Pe frontul Romantica Tv defileaza Teo Trandafir, in postura de director, probabil cel mai popular si mai iubit manager de catre publicul larg. Asa cum se asteptau fanii, fosta mare vedeta Pro tv nu a rezistat in spatele camerelor de luat vederi, multumindu-se cu statutul de invitat special de Pasti, Craciun si Revelion. Asa ca din martie va reveni pe micul ecran alaturi de Tanta (actrita Nuami Dinescu), pe care a convins-o sa mearga mai departe alaturi de ea.
TEO S-A FACUT FRATE CU ZAVORANU
Banii investiti de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in acest proiect au atras nume importante de pe piata romaneasca, cea mai promitatoare achizitie fiind de departe Oana Zavoranu, care va juca intr-o telenovela ce-i va purta numele, dupa cum v-am anuntat in numarul de marti al ziarului nostru, dar va aparea si in ipostaza de moderator al unei emisiuni. Raluca Moianu a trecut cu tot cu emisiunea "Iarta-ma" de la TVR in ograda condusa de Teo, unde va fi colega si cu Andreea Banica. Cantareata a fost tentata nu doar de contractul avantajos financiar pe care l-a incheiat cu Romantica Tv, ci si de implinirea unui vis mai vechi: va avea propria emisiune de divertisment la sfarsit de saptamana.
SI MOGA S-A LIPIT DE VANTU
Si Irina Reisler va reveni in atentia telespectatorilor la Romantica, cu o emisiune concentrata pe povesti senzationale cu si despre oameni, dar si noutati din lumea medicala. Un alt nume care si-a gasit un loc caldut la Romantica este Catalin Crisan. Se pare ca si compozitorul Marius Moga va avea o paine de mancat de la Romantica, gratie simpatiei de care se bucura din partea sefei Teo. Acasa tv, principalul concurent al televiziunii lui Vantu, va avea serios de luptat cu Teo Trandafir, omul care a vazut cum merg treburile in Media Pro.
SE ASCUTE COMPETITIA
Turcii de la Dogan au navalit in Romania cu Kanal D si au pus mana pe tot ce s-a putut in domeniu de vedeta de televiziune. Ca si in cazul Romantica Tv, Pro Tv a fost postul cel mai vaduvit si de aceasta data. Vacanta Mare si echipa sitcomului La Bloc au ales sa descreteasca fruntile oamenilor dintr-o barca straina, unde, spera ei, li se va da mana libera, asa cum nu au prea au avut in trustul lui Adrian Sarbu. Leonard Doroftei, Dana Razboiu, Cosmin Cernat si, mai nou, dupa scandalul in urma caruia TVR a pierdut dreptul de difuzare a Diviziei Nationale de Fotbal, si Vlad Enachescu impreuna cu cativa colegi din departamentul Sport, actorii Adriana Trandafir si Marius Florea Vizante, vor momi romanii pe Kanal D din 18 februarie. Kanal D se prezinta ca fiind concurent direct al Pro TV si al Antenei 1, liderii audientelor pana in prezent.
INCA DOUA TELEVIZIUNI
Curand se vor lansa in Romania inca doua noi posturi tv. Prima televiziune de nunti se va lansa luna viitoare, in Polonia, Romania si Rusia, sub numele de Wedding Channel, avand ca public- tinta clasa de mijloc. Pe langa programele obisnuite de tip reality-show, Wedding Channel va difuza si concursuri si programe de stabilire a unor relatii. A doua televiziune este E! Entertaiment, care va difuza, exclusiv, programele celebrului post britanic.
LAZAROV CU MOTOARELE TURATE
Cel care profita din plin de aparitia celor trei posturi tv pe piata media romaneasca este nimeni altul decat Valeriu Lazarov . Mogulul emisiunilor de divertisment lucreaza de zor pe trei fronturi. Pregateste la Kanal D doua emisiuni, din cate se aude "Imprevizibilii" (un format prezentat de Vizante si Alina Sorescu, in care vedetele vor face farse copiilor) si "Furori" cu Adrian Enache in prim plan, iar la Romantica are telenovela "Oana" si inca o emisiune tot cu Zavoranu in prim-plan. Dupa cate se aude, Lazarov nu este strain nici de emisiunile cu care va iesi la atac Antena 2.
Este cazul Mihaelei Radulescu care va canta pe doua voci in cadrul trustului Intact, la Antena 1 in platourile emisiunii "Duminica in familie", dar si pe Antena 2 intr-un show cu pretentii asemanator cu "Gala", moderata in trecut la B1 TV. Interesant este faptul ca vedeta o va avea colega la locul de munca pe frumoasa Ileana Pescariu, fosta sotie a tenismanului Dinu Pescariu si una dintre femeile care au trecut prin viata
sotului ei, Elan Schwartzenberg, o intalnire care va fi cu siguranta urmarita pe viitor de amatorii de senzational.
BADEA SI ORESTE RELOADED
In frunte cu Mihaela ca vedeta de prim- rang vor defila si Corina Chiriac, Iulia Fratila si, din cate se aude, "obraznicii" Daniel Buzdugan si Mihai Morar, dar si Mircea Badea, care va lua la ochi emisiunile posturilor concurente pentru a le pune la zid in stilul
cu care ne-a obisnuit. Oreste s-a intors in sanul trustului Intact, ca-n vremurile bune cand facea furori in tandem cu Badea si va prezenta o emisiune cu public, "Tu decizi", si va produce un jurnal inedit, moderat de doi actori. Antena 2, un proiect care a costat 16 milioane de euro, va incepe sa emita de la jumatatea lunii martie.
CEL MAI POPULAR MANAGER
Pe frontul Romantica Tv defileaza Teo Trandafir, in postura de director, probabil cel mai popular si mai iubit manager de catre publicul larg. Asa cum se asteptau fanii, fosta mare vedeta Pro tv nu a rezistat in spatele camerelor de luat vederi, multumindu-se cu statutul de invitat special de Pasti, Craciun si Revelion. Asa ca din martie va reveni pe micul ecran alaturi de Tanta (actrita Nuami Dinescu), pe care a convins-o sa mearga mai departe alaturi de ea.
TEO S-A FACUT FRATE CU ZAVORANU
Banii investiti de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in acest proiect au atras nume importante de pe piata romaneasca, cea mai promitatoare achizitie fiind de departe Oana Zavoranu, care va juca intr-o telenovela ce-i va purta numele, dupa cum v-am anuntat in numarul de marti al ziarului nostru, dar va aparea si in ipostaza de moderator al unei emisiuni. Raluca Moianu a trecut cu tot cu emisiunea "Iarta-ma" de la TVR in ograda condusa de Teo, unde va fi colega si cu Andreea Banica. Cantareata a fost tentata nu doar de contractul avantajos financiar pe care l-a incheiat cu Romantica Tv, ci si de implinirea unui vis mai vechi: va avea propria emisiune de divertisment la sfarsit de saptamana.
SI MOGA S-A LIPIT DE VANTU
Si Irina Reisler va reveni in atentia telespectatorilor la Romantica, cu o emisiune concentrata pe povesti senzationale cu si despre oameni, dar si noutati din lumea medicala. Un alt nume care si-a gasit un loc caldut la Romantica este Catalin Crisan. Se pare ca si compozitorul Marius Moga va avea o paine de mancat de la Romantica, gratie simpatiei de care se bucura din partea sefei Teo. Acasa tv, principalul concurent al televiziunii lui Vantu, va avea serios de luptat cu Teo Trandafir, omul care a vazut cum merg treburile in Media Pro.
SE ASCUTE COMPETITIA
Turcii de la Dogan au navalit in Romania cu Kanal D si au pus mana pe tot ce s-a putut in domeniu de vedeta de televiziune. Ca si in cazul Romantica Tv, Pro Tv a fost postul cel mai vaduvit si de aceasta data. Vacanta Mare si echipa sitcomului La Bloc au ales sa descreteasca fruntile oamenilor dintr-o barca straina, unde, spera ei, li se va da mana libera, asa cum nu au prea au avut in trustul lui Adrian Sarbu. Leonard Doroftei, Dana Razboiu, Cosmin Cernat si, mai nou, dupa scandalul in urma caruia TVR a pierdut dreptul de difuzare a Diviziei Nationale de Fotbal, si Vlad Enachescu impreuna cu cativa colegi din departamentul Sport, actorii Adriana Trandafir si Marius Florea Vizante, vor momi romanii pe Kanal D din 18 februarie. Kanal D se prezinta ca fiind concurent direct al Pro TV si al Antenei 1, liderii audientelor pana in prezent.
INCA DOUA TELEVIZIUNI
Curand se vor lansa in Romania inca doua noi posturi tv. Prima televiziune de nunti se va lansa luna viitoare, in Polonia, Romania si Rusia, sub numele de Wedding Channel, avand ca public- tinta clasa de mijloc. Pe langa programele obisnuite de tip reality-show, Wedding Channel va difuza si concursuri si programe de stabilire a unor relatii. A doua televiziune este E! Entertaiment, care va difuza, exclusiv, programele celebrului post britanic.
LAZAROV CU MOTOARELE TURATE
Cel care profita din plin de aparitia celor trei posturi tv pe piata media romaneasca este nimeni altul decat Valeriu Lazarov . Mogulul emisiunilor de divertisment lucreaza de zor pe trei fronturi. Pregateste la Kanal D doua emisiuni, din cate se aude "Imprevizibilii" (un format prezentat de Vizante si Alina Sorescu, in care vedetele vor face farse copiilor) si "Furori" cu Adrian Enache in prim plan, iar la Romantica are telenovela "Oana" si inca o emisiune tot cu Zavoranu in prim-plan. Dupa cate se aude, Lazarov nu este strain nici de emisiunile cu care va iesi la atac Antena 2.
Sanda Ladosi a nascut un baietel de 3 kilograme!
Desi si-ar fi dorit o fetita, cantareata i-a facut pe plac sotului sau, omul de afaceri Stefan Tache, care isi dorea un mostenitor
La 36 de ani, cantareata care a reprezentat Romania la Eurovision in 2004, a adus pe lume un baietel de trei kilograme
si 50 de cm. Blonda a ales, ca majoritatea vedetelor, un spital privat pentru fericitul eveniment, si anume Euroclinic, acolo unde si Bianca Brad urmeaza sa devina mamica anul acesta. Conform previziunilor medicilor, Sanda Ladosi ar fi trebuit sa nasca pe 10 februarie, dar copilul a avut rabdare pana in noaptea de marti spre miercuri, cand artista a nascut natural
. Doctorii i-au facut cantaretei anestezie epidurala, asa incat a fost scutita de dureri in momentele critice. Pentru ca vestea sarcinii a venit pe neasteptate, Sanda Ladosi si sotul ei, omul de afaceri Stefan Tache, au hotarat sa-si numeasca bebelusul Bogdan, nume care poarta semnificatia de “darul lui Dumnezeu”. Baietelul va fi intampinat la vila din Baneasa, unde parintii sai i-au amenajat deja o camera speciala.
Pare sa fi devenit deja o moda ca vedetele trecute de prima tinerete sa se hotarasca sa aiba copii
. Dupa Romanita Iovan si Diana Lascarescu, a venit si råndul Sandei Ladosi (foto) sa devina pentru prima data mama. Desi astepta ca fericitul eveniment sa se petreaca pe data de 10 februarie, cåntareata de 36 de ani a nascut in noaptea de marti spre miercuri un baietel de 3.070 kg si 50 de cm. Precum majoritatea vedetelor, Sanda a ales un spital privat pentru nasterea primului ei copil, si anume Euroclinic, acelasi loc in care si Bianca Brad intentioneaza sa nasca, in luna mai a acestui an.
A apelat la anestezia epidurala
Sanda a marturisit ca isi dorea de multa vreme un copil, iar vestea ca este insarcinata a fost, pentru ea, un adevarat soc. Cantareata s-a gandit ca Dumnezeu a vrut sa-i implineasca si aceasta dorinta, de aceea a decis, impreuna cu sotul ei, sa-si numeasca bebelusul Bogdan, care in traducere inseamna “dar al lui Dumnezeu”. Si, daca acum cativa ani isi dorea o fetita, Sanda a realizat ca cea mai importanta este de fapt sanatatea copilului ei: “Pe vremuri imi doream din suflet o fetita, dar acum, odata cu trecerea timpului
, singura dorinta este sa am un copil sanatos”. Sotul ei, in schimb, si-a dorit un baiat, pentru ca el este deja tatal unei fete, care i-a daruit si o nepotica acum doi ani: “Stefan isi doreste un baiat, pentru ca el are deja o fiica in varsta de 28 de ani, care, la randul ei, a devenit si ea mama unei fetite in urma cu doi ani... Asa ca, de data aceasta, ar vrea sa fie baiat. Iar eu im doresc un baiat, pentru el...”, declara Sanda, cu cateva luni in urma.
Desi varsta ar fi putut sa-i puna probleme, vedeta nu a apelat la cezariana, ci a ales sa nasca pe cale naturala. In schimb, pentru a-i atenua durerile, medicii de la Euroclinic i-au facut artistei o anestezie epidurala, asa incat Sanda a trecut foarte usor peste momentul critic.
Nunta in luna a opta
Sanda si sotul sau, Stefan Tache, au trait impreuna timp de sapte ani, fara a fi legati de vreun act intocmit la Starea Civila. Asteptata venire pe lume a bebelusului lor pare insa sa-i fi impulsionat sa faca o vizita scurta si discreta la Primarie, cand Sanda se afla pe ultima suta de metri cu sarcina, in luna a opta.
Cantareata a declarat ca si-a dorit ca baiatul lor sa se nasca intr-un cadru legal: “Ne-am casatorit civil, pentru ca ne-am dorit ca fiul nostru sa vina pe lume intr-un cadru legal”. Evenimentul s-a desfasurat doar in prezenta familiei si a catorva prieteni.
Va iesi vineri din spital
Sfatuiti de medici
, Sanda si sotul sau au hotarat ca, la nastere, baietelului sa-i fie recoltate si celule stem. Acestea sunt preluate de la nou-nascut si folosite la tratarea maladiilor care pot aparea ulterior, ale copilului sau parintilor. La fel au procedat si Irinel si Monica Columbeanu, deveniti recent parinti, cu fetita lor, Irina. Sanda spune ca acest gest este o masura de precautie, care nu este foarte costisitoare. Proaspata mamica va parasi spitalul impreuna cu baietelul sau in cursul zilei de vineri.
Sanda a urmat, timp de cativa ani, un program serios de fitness si un regim drastic, in urma caruia a reusit sa slabeasca in jur de 20 de kg. Cand a aflat ca este insarcinata, artista spune ca a redus efortul la sala de gimnastica, dar ca nu a abandonat total exercitiile care au mentinut-o in forma. Vedeta a frecventat sala de doua-trei ori pe saptamana, dar s-a axat mai mult pe aparate cardio. In afara de asta, Sanda a declarat ca a avut o sarcina usoara, fara neplaceri, iar in privinta mancarii, nu a facut excese: “Am mancat ce mancam si inainte”. Ca si Bianca Brad, care isi conduce singura masina, desi e gravida in luna a sasea, Sanda nu s-a dat inapoi de la sofat, ea conducand pana in luna a noua.
Proaspetii parinti locuiesc intr-o vila din zona Baneasa, unde au amenajat din timp o camera speciala, unde sa-si intampine baietelul, care reprezinta acum prioritatea Sandei: “Tot ce-mi doresc in acest moment este sa pot sa stau cat mai mult langa copilul meu”. Nasii lui Bogdan se pare ca vor fi niste prieteni apropiati ai Sandei si ai lui Stefan, iar in aceasta peioada Sanda va fi ajutata la schimbatul scutecelor de mama ei, venita de la Targu Mures, pentru a fi alaturi de fiica ei si de nepotel.
La 36 de ani, cantareata care a reprezentat Romania la Eurovision in 2004, a adus pe lume un baietel de trei kilograme
si 50 de cm. Blonda a ales, ca majoritatea vedetelor, un spital privat pentru fericitul eveniment, si anume Euroclinic, acolo unde si Bianca Brad urmeaza sa devina mamica anul acesta. Conform previziunilor medicilor, Sanda Ladosi ar fi trebuit sa nasca pe 10 februarie, dar copilul a avut rabdare pana in noaptea de marti spre miercuri, cand artista a nascut natural
. Doctorii i-au facut cantaretei anestezie epidurala, asa incat a fost scutita de dureri in momentele critice. Pentru ca vestea sarcinii a venit pe neasteptate, Sanda Ladosi si sotul ei, omul de afaceri Stefan Tache, au hotarat sa-si numeasca bebelusul Bogdan, nume care poarta semnificatia de “darul lui Dumnezeu”. Baietelul va fi intampinat la vila din Baneasa, unde parintii sai i-au amenajat deja o camera speciala.
Pare sa fi devenit deja o moda ca vedetele trecute de prima tinerete sa se hotarasca sa aiba copii
. Dupa Romanita Iovan si Diana Lascarescu, a venit si råndul Sandei Ladosi (foto) sa devina pentru prima data mama. Desi astepta ca fericitul eveniment sa se petreaca pe data de 10 februarie, cåntareata de 36 de ani a nascut in noaptea de marti spre miercuri un baietel de 3.070 kg si 50 de cm. Precum majoritatea vedetelor, Sanda a ales un spital privat pentru nasterea primului ei copil, si anume Euroclinic, acelasi loc in care si Bianca Brad intentioneaza sa nasca, in luna mai a acestui an.
A apelat la anestezia epidurala
Sanda a marturisit ca isi dorea de multa vreme un copil, iar vestea ca este insarcinata a fost, pentru ea, un adevarat soc. Cantareata s-a gandit ca Dumnezeu a vrut sa-i implineasca si aceasta dorinta, de aceea a decis, impreuna cu sotul ei, sa-si numeasca bebelusul Bogdan, care in traducere inseamna “dar al lui Dumnezeu”. Si, daca acum cativa ani isi dorea o fetita, Sanda a realizat ca cea mai importanta este de fapt sanatatea copilului ei: “Pe vremuri imi doream din suflet o fetita, dar acum, odata cu trecerea timpului
, singura dorinta este sa am un copil sanatos”. Sotul ei, in schimb, si-a dorit un baiat, pentru ca el este deja tatal unei fete, care i-a daruit si o nepotica acum doi ani: “Stefan isi doreste un baiat, pentru ca el are deja o fiica in varsta de 28 de ani, care, la randul ei, a devenit si ea mama unei fetite in urma cu doi ani... Asa ca, de data aceasta, ar vrea sa fie baiat. Iar eu im doresc un baiat, pentru el...”, declara Sanda, cu cateva luni in urma.
Desi varsta ar fi putut sa-i puna probleme, vedeta nu a apelat la cezariana, ci a ales sa nasca pe cale naturala. In schimb, pentru a-i atenua durerile, medicii de la Euroclinic i-au facut artistei o anestezie epidurala, asa incat Sanda a trecut foarte usor peste momentul critic.
Nunta in luna a opta
Sanda si sotul sau, Stefan Tache, au trait impreuna timp de sapte ani, fara a fi legati de vreun act intocmit la Starea Civila. Asteptata venire pe lume a bebelusului lor pare insa sa-i fi impulsionat sa faca o vizita scurta si discreta la Primarie, cand Sanda se afla pe ultima suta de metri cu sarcina, in luna a opta.
Cantareata a declarat ca si-a dorit ca baiatul lor sa se nasca intr-un cadru legal: “Ne-am casatorit civil, pentru ca ne-am dorit ca fiul nostru sa vina pe lume intr-un cadru legal”. Evenimentul s-a desfasurat doar in prezenta familiei si a catorva prieteni.
Va iesi vineri din spital
Sfatuiti de medici
, Sanda si sotul sau au hotarat ca, la nastere, baietelului sa-i fie recoltate si celule stem. Acestea sunt preluate de la nou-nascut si folosite la tratarea maladiilor care pot aparea ulterior, ale copilului sau parintilor. La fel au procedat si Irinel si Monica Columbeanu, deveniti recent parinti, cu fetita lor, Irina. Sanda spune ca acest gest este o masura de precautie, care nu este foarte costisitoare. Proaspata mamica va parasi spitalul impreuna cu baietelul sau in cursul zilei de vineri.
Sanda a urmat, timp de cativa ani, un program serios de fitness si un regim drastic, in urma caruia a reusit sa slabeasca in jur de 20 de kg. Cand a aflat ca este insarcinata, artista spune ca a redus efortul la sala de gimnastica, dar ca nu a abandonat total exercitiile care au mentinut-o in forma. Vedeta a frecventat sala de doua-trei ori pe saptamana, dar s-a axat mai mult pe aparate cardio. In afara de asta, Sanda a declarat ca a avut o sarcina usoara, fara neplaceri, iar in privinta mancarii, nu a facut excese: “Am mancat ce mancam si inainte”. Ca si Bianca Brad, care isi conduce singura masina, desi e gravida in luna a sasea, Sanda nu s-a dat inapoi de la sofat, ea conducand pana in luna a noua.
Proaspetii parinti locuiesc intr-o vila din zona Baneasa, unde au amenajat din timp o camera speciala, unde sa-si intampine baietelul, care reprezinta acum prioritatea Sandei: “Tot ce-mi doresc in acest moment este sa pot sa stau cat mai mult langa copilul meu”. Nasii lui Bogdan se pare ca vor fi niste prieteni apropiati ai Sandei si ai lui Stefan, iar in aceasta peioada Sanda va fi ajutata la schimbatul scutecelor de mama ei, venita de la Targu Mures, pentru a fi alaturi de fiica ei si de nepotel.
Vara indiana a lui Petre Roman: criza varstei sau diversiune?
Divortul sotilor Roman e vazut fie ca efect al andropauzei, fie ca o potentiala nevoie de publicitate
.
E sau nu e adevarat ca familia Roman se destrama? Intrebarea a aparut pe fondul unor articole din presa de scandal, care incearca sa acrediteze ideea ca asa-zisul divort este doar praf in ochii media, care l-a cam neglijat in ultimii ani pe politicianul Petre Roman.
Sa fi lansat Roman zvonul divortului, in dorinta de a reveni in lumina reflectoarelor, in preajma campaniei
electorale pentru europarlament? In acest caz, nu-si pierde, oare, alegatoarele care candva l-au admirat, dar acum au ajuns la varsta la care nu si-ar dori un barbat plecat de acasa?
Ideea divortului de fatada a fost alimentata si de faptul ca Mioara Roman a lasat de-o parte statutul de femeie onorabila si a acceptat sa faca declaratii publice despre problemele din casnicie.
Transparenta doamnei Roman e deopotriva apreciata si incriminata de public, dar a starnit si suspiciunea ca, prin declaratii, ea ar intretine scandalul mediatic.
Psihologic vorbind, amandoi sunt de vina
Din declaratiile doamnei Roman, situatia e clara: Petre a parasit domiciliul conjugal, iar ea va intenta divort din cauza asta. Psihiatrul Florin Tudose nu se grabeste cu verdictul: "E un divort neobisnuit, avand in vedere anvergura personajelor si felul in care s-au manifestat pana acum. Dar nu e improbabil. Nu avem date exacte despre ce s-a intamplat intre cei doi soti dupa ce fetele si-au luat zborul din cuib, si in familia Roman a aparut "sindromul de cuib gol". Poate ca cei doi soti, ramasi singuri, au constatat ca nu mai au ce sa imparta. Poate ca ultimii 16 ani si preocuparile politice ale sotului i-au indepartat. Ceea ce e clar ca, dupa atatia ani de casnicie, motivele de despartire trebuie cautate la ambii parteneri. Nu e numai unul de vina".
Mioara, o femeie traumatizata
Psihiatrul nu neglijeaza nici aspectul crizei varstei, care a contribuit la plecarea de acasa a lui Roman.
"Se intampla ca barbatii ajunsi in dupa-amiaza vietii sa doreasca sa-si mai incerce fortele. Poate domnul Roman, la cei 60 de ani, a fost atins de ceea ce se cheama in psihopatologie "vara indiana". Vara indiana sunt acele cateva zile calduroase din luna noiembrie, cand te gandesti ca vara de fapt n-a plecat, ca se mai poate intoarce", explica Tudose.
De ce n-a divortat Roman cand era adulat de femei? Poate ca atunci era multumit de felul in care era iubit de nevasta lui si nu se gandea la alte femei, adauga psihiatrul.
Florin Tudose spune ca i se pare improbabil scenariul simularii divortului deoarece, indiferent de protagonistii unei asemenea intamplari, divortul e o trauma.
"Divortul e o trauma mult prea mare ca sa fie folosit in astfel de scopuri. Trauma cea mai puternica dupa moartea partenerului, a parintilor sau a copiilor.
Deci, cei care o judeca pe doamna Roman, ca poate reactioneaza altfel decat s-ar fi asteptat ei de la o femeie onorabila, sa stie ca divortul e o trauma puternica. Nu poti sti cum reactionezi, doamna Roman e acum un om traumatizat".
Speculatii
Dosarul mineriadei, o pista falsa
In presa de ieri au aparut speculatii potrivit carora divortul sotilor Roman n-ar fi nimic altceva decat un aranjament prin care averea familiei sa fie pusa la adapost de rigorile legii, in cazul in care fostul premier ar fi condamnat penal.
Rationamentul se baza pe faptul ca procurorii ar fi schimbat recent calitatea de martor in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 intr una de urmarit. In realitate, Roman este cercetat de ani buni in acest dosar, alaturi de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si alte persoane.
Mai exact, stirea privind acuzarea fostului prim-ministru dateaza din 2005, cand avocatul lui Ion Iliescu a declarat, la finalul unei audieri, ca Iliescu a fost pus sub invinuire si "are calitatea procesuala pe care o au Roman si Voiculescu, adica sunt invinuiti pentru o paleta larga de infractiuni".
Potrivit aparatorului, acestia sunt acuzati, printre altele, de subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale, talharie, asociere in vederea comiterii de infractiuni, lipsire de libertate in mod ilegal, crime impotriva umanitatii.
.
E sau nu e adevarat ca familia Roman se destrama? Intrebarea a aparut pe fondul unor articole din presa de scandal, care incearca sa acrediteze ideea ca asa-zisul divort este doar praf in ochii media, care l-a cam neglijat in ultimii ani pe politicianul Petre Roman.
Sa fi lansat Roman zvonul divortului, in dorinta de a reveni in lumina reflectoarelor, in preajma campaniei
electorale pentru europarlament? In acest caz, nu-si pierde, oare, alegatoarele care candva l-au admirat, dar acum au ajuns la varsta la care nu si-ar dori un barbat plecat de acasa?
Ideea divortului de fatada a fost alimentata si de faptul ca Mioara Roman a lasat de-o parte statutul de femeie onorabila si a acceptat sa faca declaratii publice despre problemele din casnicie.
Transparenta doamnei Roman e deopotriva apreciata si incriminata de public, dar a starnit si suspiciunea ca, prin declaratii, ea ar intretine scandalul mediatic.
Psihologic vorbind, amandoi sunt de vina
Din declaratiile doamnei Roman, situatia e clara: Petre a parasit domiciliul conjugal, iar ea va intenta divort din cauza asta. Psihiatrul Florin Tudose nu se grabeste cu verdictul: "E un divort neobisnuit, avand in vedere anvergura personajelor si felul in care s-au manifestat pana acum. Dar nu e improbabil. Nu avem date exacte despre ce s-a intamplat intre cei doi soti dupa ce fetele si-au luat zborul din cuib, si in familia Roman a aparut "sindromul de cuib gol". Poate ca cei doi soti, ramasi singuri, au constatat ca nu mai au ce sa imparta. Poate ca ultimii 16 ani si preocuparile politice ale sotului i-au indepartat. Ceea ce e clar ca, dupa atatia ani de casnicie, motivele de despartire trebuie cautate la ambii parteneri. Nu e numai unul de vina".
Mioara, o femeie traumatizata
Psihiatrul nu neglijeaza nici aspectul crizei varstei, care a contribuit la plecarea de acasa a lui Roman.
"Se intampla ca barbatii ajunsi in dupa-amiaza vietii sa doreasca sa-si mai incerce fortele. Poate domnul Roman, la cei 60 de ani, a fost atins de ceea ce se cheama in psihopatologie "vara indiana". Vara indiana sunt acele cateva zile calduroase din luna noiembrie, cand te gandesti ca vara de fapt n-a plecat, ca se mai poate intoarce", explica Tudose.
De ce n-a divortat Roman cand era adulat de femei? Poate ca atunci era multumit de felul in care era iubit de nevasta lui si nu se gandea la alte femei, adauga psihiatrul.
Florin Tudose spune ca i se pare improbabil scenariul simularii divortului deoarece, indiferent de protagonistii unei asemenea intamplari, divortul e o trauma.
"Divortul e o trauma mult prea mare ca sa fie folosit in astfel de scopuri. Trauma cea mai puternica dupa moartea partenerului, a parintilor sau a copiilor.
Deci, cei care o judeca pe doamna Roman, ca poate reactioneaza altfel decat s-ar fi asteptat ei de la o femeie onorabila, sa stie ca divortul e o trauma puternica. Nu poti sti cum reactionezi, doamna Roman e acum un om traumatizat".
Speculatii
Dosarul mineriadei, o pista falsa
In presa de ieri au aparut speculatii potrivit carora divortul sotilor Roman n-ar fi nimic altceva decat un aranjament prin care averea familiei sa fie pusa la adapost de rigorile legii, in cazul in care fostul premier ar fi condamnat penal.
Rationamentul se baza pe faptul ca procurorii ar fi schimbat recent calitatea de martor in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 intr una de urmarit. In realitate, Roman este cercetat de ani buni in acest dosar, alaturi de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si alte persoane.
Mai exact, stirea privind acuzarea fostului prim-ministru dateaza din 2005, cand avocatul lui Ion Iliescu a declarat, la finalul unei audieri, ca Iliescu a fost pus sub invinuire si "are calitatea procesuala pe care o au Roman si Voiculescu, adica sunt invinuiti pentru o paleta larga de infractiuni".
Potrivit aparatorului, acestia sunt acuzati, printre altele, de subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale, talharie, asociere in vederea comiterii de infractiuni, lipsire de libertate in mod ilegal, crime impotriva umanitatii.
Postul Kanal D, lansat cu mare fast
La evenimentul de aseara de la Palatul Parlamentului au participat sute de personalitati din mass-media si showbiz.
Kanal D, parte a Dogan Media International, subsidiara a Dogan Yayin Holding, cel mai mare trust media din Turcia, s-a lansat ieri-seara cu mare fast la Palatul Parlamentului. Kanal D va incepe sa emita duminica si va acoperi 80% din teritoriul tarii.
Evenimentul a atras atat oameni politici, cat si vedete autohtone. Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost unul dintre oaspetii de onoare ai serii. Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana sau ministrul de externe demisionar Mihai-Razvan Ungureanu au fost aseara la Palatul Parlamentului, alaturi de oameni de afaceri si sportivi: Ion Tiriac, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi sau George Copos.
Asteptari mari
Actionarii postului TV sunt Dogan Yayin Holding (75%) si Ringier AG (25%). Cele doua parti au semnat contractul prin care Ringier detine un sfert din Dogan Media International SA, firma care opereaza postul de televiziune.
"Este foarte important ca Ringier AG sa fie implicata in mai multe suporturi media. Avem sansa sa fim in aceasta asociere cu un partener cu experienta. Mai mult, Dogan este o afacere de familie, ca si Ringier", a declarat Martin Werfeli, CEO Ringier AG.
"Avem asteptari mari de la aceasta televiziune. In doi-trei ani ne propunem sa devenim unul dintre liderii pietei TV", a declarat, pentru EVZ, Begum Faralyali Dogan, presedintele Kanal D.
Postul de televiziune al companiei Dogan va incepe sa emita duminica (cu o investitie de aproximativ 35 de milioane de euro) ca un post generalist, la concurenta cu Antena 1 si Pro TV. Postul TV a incheiat contracte cu cei mai importanti operatori de cablu, printre care UPS si RCS, si cu operatorii de televiziune digitala Dolce si Focus Sat.
Profil
Holdingul din care face parte Dogan este o afacere de amploare, care cuprinde de la media la turism, telecomunicatii, industrie si servicii financiare. Divizia de media a grupului Dogan Yayin Holding are in portofoliu nu mai putin de opt cotidiene (printre care "Hurriyet", "Milliyet" si "Fa-natik") si mai multe posturi TV si radio (printre care Kanal D, Star TV si CNN Turk).
Program
Grila pentru toate gusturile
In grila postului vor fi prezente cu programe trupa Vacanta Mare, o parte din echipa serialului "La Bloc", Cosmin Cernat, Adriana Trandafir si Dana Razboiu (stiri).
Seriale. Venita de la Pro TV, o parte din echipa serialului "La Bloc" va realiza sitcomul "Gasca". Vacanta mare vine cu doua productii: "Vacanta Mare Reloaded" si "Restaurant Europa".
Matinal. Telespectatorii isi vor putea incepe ziua cu "D-Dimineata Magazin". Programul matinal va derula timp
de sase saptamani un concurs interactiv, prin care telespectatorii ii vor putea alege, intre cinci fete si cinci baieti, pe cei doi prezentatori ai emisiunii.
Jurnal. Stirile de seara, "D-Stiri", vor incepe la ora 18.00 si vor tine 15 minute. Jurnalul va fi prezentat de Dana Razboiu si George Dumitrescu.
Sport. Cosmin Cernat va prezenta in fiecare duminica o emisiune sportiva maraton, de cinci ore, intitulata "Fluier final". Programul va debuta odata cu transmiterea meciului din 24 februarie, din Liga I de fotbal.
Divertisment. In grila de programe predomina emisiunile de divertisment. "Confidenta" este moderata de Adriana Trandafir si este difuzata zilnic de la 16.30. Ilinca Vandici prezinta "Bulevard", o emisiune despre viata
vedetelor, de la 19.46. "Furori", o productie marca Lazarov, il are drept gazda pe Adrian Enache.
Reality-show. Kanal D va oferi si cateva reality-show-uri, printre care "Nora pentru mama", "Doroftei, a doua sansa" (Leonard Doroftei) si "Imprevizibilii" (Alina Sorescu si Marius Vizante). (Floriana Scanteie)
Kanal D, parte a Dogan Media International, subsidiara a Dogan Yayin Holding, cel mai mare trust media din Turcia, s-a lansat ieri-seara cu mare fast la Palatul Parlamentului. Kanal D va incepe sa emita duminica si va acoperi 80% din teritoriul tarii.
Evenimentul a atras atat oameni politici, cat si vedete autohtone. Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost unul dintre oaspetii de onoare ai serii. Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana sau ministrul de externe demisionar Mihai-Razvan Ungureanu au fost aseara la Palatul Parlamentului, alaturi de oameni de afaceri si sportivi: Ion Tiriac, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi sau George Copos.
Asteptari mari
Actionarii postului TV sunt Dogan Yayin Holding (75%) si Ringier AG (25%). Cele doua parti au semnat contractul prin care Ringier detine un sfert din Dogan Media International SA, firma care opereaza postul de televiziune.
"Este foarte important ca Ringier AG sa fie implicata in mai multe suporturi media. Avem sansa sa fim in aceasta asociere cu un partener cu experienta. Mai mult, Dogan este o afacere de familie, ca si Ringier", a declarat Martin Werfeli, CEO Ringier AG.
"Avem asteptari mari de la aceasta televiziune. In doi-trei ani ne propunem sa devenim unul dintre liderii pietei TV", a declarat, pentru EVZ, Begum Faralyali Dogan, presedintele Kanal D.
Postul de televiziune al companiei Dogan va incepe sa emita duminica (cu o investitie de aproximativ 35 de milioane de euro) ca un post generalist, la concurenta cu Antena 1 si Pro TV. Postul TV a incheiat contracte cu cei mai importanti operatori de cablu, printre care UPS si RCS, si cu operatorii de televiziune digitala Dolce si Focus Sat.
Profil
Holdingul din care face parte Dogan este o afacere de amploare, care cuprinde de la media la turism, telecomunicatii, industrie si servicii financiare. Divizia de media a grupului Dogan Yayin Holding are in portofoliu nu mai putin de opt cotidiene (printre care "Hurriyet", "Milliyet" si "Fa-natik") si mai multe posturi TV si radio (printre care Kanal D, Star TV si CNN Turk).
Program
Grila pentru toate gusturile
In grila postului vor fi prezente cu programe trupa Vacanta Mare, o parte din echipa serialului "La Bloc", Cosmin Cernat, Adriana Trandafir si Dana Razboiu (stiri).
Seriale. Venita de la Pro TV, o parte din echipa serialului "La Bloc" va realiza sitcomul "Gasca". Vacanta mare vine cu doua productii: "Vacanta Mare Reloaded" si "Restaurant Europa".
Matinal. Telespectatorii isi vor putea incepe ziua cu "D-Dimineata Magazin". Programul matinal va derula timp
de sase saptamani un concurs interactiv, prin care telespectatorii ii vor putea alege, intre cinci fete si cinci baieti, pe cei doi prezentatori ai emisiunii.
Jurnal. Stirile de seara, "D-Stiri", vor incepe la ora 18.00 si vor tine 15 minute. Jurnalul va fi prezentat de Dana Razboiu si George Dumitrescu.
Sport. Cosmin Cernat va prezenta in fiecare duminica o emisiune sportiva maraton, de cinci ore, intitulata "Fluier final". Programul va debuta odata cu transmiterea meciului din 24 februarie, din Liga I de fotbal.
Divertisment. In grila de programe predomina emisiunile de divertisment. "Confidenta" este moderata de Adriana Trandafir si este difuzata zilnic de la 16.30. Ilinca Vandici prezinta "Bulevard", o emisiune despre viata
vedetelor, de la 19.46. "Furori", o productie marca Lazarov, il are drept gazda pe Adrian Enache.
Reality-show. Kanal D va oferi si cateva reality-show-uri, printre care "Nora pentru mama", "Doroftei, a doua sansa" (Leonard Doroftei) si "Imprevizibilii" (Alina Sorescu si Marius Vizante). (Floriana Scanteie)
Italianul de la Locomondo e un fost carabinier
Inainte de a se apuca serios de muzica, italianul Ciro de Luca (37 de ani), cel care va pleca alaturi de trupa Locomondo sa reprezinte anul acesta Romania la Helsinki, pe scena Eurovision 2007, a fost, timp
de 11 ani, ofiter in politia italiana. La 18 ani, Ciro a fost admis la “Academia dei Carabinieri”.
“Uniforma de carabinier a fost pentru mine visul de a arata lumii ca un napoletan poate sa isi serveasca patria si ca nu toti cei care sunt din Napoli sunt niste mafioti”, marturiseste interpretul.
“Singura mea grija a fost aceea de a nu parasi pasiunea mea de a fi artist. Destinul a vrut sa-l intalnesc in “Academia dei Carabinieri” pe colonelul Maggino Bagnoli, pasionat de teatru, care atunci cand a aflat ca imitam 54 de voci ale unor VIP-uri si ca imi placea sa cant, mi-a oferit posibilitatea de a nu fi doar carabinier. In paralel, la doar 19 ani, mi-a incredintat directia Teatrului Academiei Carabinieri Campobasso. Odata terminata Academia, am fost repartizat la Roma unde, timp de 11 ani, am profesat meseria de carabinier”, povesteste napoletanul Ciro de Luca.
A fost la un pas de a fi ucis
Prima actiune cu carabinierii in care a fost cooptat componentul trupei Locomondo a fost aceea de a face parte din echipa care s-a ocupat de cazul rapirii si uciderii senatorului Aldo Moro. “Am fost cooptat in echipa care s-a ocupat de cazul rapirii si uciderii senatorului Aldo Moro si, consecutiv, in ancheta "Banda della Magliana", despre care s-a scris si o carte. Din nefericire, am asistat si la intamplari foarte neplacute. In 1992, dupa descoperirea sediului acestei asociatii mafiote, la intoarcerea din localitatea Torvaianica, patru dintre colegii mei, care se aflau intr-o masina a carabinierilor, au fost omorati cu sange rece pe strada Pontina, km 15. Au trecut multi ani pana mi-am revenit, pentru ca in acea masina trebuia sa fiu eu si seful meu”, ne-a declarat italianul.
de 11 ani, ofiter in politia italiana. La 18 ani, Ciro a fost admis la “Academia dei Carabinieri”.
“Uniforma de carabinier a fost pentru mine visul de a arata lumii ca un napoletan poate sa isi serveasca patria si ca nu toti cei care sunt din Napoli sunt niste mafioti”, marturiseste interpretul.
“Singura mea grija a fost aceea de a nu parasi pasiunea mea de a fi artist. Destinul a vrut sa-l intalnesc in “Academia dei Carabinieri” pe colonelul Maggino Bagnoli, pasionat de teatru, care atunci cand a aflat ca imitam 54 de voci ale unor VIP-uri si ca imi placea sa cant, mi-a oferit posibilitatea de a nu fi doar carabinier. In paralel, la doar 19 ani, mi-a incredintat directia Teatrului Academiei Carabinieri Campobasso. Odata terminata Academia, am fost repartizat la Roma unde, timp de 11 ani, am profesat meseria de carabinier”, povesteste napoletanul Ciro de Luca.
A fost la un pas de a fi ucis
Prima actiune cu carabinierii in care a fost cooptat componentul trupei Locomondo a fost aceea de a face parte din echipa care s-a ocupat de cazul rapirii si uciderii senatorului Aldo Moro. “Am fost cooptat in echipa care s-a ocupat de cazul rapirii si uciderii senatorului Aldo Moro si, consecutiv, in ancheta "Banda della Magliana", despre care s-a scris si o carte. Din nefericire, am asistat si la intamplari foarte neplacute. In 1992, dupa descoperirea sediului acestei asociatii mafiote, la intoarcerea din localitatea Torvaianica, patru dintre colegii mei, care se aflau intr-o masina a carabinierilor, au fost omorati cu sange rece pe strada Pontina, km 15. Au trecut multi ani pana mi-am revenit, pentru ca in acea masina trebuia sa fiu eu si seful meu”, ne-a declarat italianul.
Doi romani, impreuna din nou dupa 75 de ani
Originari din Cluj, ei si-au unit, in sfarsit, destinele in Canada
Romanii Paraschiva “Rickie” Stick, de 87 de ani, si Ernest Sculptoreanu, de 89 de ani, au induiosat intreaga lume cu povestea lor de dragoste, dupa ce au reusit sa se regaseasca unul pe celalalt dupa trei sferturi de secol, relateaza publicatia canadiana “Ottawa Citizen”.
Ernest si Paraschiva s-au intπlnit in timpul
unei serate dansante din Cluj, intr-un club exclusivist care apartinea tatalui fetei. Din acel moment au stiut ca dragostea ii va lega pe viata
. Cu toate ca parintii fetei se opuneau relatiei dintre cei doi, pentru ca Ernest facea parte din patura de jos a societatii, povestea de dragoste a celor doi a inceput sa se infiripe pe ascuns.
“Era foarte frumoasa si cultivata. Inca de pe atunci vorbea cursiv sase limbi”, isi aminteste Ernest Sculptoreanu. Al Doilea Razboi Mondial insa avea sa le schimbe complet vietile. Ernest a plecat pe front si cand s-a intors dupa doi ani a descoperit ca Paraschiva se maritase si avea un copil. S-a casatorit si el, dar familia avea sa ii fie ucisa in bombardamente.
In anii ’50, Paraschiva a plecat impreuna cu familia in Belgia si apoi in Canada. Ramas in Romπnia, Ernest avea sa munceasca timp de 20 de ani ca inginer mecanic sub regimul comunist, pastrπnd legatura cu iubita sa, in ciuda tuturor oprelistilor impuse de totalitarism.
Cπnd a reusit, in sfπrsit, sa ajunga si el in Canada si sa se angajeze, Ernest a fost cat pe ce sa isi piarda viata in timpul unei operatii pe cord. La aniversarea de 70 de ani a Paraschivei, Ernest i-a facut cadou un lant de aur gravat simplu “70”. Acum locuiesc in acelasi bloc din Ottawa si au petrecut prima data Sfπntul Valentin impreuna.
Cu toate ca dragostea lor a trecut prin atπtea, Paraschiva a declarat in gluma ca “nu o sa se grabeasca cu maritisul” pentru ca: “Avem toata viata inainte!”.
Romanii Paraschiva “Rickie” Stick, de 87 de ani, si Ernest Sculptoreanu, de 89 de ani, au induiosat intreaga lume cu povestea lor de dragoste, dupa ce au reusit sa se regaseasca unul pe celalalt dupa trei sferturi de secol, relateaza publicatia canadiana “Ottawa Citizen”.
Ernest si Paraschiva s-au intπlnit in timpul
unei serate dansante din Cluj, intr-un club exclusivist care apartinea tatalui fetei. Din acel moment au stiut ca dragostea ii va lega pe viata
. Cu toate ca parintii fetei se opuneau relatiei dintre cei doi, pentru ca Ernest facea parte din patura de jos a societatii, povestea de dragoste a celor doi a inceput sa se infiripe pe ascuns.
“Era foarte frumoasa si cultivata. Inca de pe atunci vorbea cursiv sase limbi”, isi aminteste Ernest Sculptoreanu. Al Doilea Razboi Mondial insa avea sa le schimbe complet vietile. Ernest a plecat pe front si cand s-a intors dupa doi ani a descoperit ca Paraschiva se maritase si avea un copil. S-a casatorit si el, dar familia avea sa ii fie ucisa in bombardamente.
In anii ’50, Paraschiva a plecat impreuna cu familia in Belgia si apoi in Canada. Ramas in Romπnia, Ernest avea sa munceasca timp de 20 de ani ca inginer mecanic sub regimul comunist, pastrπnd legatura cu iubita sa, in ciuda tuturor oprelistilor impuse de totalitarism.
Cπnd a reusit, in sfπrsit, sa ajunga si el in Canada si sa se angajeze, Ernest a fost cat pe ce sa isi piarda viata in timpul unei operatii pe cord. La aniversarea de 70 de ani a Paraschivei, Ernest i-a facut cadou un lant de aur gravat simplu “70”. Acum locuiesc in acelasi bloc din Ottawa si au petrecut prima data Sfπntul Valentin impreuna.
Cu toate ca dragostea lor a trecut prin atπtea, Paraschiva a declarat in gluma ca “nu o sa se grabeasca cu maritisul” pentru ca: “Avem toata viata inainte!”.
Canalizarea Craiovei, proiectata prost
Canalizarea de pe bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova a fost proiectata prost, astfel ca executantii lucrarilor s-au trezit ca n-au la ce sa racordeze noile conducte. Pentru a repara greseala, constructorii au blocat un sens de mers si pe strada Maria Tanase.
Nervii soferilor au dat sa explodeze ieri, dupa ce constructorii canalizarii finantate cu fonduri europene au inchis un sens de mers pe strada Maria Tanase, chiar in intersectia cu bulevardul Nicolae Titulescu. Dupa aproape un an in care au indurat consecintele santierului canalizarii, craiovenii din cartierul George Enescu asista acum la extinderi de lucrari si noi blocaje in circulatia auto si pe trotuare, parte din ele cauzate nu de proasta executie, ci de informatiile eronate din proiect.
Incercând sa racordeze un tronson nou realizat la canalizarea de pe strada Maria Tanase, in punctul evidentiat in documentatie, muncitorii au constatat ca nu pot face nici o legatura: capatul de retea cautat nu se afla acolo. Potrivit directorului tehnic al Primariei Craiova, Adriana Motocu, intocmirea proiectului a cazut in sarcina unuia dintre membrii consortiului care inghite banii UE: Hidroconstructia SA, Alpine Mayreder si Rabmer. „Este vorba de programul ISPA, iar municipalitatea nu are nici o tangenta cu documentatiile tehnice. Elaborarea acestora este obligatia asumata de câstigatorii licitatiei, insa noua nu ni s-au transmis aceste documente“, a spus Motocu. Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, pare convins ca proiectul a fost facut de Hidroconstructia SA. „Din câte stiu, ceilalti sunt subcontractori (Alpine si Rabmer - n.r.), asa incât proiectarea nu putea fi facuta de ei“, a spus Stamatoiu. De la Hidroconstructia ni s-a transmis ca trebuie sa discutam cu Alpine, firma condusa de directorul Petre Papodopol, omul care raspunde la telefon ca sa aiba ce inchide.
Specialisti in distrugeri
A trecut numai o luna de când aceiasi constructori ai canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu ne-au prezentat adevarata incompetenta care se ascunde sub titulaturile europene: racordul la reteaua de pe strada Opanez a fost distrus in timpul
lucrarilor la un camin superior, mizeria scurgându-se pe sub asfalt si provocând scufundarea carosabilului.
A urmat alta gafa de proportii, la numai doua zile si 20 de metri distanta: incercând sa descopere unde se duce mizeria, angajatii firmei Verta-Tel, alt subcontractor, au infundat o portiune de canal functionala cu pamânt dislocat de la sapaturi. A fost nevoie de intreruperea circulatiei tramvaielor si de interventia Regiei Autonome Apa.
Investitie cu fonduri europene
Refacerea canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu a inceput in primavara anului 2006 si ar trebui finalizata in 2007. Investitia este suportata in proportie de 75% de Uniunea Europeana, prin programul ISPA.
Nervii soferilor au dat sa explodeze ieri, dupa ce constructorii canalizarii finantate cu fonduri europene au inchis un sens de mers pe strada Maria Tanase, chiar in intersectia cu bulevardul Nicolae Titulescu. Dupa aproape un an in care au indurat consecintele santierului canalizarii, craiovenii din cartierul George Enescu asista acum la extinderi de lucrari si noi blocaje in circulatia auto si pe trotuare, parte din ele cauzate nu de proasta executie, ci de informatiile eronate din proiect.
Incercând sa racordeze un tronson nou realizat la canalizarea de pe strada Maria Tanase, in punctul evidentiat in documentatie, muncitorii au constatat ca nu pot face nici o legatura: capatul de retea cautat nu se afla acolo. Potrivit directorului tehnic al Primariei Craiova, Adriana Motocu, intocmirea proiectului a cazut in sarcina unuia dintre membrii consortiului care inghite banii UE: Hidroconstructia SA, Alpine Mayreder si Rabmer. „Este vorba de programul ISPA, iar municipalitatea nu are nici o tangenta cu documentatiile tehnice. Elaborarea acestora este obligatia asumata de câstigatorii licitatiei, insa noua nu ni s-au transmis aceste documente“, a spus Motocu. Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, pare convins ca proiectul a fost facut de Hidroconstructia SA. „Din câte stiu, ceilalti sunt subcontractori (Alpine si Rabmer - n.r.), asa incât proiectarea nu putea fi facuta de ei“, a spus Stamatoiu. De la Hidroconstructia ni s-a transmis ca trebuie sa discutam cu Alpine, firma condusa de directorul Petre Papodopol, omul care raspunde la telefon ca sa aiba ce inchide.
Specialisti in distrugeri
A trecut numai o luna de când aceiasi constructori ai canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu ne-au prezentat adevarata incompetenta care se ascunde sub titulaturile europene: racordul la reteaua de pe strada Opanez a fost distrus in timpul
lucrarilor la un camin superior, mizeria scurgându-se pe sub asfalt si provocând scufundarea carosabilului.
A urmat alta gafa de proportii, la numai doua zile si 20 de metri distanta: incercând sa descopere unde se duce mizeria, angajatii firmei Verta-Tel, alt subcontractor, au infundat o portiune de canal functionala cu pamânt dislocat de la sapaturi. A fost nevoie de intreruperea circulatiei tramvaielor si de interventia Regiei Autonome Apa.
Investitie cu fonduri europene
Refacerea canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu a inceput in primavara anului 2006 si ar trebui finalizata in 2007. Investitia este suportata in proportie de 75% de Uniunea Europeana, prin programul ISPA.
Prima zonă metropolitană din România, „lansată la apă” la Constanţa
4 Primării şi Consiliul Judeţean Constanţa colaborează pentru dezvoltare zonală europeană
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantineascu şi edilii localităţilor limitrofe municipiului s-au întrunit ieri la Cazinoul din Constanţa, pentru a semna actul constitutiv al Zonei Metropolitane Constanţa. Promotori ai acestei forme de asociere, reprezentanţii municipalităţii Constanţa au subliniat
că în contextul aderării la UE, şansa comunităţilor locale este aceea de solidarizare în jurul unor proiecte de dezvoltare comune. Principalele obiective ale constituirii acestei zone comunitare vizează îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii, reducerea disparităţilor dintre localităţile membre, dezvoltarea de noi zone rezidenţiale şi cartiere de locuinţe, îmbunătăţirea serviciilor
publice, protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă, dezvoltarea turismului şi a sectorului terţiar, dezvoltarea economică integrată, dezvoltarea resurselor umane, creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi combaterea dezechilibrelor sociale şi a excluziunii sociale, atragerea de noi investiţii şi creşterea accesului la resurse. Zona Metropolitană Constanţa are o populaţie de 500.000 de locuitori, reprezentînd 65% din populaţia judeţului, concentrată pe o suprafaţă de doar 30% din teritoriul judeţului. Asociaţia are ca membri 14 Primării şi Consiliul Judeţean Constanţa. Localităţile care formează zona metropolitană sînt: Constanţa, Eforie, Ovidiu, Basarabi, Năvodari, Techirghiol, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu şi Poarta Albă. De asemenea, Zona Metropolitană se doreşte a fi un instrument administrativ eficient, care să promoveze o platformă de colaborare între unităţile administrativ-teritoriale componente.
În 15-20 de ani, Zona Metropolitană Constanţa s-ar putea întinde de la Mare la Dunăre
În cadrul festivităţii de semnare a actului constitutiv al Zonei Metropolitane, primarul Radu Mazăre a declarat că Primăriile vor să realizeze foarte multe proiecte, cu condiţia ca Guvernul să nu pună piedici. În ce priveşte municipiul, Radu Mazăre a subliniat că este nevoie de o infuzie capital pentru dezvoltarea zonei peninsulare, acesta fiind scopul unuia dintre proiectele care vor fi susţinute de reprezentanţii municipalităţii. “Este un moment extrem de important pentru Constanţa şi localităţile care fac parte din Zona Metropolitană. Este primul proiect din România de constituire a unei zone metropolitane. Au mai fost cîteva încercări, dar nu au fost în conformitate cu legislaţia europeană. Zona metropolitană este un concept administrativ, fără nicio asociere cu relaţii de subordonare. Foarte mult a muncit pentru acest proiect viceprimarul Nicolae Nemirschi, el a năşit acest copil şi am înţeles că toţi primarii au fost de acord ca el să fie preşedintele Asociaţiei pentru următorii doi ani”, a declarat Radu Mazăre. El a mai precizat că, în condiţiile în care fondurile europene se canalizează cu precădere pentru proiecte intercomunitare, nou înfiinţata asociaţie va facilita accesul la fondurile comunitare. La rîndul său, co-iniţiatorul proiectului Asociaţiei metropolitane alături de Radu Mazăre, viceprimarul Constanţei Nicolae Nemirschi, a declarat: „Este un moment festiv. Mulţumesc primarilor şi preşedintelui CJC pentru abandonarea oricărei patimi politice şi pentru discuţiile strict administrative care au dus la momentul actual, cînd semnăm o pagină de istorie pentru România şi pentru judeţul nostru”. Preşedintele CJC s-a arătat impresionat de rapiditatea cu care consiliile locale ale autorităţilor semnatare au hotărît participarea la Zona Metropolitană. „Mulţumesc tuturor consiliilor care au adoptat în unanimitate participarea la acest parteneriat. CJC, conform legii, reprezintă judeţul şi trebuie să coordoneze autorităţile locale în atragerea fondurilor comunitare. Am întîlnit frustrarea altor autorităţi locale care nu au intrat în această Zonă Metropolitană. Participarea nu este închisă şi orice autoritate care vrea să devină membru poate să facă acest lucru. Ne dorim ca, în 15-20 de ani, această Zonă Metropolitană să se întindă de la Mare la Dunăre. E un moment important, pentru că această structură poate demara toate proiectele propuse. Să fiţi convinşi că această asociaţie nu are niciun caracter politic şi că va lucra pentru comunităţile pe care le reprezentăm cu toţii”, a afirmat Constantinescu. El a mai spus că, într-o vizită efectuată în Statele Unite în urmă cu 12 ani, o primărie mică, situată la 250 de km de Los Angeles, a beneficiat de proiecte foarte ample, ca urmare a faptului că s-a înscris în Asociaţia Metropolitană Los Angeles.
Constanţa, un exemplu pentru România
La semnarea actului constitutiv a fost prezent şi prefectul Dănuţ Culeţu, care i-a felicitat pe inţiatorii proiectului inter-instituţional: „Este remarcabilă această iniţiativă şi doresc să-i felicit pe iniţiatori şi pe primarii care participă la constituirea acestei Zone Metropolitane. Aţi dat dovadă de solidaritate într-un moment în care este nevoie de solidaritate.” Fiecare dintre primarii celor 14 localităţi a subliniat importanţa Zonei Metropolitane şi principalele proiecte pe care le vor susţine în cadrul Asociaţiei. „Fiecare din localităţile care fac parte din asociaţie are probleme în toate domeniile: infrastructură, drumuri, reţele, iluminat. Sperăm ca prin această asociaţie să grăbim procesul de accesare a fondurilor. Este o oportunitate la care trebuie să punem cu toţii umărul, pentru că este spre binele tuturor. Noi dorim să susţinem cu prioritate proiecte privind realizarea unei şosele cu patru benzi între Tabăra Năvodari şi staţiunea Mamaia, amenajarea unei faleze între Năvodari şi Mamaia şi, nu în ultimul rînd, realizarea unui transport public interurban de o calitate mai bună”, a declarat primarul oraşului Năvodari, Tudorel Calapod. La rîndul său, primarul comunei Cumpăna, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a spus: „Este o zi istorică, considerăm şi noi, cele opt localităţi rurale ale Zonei Metropolitane. Este foarte important acest proiect pentru că nu atacă personalitatea juridică a niciunei localităţi. Asociaţia va permite accesarea fondurilor structurale de ordinul a zecilor de milioane de euro, sume pe care o localitate mică nu va putea să le acceseze. În acest moment, cel mai important este ca Zona Metropolitană să nu aibă decît grija de a stopa construcţiile abuzive pe zonele limitrofe administrative, pentru că altfel nu vom mai putea dezvolta localităţile”. Primarul oraşului Techirghiol, Gheorghe Zamani, şi-a structurat discursul pe trei puncte: „Unu: Este un pas normal ceea ce se întîmplă astăzi aici; Doi: Nu sînt interese politice, o demonstrăm toţi. În zona noastră avem un grup de acţiune locală: Eforie - PSD, Agigea - PD, Techirghiol - PNL şi Tuzla – PSD, care lucrează foarte bine; Trei: Numai împreună putem merge înainte. Techirghiol are un proiect mare împreună cu CJC şi Guvernul României, în valoare de opt milioane de euro. Deci, numai împreună, Guvernul, CJC şi Primăria putem realiza proiecte de amploare. Am dat dovadă că ştim să lucrăm împreună”. În finalul manifestării, primarul Radu Mazăre a subliniat că modul în care reprezentanţii autorităţilor locale au înţeles să lucreze în comun la Constanţa poate constitui un exemplu pentru politicienii din întreaga ţară. ”Pentru toată ţara reprezentăm un exemplu. În timp
ce la Bucureşti, conform tradiţiei, politicienii se ceartă şi îşi scot ochii, iată că noi reuşim să ne reunim chiar dacă sîntem sub culori politice diferite, chiar dacă politica stîrneşte pasiuni uriaşe la români. Am reuşit să ne adunăm 14 primari şi preşedintele CJC pentru a semna un document care va aduce lucruri bune pentru localităţile noastre. Este un model care ar trebui să le dea de gîndit multora”, a conchis Radu Mazăre.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantineascu şi edilii localităţilor limitrofe municipiului s-au întrunit ieri la Cazinoul din Constanţa, pentru a semna actul constitutiv al Zonei Metropolitane Constanţa. Promotori ai acestei forme de asociere, reprezentanţii municipalităţii Constanţa au subliniat
că în contextul aderării la UE, şansa comunităţilor locale este aceea de solidarizare în jurul unor proiecte de dezvoltare comune. Principalele obiective ale constituirii acestei zone comunitare vizează îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii, reducerea disparităţilor dintre localităţile membre, dezvoltarea de noi zone rezidenţiale şi cartiere de locuinţe, îmbunătăţirea serviciilor
publice, protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă, dezvoltarea turismului şi a sectorului terţiar, dezvoltarea economică integrată, dezvoltarea resurselor umane, creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi combaterea dezechilibrelor sociale şi a excluziunii sociale, atragerea de noi investiţii şi creşterea accesului la resurse. Zona Metropolitană Constanţa are o populaţie de 500.000 de locuitori, reprezentînd 65% din populaţia judeţului, concentrată pe o suprafaţă de doar 30% din teritoriul judeţului. Asociaţia are ca membri 14 Primării şi Consiliul Judeţean Constanţa. Localităţile care formează zona metropolitană sînt: Constanţa, Eforie, Ovidiu, Basarabi, Năvodari, Techirghiol, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu şi Poarta Albă. De asemenea, Zona Metropolitană se doreşte a fi un instrument administrativ eficient, care să promoveze o platformă de colaborare între unităţile administrativ-teritoriale componente.
În 15-20 de ani, Zona Metropolitană Constanţa s-ar putea întinde de la Mare la Dunăre
În cadrul festivităţii de semnare a actului constitutiv al Zonei Metropolitane, primarul Radu Mazăre a declarat că Primăriile vor să realizeze foarte multe proiecte, cu condiţia ca Guvernul să nu pună piedici. În ce priveşte municipiul, Radu Mazăre a subliniat că este nevoie de o infuzie capital pentru dezvoltarea zonei peninsulare, acesta fiind scopul unuia dintre proiectele care vor fi susţinute de reprezentanţii municipalităţii. “Este un moment extrem de important pentru Constanţa şi localităţile care fac parte din Zona Metropolitană. Este primul proiect din România de constituire a unei zone metropolitane. Au mai fost cîteva încercări, dar nu au fost în conformitate cu legislaţia europeană. Zona metropolitană este un concept administrativ, fără nicio asociere cu relaţii de subordonare. Foarte mult a muncit pentru acest proiect viceprimarul Nicolae Nemirschi, el a năşit acest copil şi am înţeles că toţi primarii au fost de acord ca el să fie preşedintele Asociaţiei pentru următorii doi ani”, a declarat Radu Mazăre. El a mai precizat că, în condiţiile în care fondurile europene se canalizează cu precădere pentru proiecte intercomunitare, nou înfiinţata asociaţie va facilita accesul la fondurile comunitare. La rîndul său, co-iniţiatorul proiectului Asociaţiei metropolitane alături de Radu Mazăre, viceprimarul Constanţei Nicolae Nemirschi, a declarat: „Este un moment festiv. Mulţumesc primarilor şi preşedintelui CJC pentru abandonarea oricărei patimi politice şi pentru discuţiile strict administrative care au dus la momentul actual, cînd semnăm o pagină de istorie pentru România şi pentru judeţul nostru”. Preşedintele CJC s-a arătat impresionat de rapiditatea cu care consiliile locale ale autorităţilor semnatare au hotărît participarea la Zona Metropolitană. „Mulţumesc tuturor consiliilor care au adoptat în unanimitate participarea la acest parteneriat. CJC, conform legii, reprezintă judeţul şi trebuie să coordoneze autorităţile locale în atragerea fondurilor comunitare. Am întîlnit frustrarea altor autorităţi locale care nu au intrat în această Zonă Metropolitană. Participarea nu este închisă şi orice autoritate care vrea să devină membru poate să facă acest lucru. Ne dorim ca, în 15-20 de ani, această Zonă Metropolitană să se întindă de la Mare la Dunăre. E un moment important, pentru că această structură poate demara toate proiectele propuse. Să fiţi convinşi că această asociaţie nu are niciun caracter politic şi că va lucra pentru comunităţile pe care le reprezentăm cu toţii”, a afirmat Constantinescu. El a mai spus că, într-o vizită efectuată în Statele Unite în urmă cu 12 ani, o primărie mică, situată la 250 de km de Los Angeles, a beneficiat de proiecte foarte ample, ca urmare a faptului că s-a înscris în Asociaţia Metropolitană Los Angeles.
Constanţa, un exemplu pentru România
La semnarea actului constitutiv a fost prezent şi prefectul Dănuţ Culeţu, care i-a felicitat pe inţiatorii proiectului inter-instituţional: „Este remarcabilă această iniţiativă şi doresc să-i felicit pe iniţiatori şi pe primarii care participă la constituirea acestei Zone Metropolitane. Aţi dat dovadă de solidaritate într-un moment în care este nevoie de solidaritate.” Fiecare dintre primarii celor 14 localităţi a subliniat importanţa Zonei Metropolitane şi principalele proiecte pe care le vor susţine în cadrul Asociaţiei. „Fiecare din localităţile care fac parte din asociaţie are probleme în toate domeniile: infrastructură, drumuri, reţele, iluminat. Sperăm ca prin această asociaţie să grăbim procesul de accesare a fondurilor. Este o oportunitate la care trebuie să punem cu toţii umărul, pentru că este spre binele tuturor. Noi dorim să susţinem cu prioritate proiecte privind realizarea unei şosele cu patru benzi între Tabăra Năvodari şi staţiunea Mamaia, amenajarea unei faleze între Năvodari şi Mamaia şi, nu în ultimul rînd, realizarea unui transport public interurban de o calitate mai bună”, a declarat primarul oraşului Năvodari, Tudorel Calapod. La rîndul său, primarul comunei Cumpăna, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a spus: „Este o zi istorică, considerăm şi noi, cele opt localităţi rurale ale Zonei Metropolitane. Este foarte important acest proiect pentru că nu atacă personalitatea juridică a niciunei localităţi. Asociaţia va permite accesarea fondurilor structurale de ordinul a zecilor de milioane de euro, sume pe care o localitate mică nu va putea să le acceseze. În acest moment, cel mai important este ca Zona Metropolitană să nu aibă decît grija de a stopa construcţiile abuzive pe zonele limitrofe administrative, pentru că altfel nu vom mai putea dezvolta localităţile”. Primarul oraşului Techirghiol, Gheorghe Zamani, şi-a structurat discursul pe trei puncte: „Unu: Este un pas normal ceea ce se întîmplă astăzi aici; Doi: Nu sînt interese politice, o demonstrăm toţi. În zona noastră avem un grup de acţiune locală: Eforie - PSD, Agigea - PD, Techirghiol - PNL şi Tuzla – PSD, care lucrează foarte bine; Trei: Numai împreună putem merge înainte. Techirghiol are un proiect mare împreună cu CJC şi Guvernul României, în valoare de opt milioane de euro. Deci, numai împreună, Guvernul, CJC şi Primăria putem realiza proiecte de amploare. Am dat dovadă că ştim să lucrăm împreună”. În finalul manifestării, primarul Radu Mazăre a subliniat că modul în care reprezentanţii autorităţilor locale au înţeles să lucreze în comun la Constanţa poate constitui un exemplu pentru politicienii din întreaga ţară. ”Pentru toată ţara reprezentăm un exemplu. În timp
ce la Bucureşti, conform tradiţiei, politicienii se ceartă şi îşi scot ochii, iată că noi reuşim să ne reunim chiar dacă sîntem sub culori politice diferite, chiar dacă politica stîrneşte pasiuni uriaşe la români. Am reuşit să ne adunăm 14 primari şi preşedintele CJC pentru a semna un document care va aduce lucruri bune pentru localităţile noastre. Este un model care ar trebui să le dea de gîndit multora”, a conchis Radu Mazăre.
Averile directorilor din învăţământ
• majoritatea şefilor de instituţii de învăţământ au acumulat, în ultimii ani, bunuri considerabile pe care fie le-au trecut pe numele lor, fie pe cel al soţiei şi copiilor • la nivel declarativ, toţi sunt de acord ca, odată cu transformarea inspectoratelor şcolare în direcţii şi cu numirea directorilor de şcoli de către primari, să îşi depună declaraţiile de avere
Vile, case, apartamente, autoturisme, conturi şi credite sunt câteva dintre rezultatele muncii din ultimii ani a unor directori binecunoscuţi în Suceava. Nu este vorba de patronii unor societăţi care au cifre de afaceri de ordinul milioanelor de lei, ci de cele ale unor directori sau şefi pe la instituţii de învăţământ preuniversitar. Dacă la unii este justificat faptul că au acumulat aceste averi întrucât deţin firme prin care au derulat afaceri profitabile, alţii nu au avut, cel puţin la nivel declarativ, altă sursă de venit decât salariile de bugetar. O parte dintre persoanele în cauză au putut fi contactate de reporterii ziarului Obiectiv. Câţiva şefi au fost mai puţin receptivi la demersul jurnalistic şi au dat răspunsuri evazive. De altfel, declaraţiile de avere au constituit o temă de gândire pentru fiecare din şefii actuali sau foşti ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mulţi din directorii şcolilor şi liceelor contactaţi de reporterii ziarului, indiferent că sunt cei care au acumulat averi considerabile sau decente. Totuşi, niciuna dintre persoanele contactate nu au afirmat reporterilor că ar fi împotriva declarării averilor pe care le-au dobândit de-a lungul vremii.
De remarcat este însă că, până în prezent, numai unul dintre foştii şefi ai IŞJ a avut această iniţiativă. Este vorba de Niculai Barbă, demersul său însă neavând succesul scontat. Înlocuitorul acestuia, Daniel Hrenciuc, a recunoscut că demersul pe care îl făcuse Niculai Barbă la data respectivă era benefic pentru a stimula transparenţa în activitatea de învăţământ, dar a evitat să comenteze motivele pentru care la data respectivă nu a vrut nimeni să urmeze exemplul lui Niculai Barbă. În schimb, acesta a explicat că a fost vorba de un ordin al ministrului pe care majoritatea şefilor de inspectorate şcolare l-au contestat în instanţă.
În ce-l priveşte pe inspectorul adjunct Daniel Hrenciuc, acesta ne-a declarat că averea pe care o are constă într-o casă în municipiul Rădăuţi pe care a cumpărat-o după ce a vândut apartamentul şi a accesat un credit de la ING Bank. Singura maşină pe care susţine că o are este un automobil marca Nissan fabricat în 1992. Ceva mai înstărit sub aspectul proprietăţilor imobiliare s-a arătat a fi celălalt adjunct de la IŞJ Suceava, Vasile Monacu care s-a declarat, de altfel, dispus să afişeze declaraţia de avere. Actualul şef al IŞJ Suceava, Petru Carcalete ne-a declarat: "nu cred ca ar fi vreun inspector care sa nu-şi depună declaraţia de avere. Chiar dacă nu sunt obligat eu am facut-o". În ce îl priveşte, el a declarat că are o firmă (care comercializează termopane - n.red.), un automobil Dacia şi o casa la Rădăuţi despre care a spus că este moştenită de la părinţi.
Şi mai înstăriţi sunt cei din fosta conducere a IŞJ Suceava. Inspectorul adjunct de la acea vreme, Simion Slevoacă, deţine pensiunea Voichiţa din oraşul Frasin. El nu a putut fi contactat pentru a putea comenta cu privire la modificările privind legea învăţământului şi nici cu privire la averea sa şi la modul prin care a dobândit-o.
Celălalt adjunct al IŞJ a fost contactat de reporterii ziarului Obiectiv şi s-a declarat în favoarea publicării pe site-ul primăriilor sau al Inspectoratului a declaraţiilor de avere. "Neapărat ar trebui făcut acest lucru pentru că s-ar evita foarte multe discuţii cu privire la averile dobândite", a declarat Virginel Iordache. El a precizat că dacă nu s-ar face publice, atunci cei neavizaţi ar putea crede că averile s-ar fi dobândit în mod ilegal. Despre el, s-a spus că deţine un apartament în cartierul George Enescu şi unul lângă staţia de Salvare, o casă în Obcine şi una în construcţie în comuna Scheia, două automobile Audi, unul A4 adus din Germania şi unul A6. Virginel Iordache a declarat, însă, că are numai o casă (de dimensiuni considerabile - vezi foto) pe strada Bistriţei din cartierul Obcine, un teren de 20 de ari şi un automobil. În momentul în care pornise construcţia casei din Obcine a vândut un automobil mai scump şi a cumpărat un autoturism Dacia.
A doua zi după ce a făcut aceste afirmaţii, Virginel Iordache a venit cu alte precizări, spunând că este nemulţumit de faptul că sunt lansate zvonuri şi afirmaţii nefondate la adresa fiului său şi a soţiei sale. Printre altele, el a explicat că este explicabil să aibă o avere având în vedere faptul că a muncit aproape 30 de ani în învăţământ. În ce priveşte faptul că şi soţia sa este bugetar şi că nu au avut afaceri, Virginel Iordache a explicat că el este singur la părinţi iar soţia sa are doar o soră şi în acest fel a putut fi susţinut mai bine de părinţi.
Nici averea lui Mihai Vitcu - fostul şef al IŞJ - nu este de lepădat. El a declarat, ca şi Petru Carcalete, că şi-a postat declaraţia de avere pe site-ul Consiliului Judeţean, respectiv al Consiliului Local Rădăuţi. Totodată, s-a declarat de acord cu publicarea averilor directorilor pe pagina web a primăriilor din localităţile unde sunt şcolile pe care le conduc. Pe de altă parte, în declaraţia sa de avere nu figurează un automobil pe care VW Passat pe care l-a dat fiului său. "Perla coroanei" este, însă, vila uriaşă - mai mare decât a fostului adjunct Virginel Iordache - care este situată în municipiul Fălticeni, în imediata apropiere a Liceului Agricol, al cărui director este Mihai Vitcu. Întrebat cu privire la acest aspect, foştul şef al IŞJ ne-a declarat că această casă nu ar fi a sa, ci a fiicei sale care este profesoară la Colegiul Imperial Britanic.
O parte dintre directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ din municipiul Suceava au putut fi contactaţi de reporterii ziarului Obiectiv de Suceava. Fostul director al Colegiului tehnci de Industrie Alimentară, Violeta Cleja - actualmente director adjunct - a declarat că "în principiu, acolo unde este transparenţă, lucrurile merg mai bine". A precizat că nu are o opinie autorizată, dar că, în opinia ei, este binevenită o asemenea prevedere legală care să oblige pe şefii învăţământului sucevean să îşi afişeze pe site declaraţia de avere. În ce priveşte averea ei, ea a infirmat faptul că ar avea o casă la Dragomirna sau apartament cumpărat în rate la Bucureşti, susţinând că are doar un singur apartament în Suceava. Nu a făcut niciun fel de referire la casa pe care o are în Dărmăneşti, fiind vecini cu familia Macoveiciuc.
Deşi la nivel declarativ, directorul Colegiului Tehnic "Petru Muşat", Maria Teodoreanu s-a arătat a fi o persoană căreia îi place să aibă o atitudine transparentă, atunci când a fost întrebată despre averea sa a fost reticentă. Ea a ţinut să infirme "zvonul" că ar avea o casă la Şcheia, precizând că locuieşte într-un apartament de serviciu
.
A ştiut, însă, mai bine să salveze aparenţele directorul Colegiului Economic şi Administrativ, Corneliu Romaşcu. "Dacă regula generală va fi să se afişeze declaraţiile de avere, atunci va trebui să ne încadrăm", ne-a declarat Corneliu Romaşcu. El a precizat că, în opinia sa, averile şefilor din învăţământ sunt mai mici decât cele din alte sectoare. Întrebat ce ar scrie pe declaraţia sa de avere dacă ar trebui să o depună astăzi, directorul Colegiului Economic şi Administrativ a declarat că are un apartament în Suceava şi a afirmat că nu are două apartamente în Bucureşti, ci numai unul în care stau copii
săi. În ce priveşte cele două autoturisme ale sale, el a declarat că le-a vândut şi că, în prezent, are o Dacia Logan iar soţia sa are un automobil în leasing.
"Sunt primul care îmi voi depune declaraţia de avere", a firmat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional Ştefan cel Mare. Reporterilor ziarului Obiectiv le-a declarat că are o casă în comuna Vama care este în construcţie, însă pe Zamca nu ar avea un duplex, ci o casă. Nu a spus, însă, nimic despre maşinile sau conturile sale. De remarcat, însă, că directorul Dan Popescu este printre puţinii care au acumulat avere având în spate o afacere profitabilă.
Constantin Ciurlă, fostul director al Şcolii Generale nr. 3 şi actualmente membru în consiliul de administraţie - responsabil cu investiţiile - crede că este o idee bună aceea a declaraţiilor de avere. Susţine că are un apartament şi o casă a cărei construcţie a început în anul 1999, care se află în continuare în construcţie şi pe care nu ştie când o va termina. Casa aceasta a început să fie construită cu bani pe care i-a obţinut vânzării unui teren care a aparţinut soţiei sale. Recent şi-a schimbat maşină - o Dacia pe un automobil marcă străină, luat la mâna a doua. Nu a spus nimic despre apartamentele copiilor săi şi despre faptul că acea casă este în vecinătatea celei construite de actualul director al Şcolii generale nr. 3 - profesoara de istorie Venera Rusu.
Directorul Şcolii "Miron Costin", Rodica Cotin, ne-a declarat că este de acord cu modifcările sugerate la legea învăţământului privind transformarea inspectoratelor şcolare în direcţii şi că este de acord cu publicarea declaraţiilor de avere. În ce o priveşte, susţine că nu are nimic de ascuns şi că ar publica-o cu cea mai mare plăcere, deşi acelaşi lucru a făcut şi soţul ei care este angajat la prefectura Suceava. Ea a precizat că deţine un apartament în Suceava, însă soţul ei are o casă moştenită în satul Dumbrăviţa, comuna Vadu Moldovei, împreună cu o suprafaţă de teren de circa un hectar. Ea a precizat că mai are o suprafaţă de 10 ari de teren la Voroneţ.
Vile, case, apartamente, autoturisme, conturi şi credite sunt câteva dintre rezultatele muncii din ultimii ani a unor directori binecunoscuţi în Suceava. Nu este vorba de patronii unor societăţi care au cifre de afaceri de ordinul milioanelor de lei, ci de cele ale unor directori sau şefi pe la instituţii de învăţământ preuniversitar. Dacă la unii este justificat faptul că au acumulat aceste averi întrucât deţin firme prin care au derulat afaceri profitabile, alţii nu au avut, cel puţin la nivel declarativ, altă sursă de venit decât salariile de bugetar. O parte dintre persoanele în cauză au putut fi contactate de reporterii ziarului Obiectiv. Câţiva şefi au fost mai puţin receptivi la demersul jurnalistic şi au dat răspunsuri evazive. De altfel, declaraţiile de avere au constituit o temă de gândire pentru fiecare din şefii actuali sau foşti ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mulţi din directorii şcolilor şi liceelor contactaţi de reporterii ziarului, indiferent că sunt cei care au acumulat averi considerabile sau decente. Totuşi, niciuna dintre persoanele contactate nu au afirmat reporterilor că ar fi împotriva declarării averilor pe care le-au dobândit de-a lungul vremii.
De remarcat este însă că, până în prezent, numai unul dintre foştii şefi ai IŞJ a avut această iniţiativă. Este vorba de Niculai Barbă, demersul său însă neavând succesul scontat. Înlocuitorul acestuia, Daniel Hrenciuc, a recunoscut că demersul pe care îl făcuse Niculai Barbă la data respectivă era benefic pentru a stimula transparenţa în activitatea de învăţământ, dar a evitat să comenteze motivele pentru care la data respectivă nu a vrut nimeni să urmeze exemplul lui Niculai Barbă. În schimb, acesta a explicat că a fost vorba de un ordin al ministrului pe care majoritatea şefilor de inspectorate şcolare l-au contestat în instanţă.
În ce-l priveşte pe inspectorul adjunct Daniel Hrenciuc, acesta ne-a declarat că averea pe care o are constă într-o casă în municipiul Rădăuţi pe care a cumpărat-o după ce a vândut apartamentul şi a accesat un credit de la ING Bank. Singura maşină pe care susţine că o are este un automobil marca Nissan fabricat în 1992. Ceva mai înstărit sub aspectul proprietăţilor imobiliare s-a arătat a fi celălalt adjunct de la IŞJ Suceava, Vasile Monacu care s-a declarat, de altfel, dispus să afişeze declaraţia de avere. Actualul şef al IŞJ Suceava, Petru Carcalete ne-a declarat: "nu cred ca ar fi vreun inspector care sa nu-şi depună declaraţia de avere. Chiar dacă nu sunt obligat eu am facut-o". În ce îl priveşte, el a declarat că are o firmă (care comercializează termopane - n.red.), un automobil Dacia şi o casa la Rădăuţi despre care a spus că este moştenită de la părinţi.
Şi mai înstăriţi sunt cei din fosta conducere a IŞJ Suceava. Inspectorul adjunct de la acea vreme, Simion Slevoacă, deţine pensiunea Voichiţa din oraşul Frasin. El nu a putut fi contactat pentru a putea comenta cu privire la modificările privind legea învăţământului şi nici cu privire la averea sa şi la modul prin care a dobândit-o.
Celălalt adjunct al IŞJ a fost contactat de reporterii ziarului Obiectiv şi s-a declarat în favoarea publicării pe site-ul primăriilor sau al Inspectoratului a declaraţiilor de avere. "Neapărat ar trebui făcut acest lucru pentru că s-ar evita foarte multe discuţii cu privire la averile dobândite", a declarat Virginel Iordache. El a precizat că dacă nu s-ar face publice, atunci cei neavizaţi ar putea crede că averile s-ar fi dobândit în mod ilegal. Despre el, s-a spus că deţine un apartament în cartierul George Enescu şi unul lângă staţia de Salvare, o casă în Obcine şi una în construcţie în comuna Scheia, două automobile Audi, unul A4 adus din Germania şi unul A6. Virginel Iordache a declarat, însă, că are numai o casă (de dimensiuni considerabile - vezi foto) pe strada Bistriţei din cartierul Obcine, un teren de 20 de ari şi un automobil. În momentul în care pornise construcţia casei din Obcine a vândut un automobil mai scump şi a cumpărat un autoturism Dacia.
A doua zi după ce a făcut aceste afirmaţii, Virginel Iordache a venit cu alte precizări, spunând că este nemulţumit de faptul că sunt lansate zvonuri şi afirmaţii nefondate la adresa fiului său şi a soţiei sale. Printre altele, el a explicat că este explicabil să aibă o avere având în vedere faptul că a muncit aproape 30 de ani în învăţământ. În ce priveşte faptul că şi soţia sa este bugetar şi că nu au avut afaceri, Virginel Iordache a explicat că el este singur la părinţi iar soţia sa are doar o soră şi în acest fel a putut fi susţinut mai bine de părinţi.
Nici averea lui Mihai Vitcu - fostul şef al IŞJ - nu este de lepădat. El a declarat, ca şi Petru Carcalete, că şi-a postat declaraţia de avere pe site-ul Consiliului Judeţean, respectiv al Consiliului Local Rădăuţi. Totodată, s-a declarat de acord cu publicarea averilor directorilor pe pagina web a primăriilor din localităţile unde sunt şcolile pe care le conduc. Pe de altă parte, în declaraţia sa de avere nu figurează un automobil pe care VW Passat pe care l-a dat fiului său. "Perla coroanei" este, însă, vila uriaşă - mai mare decât a fostului adjunct Virginel Iordache - care este situată în municipiul Fălticeni, în imediata apropiere a Liceului Agricol, al cărui director este Mihai Vitcu. Întrebat cu privire la acest aspect, foştul şef al IŞJ ne-a declarat că această casă nu ar fi a sa, ci a fiicei sale care este profesoară la Colegiul Imperial Britanic.
O parte dintre directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ din municipiul Suceava au putut fi contactaţi de reporterii ziarului Obiectiv de Suceava. Fostul director al Colegiului tehnci de Industrie Alimentară, Violeta Cleja - actualmente director adjunct - a declarat că "în principiu, acolo unde este transparenţă, lucrurile merg mai bine". A precizat că nu are o opinie autorizată, dar că, în opinia ei, este binevenită o asemenea prevedere legală care să oblige pe şefii învăţământului sucevean să îşi afişeze pe site declaraţia de avere. În ce priveşte averea ei, ea a infirmat faptul că ar avea o casă la Dragomirna sau apartament cumpărat în rate la Bucureşti, susţinând că are doar un singur apartament în Suceava. Nu a făcut niciun fel de referire la casa pe care o are în Dărmăneşti, fiind vecini cu familia Macoveiciuc.
Deşi la nivel declarativ, directorul Colegiului Tehnic "Petru Muşat", Maria Teodoreanu s-a arătat a fi o persoană căreia îi place să aibă o atitudine transparentă, atunci când a fost întrebată despre averea sa a fost reticentă. Ea a ţinut să infirme "zvonul" că ar avea o casă la Şcheia, precizând că locuieşte într-un apartament de serviciu
.
A ştiut, însă, mai bine să salveze aparenţele directorul Colegiului Economic şi Administrativ, Corneliu Romaşcu. "Dacă regula generală va fi să se afişeze declaraţiile de avere, atunci va trebui să ne încadrăm", ne-a declarat Corneliu Romaşcu. El a precizat că, în opinia sa, averile şefilor din învăţământ sunt mai mici decât cele din alte sectoare. Întrebat ce ar scrie pe declaraţia sa de avere dacă ar trebui să o depună astăzi, directorul Colegiului Economic şi Administrativ a declarat că are un apartament în Suceava şi a afirmat că nu are două apartamente în Bucureşti, ci numai unul în care stau copii
săi. În ce priveşte cele două autoturisme ale sale, el a declarat că le-a vândut şi că, în prezent, are o Dacia Logan iar soţia sa are un automobil în leasing.
"Sunt primul care îmi voi depune declaraţia de avere", a firmat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional Ştefan cel Mare. Reporterilor ziarului Obiectiv le-a declarat că are o casă în comuna Vama care este în construcţie, însă pe Zamca nu ar avea un duplex, ci o casă. Nu a spus, însă, nimic despre maşinile sau conturile sale. De remarcat, însă, că directorul Dan Popescu este printre puţinii care au acumulat avere având în spate o afacere profitabilă.
Constantin Ciurlă, fostul director al Şcolii Generale nr. 3 şi actualmente membru în consiliul de administraţie - responsabil cu investiţiile - crede că este o idee bună aceea a declaraţiilor de avere. Susţine că are un apartament şi o casă a cărei construcţie a început în anul 1999, care se află în continuare în construcţie şi pe care nu ştie când o va termina. Casa aceasta a început să fie construită cu bani pe care i-a obţinut vânzării unui teren care a aparţinut soţiei sale. Recent şi-a schimbat maşină - o Dacia pe un automobil marcă străină, luat la mâna a doua. Nu a spus nimic despre apartamentele copiilor săi şi despre faptul că acea casă este în vecinătatea celei construite de actualul director al Şcolii generale nr. 3 - profesoara de istorie Venera Rusu.
Directorul Şcolii "Miron Costin", Rodica Cotin, ne-a declarat că este de acord cu modifcările sugerate la legea învăţământului privind transformarea inspectoratelor şcolare în direcţii şi că este de acord cu publicarea declaraţiilor de avere. În ce o priveşte, susţine că nu are nimic de ascuns şi că ar publica-o cu cea mai mare plăcere, deşi acelaşi lucru a făcut şi soţul ei care este angajat la prefectura Suceava. Ea a precizat că deţine un apartament în Suceava, însă soţul ei are o casă moştenită în satul Dumbrăviţa, comuna Vadu Moldovei, împreună cu o suprafaţă de teren de circa un hectar. Ea a precizat că mai are o suprafaţă de 10 ari de teren la Voroneţ.
Satul Brebeni risca sa ramana izolat
Alunecarile de teren au inceput sa creeze probleme si in comuna Cernesti, pe drumul care face legatura cu satul Brebeni. Accesul rutier in localitate se desfasoara pe un singur sens, dupa ce valurile de pamant au distrus soseaua pe o lungime de 100 de metri. Satul risca sa ramana izolat, pentru ca si celalalt drum, care vine dinspre Targu Lapus, este in pericol dupa ce apa a sapat adanc pe sub el si risca sa il rupa.
Alunecarile de teren au afectat la Cernesti si Brebeni un drum judetean si unul comunal, 1,5 hectare de teren, 1,5 kilometri de retea telefonica si un dig. Echipe de interventie au fost mobilizate in zona pentru ca traficul rutier sa poata fi redeschis. In final, s-a reusit deblocarea drumului pe un fir si punerea lui in siguranta prin deschiderea unui sant de drenare.
Primarul din Cernesti, Macel Garda, a declarat ca alunecarile de teren s-au accentuat in ultimele zile, iar miercuri situatia a inceput sa se agraveze. ”Primele semne le-am avut de aseara (marti – n.r.). Am si facut raport si fotografii si le-am trimis celor de la ISU. Nu putem spune ca e foarte, foarte grav, dar pericolul e mare pentru ca alunecarile continua.”
Inca de anul trecut au aparut probleme la Cernesti. Marcel Garda a declarat ca din bugetul comunei nu putea face investitii pentru consolidarea terenurilor, mai ales ca acestea sunt costisitoare. Acum, vrand-nevrand, trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca satul Brebeni, cu cei 400 de locuitori ai sai, sa nu ramana izolat.
Alunecarile de teren au afectat la Cernesti si Brebeni un drum judetean si unul comunal, 1,5 hectare de teren, 1,5 kilometri de retea telefonica si un dig. Echipe de interventie au fost mobilizate in zona pentru ca traficul rutier sa poata fi redeschis. In final, s-a reusit deblocarea drumului pe un fir si punerea lui in siguranta prin deschiderea unui sant de drenare.
Primarul din Cernesti, Macel Garda, a declarat ca alunecarile de teren s-au accentuat in ultimele zile, iar miercuri situatia a inceput sa se agraveze. ”Primele semne le-am avut de aseara (marti – n.r.). Am si facut raport si fotografii si le-am trimis celor de la ISU. Nu putem spune ca e foarte, foarte grav, dar pericolul e mare pentru ca alunecarile continua.”
Inca de anul trecut au aparut probleme la Cernesti. Marcel Garda a declarat ca din bugetul comunei nu putea face investitii pentru consolidarea terenurilor, mai ales ca acestea sunt costisitoare. Acum, vrand-nevrand, trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca satul Brebeni, cu cei 400 de locuitori ai sai, sa nu ramana izolat.
"Celula de criza" la Brasov pentru a stopa umilirea pensionarilor
Pana cand guvernantiii vor repara gafa uriasa pe care au facut-o prin Ordonanta 69/2006 - care a produs
"criza cupoanelor mov" pentru pensionarii ce au optat pentru plata pensiilor prin conturi bancare - autoritatile brasovene au creat o "celula de criza" pentru a veni in sprijinul varstnicilor. "Celula de criza" a fost instituita la initiativa prefectului Aurelian Danu si cuprinde reprezentanti ai Prefecturii, Casei Judetene de Pensii (CJP), ai Companiei Nationale de Posta si Inspectoratului Judetean de Politie. Astfel, Posta Brasov a luat decizia sa prelungeasca perioada pana la care varstnicii isi pot recupera taloanele cu inca zece zile, pensionarii avand mai mult timp
la dispozitie pentru a intra in posesia cupoanelor mov inainte ca ele sa fie returnate CJP. Cupoanele se vor putea lua de la oficiile postale pana in data de cinci a lunii urmatoare, timp in care beneficiarii vor primi mai multe avize de instiintare de la Posta. Totodata, cupoanele neridicate pentru una sau doua luni, din perioada octombrie-ianuarie, vor fi retransmise Postei, care le va atasa lunii februarie. Masura se va aplica din data de 15 februarie, cand incep platile drepturilor de pensie. De la aceasta regula fac exceptie cele 620 de persoane a caror pensie a fost suspendata de la plata, dupa cinci luni de neridicare a taloanelor, deoarece nu se cunoaste situatia titularilor. Acestia din urma vor trebui sa se prezinte la biroul special amenajat la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), din strada Turnului, in zilele de luni si joi intre orele 8.45 si 14.00 pentru a-si clarifica situatia si a solicita reluarea in plata a drepturilor suspendate. "Am apelat si la ajutorul Politiei pentru a depista ce s-a intamplat cu cele 620 de persoane, care nu si-au ridicat nici cuponul si nici banii, timp de cinci luni, iar de doua luni pensia le este suspendata. Este posibil ca acestia sa fie plecati din tara sau sa aiba trecute date eronate in ceea ce priveste adresa sau numele si astfel nu pot fi gasiti. Politia ne va ajuta cu o baza de date si prin agentii de proximitate vor face anchete la fata locului", a precizat directorul executiv al CJP, Camelia Bugnar. Conducerea CJP a fost convocata maine la o intalnire cu guvernantii pentru a rediscuta prevederile Ordonantei 69/2006, care a creat haos printre mii de pensionari.
La intalnirea de maine reprezentantii CJP vor propune modificarea ordonantei, in sensul ca bancile sa accepte prin protocol si distribuirea cupoanelor mov o data cu pensia.
Isteria "cuponiadei" a pornit de fapt de la decizia CEC si Bancpost, de a rezilia conventia cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari
Sociale (CNPAS), prin care varstnicii, care au optat pentru acest lucru, isi primeau pensiile. Punerea in aplicare a a deciziei, luate in iulie 2006, a fost amanata pana la 31 ianuarie 2007. Ministerul Muncii a emis aceasta ordonanta care sa ii permita CNPAS sa incheie conventii si cu alte banci pentru plata pensiiilor, dar prin acelasi act normativ, bancile respective au obtinut scutirea de distribuire a taloanelor de pensie, concomitent cu banii, stabilindu-se ca Posta Romana va distribui toate cupoanele, de culoare mov, la domiciliul batranilor, indiferent de modalitatea de plata.
Cum neridicarea acestora timp de trei luni consecutiv a dus la blocarea pensiei, circa 40.000 de pensionari din toata tara s-au calcat in picioare si s-au umilit pe la cozi, pentru a-si recupera banii.
"criza cupoanelor mov" pentru pensionarii ce au optat pentru plata pensiilor prin conturi bancare - autoritatile brasovene au creat o "celula de criza" pentru a veni in sprijinul varstnicilor. "Celula de criza" a fost instituita la initiativa prefectului Aurelian Danu si cuprinde reprezentanti ai Prefecturii, Casei Judetene de Pensii (CJP), ai Companiei Nationale de Posta si Inspectoratului Judetean de Politie. Astfel, Posta Brasov a luat decizia sa prelungeasca perioada pana la care varstnicii isi pot recupera taloanele cu inca zece zile, pensionarii avand mai mult timp
la dispozitie pentru a intra in posesia cupoanelor mov inainte ca ele sa fie returnate CJP. Cupoanele se vor putea lua de la oficiile postale pana in data de cinci a lunii urmatoare, timp in care beneficiarii vor primi mai multe avize de instiintare de la Posta. Totodata, cupoanele neridicate pentru una sau doua luni, din perioada octombrie-ianuarie, vor fi retransmise Postei, care le va atasa lunii februarie. Masura se va aplica din data de 15 februarie, cand incep platile drepturilor de pensie. De la aceasta regula fac exceptie cele 620 de persoane a caror pensie a fost suspendata de la plata, dupa cinci luni de neridicare a taloanelor, deoarece nu se cunoaste situatia titularilor. Acestia din urma vor trebui sa se prezinte la biroul special amenajat la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), din strada Turnului, in zilele de luni si joi intre orele 8.45 si 14.00 pentru a-si clarifica situatia si a solicita reluarea in plata a drepturilor suspendate. "Am apelat si la ajutorul Politiei pentru a depista ce s-a intamplat cu cele 620 de persoane, care nu si-au ridicat nici cuponul si nici banii, timp de cinci luni, iar de doua luni pensia le este suspendata. Este posibil ca acestia sa fie plecati din tara sau sa aiba trecute date eronate in ceea ce priveste adresa sau numele si astfel nu pot fi gasiti. Politia ne va ajuta cu o baza de date si prin agentii de proximitate vor face anchete la fata locului", a precizat directorul executiv al CJP, Camelia Bugnar. Conducerea CJP a fost convocata maine la o intalnire cu guvernantii pentru a rediscuta prevederile Ordonantei 69/2006, care a creat haos printre mii de pensionari.
La intalnirea de maine reprezentantii CJP vor propune modificarea ordonantei, in sensul ca bancile sa accepte prin protocol si distribuirea cupoanelor mov o data cu pensia.
Isteria "cuponiadei" a pornit de fapt de la decizia CEC si Bancpost, de a rezilia conventia cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari
Sociale (CNPAS), prin care varstnicii, care au optat pentru acest lucru, isi primeau pensiile. Punerea in aplicare a a deciziei, luate in iulie 2006, a fost amanata pana la 31 ianuarie 2007. Ministerul Muncii a emis aceasta ordonanta care sa ii permita CNPAS sa incheie conventii si cu alte banci pentru plata pensiiilor, dar prin acelasi act normativ, bancile respective au obtinut scutirea de distribuire a taloanelor de pensie, concomitent cu banii, stabilindu-se ca Posta Romana va distribui toate cupoanele, de culoare mov, la domiciliul batranilor, indiferent de modalitatea de plata.
Cum neridicarea acestora timp de trei luni consecutiv a dus la blocarea pensiei, circa 40.000 de pensionari din toata tara s-au calcat in picioare si s-au umilit pe la cozi, pentru a-si recupera banii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)