vineri, 27 martie 2009

Sindromul "Shirley Temple"

Au fost numiti copiii-minune ai cinematografiei autohtone, asa cum a fost considerata Shirley Temple in America. Ne-au ramas in minte ca personaje de poveste, insa nu multi dintre ei au continuat drumul actoriei. Veronica a plecat in strainatate, despre Lizuca se spune acelasi lucru, iar Pistruiatul lucreaza ca sofer.

Ne-o amintim pe Lulu Mihaescu, protagonista musicalului „Veronica“ (1972), o fetita de patru ani cu zulufii in vant si plina de talent. Insa, de la rolurile din seria creata de Elisabeta Bostan, Lulu nu a mai aparut in vreun alt rol principal. Casatorita si stabilita de 12 ani in Vancouver (Canada), Lulu Mihaescu (Luminita Petre, in buletin) are acum 41 de ani si o fiica de 17 ani. Mare amatoare de pian, la sfarsitul anilor ‘80 a intrat la Conservator, pentru ca, mai apoi, sa se inscrie la facultatea de Jurnalism-Japoneza de la Hyperion, pentru ca limba din Tara Soarelui Rasare este o alta mare pasiune a ei. La mijlocul anilor ’80, Lulu a cantat la clape alaturi de trupa Timpuri Noi. „Ne-am inteles foarte bine. Colaborarea noastra a durat trei ani si tinem si acum legatura. A mai venit in tara si ne-am mai vazut“, ne-a declarat liderul trupei, Artanu. In filmul Elisabetei Bostan, Lulu a purtat peruca, pentru ca ar fi fost prea greu sa-i fie aranjat parul in fiecare zi. Desi avea o varsta foarte frageda, Florian Pittis, unul dintre colegii sai de platou, a impresionat-o cel mai mult. In 1996, a decis sa plece in Canada, pentru ca aici nu a reusit sa faca nimic din ce-si dorea.

«Pistruiatul» este sofer in transportul international
A vazut un anunt
in ziar si a incercat. „Centrala Romana de Film, in colaborare cu Televiziunea Romana, cauta baieti cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani pentru realizarea primului serial color de televiziune“. La nici 13 ani, Costel Baloiu a fost ales din 10.000 de candidati pentru rolul principal in „Pistruiatul“ (1973). A filmat pentru filmul lui Francisc Munteanu timp de noua luni si a primit un onorariu de aproape 100.000 de lei pentru rol. In 1975, a inceput sa lucreze pentru filmul „Roscovanul“, realizat, de asemenea, de Munteanu. Insa cam aici s-a terminat cariera lui in film. S-a casatorit, a devenit tata, a facut armata, a divortat, apoi a lucrat ca taximetrist. Se casatoreste pentru a doua oara, pleaca in Italia sase luni, unde lucreaza la o crescatorie de fazani si, cand se intoarce, afla ca sotia il parase la Securitate ca ar avea legaturi cu serviciile italiene. Se casatoreste pentru a treia oara, acest pas aducandu-i doua fiice vitrege, pe care le considera copiii lui. La 49 de ani, „Pistruiatul“ activeaza ca sofer la o firma
prahoveana de transport rutier international.

Lizuca s-a pierdut prin «Dumbrava minunata»
In 1980, Diana Musca interpreta exceptional rolul Lizuca din „Dumbrava minunata“. Filmul a fost recompensat cu mai multe premii, precum Gijon Spania 1981 - Diploma de onoare, Moscova 1981 - Premiul pentru cel mai bun basm cinematografic, Quito (Ecuador) 1985 - Premiul I. Productia regizata de Gheorghe Naghi a avut premiera in cinematografele romanesti in data de 29 septembrie 1980, insa despre Diana nu mai stie nimeni nimic. Unii, totusi, indraznesc sa opineze, spunand ca este plecata in strainatate. Nici actrita Rodica Popescu-Bitanescu, cea care interpreta unul dintre rolurile negative in film, nu mai stie nimic de ea. Insa ne-a povestit cum a ramas impresionata de Diana la filmari. „Aveam o scena in care trebuia sa-i sucesc parul, sa fiu foarte rea cu ea. Miscarea pe care am facut-o eu a fost una foarte dura, dar ea a stat nemiscata si n-a spus nimic. I-am spus dupa aceea «iarta-ma, Diana, dar asa trebuia sa fac, ca sa fie cat mai real», iar ea mi-a raspuns «da, stiu, asa trebuie sa fie la filmari»“, ne-a povestit actrita.

«Mirabela», exceptia care intareste regula
Pe Medeea Marinescu ne-o amintim, de asemenea, cu placere in rolul sau Mirabela din musicalul „Maria Mirabela“, realizat de Ion Popescu Gopo. Coproductie romano-sovietica, realizata in 1981, filmul lui Gopo este primul care se adreseaza atat copiilor, cat si parintilor. Dupa acest proiect, Medeea si-a urmat vocatia, aceea de actrita. A absolvit Academia de Teatru si Film Bucuresti, promotia 1996, la clasa profesorului universitar Florin Zamfirescu. In film, Medeea a aparut in productiile „Domnisoara Christina“ (1996), „Patul lui Procust“ (2001) sau „Je vous trouve tres beau“ (2006). In varsta de 34 de ani, Medeea Marinescu joaca, din 1998, pe scena celui mai important teatru din tara, Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti. Roluri ca „Lucietta“ (din „Badaranii“ lui Goldoni), „Zita“ (din „O noapte furtunoasa“, Caragiale) sau „Josephine“ („Egoistul“, Jean Anouilh) au facut din Medeea una dintre cele mai apreciate actrite de teatru.