» Camera Deputatilor trebuie sa gaseasca in bugetul sau suma de 1,118 milioane lei (circa 267.000 euro) pentru a se achita de obligatii fata de fostii functionari parlamentari iesiti la pensie intre ianuarie 2007 si aprilie 2009. Este vorba de o diferenta de bani pe care Camera trebuie sa o plateasca in urma modificarii Statutului functionarului public.
Prin statut, functionarii al caror raport de serviciu inceta din motive neimputabile lor aveau dreptul sa primeasca o indemnizatie egala cu sapte salarii lunare brute. Asa,
ca un fel de compensatie pentru ca au parasit birourile din Palatul Parlamentului! Apoi, in aprilie 2009, la propunerea liberalului Relu Fenechiu, "alesii" s-au ingrijit si mai mult de soarta colaboratorilor lor si au decis ca la acordarea sumei compensatorii sa fie luate in calcul si toate sporurile avute de functionar in ultima luna de activitate. Mai mult de-atat, senatorii si deputatii au stabilit ca de acest privilegiu sa beneficieze si functionarii care au parasit Legislativul inainte de aprilie 2009. De aici rezulta diferenta pe care Camera trebuie sa o plateasca fostilor angajati.
Merita precizat ca toti cei care au primit indemnizatia compensatorie au beneficiat nu de o pensie normala, calculata in functie de contributia avuta, ci de una speciala, calculata dupa modelul magistratilor: 80% din salariul avut in ultima luna de activitate. In plus
, potrivit Statutului, pensia li se majoreaza direct proportional cu salariul unui functionar parlamentar aflat in activitate.
De-a lungul timpului, in conditiile in care multi fosti "alesi" au ajuns functionari parlamentari dupa ce nu au mai prins mandat, aceasta categorie a primit numeroase privilegii. Incepand cu diferitele sporuri (de conducere, de stabilitate, de confidentialitate, de merit, de vechime, pentru desfasurarea de activitati de organizare a lucrarilor parlamentare si pentru prestarea "sistematica" a activitatii cu depasirea duratei normale de lucru) si continuand cu pensia de urmas in cuantum special.
De altfel, gratie sporurilor, unii directori si sefi din Parlament au depasit de departe indemnizatia incasata de presedintele tarii, strangand pe an aproape 100.000 lei. De asemenea, incepand cu aprilie 2009, secretarii generali si secretarii generali adjuncti ai Senatului si Camerei care nu au domiciliul in Bucuresti
au asigurate cazarea la hotel, dupa modelul aplicat parlamentarilor, precum si decontarea a patru deplasari, dus-intors, cu orice mijloc de transport.