joi, 9 iulie 2009

Semne ale crizei imobiliare?

ractic, nu trece o luna ca sa nu ne "bucuram" de o noua crestere piparata a preturilor la apartamente. Nicolae Ostafiiciuc, unul dintre expertii de baza ai bursei de valori imobiliare "Lara", da a neputinta din umeri si ne indeamna sa ne impacam cu situatia asa cum este ea. Chipurile, asta-i economia de piata si n-ai cum te impotrivi si, ca o timida incercare de justificare, face referinta la tendinta generala de crestere a preturilor.
Da, e adevarat, cresc preturile la multe marfuri si servicii, dar nu tocmai in progresie geometrica, cum se intimpla la locuinte! Ba mai mult ca atit, pe anumite tipuri de produse, precum cele petroliere, se inregistreaza o anumita scadere. Pe cind la locuinte, de citiva ani incoace, asistam la o crestere continua. De parca undeva ar exista un masurator al costurilor la imobile si el s-ar fi defectat si nimeni nu-l poate repara, astfel ca acele lui ar fi luat-o razna asemenea unui vitezometru, care indica suta pe ora, desi automobilul e in prima viteza. Cine e vinovat ca acest "masurator" a luat-o razna si ne face sa credem indicatorilor lui?
Nicolae Ostafiiciuc insista sa ne convinga ca explozia preturilor la apartamente de anul acesta se datoreaza dezechilibrului catastrofal leu/euro. Dar cea mai mare parte din "vina" el o pune in circa surplusului enorm de valuta straina, inclusiv euro
, ce se atesta in tara noastra ca urmare a cresterii afluxului de bani de peste hotare expediati de concetatenii nostri care muncesc in strainatate. Insa Veaceslav Ionita, expert la IDIS "Viitorul", nu impartaseste opinia analistului de la "Lara", mai cu seama, referitor la al doilea argument adus drept cauza constanta a majorarii preturilor la locuinte. In opinia lui, nu surplusul de valuta straina in tara noastra este cauza cresterii costurilor la apartamente, ci oferta extrem de mica a locuintelor pe piata imobiliara secundara si neincrederea ce se atesta din partea populatiei fata de apartamentele noi.
In genere, considera si alti specialisti in domeniu, cresterea cosmica a preturilor la apartamente nu este ceva specific doar pentru RM, ci este un proces global care se manifesta cu o deosebita intensitate in cadrul CSI, inclusiv in Rusia. In tarile respective tot isi bat capul cum sa faca, ce sa intreprinda pentru a stavili cursul dezlantuit al scumpirii locuintelor. Deocamdata, nici in tara noastra, nici peste hotare n-au gasit leacul. Insa se pare ca exista o unanimitate in privinta "simptomelor" situatiei patogene: cresterea exagerata a preturilor la locuinte prevesteste o iminenta criza pe piata imobiliara.
Care sint factorii invocati de experti si specialisti ce ar provoca o criza pe piata imobiliara? O prima cauza ar fi faptul ca in sfera constructiilor de locuinte predomina fenomenul "piramida financiara". Altfel spus, inaltarea curenta a locuintelor se face nu din banii proprietarilor lor, ci din contul investitiilor in blocurile imobiliare care de abia se afla in stadiu de proiect, pentru ale caror zidire va fi nevoie de atragerea, ademenirea altor persoane si tot asa mai departe. Dar cit poate sa dureze acest lant? Undeva si cindva el se va rupe! Ruptura se va produce anume atunci cind potentialii investitori fie ca vor depista sectoare ale economiei mai rentabile, mai fertile pentru plasamentele lor, fie preturile la locuinte vor atinge cote irationale. Or, e dovedit ca orice piramida financiara are un final fatal si vai de capul celora care sint implicati in ea! Prabusirea iminenta ii ruineaza nemilos. Chestia cu piramida financiara nu este o nascocire de a lui Veaceslav Ionita sau a altor cunoscatori ai situatiei si domeniului constructiilor. Cel putin nu el este primul care a avansat-o. Despre ea se vorbeste in tirg inca de pe timpurile cind au venit primele semnale despre criza ipotecara in SUA. Asa ca pronosticul expertului de la IDIS "Viitorul" vine sa confirme ceea ce se vorbea mai de demult. Cu atit sporeste in consistenta argumentul respectiv adus ca premisa a unei eventuale crize pe piata autohtona imobiliara.
Un alt factor care ar putea sa conduca la izbucnirea unei crize imobiliare, in viziunea lui Veaceslav Ionita, este alimentat de realitatea curenta din sfera constructiilor in sensul ca majoritatea organizatiilor de constructii opereaza cu valuta nationala cind vine vorba de plata salariilor pentru angajatii lor, de procurarea materialelor de constructie, de servicii contractate, iar locuintele sunt vindute in euro. Primele, care reprezinta capitolul cheltuieli, se scumpesc ca urmare a aprecierii leului moldovenesc, iar cea de-a doua categorie, ce semnifica veniturile, se ieftineste. Simplu de tot, cresc cheltuielile, scad veniturile, ce se alege? Exact. Falimentarea organizatiei ce activeaza in asemenea conditii.
In fine, e de spus ca in sfera constructiilor din Moldova, neindoielnic, activeaza multe firme
de profesionisti, care se disting printr-un inalt nivel de management, de dotare tehnica. Dar trebuie sa recunoastem, din pacate, ca se atesta si o sumedenie de organizatii ale caror activitate nu se subsumeaza notiunii de management. Nu dispun de specialisti calificati. Lucrarile executate de ele se afla sub orice limita pertinenta a calitatii. Handicapurile lor sunt compensate prin cresterile substantiale la apartamentele pe care le construiesc. Acest adevar este dovedit prin controalele efectuate de Inspectia de Stat in Constructii care depisteaza majorari nejustificate a volumului de lucrari de constructii si de montaj insumate la miliarde de lei. Dar va inchipuiti ce se va intimpla cu ele atunci, cind tot mai putini investitori se vor gasi sa accepte preturile lor umflate sau , in cel mau rau caz, nimeni nu le va lua in serios? Toate aceste organizatii de constructii se vor narui.
Operind cu acesti trei factori, specialistii isi construiesc propria supozitie: in prezent in sfera constructiilor se constata o stare de lucruri care denota premisele unei crize cu urmari benefice. Organizatiile de constructii solide se vor intari, iar cele ineficiente, de cirpaci, vor falimenta. Altfel spus, criza va putea fi asemuita cu o mare
furtuna care curata padurea de uscaturi.
Cit priveste atitudinea fata de stirile repetate de scumpire a locuintelor, expertul de la IDIS "Viitorul" ne sfatuie sa le tratam ca pe niste trucuri publicitare, la care se dedau organizatiile de constructii pentru a crea vilvaj, pentru a stimula vinzarile de apartamente recent construite. Or, sondajele realizate de catre IDIS "Viitorul" tocmai arata ca firmele de constructii se confrunta cu mari probleme la comercializarea locuintelor construite de ele. Mie, personal, ele imi amintesc de anumite siretlicuri vinatoresti. Ca sa sperie, sa mine prada anume spre locul in care e mai usor s-o rapuna, vinatorii trag focuri de arma in aer. Iata la asemenea smecherii recurg multe firme de constructii, pentru a-i speria pe oameni cu "impuscaturile" lor de majorare a preturilor la locuinte, ca sa-i poata mai usor indupleca sa le cumpere marfa lor, care, vorba mai veche, nu face pielea cit dubala.