Omar Hayssam e de negăsit, iar dosarul privind suspiciunile de corupţie a unor politicieni români zace în sertarele DNA.
La trei ani de la răpirea, în Irak, a jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, putem vorbi doar despre o condamnare de hârtie a lui Omar Hayssam. Este
de negăsit de aproape doi ani. Complicele lui Hayssam, Mohammad Munaf, a scăpat de ştreang. Unde este însă averea lui Hayssam, dar şi pentru ce au ignorat autorităţile române unele declaraţii din timpul anchetei rămân întrebări fără răspuns.
O parte din dosarul în care Hayssam şi Munaf au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT a fost trimisă la DNA, la finele anului 2006. Procurorii anticorupţie trebuiau să verifice o declaraţie a lui Munaf conform căreia membrii PSD Victor Hrebenciuc, Ovidiu Muşetescu, Gabriel Oprea şi Mircea Ursache, prin funcţiile pe care le-au ocupat, au facilitat preluarea ilegală de către Omar Hayssam a unor societăţi scoase la privatizare. În schimb, dar şi din dorinţa de a scăpa de dosarele penale pe care le avea, sirianul ar fi făcut diverse "sponsorizări" către cei nominalizaţi.
Iată ce declara Munaf: „Omar Hayssam s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc pentru o astfel de tranzacţie, eu l-am dus cu maşina, însă suma cerută de politician, un milion de euro, i s-a părut prea mare şi a renunţat". Tot Munaf mai susţinea ca Hayssam i-ar fi plătit şi pe foştii preşedinţi AVAS, Ovidiu Muşetescu şi Mircea Ursache, pentru a-l ajuta să cumpere ilegal IPRS Băneasa şi Foresta Nehoiu. Acuzaţiile au fost respinse de politicieni, iar dosarul se află de aproape doi ani în lucru la procurorii anticorupţie. În urma unei solicitări a ziarului "Adevărul", DNA ne-a comunicat că dosarul se află încă în faza actelor premergătoare.
Trei ani de întrebări
Ştirea că trei ziarişti români au fost răpiţi în Irak pe 28 martie 2005 avea să îngrozească o lume întreagă şi să nască zeci de controverse. Când, după câteva zile de la răpire, sirianul Omar Hayssam s-a erijat în "salvator", aproape nimeni nici măcar nu bănuia că acesta era iniţiatorul acţiunii teroriste, avându-l complice pe Mohammad Munaf, ghidul celor trei jurnalişti. Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi la despăgubiri de câte două milioane de euro celor trei jurnalişti răpiţi.
Munaf a fost şi el condamnat la moarte prin spânzurare în Irak, însă luna trecută pedeapsa i-a fost anulată, iar procesul, reluat. Condamnarea sirianului e însă numai pe hârtie, el dispărând fără urmă din România în iunie 2006. Eliberarea din arest a lui Hayssam e un alt mister nedesluşit.
Însuşi procurorul de caz Ciprian Nastasiu a solicitat eliberarea sirianului pe motive medicale. Atunci se vorbea despre faptul că Hayssam ar avea cancer
generalizat, ipoteză care în final nu s-a confirmat. După fuga din România, Interpolul l-a localizat „undeva în Siria". Dar cum România nu are niciun acord de extrădare cu Siria, Hayssam putea sta liniştit. Traian Băsescu a elucidat oarecum misterul la bilanţul pe 2007 al Parchetului General, unde a precizat că Hayssam a plecat cu un vapor, ascuns printre oi. Procurorii susţin aceeaşi variantă. De altfel, anchetatorii i-au trimis în judecată pe doi dintre fraţii sirianului şi pe armatorul navei Iman T cu care se presupune că sirianul a fost scos din România, Mustafa Tartoussi.