sâmbătă, 19 septembrie 2009

Un inginer roman, imigrant in Italia, s-a spanzurat

Un imigrant roman a fost gasit, in cursul zilei de vineri, spanzurat de un copac, pe o strada dintr-un cartier al Romei, relateaza cotidianul Il Messaggero. Nicolae A., casatorit, 45 de ani, aflat fara forme legale pe teritoriul italian, a fost descoperit de o italianca la primele ore ale diminetii in cartierul Aurelia, atarnand de copac, cu o franghie in jurul gatului. In urma investigatiilor, carabinierii considera ca el s-a sinucis, in buzunarul hainei sale aflandu-se un bilet scris in limba romana, prin care isi cerea scuze familiei pentru gestul sau disperat si isi exprima dorinta de a fi inmormantat in tara natala. In privinta motivului sinuciderii, anchetatorii au aflat ca barbatul a lucrat ca inginer pe cand se afla in Romania, iar in ultimele cinci luni, de cand ajunsese in Italia, nu a reusit sa-si gaseasca de lucru, fiind in orice moment pasibil de expulzare. Sotia lui ramasese in tara, fiii lor urmand cursurile unor facultati din Romania, iar unica ruda pe care Nicolae

Tata si fiu, omorati intr-un accident de masina

Un tragic accident de circulatie a pus capat vietii a doua persoane, tata si fiu, din Navodari. Vasile si Aurel Marzan, de 37 si respectiv 12 ani, erau pasageri in autoturismul Dacia 1310 CT 03 GZU condus de colegul de serviciu al lui Vasile, Cristian Stamate, de 37 de ani. Cei doi barbati lucrau la Complexul Rafinare Rompetrol Petromidia. Sambata dimineata, in jurul orei 8,40, in apropierea localitatii Cogealac, masina condusa cu viteza excesiva pe un carosabil umed s-a izbit de un copac. Impactul a fost fatal familiei Marzan. Soferul a scapat neatins.

Un iepure - 35 de euro, un fazan - 60 de euro, o potarniche - 10 euro

Vanatorii au inteles in ultimii ani ca economia de piata le poate aduce importante venituri, motiv pentru care, in aproape toata tara, asociatiile de vanatori au lansat oferte pentru organizarea de partide de vanatoare pentru turistii straini. Cele mai spectaculoase partide de vanatoare se organizeaza in judetul Valcea, unde relieful si fauna bogata permit vanatorilor straini obtinerea unor adevarate trofee. Recent, in Valcea, au fost prezente patru grupuri de vanatori italieni, care au impuscat aproape 100 de iepuri, fazani si potarnichi. Partidele de vanatoare au avut loc in zonele Ursi si Govora si au adus Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor venituri importante. "Au impuscat 35 de potarnichi, vreo 20 de fazani si 13 iepuri. Pentru un iepure au platit 35 de euro, pentru potarnichi - 10 euro si pentru fazani - 60 euro. Italienii s-au declarat incantati de partidele de vanatoare organizate de noi si au promis ca vor reveni in Romania, pentru ca le plac foarte mult aceste zone", a declarat Adrian Hogea, responsabil cu sectorul vanatoare la AJVPS Valcea. Vanatorii valceni au adunat in total 2.000 de euro, ce vor fi folositi pentru protejarea padurilor si achizitia de materiale de profil pentru vanatorii membri ai asociatiei.

Inca un roman multimiliardar la "6 din 49"

eri, la inchiderea editiei, s-a aflat ca suma fabuloasa de 30,8 miliarde lei si un apartament de 3 camere au fost castigate la "6 din 49" de un jucator care a nimerit toate cele 6 numere iesite din urna. Alti 50 de participanti la joc au castigat cele 200 de milioane de lei la extragerea a II-a. Milioane de oameni au luat zilele trecute cu asalt agentiile Loteriei Nationale, in speranta ca isi vor schimba viata. Dupa trei luni in care nimeni nu a mai castigat, miza lui "6 din 49" ajunsese ieri la aproximativ 850.000 de dolari. In topul marilor lovituri date la LOTO, acesta s-ar situa pe locul al III-lea, dupa milionul de dolari castigat in ianuarie 2001, si care a generat celebrul "caz Ogica", si cel din mai 2002, cand un cetatean s-a imbogatit cu 870.000 de dolari.

PNA va lua in seama anonimele referitoare la infractiuni de coruptie

Guvernul a adoptat in sedinta de saptamana trecuta un proiect de lege care incrimineaza faptele de coruptie. Fata de prevederile Legii nr. 78/2000, care reglementa pana acum acest domeniu, a fost introdus un nou articol, care incrimineaza fapta "cumparatorului de influenta". Acesta prevede ca promisiunea, oferirea sau darea de bani, daruri sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are inflenta asupra unui functionar, pentru a-l determina sa faca sau sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani. Totusi, faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea fapta. De asemenea, s-a introdus o noua sectiune care priveste infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene. Folosirea sau prezentarea de documente false sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatii Europene se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani sau, daca exista consecinte deosebit de grave, cu inchisoare de la 10 la 20 de ani. Schimbarea destinatiei fondurilor comunitare fara respectarea prevederilor legale se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau, daca a produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este de la 5 la 15 ani. Totodata, este incriminata neglijenta in serviciu a conducatorilor agentilor economici care afecteaza interesele financiare ale Comunitatilor Europene, sanctiunea fiind inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Proiectul prevede si o extindere a sferei persoanelor care pot fi subiect al infractiunilor de coruptie, fiind inclusi functionarii din organizatiile publice internationale, membrii adunarilor parlamentare ale organizatiilor internationale, functionarilor care lucreaza in institutii in cadrul Comunitatilor Europene, functionarilor si membrilor adunarilor parlamentare ai unui stat strain. Proiectul mai prevede termene de prescriptie a raspunderii penale mai mari decat cele prevazute in Codul penal si stabileste ca secretul bancar si cel profesional, cu exceptia secretului profesional al avocatului, nu sunt opozabile procurorului dupa inceperea urmaririi penale. Tot prin proiectul de lege a fost abrogat un articol care stabilea ca sesizarile anonime referitoare la infractiuni de coruptie nu pot fi luate in considerare. Pentru infractiunile prevazute de acest proiect de lege urmarirea penala va fi efectuata de Parchetul National Anticoruptie, iar pentru judecarea in prima instanta a acestora se constituie complete specializate, formate din doi judecatori. Textul proiectului de lege va fi remis Comisiei Europene pentru prezentarea unui punct de vedere.

MTS a cheltuit banii de la Guvern pentru modernizarea Stadionului National

Dupa ce Romania a pierdut meciul cu Norvegia, disputat in noroiul din Ghencea, au fost atat de multe voci care au dat vina pe starea deplorabila a gazonului incat Guvernul s-a facut luntre si punte si a scos din pusculita 3,6 miliarde de lei pentru o prima etapa de modernizare a Stadionului National din CNS "Lia Manoliu", gazda urmatoarelor meciuri de pe teren propriu din preliminariile Euro 2004. Joi, Monitorul Oficial a publicat lista cu bunurile achizitionate de CNS "Lia Manoliu", printre care tunelul extensibil pentru accesul si protectia sportivilor, la un pret de 640.696.000, sistemul de protectie a terenului impotriva precipitatiilor, 1.349.465.950 de lei si un sistem de supraveghere video de 1.041.090.956 de lei. Suma totala platita pentru aceasta prima etapa de modernizare este de 3.472.379.745 de lei si, desi achizitiile au fost facute in urma unei licitatii deschise, pe 14 noiembrie, exista voci care sustin ca "preturile sunt sarite de pe fix" si ca au fost favorizate firme "apropiate" Federatiei Romane de Fotbal.

Razvan Lucescu: "Ne-am balacarit prea mult!"

Nu e placut ce se intampla. Mi-e si rusine ca facem parte din aceasta lume in continua disputa, polemici si rautati si nu avem echilibrul sa incetam", a spus ieri vicepresedintele Rapidului, Razvan Lucescu, ca un ultim raspuns la atacurile ce continua sa vina dinspre Stefan cel Mare la adresa gruparii giulestene. "Ne-am balacarit prea mult si a venit momentul sa punem capat acestor scandaluri", a adaugat Lucescu junior in numele "visiniilor", care si-au propus sa nu le mai raspunda "cainilor". "Cei de la Dinamo n-au decat sa se certe intre ei", a concluzionat "vicele" rapidist, care crede ca infrangerea din Cupa demonstreaza si mai mult faptul ca "avem o echipa de oameni care joaca corect". Afectat la randul sau, antrenorul Mircea Rednic a tinut sa le aminteasca rivalilor ca echipa sa este pe primul loc pe merit, "lucru recunoscut de mai toata lumea, chiar daca unii o spun acum cu jumatate de gura". "Nu ne vedem deja campioni, caci mai e mult de jucat si mai avem mult de lucru. In primul rand, sa spalam la Arad rusinea din meciul de Cupa, ceea ce nu va fi usor", a mai spus tehnicianul Rapidului, care, in meciul de azi, cu UTA, nu va putea conta pe Soava si Bratu, suspendati, dar nici pe Godfroid, Constantin si Curca, accidentati.

Suporterii Stelei ii ameninta cu bataia pe jucatori

Infrangerea in fata echipei Dinamo din Cupa a fost digerata greu de fanii stelisti. Considerandu-se umiliti, suporterii au trecut la represalii, amenintandu-i joi seara pe jucatorii Stelei cu bataia. Stransi in fata stadionului din Ghencea cu lanturi, bate si caramizi, 25 de membri ai galeriei au spus ca favoritii lor trebuie sa se trezeasca: "Suntem suparati rau de tot. In afara de Radoi, Fl. Dumitru, Aliuta, Oprita si Victor Piturca, toti vor fi batuti daca nu incep sa joace", a spus unul dintre fani. Ieri, tehnicianul Victor Piturca a declarat: "Normal ca au motive sa fie suparati. Cu toate astea, nu putem juca ultimele meciuri cu echipa de tineret, asa cum vor ei". In iarna, clubul din Ghencea va incerca sa isi intareasca lotul cu 2-3 jucatori valorosi, cautand chiar si in strainatate. "Am o lista de jucatori din America de Sud. Salariile pe care le cer sunt mai mici ca cele de la Steaua, asa ca s-ar putea sa aducem unul-doi", a declarat Piti, precizand ca si Sabin Ilie e o varianta pentru atacul Stelei.

Curse de masini pe Splaiul Unirii

Ai mania vitezei? Te crezi un mic Michael Schumacher? Vrei sa demonstrezi altora superioritatea masinii personale? Daca raspunzi afirmativ la toate aceste intebari, atunci esti invitat astazi, in Splaiul Unirii, sa participi la un concurs legal de masini. Competitia organizata de MT Media, incepand cu ora 11, este derivata din cursele ilegale de noapte, care se desfasurau pana nu de mult in Padurea Baneasa sau pe unele artere necirculate din preajma Bucurestiului. Acum insa totul este legal, ba mai mult, cursele sunt organizate cu sprijinul direct al Politiei, Pompierilor, Jandarmeriei si Primariei Sectorului 4. Concursul se doreste a fi lunar si se va desfasura de fiecare data in aceeasi locatie: pe Splaiul Unirii, intre Mihai Bravu si Calea Vitan. "Cursele se vor face numai in functie de caii putere, existand opt clase valorice, asa incat o Dacie nu va avea cum sa concureze cu un BMW sau Mercedes. Pana astazi (n.r. - ieri) s-au inscris deja 50 de persoane, dar maine este posibil ca numarul sa se dubleze", a afirmat, ieri, Sebastian Sandu, unul dintre organizatori. Taxa de participare la aceasta competitie este de 300.000 de lei, dar ea va fi eliminata incepand cu urmatoarea cursa, programata pe 15 de

Papa de la Besiktas - lui Lucescu i se pupa mana

Optsprezece partide fara infrangere, primul loc in campionatul Turciei si o calificare in turul patru al Cupei UEFA realizata in proportie de 90% sunt datele care vorbesc de la sine despre munca lui Mircea Lucescu la clubul Besiktas Istanbul. Sosirea lui la echipa este vazuta acum de catre toti suporterii "vulturilor negri" drept un miracol, iar jucatorii turci au ajuns practic sa il divinizeze. Felul sau de a lucra, profesionalismul de care da dovada si atmosfera pe care reuseste sa o creeze la antrenamente au facut din Lucescu un zeu la Besiktas. Mai nou, tehnicianului i se saruta si mana in semn de multumire, asa cum s-a intamplat joi seara in timpul meciului din turul trei al Cupei UEFA, castigat de Besiktas cu 3-1 in fata celor de la Dinamo Kiev. Gestul a fost facut de atacantul francez de culoare Pascal Nouma, unul dintre jucatorii-problema ai echipei din Istanbul. Neinteles de Nevio Scala si Christophe Daum, ultimii doi tehnicieni ai lui Besiktas, Nouma pare sa fi gasit in sfarsit un antrenor cu care poate comunica. Mircea Lucescu l-a reabilitat, i-a redat increderea in propriile forte, l-a titularizat, facand din el un jucator indispensabil lui Besiktas in acest moment. Pentru toate acestea, francezul a gasit de cuviinta sa ii multumeasca intr-un mod inedit, sarutandu-i mana lui Lucescu imediat dupa golul inscris de el in minutul 82 al intalnirii cu Dinamo Kiev. "Saruta mana tatalui tau", a titrat ieri cotidianul "Milliyet", in vreme ce Aksam a scris: "Nouma, dupa ce i-a sarutat mana lui Lucescu, si-a dus-o la frunte, in stil turcesc. Lucescu la randul sau si-a sarutat elevul". Dupa victoria obtinuta in fata ucrainenilor, presa de la Istanbul a avut numai cuvinte de lauda la adresa fostului antrenor al Galatei, acordandu-i acestuia superlative precum "Imparatul Lucescu" sau "Eroul care a adus la viata legenda numita Besiktas". "A obtinut cu Galatasaray numeroase performante si continua in acelasi ritm cu Besiktas. In meciul cu Dinamo el i-a folosit pe cei mai potriviti jucatori si a ales, printr-o decizie inteleapta, ca Nouma sa fie singur in atac. Felicitari Lucescu, felicitari Besiktas", a notat publicatia "Star". Tehnicianul a raspuns ieri acestor laude: "Eu nu sunt imparat, ci doar un muncitor". Daniel Pancu a jucat titular in meciul de joi seara si a marcat golul egalizator al lui Besiktas in minutul 31. Evolutia lui a fost laudata de presa, "Hurriyet" scriind: "Nu avem cuvinte destule pentru jocul lui Pancu". Internationalul roman este jucat de Lucescu mult mai retras decat evolua in Giulesti, el fiind la Besiktas mai degraba omul cu pasa decisiva. "Le-am raspuns prin evolutia mea celor care au spus ca sunt protejatul lui Lucescu", a declarat Pancu la finalul meciului castigat in fata altor doi romani, Tiberiu Ghioane si Florin Cernat. Primul a fost titular, in vreme ce al doilea a intrat abia in minutul 67, in locul lui Melascenko. In celelalte partide ale turului trei ale Cupei UEFA s-au inregistrat urmatoarele rezultate: Wisla Cracovia - Schalke 0-4, Deniszli - Lyon 0-0, Liberec - Panathinaikos 2-2, Bordeaux - Anderlecht 0-2, PAOK - Slavia Praga 1-0, AEK Atena - Maccabi 4-0, FC Bruges - VfB Stuttgart 1-2, Sturm Graz - Lazio 1-3, Vitesse - Liverpool 0-1, Celtic - Celta Vigo 1-0, Betis - Auxerre 1-0, Malaga - Leeds 0-0, FC Porto - Lens 3-0.

Palinca pentru pensionarii microbisti

Conducerea clubului Jiul Petrosani va oferi, dupa incheierea partidei de sambata cu Dacia Orastie, din ultima etapa a turului Diviziei C, un pahar de palinca fiecarui spectator pensionar prezent la meci, in cinstea zilei de 1 Decembrie. "Trebuie sa aratam ca palinca apartine si romanilor, nu numai ungurilor. Pentru asta le vom da pensionarilor care vor asista la meci o palinca de 45 de grade de la Petrosi", a declarat presedintele executiv al clubului Jiul, Ion Danciu. Clubul din Petrosani nu este la prima initiativa de acest fel. In urma cu o luna, Danciu a lansat programul "Laptele si cornul" pentru pensionarii care asista la meciurile de pe teren propriu ale formatiei Jiul.

Drumuri, apa si gaz metan in Valea Jiului - cu bani de la Banca Mondiala

Recenta vizita a vicepresedintelui Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Asia, Johannes Linn, in Valea Jiului se va concretiza intr-un sprijin substantial, semnificativ pentru comunitatea locala - ne-a declarat dl. Octavian Costescu, guvernatorul Vaii Jiului si reprezentantul guvernului in Asociatia Vaii Jiului (AVJ). Banca Mondiala va finanta proiecte de dezvoltare durabila in zona, care vor consta in imprumuturi rambursabile in completarea finantarilor asigurate de la bugetul de stat si cele ale consiliilor locale. AVJ se va implica in promovarea si sustinerea proiectelor de interes, potrivit Strategiei de Dezvoltare a Vaii Jiului, aprobata de Executiv in iulie 2000. Principalele proiecte sunt legate de infrastructura, prin modernizarea a doua drumuri nationale, DN 66 Deva-Hateg-Petrosani-Tg.Jiu si DN 66A Petrosani-Vulcan-Uricani-Campu lui Neag, care vor oferi posibilitatea dezvoltarii turismului in zona. Alte proiecte sunt legate de alimentarea cu apa a tuturor oraselor Vaii, precum si de introducerea gazului metan in aceste orase. Suma de creditare avansata este de 50 milioane dolari. Mesajul Bancii Mondiale exprimat de dl. Linn a fost unul de apreciere pozitiva: "Dupa doi ani de munca intensa este minunat sa vedem ca strategia incepe sa dea rezultate. Sper ca voi, comunitatea Vaii Jiului, veti continua dialogul cu Guvernul, astfel incat impreuna sa putem sprijini eforturile voastre financiar si cu asistenta tehnica." Vicepresedintele BM a aratat posibilitatea unei noi operatiuni de finantare a Bancii in zona in functie de propuneri concrete de proiecte.

A aparut Adevarul Economic nr. 46 (554)/2002

Editorial: Desteapta-te romane! - Viorel Salagean * Electrica si 9 din problemele sale complicate. Deputatii vor analiza situatia proiectului de la Rosia Montana. Piata de birouri - intre modern si stil de epoca. Informatii oficiale de la Guvern. FPS/APAPS - o istorie agitata, cu final controversat. Pamex Piatra Neamt: operatie (de privatizare) proasta, pacient sanatos!. Moment istoric: Romania in NATO. Dosar "Adevarul economic": piata masinilor agricole. In direct cu Garda Financiara: Nu toti strainii vin cu ganduri bune in Romania. Ordonanta privind reglementarea unor probleme financiare si modificarea unor acte normative. IAR Ghimbav va respira doar prin plamanul artificial al Eurocopter. Deficitul contului curent - bomba cu explozie intarziata. O veste proasta in cazul BIR: jumatate din banii praduiti vor fi platiti de contribuabilul roman. O concluzie optimista desprinsa la Forumul Bancar Roman: 2002, un an bun pentru banci. La Galati, finantari externe in valoare de 3 milioane euro prin Programul RICOP. Gestiunea armonizarii stocurilor. Atac la buzunarul soferilor: RCA + 35%. Gestionarea riscului in Europa anului 2002 * Bursa, in vartejul pierderilor colaterale. Noii lideri ai Chinei si ambitiile lor. Franta si Germania vor revizuirea Pactului de Stabilitate. Dispute pe tema pietei unice europene

Rocar - scos din nou la privatizare

Autoritatea pentru Privatizare a scos la vanzare, sambata, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Rocar Bucuresti, metoda de privatizare aleasa fiind negocierea pe baza de oferte tehnice, a declarat, luni, agentiei Mediafax, Eugen Bujoreanu, directorul general al societatii. Potrivit anuntului de privatizare, negocierile vor fi purtate numai cu ofertantii care au experienta de minimum cinci ani in productia de autobuze urbane, interurbane si troleibuze. Potentialii investitori vor trebui sa cumpere caietul de sarcini cu 45 de milioane lei si sa depuna o garantie de participare de 1,5 miliarde lei. Ofertele pot fi depuse pana la data de 3 decembrie, acestea urmand sa fie deschise pe data de 4 decembrie. Nicolae Buzatu, administratorul special al intreprinderii, a declarat, recent, ca de uzina bucuresteana s-au aratat interesati "doi investitori importanti", dintre care unul este foarte puternic si detine o fabrica in Europa pentru producerea autovehiculelor Volvo, fara a preciza numele acestor companii. Autoritatea pentru Privatizare a scos de mai multe ori la vanzare uzina, ultima data in luna martie, insa nu a primit oferte pentru privatizarea ei. Pe langa APAPS, care detine 67,46% din capitalul social al Rocar, actionari ai societatii mai sunt SIF Muntenia, cu o cota de 0,0005% si persoane fizice, care detin 32,5% din actiuni. Rocar avea, la data de 30 iunie, datorii totale in valoare de 470,4 miliarde de lei, iar valoarea pierderilor inregistrate de societate in primul semestru era de 40,2 miliarde de lei. Valoarea arieratelor fabricii se situa la 401,2 miliarde de lei, in conditiile in care cifra de afaceri a intreprinderii a atins valoarea de 34,2 miliarde de lei. Conducerea societatii apreciaza ca situatia societatii s-a imbunatatit semnificativ in ultimele trei luni, in conditiile in care Rocar a obtinut comenzi in valoare totala de 92,2 miliarde de lei.

Standard Poor's acorda rating "B+" titlurilor emise pentru Termoelectrica

gentia de evaluare financiara Standard Poor's a acordat ratingul "B+" pentru titluri in valoare de 200 milioane de dolari emise de J.P. Morgan Bank Luxemburg, corespunzatoare unui credit de aceeasi marime acordat societatii Termoelectrica, se arata intr-un comunicat al agentiei. In acelasi timp, Standard Poor's a atribuit ratingul "B+" titlurilor de 120 milioane de dolari emise de J.P. Morgan Bank Luxemburg pentru 18 centrale termice din Romania. Titlurile emise de J.P. Morgan sunt destinate acoperirii creditelor acordate Termoelectrica si celor 18 centrale termice. "Acordarea ratingurilor reprezinta o etapa premergatoare listarii, saptamana viitoare, a acestor titluri la Bursa de la Luxemburg. Pana la data de 10 decembrie, banii vor intra in conturile Termoelectrica", a declarat, pentru Mediafax, Petre Stroe, director adjunct al societatii Termoelectrica. El a precizat ca agentia de evaluare Moody's va acorda, de asemenea, un rating pentru aceste titluri. "Ratingul este bazat pe garantarea, neconditionata si irevocabila, de catre statul roman a platilor aferente datoriei principale si dobanzilor catre creditor, acesta urmand sa utilizeze veniturile respective pentru a achita cuponul titlurilor si sumele aferente rascumpararii", a indicat analistul Konrad Reuss. "Daca Standard Poor's ar imbunatati ratingul pe termen lung in valuta al Romaniei, atunci ratingul titlurilor va fi revizuit corespunzator", a adaugat analistul agentiei. Capitalul Termoelectrica este detinut integral de statul roman, societatea nefiind programata pentru privatizare in perioada imediat urmatoare. Societatea este principalul producator de energie electrica si termica din Romania, avand o cota de aproape 55% din productia totala de electricitate a tarii si de peste 20% din productia de energie termica. Compania isi accelereaza, in prezent, investitiile in vederea ameliorarii eficientei si a amortizarii la standardele Uniunii Europene din domeniul protectiei mediului - un obiectiv esential al planurilor de a

Garda Financiara a adus la buget 19.600 miliarde lei

n primele zece luni ale anului, organele de control fiscal au reusit sa recupereze la bugetul statului peste 19.600 miliarde lei, reprezentand diferente de impozite si taxe stabilite suplimentar si sanctiuni aplicate pentru nerespectarea prevederilor legislatiei fiscale. In urma celor peste 111.000 de controale realizate, fiscul a reusit sa incaseze pe loc peste 2.500 miliarde lei, diferenta de peste 17.000 de miliarde urmand a fi recuperate de catre organele de colectare ale Ministerului Finantelor. Controalele au vizat in special cererile de rambursare a TVA si verificarile privind modul de cheltuire a subventiilor. Pe de alta parte, controalele fiscului au relevat dimensiunea unui fenomen cunoscut, si anume cuantumul sumelor in valuta care ar fi trebuit sa fie transferate in tara. Este vorba de peste 1,5 miliarde dolari reprezentand contravaloarea exporturilor efectuate si a avansurilor platite la extern pentru importuri, nejustificate in termenele prevazute de legislatia in vigoare. Din aceasta suma, in timpul controalelor, s-au incasat exporturi si au fost justificate importuri in valoare de aproape 1,3 miliarde lei.

Contabilitatea actualizata a microintreprinderilor

Societatea Adevarul intentioneaza sa retipareasca intr-o editie actualizata si adaugita cartea "Contabilitatea simplificata a microintreprinderilor" de Virginia Greceanu-Cocos, aparuta in editura noastra la inceputul anului 2002. Aceasta revenire se explica prin faptul ca Ministerul Finantelor Publice, prin Ordinul 306/2002, modifica, din nou, Planul de conturi al acestor agenti economici, la fel si modalitatea de tinere a evidentei si intocmirea situatiilor financiare. Noile reglementari contabile se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2003. In plus fata de editia precedenta, noua editie contine un numar mai mare de monografii contabile elaborate pe baza noului plan de conturi si, fireste, aducerea "la zi" a intregii legislatii referitoare la aceasta categorie de agenti economici. Deoarece tirajul cartii va fi stabilit in functie de numarul de solicitari, rugam pe cei interesati sa trimita comenzi in scris pe adresa: Societatea Adevarul SA - Departament difuzare - Piata Presei Libere nr. 1, sector 1, cod 71341, Bucuresti sau prin fax, la numerele 222.33.07 si 224.36.33. Pretul estimativ este de 300.000 lei exemplarul. Plata se va face prin ramburs postal.

Renault a respins propunerea de majorare a capitalului social la Dacia Pitesti

Grupul francez Renault a decis, marti, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor, sa nu aprobe majorarea capitalului social al societatii Automobile Dacia pana la clarificarea legislatiei din domeniul valorilor mobiliare. "Renault, care detine 92,72% din capitalul Automobile Dacia, si-a motivat decizia prin dorinta de a se conforma, in prealabil, legislatiei romane in domeniul valorilor mobiliare. Aceasta legislatie ar urma sa fie clarificata in zilele urmatoare prin publicarea in Monitorul Oficial a textelor aprobate in sedinta de Guvern din 20 noiembrie. Pe de alta parte, Renault nu doreste sa prejudicieze ceilalti actionari ai Automobile Dacia", se arata intr-un comunicat al Dacia, remis, marti, agentiei Mediafax. In acelasi timp, Renault si-a reafirmat, in fata AGA, angajamentul de a sprijini producatorul roman de automobile atat in ceea ce priveste cheltuielile curente, cat si investitiile aflate in derulare. Conducerea Dacia a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, convocarea AGA in vederea majorarii capitalului societatii, prin aport de numerar, cu 160 de milioane de euro. In urma acestei operatiuni, capitalul social ar fi ajuns la 367 milioane euro. Grupul francez si Consiliul Investitorilor Straini (CIS) au contestat in repetate randuri legislatia din Romania privind ofertele publice obligatorii pentru societatile deschise in care un actionar detine mai mult de 90% din capitalul social sau din drepturile de vot. Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta prin care a modificat modul de calcul al pretului la ofertele publice obligatorii, precum si procentul pe care trebuie sa-l reprezinte cei care contesta pretul anuntat de ofertant. Modificarile sunt foarte apropiate de propunerile facute de actionarii majoritari, atat in privinta modului de calcul al pretului, din care a fost eliminata valoarea la care s-a achizitionat pachetul majoritar, cat si posibilitatea de contestare, unde Guvernul a aprobat cererea CIS.

Tuborg Romania isi deschide din nou portile

Pe 1 Decembrie, compania Tuborg Romania deschide portile celei mai moderne fabrici din Europa, fabrica Tuborg, si invita publicul larg sa petreaca Ziua Nationala a Romaniei intr-un mod original, cu bere de calitate si multa distractie. Ca in fiecare an, romanii au posibilitatea de a petrece sarbatoarea nationala alaturi de Tuborg, bucurandu-se de surprizele si premiile oferite de companie. "In fiecare an, de Ziua Nationala a Romaniei, mii de vizitatori trec pragul fabricii Tuborg pentru a afla cum se produce una dintre cele mai bune beri din lume" - a declarat Isaac Sheps - presedintele companiei Tuborg. Pe 1 Decembrie, incepand cu ora 9,30, vizitatorii vor fi adusi la fabrica de autocarele Tuborg care vor pleca la intervale de 20 de minute din Piata Unirii (statia Expres 783, zona Mitropolie), din Complexul Regie (Club Maxx) si din Piata Victoriei (Muzeul Antipa). Insotiti de specialistii Tuborg, oaspetii vor putea face un tur complet de fabrica. Pe baza cupoanelor vor primi bere gratis din partea casei si, in plus, vor avea ocazia sa se aprovizioneze pentru sarbatori cu bere Tuborg si Tuborg Christmas Brew la un pret special.

Ministrul Agriculturii sare in apararea palincii romanesti

Notiunea de palinca, folosita pentru toate bauturile alcoolice din fructe, struguri sau cele spirtoase si distilate, este o denumire comerciala utilizata in spatiul fostului imperiu austro-ungar, si nu un produs cu denumire de origine, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. "Denumirea este utilizata in toate statele din aceasta zona geografica si nici unul dintre aceste state nu poate sa isi aroge dreptul de exclusivitate pentru acest produs", a adaugat Sarbu, comentand astfel intentia Ungariei de a omologa denumirea "Palinka" drept produs traditional unguresc. Ministrul Agriculturii a mai spus ca aceasta denumire de palinca este utilizata in toate judetele din Ardeal, dar nu a fost niciodata produsa sub licenta vreunei societati sau tari. "Nu cred ca trebuie sa intram in panica. Este putin probabil ca Ungaria sa mearga pana la capat cu acest demers. Folosim si denumiri precum snaps si asta nu inseamna ca Germania ar trebui sa nu ne mai dea voie sa folosim acest cuvant", a mai spus Sarbu. Ungaria a depus la Comisia Europeana o solicitare pentru inregistrarea marcii "Palinka" drept bautura nationala care poate fi distribuita la nivel european. Daca Ungaria va primi aceasta aprobare, toate bauturile alcoolice din fructe, struguri sau cele spirtoase si distilate, produse in aceasta tara, vor fi comercializate sub brandul "Palinka". In consecinta, orice alt stat membru UE (inclusiv Romania, dupa aderare) va putea produce o bautura cu denumire sau continut similar doar daca va cumpara licenta de la producatorii unguri, in caz contrar producatorii straini avand la dispozitie o perioada de timp pentru modificarea denumirii si a continutului bauturii.

Dorna Apemin a primit dreptul de exploatare a perimetrului Izvorul Alb

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat companiei Dorna Apemin o licenta de exploatare a apei minerale din perimetrul Izvorul Alb din localitatea Floreni, judetul Suceava, documentul fiind valabil o perioada de 20 de ani, a declarat agentiei Mediafax Ovidiu Ovessea, purtator de cuvant al ANRM. "Societatea a putut solicita acordarea licentei de exploatare in perimetrul Izvorul Alb, conform Legii Minelor, pe o perioada de 20 de ani, fara un concurs de oferte publice, in conditiile in care a detinut dreptul de exploatare in perioada 2000-2002", a mentionat reprezentantul institutiei. Dorna Apemin va plati, anual, catre bugetul de stat o taxa pentru activitatea de exploatare a resurselor minerale si o redeventa miniera de 2% din valoarea productiei realiza

Situatia CSR va fi transata in doua instante judecatoresti, la Bucuresti si Washington

In aceasta saptamana, APAPS va introduce in instanta o actiune prin care va cere rezolutionarea contractului incheiat cu firma americana Noble Ventures pentru privatizarea Combinatului Siderurgic Resita, si va solicita daune interese in cuantum de 100 de milioane de dolari - a anuntat, luni seara, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. Pe de alta parte, inca din toamna anului trecut, Noble Ventures a deschis un proces la Washington, la Centrul International de Reglementare a Diferendelor privind Investitiile, de pe langa Banca Mondiala, proces in care acuza statul roman de "nationalizare a combinatului" si cere despagubiri de 200 milioane de dolari. "Batalia" este incredintata unor renumite firme de avocatura, platite pe masura. Astfel, pentru procesul din SUA, APAPS a angajat, pe langa cunoscuta firma romaneasca Musat & Asociatii, si celebra firma americana White & Case, cu o vasta experienta in astfel de litigii. De cealalta parte, Noble Ventures va fi reprezentata la Washington de nu mai putin celebra firma Wiley Rain & Fielding. Anuntata cu mare tam-tam, in anul 2000, de guvernul precedent, "consiliat" la incheierea acestei afaceri chiar de ex-ambasadorul SUA la Bucuresti, James Rosapepe, privatizarea combinatului resitean - "cea mai mare investitie americana" de pana atunci - avea sa se dovedeasca un esec "perfect", marcat de cele mai violente si mai indelungate proteste sindicale din ultimii ani. Practic, de la "privatizare" si pana azi, CSR se afla intr-o agonie continua. Desi nu mai era treaba lui o data ce combinatul trecuse in proprietate privata, Guvernul a intervenit, succesiv, aruncandu-le celor de la Resita "cu generozitate" ajutoare sociale-pomana insumand circa 65 miliarde lei (aproximativ 2 milioane de dolari). In tot acest timp, "cumparatorul" si-a ignorat cu dezinvoltura toate angajamentele contractuale. Astfel, din suma de 4,52 milioane dolari - contravaloarea pachetului majoritar de actiuni - care trebuia achitata in transe pana la finele acestui an, a achitat doar avansul de 516.000 dolari si o penalitate de 62.000 dolari. O alta obligatie asumata prin contract - realizarea pana la 31 decembrie 2000 a unei investitii de 5 milioane USD care sa se constituie intr-o majorare de capital - a fost de asemenea neonorata. Nici investitiile propriu-zise, in suma de 21,4 milioane dolari si nici capitalul de lucru in suma de 10 milioane de dolari, prevazute, de asemenea, in contract, cu data scadenta la 31 decembrie 2001, nu au fost onorate. Cat despre plata, pana la 15 septembrie 2000, a unor datorii de circa 35 milioane dolari, catre un consortiu bancar spaniol (credit luat de CSR cu garantia statului roman, inainte de privatizare - n.n.), Noble Ventures nici nu a vrut sa auda, desi si aceasta era o clauza contractuala. In schimb, partea romana a facut firmei americane concesie dupa concesie, reesalonandu-i datoriile bugetare, stergandu-i penalitatile convertind datorii de circa 65 milioane USD in actiuni, ba chiar "consiliind-o" pentru a putea obtine credite bancare. Pana si procedura de reorganizare judiciara a combinatului, demarata la un moment dat de Tribunalul Caras-Severin, la cererea creditorilor, a fost stopata. Mai mult, o echipa romaneasca, condusa de consilierul guvernamental Eugen Dijmarescu, s-a deplasat in SUA in septembrie 2001 pentru discutii cu cei de la Noble Ventures. Partile au semnat chiar o "Propunere de acord pentru intoarcerea investitorului american Noble Ventures Inc. la Resita". Si de aceasta "intelegere" s-a ales praful, desi partea romana si-a respectat toate angajamentele asumate. Astfel, in decurs de o saptamana, Guvernul a adoptat nu mai putin de trei acte normative avand ca obiect CSR, prin care, printre altele, datoriile combinatului, inclusiv cele catre furnizorii de utilitati, se restructurau si se converteau in actiuni, Noble Ventures avand drept de preemtiune la cumparare. Toate aceste concesii se dovedesc, iata, zadarnice, conflictul de la Resita urmand a fi incheiat de instanta judecatoreasca. Cand, cum si in ce conditii vom vedea. Pana atunci insa, combinatul se zbate sa supravietuiasca vanzand ce se mai gaseste "prin stocuri", iarna bate la usa si salariatii nu au bani nici macar la limita supravietuirii, ca sa nu mai vorbim de "iminenta" sarbatorilor.

Tanasescu estimeaza o crestere a PIB pentru urmatorii 7-8 ani

Romania ar putea inregistra o crestere economica sustinuta in urmatorii sapte-opt ani, care sa ii permita progresul si dezvoltarea durabila, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. "Eu vad un ciclu de cel putin sapte-opt ani de crestere economica sustinuta, dupa cum prevede si bugetul pentru anul viitor si programul economic de preaderare la Uniunea Europeana", a afirmat Tanasescu, in cadrul conferintei "Reforma structurala in Romania". Potrivit ministrului Finantelor, pentru a permite o dezvoltare durabila, cresterea economica ar trebui sa se ridice la 4-6 % din Produsul Intern Brut. El a adaugat ca aceasta evolutie o va continua pe cea din ultimii ani, care a fost obtinuta si cu sprijinul oferit de institutiile financiare internationale si de Uniunea Europeana. Tanasescu a mentionat ca Romania va inchide temporar, anul viitor, in perioada presedintiilor greaca si italiana ale UE, alte cateva capitole de negociere pentru aderare. El a mai spus ca eforturile Romaniei trebuie continuate si dupa data prevazuta pentru integrare, respectiv anul 2007. "Anul 2007 nu va insemna rezolvarea tuturor problemelor, ci punerea pe un traseu de la care nu mai putem sa ne abatem. Acest an a fost ales pentru ca atunci incepe un nou ciclu bugetar al UE si pot fi alocate noi fonduri pentru statele candidate. Totul tine de bani", a precizat ministrul Finantelor.

Creditul neguvernamental a crescut cu 19,2 la suta

Creditul neguvernamental a crescut in luna septembrie cu 4,1 la suta, iar pe primele noua luni ale anului cu 19,2 la suta, in termeni reali, anunta un comunicat al Bancii Nationale. Aceasta evolutie a creditului neguvernamental este, potrivit BNR, rezultatul cresterii cu 6,3 la suta a componentei in lei si cu 2,8 la suta a celei in valuta. Exprimata in dolari, componenta in valuta a crescut cu 3,3 la suta. Totodata, creditul neguvernamental net - expunerea bancilor fata de stat - s-a diminuat cu 8,4 la suta ca urmare a rascumpararilor de titluri de stat in lei si valuta, precum si a reducerii contului de disponibilitati in lei al Ministerului Finantelor deschis la BNR.

Muncitorii romani din strainatate au adus Romaniei 5 miliarde dolari

xista in miscarea unei economii ceva mai puternic decat legile care o guverneaza. Independent de dorinta unui guvern, de programele unor specialisti, o mana invizibila, un "spirit", pot zdruncina sau pot pune in miscare o economie in momente de criza. Constructiva sau distructiva, aceasta energie este una "sentimentala". Frica, neincrederea, teama, speranta, dorinta, vointa - toate se intrepatrund intr-un "dans" al cifrelor, punandu-si invizibila amprenta pe indicatorii economici, pe viata de zi cu zi. De la rata somajului pana la balanta de plati, aceste sentimente dau contur cifrelor statistice, pun pietele in miscare, rastoarna calculele analistilor. Nu intamplator, "increderea consumatorilor" este "indicatorul rege" in SUA, este "Rhapsody in Blue" a burselor, in functie de care se scriu si rescriu partiturile PR-istilor guvernamentali. Captiva fricii, neincrederii, economia Romaniei a reusit sa treaca prin socurile tranzitiei si sa evite o criza de proportii gratie unui puternic instinct de supravietuire, in fata caruia nu a rezistat nici o restrictie, nici o bariera, fie ea impusa din exterior sau din interior. Asemeni unui trasor, acest instinct a impins mii de romani pe drumul Occidentului, pentru ca apoi ei sa reverse o parte din mirajul sau, peste balanta de plati a Romaniei. In ultimii 4-5 ani, mai exact incepand din 1997, cei peste 400.000 de romani care muncesc in strainatate (conform unor estimari neoficiale) au adus in tara, in medie, peste un miliard de dolari iar potrivit ultimelor cifre, doar in primele 8 luni ale acestui an, ei au transferat peste 800 de milioane de dolari. Analistii anticipeaza ca anul 2002 va fi cel mai bun din punct de vedere al transferurilor private - circa 1,3 miliarde de dolari. Altfel spus, in perioada de criza capsunarii romani din Spania, asistentele din Germania, comerciantii si prostituatele din Italia sau constructorii din Israel, au adus in Romania ultimilor ani peste 5 miliarde de dolari, cu mult mai mult decat ne-ar fi dat FMI-ul - daca am fi dus acordurile stand-by pana la capat. Sau, ca sa luam in calcul un alt indicator, toate sumele transferate de ei in tara reprezinta jumatate din investitiile straine din ultimii 12 ani. In cea mai mare parte aceste miliarde de dolari sunt bani "albi", curati, legali. Ca atare, o parte importanta din performantele macroeconomice cu care se mandresc astazi guvernantii se datoreaza si muncitorilor romani din strainatate: ei au umplut goluri pe care nici un Cabinet nu ar fi putut sa le umple, au usurat rata somajului, au tinut treaz consumul, hranindu-si "Romania lor". Desigur, migratia fortei de munca este un fenomen vechi de cand lumea. Impactul si conditiile in care se realizeaza sunt insa diferite de la o tara la alta. Nu de bunavoie ci fortati de imprejurari romanii din strainatate au ajuns sa tina in spate echilibrul balantei de plati, continuand sa "subventioneze" o Romanie care nu le-a oferit, inca, nimic in schimb. "Practic, ei au redus din deficitul balantei comerciale", dar sumele aduse in tara sunt inca departe de potential, spune Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale. Intr-un studiu privind rolul Uniunii Europene ca factor stabilizator pentru economie, oficialul BNR face o analiza comparativa intre Romania si Portugalia, aratand ca in cazul acesteia din urma, transferurile muncitorilor din strainatate au reprezentat unul din secretele reusitei sale, alaturi de dezvoltarea turismului si aderarea la Uniunea Europeana. Membra fondatoare a NATO din 1949, Portugalia a cunoscut bunastarea dupa ce in 1986 a fost primita in UE, in drumul sau spre integrarea un rol decisiv avandu-l cei peste 2 milioane de portughezi (aproape 30 la suta din forta sa de munca activa) care munceau in strainatate. Economistul-sef al BNR spera ca pe masura ce ne apropiem de UE, numarul romanilor care muncesc in strinatate va creste, macar la nivelul Portugaliei.

sâmbătă, 29 august 2009

SUA suspenda transferul de prizonieri din Afganistan la GuantanamoSUA suspenda transferul de prizonieri din Afganistan la Guantanamo

Ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a suspendat transferul de prizonieri din Afganistan la Guantanamo motivand ca centrul de detentie de la baza navala americana din sudul Cubei este aproape plin, potrivit unei relatari difuzate miercuri din Washington de NBC News. Aflat sub tirul criticilor din partea unor organizatii pentru drepturile omului si a unor oficialitati europene, Donald Rumsfeld a sustinut in continuare, marti, ca prizonierii de la Guantanamo beneficiaza de un tratament "uman". NBC News afirma ca nu se stie deocamdata cat timp va fi suspendat transferul de prizonieri din Afganistan la Guantanamo, unde se afla deja 158 de detinuti talibani si membri ai Al Qaida, in lanturi, in spatele unor garduri de sarma ghimpata. Dupa extinderea capacitatii de detentie, Pentagonul intentioneaza sa aduca la Guantanamo aproximativ 2.000 de prizonieri. Uniunea Europeana s-a alaturat, marti, guvernelor olandez si german, unor parlamentari britanici, organizatiei Amnesty International si Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) care au cerut ca persoanelor detinute la Guantanamo sa li se acorde statutul de "prizonier de razboi", subiect al conventiilor de la Geneva. Comisarul european pentru relatii internationale, Chris Patten, a estimat ca Occidentul risca sa piarda sprijinul in lupta impotriva terorismului daca prizonierilor nu li se aplica un tratament corespunzator.

Extrema dreapta austriaca ameninta ca va parasi coalitia de guvernare

Controversele legate de centrala nucleara ceha de la Temelin ameninta serios stabilitatea coalitiei de guvernamant din Austria. Faptul ca Partidul Popular (OVP) al cancelarului Schussel si acesta personal se opun intentiei partenerilor de extrema dreapta din Partidul Libertatii (FPO) de a conditiona admiterea Cehiei in Uniunea Europeana de inchiderea centralei de la Temelin poate duce chiar la destramarea coalitiei si la convocarea de alegeri anticipate, apreciaza analistii de la Viena. Fostul lider al FPO, Jorg Haider (ramas, in continuare, eminenta cenusie a acestui partid), a declarat, ieri, de altfel, ca se asteapta la alegeri anticipate in aceasta primavara. Actualmente guvernator al Carinthiei, Haider este initiatorul petitiei populare in favoarea inchiderii centralei de la Temelin, petitie semnata de 915 220 de austrieci, reprezentand 15,5 la suta din totalul electoratului. Cifra este semnificativa, insa nu suficient de ridicata pentru a putea influenta o decizie a guvernului de la Viena in sensul dorit de extrema dreapta. Cancelarul Wolfgang Schussel a declarat, deja, ca tara sa nu va face uz de dreptul sau de veto in decizia asupra extinderii UE, blocand admiterea Cehiei in Uniune. Intre Austria si Cehia exista un acord asupra sporirii masurilor de securitate la centrala nucleara de la Temelin, acord incheiat in luna noiembrie a anului trecut la Bruxelles. Schussel a lasat sa se inteleaga ca, in cel mai rau caz, termenii acordului pot fi renegociati, insa a exclus "recurgerea la o solutie atat de radicala". Decizia cancelarului a starnit revolta extremei-drepte, pentru care inchiderea centralei nucleare de la Temelin a devenit o prioritate. Formatiunea condusa de Susanne Riess-Passer a amenintat, ieri, ca va parasi coalitia de guvernamant, decizie care ar putea conduce la convocarea de alegeri anticipate.

Soricel antiglobalizare

O conferinta a Bancii Mondiale pe tema tranzitiei economice, ce se desfasoara marti la Centrul de congrese Sava din Belgrad, a fost intrerupta de aparitia unui soricel, spre surpriza ministrilor si expertilor prezenti in sala. Soricelul a aparut brusc de dupa masa la care era asezat seful biroului Bancii Mondiale la Belgrad, Rory O'Sullivan, si a inceput sa se invarte in jurul acestuia, provocand rasetele celor prezenti. Ministrul sarb de Finante, Bozidar Djelici, i-a criticat sever pe responsabilii administrativi de la Centrul de congrese din capitala iugoslava, iar soricelul a reusit sa scape nevatamat

Soacra lui Bush avea actiuni Enron

Presedintele George W. Bush a dezvaluit marti ca soacra sa figureaza printre investitorii inselati care aveau actiuni la compania energetica "Enron". Mama sotiei presedintelui american, Jenna Welch, a cumparat, pe 21 septembrie 1999, 200 de actiuni Enron la pretul de 40,90 de dolari titlul, si a reusit sa le vanda cu 42 de centi bucata, pe 4 decembrie, acuzand o pierdere de 8.100 de dolari, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Claire Buchan. Falimentul companiei Enron, societate cu sediul la Houston, Texas, a carei cifra de afaceri a depasit 100 miliarde de dolari, a ruinat un numar mare de investitori si angajati ai companiei. Falimentul a pus in incurcatura autoritatile americane, chiar si pe presedintele George W. Bush, din cauza legaturilor de prietenie cu patronul Enron, Kenneth Lay, care a fost unul din principalii sponsori ai campaniei prezidentiale din anul 2000.

Alerta maxima in laboratoarele americane de cercetare a armelor biologice

O ancheta asupra masurilor superficiale de securitate din principalul centru american de cercetare a armelor biologice a dezvaluit ca 27 de mostre continand microbii care provoaca antraxul si virusul ebola au disparut, in mod misterios. Aceasta descoperire readuce in atentie teoria potrivit careia atacurile cu antrax, soldate anul trecut cu cinci morti, au fost declansate de un actual sau fost cercetator de la institutul armatei americane din Maryland. Anchetatori din cadrul armatei au mai descoperit ca o serie de cercetari in domeniul antraxului, care nu fusesera autorizate, avusesera loc in mai multe seri, precum si in weekend-urile din februarie 1992.

Capitala are doi noi subprefecti si un secretar general de Prefectura

Proaspatul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, care l-a inlocuit pe Mihai Luican, i-a primit ieri pe cei doi noi subprefecti si pe secretarul general al Prefecturii, in prezenta reprezentantilor Ministerului Administratiei Publice. La prima intalnire a conducerii Prefecturii a tinut sa participe si primarul general Traian Basescu. Cei doi subprefecti sunt economistii Dan Baranga si Ioan Cuhutencu, iar noul secretar al Prefecturii este juristul Gheorghe Emacu. "La investire a venit si primarul Traian Basescu, ne-am intins mana si i-am spus domnului primar ca suntem doua institutii intr-un stat de drept si trebuie sa colaboram, in interesul cetatenilor Capitalei", ne-a declarat dupa intalnire prefectul Oprea. "Domnul primar a apreciat acest lucru si a spus ca este convins ca vom avea o buna colaborare, mai ales ca si dansul are o instructie militara", a mai spus prefectul Gabriel Oprea.

PSD si UDMR pregatesc Protocolul de la Slanic Moldova

SD se va retrage din nou in munti, la sfarsitul acestei saptamani, de data asta impreuna cu UDMR. Cele doua formatiuni vor discuta, la Slanic Moldova, forma finala a protocolului de colaborare pe anul 2002. Spre deosebire de intalnirile precedente, la care au participat doar echipele de negociatori, la Slanic vor fi invitati si presedintii de organizatii din judetele in care PSD si UDMR vor incheia protocoale teritoriale (Bihor, Maramures, Satu-Mare, Mures, Salaj, Cluj, Harghita, Covasna). Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, spune ca "totul se va face la lumina", protocolul urmand sa fie adus integral la cunostinta opiniei publice, neavand parti secrete. Semnarea acordului va avea loc saptamana viitoare, dupa ce se va fi convenit asupra unei forme finale comune. La aceasta ora, mai sunt cateva divergente. UDMR, de exemplu, a declarat ca doreste o reprezentare proportionala si in institutiile publice din zonele unde sunt comunitati maghiare, in timp ce PSD nu este de acord decat cu accesul in unele dintre acestea. De asemenea, problema redeschiderii studioului teritorial al televiziunii publice in Targu Mures este si ea, inca, un subiect de negociere. Acestora li se adauga cele deja cu "vechime", cum ar fi problema restituirii imobilelor bisericesti. PSD, care obtine pe aceasta cale sprijinul parlamentar al UDMR si sustinerea acordului cu FMI, este gata sa ofere UDMR aproape tot ceea ce solicita. Formatiunea maghiarilor este insa decisa ca, in acest an, sa nu se mai lase folosita de PSD, drept pentru care a cerut si a obtinut formarea unei comisii de monitorizare a protocolului. In 2001, UDMR a fost deranjata de faptul ca PSD nu a fost mai transparent in adoptarea unor masuri, punand Uniunea in fata faptului implinit, cum a fost cu ocazia adoptarii normelor de aplicare a Legii privind drapelul de stat si intonarea imnului national.

Funar propune inlocuirea a sapte consilieri locali "incompatibili"

Consilierii locali din cadrul primariei Cluj-Napoca, care detin functii in consiliile de administratie ale unor regii subordonate administratiei locale, au fost nominalizati, pentru prima data, de primarul Gheorghe Funar. Decis sa aplice pana la capat Legea administratiei publice locale, Funar a initiat proiecte de hotarare pentru sedinta extraordinara a Consiliului local din 31 ianuarie, care vizeaza inlocuirea consilierilor incompatibili cu aceasta functie cu supleanti. Consilierii care vor fi propusi a fi inlocuiti sunt Nicolae Ruja (PUNR) - membru in CA al RAT Cluj, Mircea Cretu (PUNR) - membru in CA al RATUC, Molnos Lajos (UDMR) - membru in CA al RATUC, Teodor Groza (PSD) - director APAPS, Marian Todoran (PSD) - director la Spitalul clinic judetean, Remus Lapusan (PSD) - director AJOFM, si Constantin Corega (PSD) - inspector general ISJ. Precizam ca primarul Funar refuza, in continuare, sa puna la dispozitia presei lista completa a consilierilor locali care fac afaceri cu Primaria utilizand banii publici.

Episcopii maghiari se plang ca nu au intrare la premierul Nastase

Episcopii bisericilor traditionale istorice maghiare s-au plans in termeni vehementi, miercuri, presedintelui UDMR Mark

CPUN era cel mai gustat spectacol pana noaptea tarziu"

Presedintele Ion Iliescu si-a adus aminte de primii ani post-revolutionari, ieri, cu ocazia lansarii la Iasi a cartii sale "Revolutie si reforma". El a spus ca la 9 februarie se implinesc 12 ani de la crearea CPUN, un organism pe care el il considera "o creatie proprie, un parlament improvizat, completat cu toti reprezentantii partidelor create in ianuarie 1990". El a adaugat ca perioada in care a fost gandita si alcatuita Constitutia "a fost o lectie chiar si pentru specialistii nostri, o scoala", pentru ca, in Romania, existau foarte putini specialisti in drept constitutional. El a dezvaluit ca un expert francez a sugerat liderilor politici ai Revolutiei sa foloseasca experienta Revolutiei franceze si sa creeze intai o adunare constituanta care sa alcatuiasca Constitutia. Dupa parerea lui Ion Iliescu, spectacolele date de CPUN raman inegalabile: "Cel mai gustat spectacol pana noaptea tarziu era dezbaterea din CPUN". Presedintele Ion Iliescu a spus, la Iasi, ca trebuie sa corecteze o mica inadvertenta istorica. El a afirmat ca, pe 14 decembrie 1989, si la Iasi se pregatea o actiune impotriva lui Nicolae Ceausescu, dar aceasta actiune a fost depistata de Securitate si repede inabusita.

Unitatea romanilor - amenintata inca de ambitii imperialiste

Destui istorici si-au pus, de-a lungul vremii, intrebarea: cum au reusit doua tarisoare (Moldova avea in jur de 2 milioane de locuitori, Muntenia, cu 1 milion mai mult), impotriva vointei marilor imperii, care le incorsetau si le priveau pofticios de secole intregi, sa realizeze Unirea celor doua Principate. Destui cercetatori au pus pe primul plan sprijinul generos al Frantei si al imparatului Napoleon al III-lea, care a reusit sa convinga Anglia - si, prin aceasta, si Impreiul Otoman - sa accepte unirea moldo-munteana. Si au, desigur, multa dreptate cei ce vad lucrurile astfel. Altii spun, cu aceeasi indreptatire, ca, daca romanii nu si-ar fi dovedit atasamentul fata de idealul Unirii, intelegand ca aceasta este temelia viitorului lor, Unirea nu s-ar fi infaptuit. Romanii au stat insa alaturati de flamura pe care sta scris Unire si iarasi Unire, organizand impunatoare manifestatii, purtand o lupta diplomatica neobosita, opunand o rezistenta darza incercarilor fortelor antiunioniste dinlauntrul tarii de a pune piedici si izbanzii Unirii. Aceste forte beneficiau de sprijinul masiv al marilor puteri ostile contopirii celor doua Principate. Mai ales agentii diplomatici habsburgici si otomani s-au dovedit incurajatori si sfetnici credinciosi pentru cei care vedeau Moldova si Muntenia traind, in continuare, separat. Asa, de pilda, la Bucuresti, la 22-24 ianuarie 1859, asemenea diplomati indemnau partida antiunionista, majoritara in Adunarea Electiva, sa nu ezite sa apeleze la masuri represive, sa se stramute Adunarea intr-un oras mai mic. Acolo, liberi de presiunea miilor de bucuresteni, antiunionistii puteau alege domn dupa pofta lor, eventual chiar pe fostii principi Bibescu sau Stirbei. Datorita multimii de oameni care s-au aflat atunci pe Dealurile Mitropoliei, planurile nu au putut fi puse in aplicare si Cuza a urcat si in scaunul Basarabilor, dupa ce primise, la Iasi, sceptrul Musatinilor. Greutatile care au trebuit surmontate de unionisti acum 143 de ani pot fi mai bine intelese daca privim la ceea ce se intampla astazi peste Prut, din aceeasi cauza a amestecului strain. 3 milioane de romani, in ale caror randuri se gasesc - asa cum s-a intamplat si la 1859 - destui rataciti si renegati, sunt loviti in dreptul lor de a fi si a se simti romani. Puterea comunista de la Chisinau a lansat, cu blagoslovenie de la Kremlin, o campanie in forta impotriva limbii romane, decretand ca peste Prut se vorbeste aberatia lingvistica numita limba moldoveneasca; se incearca oficializarea limbii ruse si copiii sunt obligati sa o invete inca din clasele mici, incalcandu-se astfel dreptul parintilor de a opta asupra limbii pe care copiii lor ar urma sa si-o insuseasca. Ultima masura a liderilor de la Chisinau - suspendarea unui partid parlamentar investit cu 8 la suta din optiunile electoratului - arata ca, peste Prut, democratia - de va fi existat vreodata - a fost, de curand, ingropata. La 1859, Mihail Kogalniceanu afirma: "Precum veneram pe stramosii nostri, sa facem ca si stranepotii sa ne venereze pe noi. In mainile noastre sta ca sa ni se inscrie numele in tablele de bronz ale istoriei, in mainile noastre sta ca sa facem sa zica posteritatea ca subt pietrele subt care avem sa fim culcati zac inimi mari si nobile". Cu certitudine, generatia unionista si-a castigat cu prisosinta dreptul la veneratia urmasilor. E la fel de sigur ca putine dintre numele politicienilor de astazi vor ajunge pe tablele de bronz ale istoriei.

Comisia SRI, pe urmele implicarii serviciilor secrete in afacerile lui Vantu si Iacob

Doi fosti directori adjuncti ai Serviciului Roman de Informatii, Mircea Ghiordunescu si Vasile Lupu, au fost chemati, miercuri, in fata Comisiei parlamentare pentru controlul SRI pentru a lamuri posibila implicare a acestui serviciu secret in conflictul dintre oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si Mihai Iacob. Comisia SRI a mai ascultat, in aceeasi zi, si marturii ale lui Mihai Iacob, precum si ale fostului si actualului sef al diviziei de protectie informativa, Bujorel Iamandi si, respectiv, Ionel Bidireci. "N-au rezultat elemente deosebite care sa sustina declaratiile lui Mihai Iacob", a spus presedintele Comisiei SRI, deputatul PSD Ioan Stan, fara a oferi alte precizari. Cu toate acestea, dupa primele audieri, membrii comisiei au ajuns la concluzia ca cercetarile vor trebui extinse. Stan si toti ceilalti membri ai Comisiei SRI au refuzat sa ofere orice informatii in legatura cu posibila implicare a SRI in scandalul Vantu-Iacob. Parlamentarii din comisie nu au dorit sa precizeze nici macar motivul pentru care audierile in acest scandal au inceput cu Ghiordunescu, Lupu si Iamandi, toti trei fiind chestionati acum cateva luni in afacerea Timofte-KGB. Ulterior, cei trei au parasit, din diverse motive, Serviciul Roman de Informatii. Comisia SRI il asteapta astazi si pe Sorin Ovidiu Vantu, insa pana ieri dupa-amiaza acesta nu se deranjase sa confirme sau sa infirme prezenta sa in fata acestei comisii. Vineri urmeaza sa fie chemat si directorul SRI, Radu Timofte. Deputata PRM Daniela Buruiana, vicepresedinte al Comisiei SRI, a apreciat ca avand in vedere mentionarea de catre presa, in scandalurile legate de Vantu si a numelui directorului SIE, Gheorghe Fulga, si Comisia parlamentara pentru controlul SIE ar putea sa-si intre in atributii.

2.000 de miliarde pentru familiile sarace

Presedintele Ion Iliescu a declarat, ieri, la Iasi, ca premierul Adrian Nastase l-a informat, in intalnirea de marti seara, in privinta negocierilor cu FMI si a masurilor sociale ale Guvernului, din 2002: "Se gandesc la un program, inclusiv in negocierile cu FMI, la o anumita relaxare fiscala, pe de o parte, pentru agentii economici, masuri sociale, pe de alta parte, pentru populatie". Ion Iliescu a spus ca Guvernul va aloca, din rezervele bugetare, pe perioada iernii, 2.000 de miliarde de lei, pentru acoperirea costurilor serviciilor pentru familiile nevoiase. Presedintele a spus ca in 2002 vor fi alocate sume pentru indexarea pensiilor si ca acest an va marca inceputul procesului de inlaturare a discrepantelor dintre pensiile celor de aceeasi categorie, dar pensionati in perioade diferite. "Sper ca 2002 sa marcheze cativa pasi importanti care sa dea oamenilor o noua speranta".

In Spitalul de Neurochirurgie din Iasi se taie bilete pentru vizitatori

Bugetul de austeritate pe care il are de dramuit de-a lungul unui an conducerea Spitalului de Neurochirurgie "Sfanta Treime" din Iasi (unicul spital de profil din regiunea Moldovei) a determinat punerea in practica a unei metode originale de a colecta bani pentru vistieria spitalului. Astfel, la intrarea in sectii, angajati ai unitatii spitalicesti pretind vizitatorilor si, in unele cazuri, chiar bolnavilor taxa de 10.000 lei. Asta numai in conditiile in care vizita a depasit orele de program admise de cadrele medicale. Ca si cum ar vizita un muzeu din sistemul sanitar romanesc, oamenii sunt nevoiti sa scoata banii din buzunar in schimbul unui bilet. Aceasta nu este unica colecta spitaliceasca. La internare, pacientii sau rudele bolnavilor adusi in coma sau cu traumatisme grave sunt nevoiti sa achite 35.000 lei pentru foaia de observatie medicala.

Acord romano-spaniol pentru muncitorii emigranti

Spania si Romania au incheiat, miercuri, un acord in legatura cu fluxul de imigrani, in scopul combaterii imigratiei clandestine si impotriva exploatarii persoanelor - a anuntat, intr-un comunicat aparut in aceeasi zi la Madrid, Ministerul spaniol de Interne, transmite AFP. Acordul a fost semnat de ministrul spaniol de Interne, Mariano Rajoy, si de ministrul roman al Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu. Documentul defineste calitatea de muncitor emigrant

Presedintele Iliescu i-a pus la punct pe partizanii regionalizarii Romaniei

Presedintele Ion Iliescu se afla, incepand de ieri, intr-o vizita de doua zile la Iasi. In preziua manifestarilor de astazi, dedicate aniversarii Unirii de la 1859 si formarii statului national unitar roman, dl. Iliescu a prezidat ieri, in Aula Magna a Universitatii "Al.I. Cuza", lucrarile Forumului Cultural regional Moldova. Seful statului a rostit, la inceput, un discurs eminamente politic. Contrar asteptarilor, el nu s-a referit la scandalurile din ultimele zile, ci a abordat o tema mai veche, pe care o considera cu adevarat majora, si anume atacurile la adresa unitatii statale a Romaniei. Seful statului a spus: "In ultima vreme, unitatea a devenit obiectul unor atacuri sistematice si concentrice, urmarindu-se destramarea sufleteasca mai inainte de a se trece la destramarea politica a statului roman. De fapt, ceea ce se urmareste este surparea acestui edificiu la care au trudit atatea generatii si tocmai de aceea am tinut sa afirm si sa reafirm aici, la Iasi, ca noi nu am incheiat inca procesul de consolidare a statului national, ca sa admitem sfaramarea lui cu sistemele unui asa-zis stat regional, al carui singur scop - prea straveziu pentru a insela - este revenirea la situatia de dinaintea Unirii." "Daca pe Mihai Viteazul l-au lichidat atunci, la Turda, dar acest lucru era in spiritul acelor vremuri violente, acum, impotriva noastra sunt folosite armele sofisticate ale unei epoci specializate, din nefericire, mai degraba in destramari de state decat in mari constructii, menite sa asigure bunastarea si convietuirea pasnica. Singura noastra liniste, care nu trebuie sa devina insa nepasare sau neputinta, ne-o da faptul ca, in timp ce dinamica unitatii romanesti vine din adancul veacurilor, dinamica destramarii ne este indusa artificial si servita de instrumente cu putine sanse de a coplesi temeiurile unitatii noastre (...). As vrea sa inchei semnaland o problema si trimitand la un text mult mai interesant decat asa-zisul Memorandum de la Cluj, care a starnit recent atata valva nu atat prin ceea ce spune, cat prin modul in care acesta este folosit impotriva unitatii poporului roman. Se incearca, evident, internationalizarea acestei probleme, a asa-zisei regionalizari a Romaniei, folosindu-se drept argument spiritul constructiei Europei. Acesta este un fals argument; nu construiesti ceva incepand prin distrugerea temeliilor acestei constructii. Europa unita - federala sau nu - va fi o constructie a statelor nationale, stadiu firesc de manifestare a democratiei, a drepturilor si libertatilor cetatenesti. Statele nationale - si nu inventate sau reinventate regiuni - sunt purtatoarele suveranitatii si legitimitatii, care vor oferi stabilitate si trainicie proiectului european, adoptand moneda unica euro. Ni se pare nefiresc acum ca oamenii care traiesc si se afirma in Romania sa se ofere, voluntar, pentru a pune in opera un proces opus tendintelor de integrare, prin stimularea egoismelor economice si particularitatilor identitare. Ca sef al statului, nu pot sa nu condamn astfel de atitudini care ignora realitatea si doresc disolutia statului unitar roman".Presedintele Iliescu i-a pus la punct pe partizanii regionalizarii Romaniei

Firma SIVAMO a lui Nafornita a garantat cu banii de la Astra un credit la BRS pentru Roman SA Brasov

n document foarte ciudat a iesit zilele acestea la iveala, din haosul de la Banca Romana de Scont, legat de una din cele mai dubioase firme prin care s-au scurs banii de la Astra catre diverse conturi personale. Conform arhivei electronice de garantii reale mobiliare, firma Sivamo - vestita prin "depozitele colaterale" facute din banii Astra pentru credite care nu au mai fost rambursate niciodata - a garantat, in luna iulie a anului trecut, un credit de 10 miliarde de lei, luat de la BRS sucursala Bucuresti de catre SC Roman SA Brasov. Procesul in sine - constituirea unui depozit colateral pentru garantarea unui credit - nu e un fapt iesit din comun. O serie de elemente atrag insa atentia atat asupra acestei garantii, cat si asupra motivului pentru care o firma precum Sivamo, avand ca obiect principal de activitate frauda, ar fi garantat un credit unei societati de calibrul SC Roman SA, fara sa ia comision pentru acest serviciu. Girantul voluntar Primul lucru misterios este ca directorul general al societatii brasovene, Carol Rugaci, dezminte existenta vreunei asemenea garantii. "Toate creditele pe care le-am luat de-a lungul timpului de la BRS au fost garantate chiar de societatea noastra cu diverse instrumente bancare sau chiar cu ipoteci, si niciodata nu am apelat la garantii din partea vreunei firme. In plus, noi am luat acest credit, de 10 miliarde de lei, de la sucursala din Brasov a BRS, in nici un caz de la sucursala din Bucuresti" - spune directorul de la Roman SA. O ocheada aruncata peste perioada in care a fost luat creditul - conform contractului 1636, din 12 iulie 2001 - arata ca BRS se afla in interdictie de a acorda credite unei societati, fie ea si Roman Brasov, fara ca banca sa se ingrijeasca de constituirea unui depozit colateral de garantare. Asa ca BRS-ul, pe langa garantiile puse de Roman SA, a beneficiat de o garantie suplimentara: depozitul constituit de Sivamo pentru creditul de la Roman SA. Ce a castigat insa Sivamo pentru faptul ca, in mod normal, isi bloca astfel banii pana ce societatea brasoveana isi achita datoria catre BRS? Nicolae Cinteza, seful comisiei de la Banca Nationala, care scotoceste prin smarcurile de la BRS pentru a da de urma banilor Astra pusi drept garantie de Sivamo, spune ca, intr-un asemenea caz, ar trebui sa existe un contract intre firma Roman SA si Sivamo, in urma caruia aceasta firma sa se aleaga cu un comision. Carol Rugaci, directorul general de la Roman SA, sustine insa ca nu exista nici un astfel de contract, ca el n-a fost instiintat de catre BRS ca pentru credit are nevoie de un depozit colateral de garantare pe langa garantiile pe care el le-a depus si ca n-a auzit niciodata de firma Sivamo. Nicolae Cinteza spune ca garantarea de catre Sivamo a creditului pentru Roman este unul din putinele cazuri in care creditul a fost platit si astfel BRS n-a mai fost nevoita sa execute depozitul firmei Sivamo: Constantin Nafornita, directorul general Sivamo, arestat de cateva zile, garantase creditul Roman SA cu banii de la Astra... Ramane deocamdata un mister pentru ce s-a oferit firma Sivamo sa-si blocheze banii (in realitate 11 miliarde, si nu 10, caci un miliard de lei il reprezentau dobanzile pe care Roman le platea catre BRS) pentru o societate cu care nu avea semnat un contract prin care s-ar fi bucurat de comision. Sau, daca nu cumva, vreun om de afaceri dintre cei aflati in relatii apropiate cu banca, nu avea vreun interes ca Roman SA sa primeasca creditul in pofida interdictiei impuse asupra BRS de catre BNR de-a acorda credite cu garantii obisnuite. O sursa din BRS, care a solicitat anonimatul, sustine ca nu exista contract nici intre Sivamo si BRS in privinta constituirii acestui depozit de garantare, desi documentul din arhiva bancii aminteste de existenta unui astfel de contract (cu nr. 1781, din 12.07.2001). "In realitate - spune sursa noastra - si constituirea acestui depozit s-a facut fara documente, era deja timpul in care incepuse sa se lucreze in acest mod". Cel putin oficial, doar doi oameni stiu la aceasta ora ce a castigat (sau ce n-a pierdut) Sivamo in schimbul serviciului facut catre Roman SA sau catre BRS. Este vorba de Teodor Nicolaescu, fostul presedinte al BRS, aflat de trei saptamani in arest, si Constantin Nafornita, directorul de la Sivamo, retinut si el alaltaieri si invinuit de un prejudiciu de peste 180 de miliarde pe care l-a adus societatii Astra, folosind tocmai schema depozitelor colaterale de garantare.

Ieri a rasarit Armagedon lll

Armagedon lll a invadat e-mail-urile. Noul material se refera strict la Sorin Ovidiu Vantu si afacerile acestuia. Ca si celelalte doua, el contine o insiruire de lucruri spuse deja prin presa sau la televiziune, precum si afirmatii care sunt mai degraba niste speculatii, nefiind sustinute de nimic. Din felul in care este redactat acest nou Armagedon, se observa cu usurinta diferenta fata de celelalte, fiind, in privinta stilului de redactare, un document mai putin ingrijit decat anterioarele. O noutate este si faptul ca, in timp ce Armagedon ll a fost semnat "oameni de treaba", Armagedon lll este trimis sub numele "sorin vantu". Psihoza intalnita in cazul falselor alarme cu bomba si alte chestii la moda din ultimii ani pare sa se fi mutat acum pe Internet.

Iliescu ii ia din nou apararea lui Vacaroiu

Nu am retinut ca dl. Vacaroiu sa fi confirmat acest lucru. Ba, din contra", a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu, solicitat sa comenteze faptul ca presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, i s-a propus sa intermedieze vanzarea Bancii de Investitii si Dezvoltare. Chiar si cand Vacaroiu recunoaste ca e bagat pana-n gat in aceasta afacere (declaratia ca a discutat problema BID e inregistrata pe banda) dl. Iliescu se simte obligat sa-l acopere. Asta da anticoruptie!

Presedintele i-o zice fostului presedinte

Presedintele Ion Iliescu a raspuns la scrisoarea prin care fostul sef al statului Emil Constantinescu i-a cerut sa ia atitudine in cazul Ciuvica. Iliescu a precizat, miercuri, ca a dat un raspuns foarte scurt, respectiv ca nu intra in atributiile sale destituirea din functie a ministrilor si ca o audiere la Parchet nu contravine Constitutiei. "Nimeni nu se poate prevala de pozitii care sa ocoleasca legile", a afirmat Iliescu. Presedintele a spus ca, atunci cand se afla in opozitie, a fost si el chemat pentru audieri la Parchet. "Eram fost sef de stat si n-am considerat aceasta o incalcare a drepturilor constitutionale", a adaugat Iliescu. "Nu trebuie sa dramatizam, sa exageram si sa exacerbam niste lucruri, iar isterizarea in jurul acestor probleme nu ne ajuta in nici un fel, ci, dimpotriva, trebuie sa abordam principial aceste probleme", a declarat seful statului.

Agathon da proiectul Dracula pe mana unui SRL de gang din Viena

"Suntem intr-un razboi turistic care a ajuns la granitele Romaniei. Miza o reprezinta un miliard de dolari care ar putea sa vina in tara noastra incepand cu 2005-2006, odata cu finalizarea proiectului Dracula Park", a declarat, ieri, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. Prima batalie din razboiul turistic a fost pierduta insa saptamana trecuta, la Viena, odata cu semnarea contractului prin care proiectarea si constructia celor mai importante obiective au fost incredintate unui SRL de apartament "expert in emotii". SRL-ul Explore Eriebnis Produktionen s-a angajat sa contribuie la realizarea castelului si hotelului din complexul Dracula cu 10 milioane de euro. Dupa cum a declarat consilierul ministrului Agathon, Marius Stoian, "contractul de 10 milioane de euro este raspunsul dat celor care ne denigreaza in mod inutil si iresponsabil". In realitate, asocierea cu SRL-ul expert in emotii tari spulbera mitul investitorilor straini in proiectul Dracula. Dupa cum reiese din prezentarea firmei facuta chiar de directorii ei, Gerhard Frank - dramaturg specialist in trairi emotionale si Andreas Kornprobst - regizor, SRL-ul are 13 angajati din care 8 sunt freelance (liber profesionisti - n.n.), deruleaza proiecte de milioane de euro, iar cifra de afaceri in anul 2001 a fost de 20 milioane de euro. La intrebarile: care a fost profitul SRL-ului, cand isi vor recupera investitia si cand vor da partenerilor romani cele 10 milioane de euro, specialistii in emotii au raspuns: "La prima intrebare va raspundem peste doua luni, la cea de-a doua peste trei luni, iar banii ii vom da cel mai devreme peste sase luni si cel mai tarziu peste un an". Incercand sa risipim perdeaua de fum aruncata de expertii de bloc, am accesat site-ul oficial, dar am constatat ca este mort sau probabil in constructie iar pe pagina de index apar doi ochi care se misca dupa mouse, sigla firmei si adresa de contact. Pe site-ul Camerei Economice din Austria firma nu exista, cum de altfel nu exista nici in Pagini Aurii. In registrul on line al firmelor austriece, numit comnet.at, firma Explore figureaza cu un capital social de 36.336,41 euro, are forma juridica SRL, la corespondenta prefera limba engleza iar anul de infiintare este 1999. O vizita la sediul SRL-ului ne-a edificat pe deplin. In zona comerciala Mariahilferstrsse, intr-o cladire veche, au sediile mai multe firme de apartament. La intrare, langa interfon si sonerie, in dreptul apartamentului 22 figureaza firma Explore. Pentru a ajunge la ea, treci printr-un gang si mergi pana in a doua curte interioara, unde e cladirea cu sedii de firme. In imobilul vechi, fara lift, urci pe o scara cu pereti scorojiti si crapati pana la etajul doi. In spatele unei usi de fier portocalii se afla sediul SRL-ului Explore. Interiorul firmei este format dintr-o camaruta cu doua copiatoare, o bucatarioara cu pereti de sticla, trei mese de birou cu tot atatea calculatoare si o masa de "conferinte" din lemn gen masa de picnic, in mijlocul careia troneaza un bol cu fructe si de jur imprejurul mesei opt scaune. Prin "sediu" nu erau mai mult de trei persoane plictisite. Solicitand informatii, respectiv pliante cu proiectul Dracula Park, doamna care facea oficiile de secretara ne-a raspuns: "Momentan nu am pliante informative, dar se lucreaza. Daca vreti asa ceva reveniti peste patru saptamani". Intrebat pe ce criterii a fost ales SRL-ul Explore, daca stie ca este o firma de apartament cu un capital social considerat modic in Austria si cum incredinteaza lucrarile de proiectare si executie unei singure firme cand legea romana interzice, consilierul ministrului Agathon, omul caruia i s-a incredintat proiectul, Marius Stoian, a raspuns: "Firma a fost aleasa pe criterii de negociere directa. Nu era nevoie sa se organizeze o licitatie ca sa aduca ei bani. Nu sunt investitori de portofoliu, iar societatea este una comerciala iar tot ce inseamna sume bugetare intra sub incidenta Ordonantei nr. 60. Intotdeauna este nevoie de o interfata pentru Vest, de aceea am apelat la aceasta societate care este interfata noastra catre zona vestica. Ei fac un montaj intre societati si astfel proiectarea si constructia nu sunt incredintate aceleiasi firme. Nu este adevarat ca este o firma de apartament. Firma a fost recomandata de Ambasada Austriei la Bucuresti". Din investigatiile ziarului Adevarul, a reiesit ca SRL-ul Explore nu este cunoscut in Austria. Este adevarat ca firma este o societate comerciala, dar prin semnarea contractului Ministerul Turismului pune la bataie fonduri bugetare, banii actionarilor si, nu in ultimul rand, imaginea Romaniei.

50.000 de familii solicita venit minim garantat

La primariile valcene se inregistreaza, in aceste zile, mii de cereri pentru acordarea venitului minim garantat. La Ramnicu Valcea, intr-o singura zi, 22 ianuarie a.c., au fost inregistrate peste 200 de solicitari. Din datele centralizate la Consiliul judetean Valcea rezulta ca numarul familiilor care solicita ajutor social si ajutor pentru incalzirea locuintelor se ridica, pana acum, la 49.230, iar suma totala solicitata ca venit minim garantat pe aceasta luna se ridica la peste 53 miliarde de lei. Aceasta inseamna ca mai mult de 30 la suta din numarul de familii care traiesc si locuiesc in judetul Valcea solicita venit minim garantat. Multi dintre primarii cu care am stat de vorba sunt sceptici in privinta aplicarii acestei legi, avand in vedere sumele mari de bani care ar trebui acordate. Altii spun ca ar fi necesar un control riguros al tuturor celor care solicita acordarea de venit minim garantat, intrucat efortul statului si al fiecarei comunitati este mult prea mare fata de numarul celor care doresc ajutor social.

Statuia de zapada a premierului Nastase

Dupa ce "s-a ambalat" in asa hal cu Armagedon II incat a fost nevoit sa-si ceara scuze, premierul si-a amintit subit ca nu are in grija doar propria familie. De la Snagov, dl. Nastase a compatimit marti cu poporul: "Degeaba vorbim de obiectivele majore ale reformei, daca intretinerea depaseste salariul mediu pe economie". La asa vorba mare, poate ca disperatul care tocmai isi strangea de gat administratorul de bloc s-a oprit nitel din treaba, cat sa zica "Asa e"! In rest, declaratia nu poate decat sa starneasca mirare, tinand cont ca ea vine de la primul administrator al tarii. Adica sa fi aflat premierul Adrian Nastase abia alaltaieri ce inseamna factura de intretinere? Sa nu-l fi avertizat macar cetateanul de la bloc Adrian Nastase, cel care si-a tras in toamna centrala termica proprie pentru ca nu se mai ajungea cu banii de caldura? Si daca nici domnia sa nu mai facea fata... Printre promisiunile care au purtat PSD-ul spre victorie la ultimele alegeri a fost si cea privind stergerea datoriilor la intretinere. In iarna dintre 2000 si 2001, aceasta aberatie ar fi instigat la neplata facturilor si pe cei care aveau posibilitatea sa o faca. Intelept, guvernul Nastase, proaspat instalat, a uitat ce-a promis si a iesit in primavara "tinand in frau" pretul energiei termice si al curentului. Dar, dupa un an, datele problemei s-au schimbat dramatic. In acest rastimp, caldura s-a scumpit cu 60 la suta, electricitatea cu 31 la suta, iar pretul gazelor naturale s-a dublat. Asa se face ca in momentul afisarii intretinerii pe noiembrie, prima luna complet incalzita, guvernul nici nu mai avea pe cine sa tenteze la neplata. Din acel moment, intretinerea nu mai este o problema a oraselelor de disponibilizati, nici a pensionarilor si a celorlalte categorii defavorizate, care, de altfel, au fost taiate demult de la termoficare. Din aceasta iarna, grosul populatiei a devenit insolvabil. Pana la situatia din Republica Moldova, printre cele mai sarace tari din Europa, nu mai trebuie facut nici un pas. Deja suntem acolo: mai intai n-a mai putut plati un apartament de oameni sarmani, apoi o scara cu oameni de toata mana, un bloc si un oras intreg. In final, moldovenii din Republica si-au luat cu totul de grija intretinerii, ca oricum n-ar avea cum s-o plateasca. Urmarind ce masuri ia sau are de gand sa ia guvernul, ti se face parul maciuca. Saptamana trecuta, premierul Nastase a anuntat alocarea a 2.000 de miliarde de lei pentru continuarea cuponiadei caldurii pe stil vechi, adica cea sustinuta masiv de stat. Asta chiar te face sa crezi ca la Palatul Victoria s-au zidit ferestrele si nu se mai vede tara deloc. Pai, ce rezolva subventionarea prin cupoane, care se adreseaza saracilor, daca nu mai poate plati intretinerea nici asa-zisa familie de mijloc? Adica patura care duce in spate toate birurile. Mai rau - acestei categorii, guvernul ii pregateste o crestere a impozitului pe venit, urmarind, probail, sa o aduca in categoria saracilor, ca sa o poata subventiona. Toate aceste masuri mascheaza prost neputinta guvernului. Cabinetul Nastase nu se poate bate nici macar cu Uzina termica din Calafat, care scoate pierderile prin pret (2,3 milioane de lei gigacaloria!) si a bagat orasul in datorii de doua ori mai mari decat bugetul. Nu poate combate nici specula din Valea Jiului, unde apa venita prin cadere libera e cea mai scumpa din tara, incarcand demential facturile. Programele de protectie sociala, atat de dragi guvernului, inghit mii de miliarde pentru a incalzi turloaie de lemn. Cei 500.000 primiti ca ajutor de caldura nu ajung pentru plata intretinerii nici daca pui peste ei tot venitul minim garantat. Nu-i greu de imaginat la ce ne putem astepta in a treia iarna a guvernului Nastase. Cu salariul mediu lepadat la intretinere, CONEL-ul va suna de doua ori la usa, apoi va stinge lumina. Usor-usor, blocurile vor veni peste oameni. Fenomenul a inceput deja la Aninoasa; de unde naiba bani de reparatii? Abia atunci lucrurile se vor agrava pentru guvern: pe ruine nu si-ar putea face soclu la statuie nici macar dl. Nastase.

O firma a inventat programul pentru stergerea urmelor e-mail-urilor

Compania EAST Technologies Oradea sustine ca a inventat un program software care sterge urmele electronice ale tuturor operatiunilor efectuate de un utilizator pe computer, informeaza corespondentul Mediafax. Ca urmare a scandalului declansat de raportul Armagedon II, compania, care vindea aplicatii software numai pe piata internationala, a primit, in ultimele patru zile, peste 4.000 de cereri de la persoane fizice si juridice din Romania. Proprietarii firmei, care au demarat activitatea cu 1.000 de dolari, nu au vrut sa dezvaluie numele celor care au cerut programele de securitate, dar aproximativ 1.500 sunt persoane fizice, alte 1.000 de cereri vin din partea unor firme mai mici sau mai mari din domeniul IT si restul, circa 1.700 de cereri, sunt de la societati de productie, comert sau din industrie. "Cei care au trimis raportul Armagedon II au fost depistati tocmai pentru ca nu si-au sters urmele. Calculatorul, tehnic vorbind, tocmai pentru a fi mai rapid, "se face" ca sterge urmele anumitor fisiere sau programe, dar de fapt ele raman undeva, iar expertii le pot descoperi", a afirmat Horatia Tanescu, unul dintre proprietari.

Primarul din Darasti-Ilfov, prins in flagrant de luare de mita

Ieri seara, politisti din cadrul Biroului Politiei Jilava si procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti l-au prins in flagrant pe Sorin Ticu, primarul comunei Darasti (jud. Ilfov), in timp ce primea mita de la un cetatean grec. Primarul PSD era "ajutat" la primirea banilor de catre Marin Manole, agent fiscal in cadrul aceleiasi primarii, si Marian Tanase, soferul primarului. Acestia au pretins si au primit suma de 5 milioane lei de la Dimitrios Bakalis - patronul S.C Ioanis Exim Product SRL din comuna 1 Decembrie - in schimbul obtinerii unei autorizatii de functionare pentru o fabrica de confectii pe care grecul dorea sa o deschida. In aceasta afacere mai apare si numele unei functionare de la Directia Sanitara Judeteana, care, in schimbul banilor grecului, urma sa depuna "eforturi" in vederea obtinerii autorizatiei de functionare.

sâmbătă, 15 august 2009

Medicul care a ajutat-o pe Neda rupe tacerea

Neda Soltan – studenta de 26 de ani devenita un simbol al protestelor din Teheran dupa ce inregistrarea video a mortii sale a facut inconjurul lumii pe internet
– a fost impuscata de fortele de securitate, a declarat medicul
care a incercat sa o ajute, intr-un interviu acordat cotidianului "The Times".
Doctorul Arash Hejazi (38 de ani) nu a avut curajul sa vorbeasca decat dupa ce a parasit Iranul si a ajuns in Marea Britanie, la Oxford, unde studiaza si unde se afla si familia sa. Pana in ultimul moment, el s-a temut ca nu va fi lasat sa plece din Iran si chiar i-a transmis scriitorului Paulo Coelho, cu care este prieten, un e-mail cu textul: "Daca mi se intampla ceva, te rog, ai grija de sotia si de fiul meu. Ei sunt singuri (in Oxford)". Temerile sale erau justificate, existand informatii ca familia tinerei Neda Soltan a fost silita de autoritati sa paraseasca locuinta
din Teheran, neavand nici macar consolarea de a putea organiza ceremonia funerara pentru tanara, care a fost inmormantata in secret, fara stirea familiei.


Ajuns in Oxford, doctorul Hejazi a facut o descriere sfasietoare a ultimelor clipe ale Nedei: "Sangele ii tasnea din piept. Am simtit ca incerca sa ma intrebe: «De ce?»". El a negat zvonul, lansat de autoritati, ca Neda ar fi fost impuscata de un alt manifestant si l-a acuzat pe presedintele Ahmadinejad ca a declansat o lovitura de stat dupa ce si-a dat seama ca a pierdut alegerile.
Ideea ca Neda ar fi fost impuscata de un alt manifestant este doar una dintre teoriile lansate de autoritatile iraniene in incercarea de a disculpa fortele de securitate. O publicatie proguvernamentala de la Teheran a mers pana la a-l acuza pe un corespondent al BBC ca a angajat
"asasini" care sa traga in manifestanti, pentru a realiza un reportaj dramatic.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat cu dificultate legea împotriva încălzirii climatice

Preşedintele american Barack Obama a obţinut vineri o victorie la limită în Camera Reprezentanţilor, cu adoptarea unui vast proiect de lege pentru combaterea încălzirii climatice, a cărui soartă este însă nesigură în Senat, informează AFP.

Planul, care este una dintre marile priorităţi ale lui Obama, a fost aprobat cu 219 voturi pentru şi 212 împotrivă, în condiţiile în care pentru adoptarea proiectului era nevoie de 218 voturi. 44 de democraţi au votat împotriva textului şi doar opt republicani au votat pentru.

Obama a salutat imediat acest rezultat, declarând jurnaliştilor de la Casa Albă că este o "victorie a viitorului asupra trecutului" şi o "etapă curajoasă şi necesară". "Poporul american vrea să abandonăm politicile care au eşuat în trecut. (...) Să facem faţă provocărilor timpului nostru. Este exact ceea ce a făcut astăzi Camera Reprezentanţilor", a declarat el.

Proiectul de lege mai trebuie adoptat de Senat, unde textul ar putea fi gata să fie votat în toamnă. Soarta sa este însă destul de nesigură, legea având numeroşi oponenţi în Senat.

În orele dinaintea votului în Camera Reprezentanţilor, Obama a dus
o cursă contra cronometru pentru a-i convinge pe ultimii congresmeni care aveau încă ezitări. Primind-o pe cancelarul german Angela Merkel, Obama s-a declarat "foarte impresionat de simţul de prevedere şi angajamentul Germaniei pentru energia
curată". "Speranţa mea este ca Statele Unite să egaleze astăzi acest angajament".

Textul de peste 1.200 de pagini vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon creând locuri de muncă verzi şi reducând dependenţa faţă de sursele de energie străine. Pentru aceasta, textul prevede în special crearea unei pieţe a drepturilor de emisii, numită "cap and trade". În acest sistem, drepturile de poluare sunt fie vândute, fie cedate gratuit industriilor celor mai vulnerabile. Veniturile din vânzarea drepturilor de poluare vor finanţa în special industria energiei curate.

Obiectivul este de a ajunge la o reducere a emisiilor de CO2 de 17% în 2020, faţă de nivelul din 2005. Planul prevede, pe de altă parte, dezvoltarea de vehicule electrice şi de tehnici de captare a dioxidului de carbon.

Reprezentanţii statelor dependente de cărbune şi petrol, precum şi cei ai statelor producătoare de etanol au obţinut concesii, precum acordarea de drepturi de poluare gratuite.

"Acest proiect va crea milioane de locuri de muncă, va economisi miliarde de dolari şi va genera investiţii de mii de miliarde de dolari în energia curată", a declarat vineri Waxman, unul dintre autorii textului, într-un comunicat publicat după aprobarea proiectului.

Opoziţia republicană şi unii dintre democraţi resping însă "cap and trade", temându-se că va duce la o creştere a costurilor energiei. Republicanii mai reproşează acestui proiect de lege că nu dezvoltă sectorul energiei nucleare.

"Trezeşte-te, America. Ceea ce se petrece în Cameră astăzi (...) te va lăsa cu buzunarele goale şi fără locuri de muncă. Locurile de muncă se vor muta în China şi economia va merge în iad", a spus republicanul Dana Rohrabacher în cursul dezbaterilor.

Potrivit unei analize a Agenţiei Americane a Mediului (EPA) publicată săptămâna aceasta, punerea în aplicare a proiectuli va costa
între 80 şi 111 dolari pe an pentru familiile americane. Biroul de Buget al Congresului (CBO), oganism independent, a estimat costul la 175 de dolari pe an.

Liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, a calificat vineri votul din Cameră
drept un "pas curajos spre un viitor energetic mai curat şi mai sigur".

Această victorie, deşi la limită, ar trebui să consolideze poziţia lui Barack Obama, care merge în decembrie la conferinţa ONU pentru climat de la Copenhaga.

Brazilia încetează căutările în cazul avionului prăbuşit în Atlantic

Forţele marine şi aeriene din Brazilia au anunţat că pun capăt operaţiunilor de căutare din Oceanul Atlantic, unde pe 1 iunie s-a prăbuşit cu 228 de oameni la bord, zborul 447 al companiei
Air France.

Un responsabil al armatei braziliene a declarat într-o conferinţă de presă că în ultimele zile nu a mai fost descoperit niciun cadavru. Operaţiunile, desfăşurate cu ajutorul marinei franceze şi aviaţiei spaniole şi americane, au dus
la recuperarea a 51 de cadavre din cei 228 de oameni aflaţi la bord.

600 de bucăţi din aeronava Airbus A330 au fost găsite şi aduse la mal pentru teste. Cu toate acestea cauza accidentului rămâne în continuare necunoscută. Marina franceză continuă căutările în speranţa descoperirii cutiilor negre ale avionului, singurele care ar putea oferi o explicaţie tragediei de la începutul lunii.

Gripa AH1N1 a provocat 40 de decese în America de Sud

Numărul deceselor atribuite gripei AH1N1 a ajuns la 40 în America de Sud, odată cu anunţarea unor noi cazuri mortale în Argentina şi Chile, unde pandemia ar trebui să atingă punctul culminant în următoarele săăptămâni, din cauza iernii australe.

Cinci noi decese au fost înregistrate în Argentina, ţara cu cele mai multe victime din regiune - 26 dintr-un număr total
de îmbolnăviri de 1.587. Patru decese noi au fost înregistrate şi în Chile, unde bilanţul morţilor a ajuns la 12, dintr-un număr total de cazuri de 6.211.

O a treia ţară sud-americană, Columbia, a anunţat până în prezent două decese provocate de gripa nouă A(H1N1).

În Argentina, din cauza propagării virusului, ministrul Sănătăţii Graciela Ocana, a recomandat
alegătorilor să respecte intervalul de un metru la cozile de aşteptare pentru scrutinul legislativ de duminică. Ministrul a cerut de asemenea ca secţiile de vot să fie bine aerisite, în pofida frigului anunţat pentru duminică.

Guvernul argentinian deblocase săptămâna trecută 88,43 milioane de pesos (17 milioane de euro) pentru a cumpăra tratamente împotriva virusului A(H1N1).

În Chile, guvernul a decretat stare de urgenţă sanitară şi a autorizat spitalele să angajeze personal suplimentar şi să cumpere rapid toate echipamentele
considerate necesare pentru a face faţă pandemiei. Aproape toţi bolnavii care au murit, 11 adulţi şi un copil de şase ani, locuiau în sudul ţării, în special în regiunea umedă şi friguroasă Patagonia.

Brazilia, unde iarna este în general mai puţin aspră, a anunţat vineri 70 de cazuri noi, numărul total ridicându-se la 522. Propagarea virusului în această ţară, cea mai mare din America de Sud, este "limitată", pentru că toţi bolnavii înregistraţi au luat virusul din străinătate sau de la apropiaţi care s-au întors din străinătate, a afirmat ministrul brazilian al Sănătăţii, José Gomes Temporao.

Pe plan mondial, virusul A(H1N1) a contaminat 59.814 persoane din 113 ţări şi teritorii, provocând moartea a 263 de persoane, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Spania înregistrează primele două cazuri grave de gripă AH1N1

Două persoane suferind de gripă AH1N1 au fost spitalizate în stare gravă astăzi în Spania, ţară care nu înregistrase până în prezent decât cazuri lipsite de complicaţii. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Unul dintre pacienţi este spitalizat la Tarragona, în Catalunia, iar celălalt la Madrid. Ambii pacienţi suferă de "complicaţii ale gripei" A(H1N1), a declarat purtătorul de cuvânt.

Cotidianul catalan El Periodico de sâmbătă scrie că primul
pacient este un bărbat de 32 de ani, a cărui sănătate era deja delicată înainte de a contracta gripa, iar celălalt este o femeie însărcinată.

Potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de autorităţile spaniole, 541 de persoane au fost infectate în această ţară de la începutul epidemiei. Spania nu a înregistrat niciun caz mortal.

Detectat în Mexic în aprilie, virusul A(H1N1) a infectat 59.814 persoane din 113 ţări şi teritorii, provocând moartea a 263 de persoane, potrivit unui bilanţ publicat vineri de OMS.

Semnal. Membrii cabinetului cu probleme de imagine trebuie sa plece

Vicepresedintele PD-L, deputatul Cezar Preda, a dat ieri un semnal pentru cei doi membri ai Cabinetului Boc implicati in scandaluri. El a spus intr-o conferinta de presa ca membrii Cabinetului care vor afecta imaginea candidatului partidului la alegerile prezidentiale îsi vor încheia conturile cu guvernarea. Preda s-a referit in speta la cei doi ministri anchetati - Monica Iacob Ridzi si Nicolae Nemirschi. In opinia lui Preda, acestia “afecteaza imaginea guvernului”, dar ca “întreaga responsabilitate, la aceasta ora, si-o asuma primul-ministru Emil Boc”. “Cred ca întreaga responsabilitate la aceasta ora si-o asuma primul-ministru Emil Boc
, restul, deficitul de imagine, ce se va întâmpla, îl vom gestiona cu totii. Deocamdata, primul-ministru a girat, a spus ca, pâna nu începe urmarirea penala, domnia sa gireaza, si Emil Boc nu este numai prim-ministru, este si presedintele meu de partid, si al meu, si al doamnei ministru”, a aratat Cezar Preda.

Pensionarii din Parlament mai au de recuperat 7 salarii

n conditiile unui buget de austeritate, Camera
Deputatilor este pusa in dificultate in conditiile in care, potrivit legii, trebuie sa plateasca fostilor angajati
pensionati în perioada ianuarie 2007 - aprilie 2009 o indemnizatie egala cu sapte salarii lunare brute, adica un cuantum de 1.118.577 de lei. Memorandumul intern al Camerei
precizeaza ca, în urma recalcularii, “acordarea diferentei de indemnizatie de pensionare pentru fostii angajati presupune cheltuieli totale de 1.118.577 lei”, iar legea dispune ca diferentele sa fie acordate esalonat în cursul anilor 2009 si 2010. De la data intrarii în vigoare a prevederii, respectiv ianuarie 2007, calculul indemnizatiei cuvenite la pensionare s-a facut în functie de salariul de baza brut lunar, incluzându-se, dupa caz, salariul de merit sau indemnizatia de conducere. În aprilie 2009 însa, Legea din 2006 a fost modificata de Parlament si a prevazut ca salariul lunar brut pe baza caruia se calculeaza aceste drepturi include si sporurile din ultima luna de activitate
. Din analiza Camerei Deputatilor, pentru “Asistenta sociala” este disponibila suma de 849.679 lei, conform executiei bugetare la 12 iunie 2009. Din aceasta suma, 86.795 lei vor acoperi acordarea drepturilor salariatilor carora le-a încetat raportul de serviciu în urma pensionarii, 386.688 lei celor care au cereri de pensionare depuse pâna în prezent si 376.196 lei celor care vor îndeplini conditii de pensionare pâna la sfârsitul anului 2009 si vor depune
cereri în acest sens. Astfel, conducerea Camerei a decis ca plata diferentelor sa fie facuta in ordine cronologica, diferenta ramasa urmand a fi prevazuta in bugetul care se va intocmi pe anul 2010. Potrivit art. 71 din L 7/2006 privind statutul functionarului public, functionarii publici parlamentari al caror raport de serviciu a incetat beneficiaza de o indemnizatie egala cu 7 salarii lunare brute, care se impoziteaza potrivit legii.

Un banc bun. Bula pleaca din PDL

Deputatul PD-L Nicolae Stan, zis si Bula, si-a anuntat demisia din partid în sedinta Biroului
Politic Judetean al PDL Olt. “Mi-am anuntat demisia pentru ca nu am fost lasat sa-mi organizez asa cum doresc viata
de partid în Colegiul în care am fost ales de oameni. Consider ca, la Olt, PDL este un partid de gasca. Îmi voi anunta oficial demisia din partid, luni, de la tribuna Camerei
Deputatilor. Ce voi face pe viitor, nu pot sa va spun. Eu îmi doresc sa revin lânga fostii mei colegi de la PSD, dar nu am sa cad în genunchi pentru a fi acceptat în grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor”, a declarat deputatul Stan. În sedinta BPJ de joi seara, lideri ai organizatiei si-au reprosat unii altora rezultatul slab obtinut în judet la alegerile europarlamentare. În urma acestei întâlniri a forului de conducere al democrat-liberalilor din Olt s-au luat mai multe decizii de sanctionare a unor membri importanti ai organizatiei. La propunerea presedintelui PDL Olt, Darius Vâlcov, s-a decis excluderea din partid a prim-vicepresedintelui organizatiei, Gabriel Diaconu, fostul lider al PLD Olt. De asemenea, 31 din cei 420 de consilieri ai PD-L Buzau au fost exclusi din partid pentru neimplicarea în campania pentru alegerile europarlamentare. Ion Popescu, secretar general al PD-L Buzau, a anuntat, în cadrul unei conferinte de presa, ca “desi PD-L Buzau a obtinut 33,3 la suta din voturi, devenind primul partid din judet, pentru buna
desfasurare a alegerile care vor urma am decis excluderea din partid a acelor consilieri care au dat dovada de pasivitate si nu s-au implicat în precedenta campanie electorala”.

Politica pe bani in Olt

Scandalurile politice se tin lant in judetul Olt: seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Valeriu Matei, cere PDL-ului sa ii returneze banii donati in campania electorala, dupa ce partidul i-a retras sprijinul politic, iar primarul PSD din Caracal a sesizat politia pe motiv ca mai multi membri ai partidului au spart sediul formatiunii. "Desi am demisionat de la conducerea DADR Olt, nu plec din aceasta institutie pana ce PDL nu imi returneaza cei 10.000 de lei
dati pentru a primi functia inainte de campania electorala.
Pentru acestia nu am primit chitanta", sustine Valeriu Matei, citat de Agerpres. In replica, seful PDL Olt Darius Valcov sustine ca afirmatiile lui Matei denota frustrare si ca donatiile nu se returneaza. In timp
ce pedelistii se cearta pentru bani, edilul din Caracal, Gheorghe Anghel a apelat la politie, dupa ce a constatat ca sediul PSD din municipiu a fost spart, primarul banuind ca vinovati sunt un om de afaceri
si un consilier local, coleg de partid.
Politica pe bani in Olt

UDMR: Kelemen Hunor, varianta cea mai probabila pentru cursa prezidentiala

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, la Târgu Mures, ca propunerea Consiliului Permanent pentru candidatul la alegerile prezidentiale este deputatul Kelemen Hunor. “Vom propune CRU sa-l avem candidat la prezidentiale pe Kelemen Hunor, domnia sa a fost propus de Consiliul Permanent si de catre colegii mei. Atuurile lui le vom prezenta mâine la CRU, decizia acolo se va lua. Acum este o propunere, dar o propunere cu greutate. Este un tânar politician, cu o generatie mai tânara decât eu sau alti colegi si eu cred ca trebuie sa promovam cât mai multi tineri în UDMR”, a declarat liderul Uniunii. Marko Bela a precizat ca a declinat oferta
de a fi candidatul UDMR. “În ceea ce priveste colegii si Consiliul Permanent, ei ar fi avut ca prima
propunere ca presedintele UDMR sa-si asume aceasta candidatura, dar eu am considerat ca presedintele UDMR nu este singurul care poate sa faca fata, are si alta menire în aceasta perioada si, în acelasi timp
, trebuie sa dovedim ca în UDMR sunt mai multi politicieni care sunt prezidentiabili”, a spus politicianul.

PNG traieste fara cotizatiile membrilor

Partidul Noua
generatie, condus de Gigi Becali, a avut anul trecut venituri in valoare de 9,5 milioane lei, desi nici un membru de partid nu a platit cotizatii. Toate veniturile provin din donatii, iar Becali nu a contribuit decat cu o suma mica: 35.045 lei. Grosul banilor l-au adus in partid Virgil Becali, Valeriu Argaseala, Catalin Zmarandescu si Vasile Smarandescu, fiecare donand cate 100.000 de lei. Printre sponsori mai figureaza Asociatia Familiala Ion Zamfir, cu o valoare de 14.637 lei, suma oferita "in natura", precum si firma
SC Selin Grup, cu 5.000 lei. De asemenea, SC Aviatia Utilitara, societate care a fost implicata in scandalul legat de dreptul de proprietate asupra terenurilor din jurul Aeroportului Baneasa, a sponsorizat PNG cu 10.000 lei. La inceputul lunii iunie, Autoritatea Electorala Permanenta a solicitat PNG sa-si clarifice situatia financiara, constatand ca partidul lui Becali nu-si publicase in Monitotul Oficial donatiile si cotizatiile.

Boc a cumpărat roşii, pepeni şi cireşe de la ţăranii care vindeau pe marginea drumului

Premierul Boc
s-a oprit într-o comună, pe drumul dintre judeţul Dâmboviţa şi Bucureşti, pentru a cumpăra de la ţăranii care-şi vând produsele agricole pe marginea drumului roşii, pepeni şi cireşe, pe care a plătit 24 de lei.

Boc a stat de vorbă cu comercianţii şi i-a întrebat de ce nu-şi vând produsele în pieţele din Capitală, iar aceştia s-au plâns de mafia din pieţele bucureştene.

Premierul s-a interesat de preţurile la care aceştia îşi vând marfa, iar comercianţii s-au plâns că atât fructele, legumele, cât şi laptele pe care-l produc în gospodărie sunt cumpărate la preţuri derizorii de intermediarii care vând marfa apoi în Capitală. Boc i-a sfătuit şi pe ziarişti să cumpere din produsele expuse pe marginea străzii, spunând că nu vor găsi o asemenea calitate
la oraş.

Unul dintre sătenii care comercializau fructe şi legume a încercat să-i sărute mâna premierului, după ce acesta a cumpărat de la el cireşe şi pepeni, dar Boc şi-a retras repede mâna.

Privilegiile unui functionar parlamentar

» Camera Deputatilor trebuie sa gaseasca in bugetul sau suma de 1,118 milioane lei (circa 267.000 euro) pentru a se achita de obligatii fata de fostii functionari parlamentari iesiti la pensie intre ianuarie 2007 si aprilie 2009. Este vorba de o diferenta de bani pe care Camera trebuie sa o plateasca in urma modificarii Statutului functionarului public.

Prin statut, functionarii al caror raport de serviciu inceta din motive neimputabile lor aveau dreptul sa primeasca o indemnizatie egala cu sapte salarii lunare brute. Asa,
ca un fel de compensatie pentru ca au parasit birourile din Palatul Parlamentului! Apoi, in aprilie 2009, la propunerea liberalului Relu Fenechiu, "alesii" s-au ingrijit si mai mult de soarta colaboratorilor lor si au decis ca la acordarea sumei compensatorii sa fie luate in calcul si toate sporurile avute de functionar in ultima luna de activitate. Mai mult de-atat, senatorii si deputatii au stabilit ca de acest privilegiu sa beneficieze si functionarii care au parasit Legislativul inainte de aprilie 2009. De aici rezulta diferenta pe care Camera trebuie sa o plateasca fostilor angajati.


Merita precizat ca toti cei care au primit indemnizatia compensatorie au beneficiat nu de o pensie normala, calculata in functie de contributia avuta, ci de una speciala, calculata dupa modelul magistratilor: 80% din salariul avut in ultima luna de activitate. In plus
, potrivit Statutului, pensia li se majoreaza direct proportional cu salariul unui functionar parlamentar aflat in activitate.
De-a lungul timpului, in conditiile in care multi fosti "alesi" au ajuns functionari parlamentari dupa ce nu au mai prins mandat, aceasta categorie a primit numeroase privilegii. Incepand cu diferitele sporuri (de conducere, de stabilitate, de confidentialitate, de merit, de vechime, pentru desfasurarea de activitati de organizare a lucrarilor parlamentare si pentru prestarea "sistematica" a activitatii cu depasirea duratei normale de lucru) si continuand cu pensia de urmas in cuantum special.


De altfel, gratie sporurilor, unii directori si sefi din Parlament au depasit de departe indemnizatia incasata de presedintele tarii, strangand pe an aproape 100.000 lei. De asemenea, incepand cu aprilie 2009, secretarii generali si secretarii generali adjuncti ai Senatului si Camerei care nu au domiciliul in Bucuresti
au asigurate cazarea la hotel, dupa modelul aplicat parlamentarilor, precum si decontarea a patru deplasari, dus-intors, cu orice mijloc de transport.