vineri, 27 martie 2009

20 de milioane de lei ca să renunţăm la ţigări

Ministerul Sănătăţii a crescut semnificativ fondurile alocate, în speranţa că românii se vor lăsa în număr mai mare de fumat.

Prevenirea cancerului, renunţarea la fumat şi încurajarea medicilor
rezidenţi să rămână în ţară sunt priorităţi ale Ministerului Sănătăţii pentru 2008. Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat, într-o conferinţă de presă, două hotărâri adoptate ieri de guvern în domeniul sanitar. Acestea vizează, printre altele, creşterea de trei ori a fondurilor pentru programele naţionale de sănătate şi încurajarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară, ,punându-le la dispoziţie locuinţe la preţuri foarte mici.

De trei ori mai mulţi bani pentru programe

Pentru anul 2008 s-au prevăzut de trei ori mai mulţi bani
pentru programele naţionale de sănătate, faţă de anul trecut, suma depăşind 37 de miliarde de lei. Cât îi priveşte pe doctorii tineri, aceştia vor putea să stea, contra unor sume modice, în case construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), deoarece imobilele vor trece de la primării în subordinea Autorităţilor de Sănătate Publică.

Suma alocată programului de prevenţia a fumatului a crescut şi ea semnificativ. În România, aproape 50% din populaţia cu vârste peste 18 ani fumează. „Întregul buget pentru combaterea consumului de tutun va ajunge anul acesta la 20 de milioane de lei. Anul trecut a fost de 500.000 de lei“, a mai spus ministrul.

Screening pentru cancerul
mamar şi de col

În premieră, în acest an vor începe programele de screening pentru depistarea cancerului mamar şi de col uterin. Iniţiativa este bine primită de medicii oncologi, care constată o creştere constantă a cazurilor în ultimii ani. „Este un program de care aveam nevoie de multă vreme“, este de părere oncologul Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic din Bucureşti.

În toate ţările civilizate din Europa, screeningul organizat a scăzut cu 30% mortalitatea cauzată de cancere. „Rezultatele se vor vedea însă abia peste 15 ani“, adaugă medicul Monica Dragomir.

Tot din acest an, tratamentul
în spital şi ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice se va finanţa exclusiv din bugetul Ministerului Sănătăţii Publice.

Vaccinuri noi, suportate de casele de sănătate

Programul naţional de imunizare va beneficia, de asemenea, de îmbună- tăţiri. „Avem o nouă schemă de vaccinare (vaccinul tetravalent), care presupune o singură înţepătură pentru mai multe imunizări simultane“, a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Mai exact, este vorba despre un vaccin care protejează de afecţiuni precum difteria, tetanosul, tusea severă şi poliomielita.

Pentru prima dată, Ministerul Sănătăţii va finanţa un program special pentru tratamentul bolilor rare, iar testele de diabet vor putea fi şi ele achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, la fel ca şi antidiabeticele orale.

„Avem prevăzuţi de la bugetul de stat şase milioane de lei pentru tratamentul pacienţilor cu boli rare şi, dacă vom avea posibilitatea, vom suplimenta aceste sume“, a promis ministrul.

SOLUŢIE

Locuinţe pentru medicii rezidenţi

Medicii rezidenţi îşi pot depune dosarele pentru locuinţe la autorităţile de sănătate publică. Ele vor fi analizate de o comisie socială, care va întocmi o listă cu criterii de acces. „Autorităţile vor fi obligate să afişeze la sediul propriu listele cu criteriile de stabilire a priorităţilor. Locuinţ ele vor fi repartizate după finalizarea acestora şi după preluarea lor, prin protocol, în administrarea Ministerului Sănătăţii Publice.