vineri, 24 iulie 2009

ArcelorMittal reorganizează combinatul din Galaţi ca să reducă pierderile şi crească productivitatea

rcelorMittal declanşează în 2009 un program structurat de reorganizare a activităţii combinatului de la Galaţi, care vizează toate sectoarele - de la aprovizionare până la protecţia muncii - şi care are drept scopuri diminuarea pierderilor şi creşterii productivităţii.

Programul, aflat la debut, se va derula până în 2012. În acest interval, combinatul siderurgic de la Galaţi va trece printr-o serie de transformări, de la aprovizionare şi producţie până la protecţia muncii şi a mediului. Obiectivele declarate ale programului
sunt, în principal, reducerea pierderilor şi a costurilor, creşterea productivităţii şi atingerea nivelului de zero accidente de muncă. Reorganizarea activităţii combinatului va fi realizată cu sprijin din partea unor experţi din Europa de Vest, au declarat pentru NewsIn surse apropiate managementului companiei.

Transformările planificate să aibă loc în sudul Moldovei sunt justificate doar parţial de criza economică mondială, deşi recesiunea a avut efecte vizibile pe piaţa oţelului, iar specialiştii prognozează evoluţii mult mai slabe în următoarele luni. O lungă listă de puncte slabe - rezultatul unei evaluări efectuate de companie
- i-ar fi determinat pe oficiali de rang înalt ai ArcelorMittal să afirme că programul 2009-2012 reprezintă "ultima şansă a combinatului de la Galaţi de a se salva", potrivit surselor citate.

Pe primul
plan se află utilajele depăşite, care implică investiţii uriaşe în retehnologizare, specialiştii constatând starea proastă a majorităţii echipamentelor şi lipsa excelenţei în toate uzinele de pe platformă.

Cabinetul Tariceanu a inzecit factura pentru limuzine si laptopuri in 2008

stitutiile si firmele de stat au cumparat anul trecut autoturisme, laptopuri si mobilier în suma echivalenta de peste 500 milioane de euro
, de zece ori mai mult comparativ cu totalul achizitiilor din 2007. Majoritatea contractelor au fost semnate cu furnizorii privati în perioada august-decembrie, iar la acestea se adauga achizitii similare în moneda americana, care depasesc 100.000 dolari informeaza Mediafax. Comparativ, în 2007, suma achizitiilor de masini si calculatoare în sistemul public s-a ridicat la 50 milioane de euro. Pe lista institutiilor publice si companiilor de stat care au cumparat anul trecut masini de teren si de oras se afla Inspectoratul General al Politiei Române (2.923 masini de politie cu 426,4 milioane lei), Ministerul Sanatatii (ambulante de 200 milioane lei), Romsilva (11,6 milioane lei), Transgaz (9 milioane lei), Hidroelectrica (8,1 milioane lei), Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (8,1 milioane lei), Agentia Nationala de Cadastru (6,9 milioane lei), Conpet Ploiesti (6,7 milioane lei), Inspectia de Stat în Constructii (peste 45 masini de teren cu 5,9 milioane lei), Ministerul Educatiei (4,7 milioane lei), CFR Calatori (4,1 milioane lei), Ministerul Economiei si Finantelor (care a contractat în moneda europeana si în numele altor autoritati, 3,6 milioane euro), Ministerul Apararii (3,8 milioane lei), Circul Globus (2,6 milioane lei). Alte mijloace de transport au fost achizitionate, printre altele, în moneda nationala sau europeana, de Romgaz (vehicule
de teren de 5,3 milioane lei), Banca Nationala a României (2,1 milioane euro), Societatea Nationala de Radiocomunicatii (2 milioane euro), Transelectrica (2,2 milioane lei), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (24 masini de teren în suma de 1,4 milioane lei), Inspectia de Stat în Controlul Cazanelor (31 autoturisme cu 1,3 milioane lei), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (un BMW X5 de 46.114 euro si alte masini de 238.333 euro), Ministerul Muncii (198.135 euro), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (1,7 milioane lei), Serviciul de Informatii Externe (1,5 milioane lei), Serviciul Român de Informatii (615.379 lei), Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie (43 auto berline de 1,8 milioane lei), Inspectia Muncii (1,3 milioane lei), Senatul (919.840 lei), Camera Deputatilor (33.810 lei), Posta Româna (407.610 lei, printre achizitii figurând si 7 Skoda Octavia, 1 Skoda Superb si 36 motoscutere). În parelel, institutiile publice si companiile cu capital de stat au achizitionat echipamente de comunicatii, laptopuri, aparate tv, monitoare LCD, servere, instalatii de aer conditionat, piese de mobilier, camere foto-video, imprimante laser si telefoane mobile în suma totala echivalenta cu peste 330 milioane de euro. Pe lista cu astfel de achizitii sunt înscrise, printre altele, Ministerul Educatiei (982,9 milioane lei), Ministerul Economiei si Finantelor (42,8 milioane euro, si în numele altor autoritati), Ministerul Sanatatii (31,9 milioane lei), Serviciul Român de Informatii (25 milioane lei), Metrorex (10,3 milioane de lei pentru sistem telecomunicatii cu lucrarile aferente), Ministerul Apararii (9,6 milioane lei), Posta Româna (8,4 milioane euro), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (8,2 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii (7,3 milioane lei), Institutul pentru Tehnologii Avansate (5,5 milioane lei), Ministerul Mediului (5,3 milioane lei), Hidroelectrica (4 milioane lei), Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (3,3 milioane lei), Romgaz (2,9 milioane lei), Conpet (2,8 milioane lei), Transelectrica (2,4 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei), Autoritatea Nationala a Vamilor (2,1 milioane lei), Senatul (2,1 milioane lei), Serviciul de Informatii Externe (1,6 milioane lei), SN a Lignitului Oltenia (1,2 milioane lei), RADET (1,1 milioane lei), Camera Deputatilor (921.486 lei).

ING începe să dea afară

rupul bancar
si de asigurari
ING a anuntat luni ca va disponibiliza 7.000 de angajati din toata lumea, in cadrul unui plan ce vizeaza reduceri ale costurilor de 1 miliard de euro
.

ING "ia masuri contra implicatiilor conditiilor economice ale unei piete aflate in continua schimbare
", se arata intr-un comunicat al grupului.

De asemenea, institutia va reduce riscurile si costurile si isi va canaliza concentrarea pe activitatile cheie si de investitii, se adauga in comunicat.

Costumele Armani din subordinea ministerelor scapă de concedierile anunţate de Boc

onsilier la minister 1.100 de lei. La CFR, 3.000 de lei. La Romatsa fără număr

O singură regie sau societate naţională are angajaţi cât patru ministere la un loc

Măsura anunţată de Guver­nul Boc de a da afară 20% din personalul administraţiei centrale loveşte doar în angajaţii ministerelor, mulţi dintre ei cu venituri nete sub zece milioane de lei
vechi, în timp ce salariaţii regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale cu capital de stat nu se tem de spectrul disponibilizării decât dacă ordinul vine din partea ministerului căruia i se subordonează.

O excepţie ar putea fi companiile de Cale Ferată, care aparţin de Ministerul Transporturilor, şi care înglobează CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură. Ministrul Radu Berceanu a anunţat duminică adoptarea în viitorul apropiat a unui plan de restructurări şi disponibilizări în cadrul acestei companii. “Sunt foarte multe probleme materiale, dar şi extraordinar de mulţi angajaţi, şi, probabil, dacă totul se duce pe salarii, este mai greu să se mai repare câte o clădire, să mai fie o condiţie bună”, a declarat ministrul cu ocazia unei inspecţii în Gara Craiova.

Marile companii de stat însă, cum ar Hidroelectrica, Transgaz sau Loteria Naţională, nu sunt afectate în vreun fel de reducerile de personal hotărâte la Palatul Victoria. Dincolo de diferenţele semnificative de salarii dintre angajaţii ministerelor şi cele de la companiile de stat din subordinea acestora, apare şi o problemă numerică.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, bunăoară, are sub 550 de angajaţi, ocupând doar două etaje
din imensul Palat CFR situat vizavi de Gara de Nord. Celelalte opt etaje sunt ocupate de sediile companiilor din subordine. Şi încă unele societăţi şi regii nu au mai încăput în minister, stabilindu-şi cartierele generale în alte colţuri ale Capitalei, cum ar fi Băneasa (Autoritatea Aeronautică Civilă), strada Turda (CFR Marfă), sau chiar în afara ei, la Otopeni (Tarom).

Aplicând algoritmul lui Boc, reducerile de personal vor fi nesemnificative şi din punct de vedere numeric, dar şi din punct de vedere al economiei băneşti. În cazul Transporturilor, concedierile ar putea însuma o sută şi ceva de persoane, fără a lua în calcul posibilele disponibilizări de la Calea Ferată, chiar şi în condiţiile în care ministrul Radu Berceanu a anunţat că va depăşi procentul de 20%. În timp ce ministerul nu are nici şase sute de salariaţi, numai la CFR Marfă, de exemplu, lucrează peste 23.000 de oameni, nu toţi implicaţi în activităţi aducătoare de venituri.

Şi mai trebuie menţionat că, chiar dacă societăţile şi companiile cu pricina au fost supuse de-a lungul anilor unor repetate procese de “restructurare”, mai exact de concedieri colective, de fiecare dată
au fost daţi afară oamenii din posturi de execuţie. Birourile
din sediul central sunt la fel de înţesate de funcţionari care, mulţi dintre ei, nu fac altceva decât să plimbe nişte hârtii pe culoare.

Alte grile de salarizare

Dacă luăm în calcul veniturile angajaţilor, reducerile de personal din ministere nu vor aduce o prea mare economie la bugetul statului. Un consilier debutant la Ministerul Transporturilor, cu vechime minimă, nu câştigă mai mult de opt milioane de lei vechi lunar. Dacă are o vechime de în muncă de 25 de ani, venitul mediu lunar brut ajunge să depăşească timid 1.100 de lei.

Acelaşi consilier, cu studii superioare şi cu aceeaşi treaptă de încadrare poate câştiga însă peste 3.000 de lei net dacă lucrează la CFR SA, de exemplu, şi cu mult mai mult dacă este angajat la o regie bănoasă cum ar fi Romatsa sau Autoritatea Aeronautică. La minister, un angajat cu vechime maximă, care a parcurs toate treptele de încadrare dar nu are funcţie de conducere abia-abia se apropie de 2.000 de lei lunar. Acestea sunt veniturile nete, care includ toate sporurile.

Mulţi angajaţi şi cu venituri demne de invidiat sunt şi la companii din subordinea Ministerului Economiei, cum ar fi Nuclearelectrica sau Hidroelectrica. Ce să mai spunem de Ministerul Finanţelor, care păstoreşte Loteria Naţională sau Imprimeria Naţională. Nici de aici nu va pleca nimeni acasă, pentru că salariaţii nu fac parte din administraţia centrală şi nici măcar nu sunt bugetari. Şi în aceste societăţi, în afară de personalul strict lucrativ, este angajată o puzderie de funcţionari, de consilieri şi alţii ca ei care plimbă nişte hârtii pe culoare şi la ora patru după-amiaza rup uşa.

Vineri a fost zi scurtă şi pentru angajaţii ministerelor şi pentru cei ai companiilor din subordinea lor, însă starea de spirit se schimba odată ce treceai de la un etaj la altul. La catul întâi şi al doilea din Palatul CFR, salariaţii se strângeau în pâlcuri prin birouri sau pe la fumat, punându-şi întrebarea dacă vor mai avea de lucru. Dacă însă urcai cu liftul la etajul opt, la sediul Companiei de Autostrăzi, nu vedeai nici o figură posomorâtă, toată lumea pregătindu-se de week-end.

Criza financiară, mai gravă decât estimările

Criza financiară este mult mai gravă decât s- a anticipat, iar măsurile luate până acum nu au reuşit să atenueze efectele acesteia, a declarat Axel Weber, membru în consiliul Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, citat de AFP.

"Ceea ce mă îngrijorează este faptul că nu a fost încă posibilă îngrădirea crizei pe pieţele financiare
. Noi probleme apar constant, există mai multe sectoare afectate şi sunt înregistrate în continuare pierderi", a afirmat Weber, care este şi preşedinte al Bundesbank.

Încetinirea creşterii economice este mult mai pronunţată şi extinsă decât s-a prevăzut iniţial, a precizat el.

Oficialul consideră că, în acest moment, prioritar pentru guverne este să răspundă crizei financiare şi să ia măsurile necesare pentru a stabiliza sectorul bancar
, esenţial pentru sistemul economic actual.

BCE preconizează că Produsul Intern Brut (PIB) real va scădea cu mai puţin de 2% în 2009, atât în UE, cât şi în zona euro
.
PIB-ul este aşteptat să crească moderat în 2010, cu circa 0,5%, pe măsură ce programele macroeconomice îşi vor face gradual efectul şi vor stabiliza economiile
diferitelor state la nivel mondial.

Banca
estimează, totodată, că la nivel mondial, creşterea economică va încetini de la 3,3% în 2008, la 0,5% în acest an.

În 2010 va urma o revenire a PIB, de până la 1,5%. Rezultatele depind, însă, în mare măsură de efectele programelor de relansare economică din SUA, cu o valoare totală echivalentă cu 2,5% din PIB.

Oferta de locuinţe noi depăşeşte cererea de aproape zece ori

Piaţa imobiliară din acest an va cunoaşte o situaţie indedită, de care ar putea profita cumpărătorii, prin discounturi mari.

Se aşteaptă ca oferta
de locuinţe să fie de nouă ori mai mare decât cererea.

Astfel, investitorii care au achiziţionat locuinţe în blocurile noi încă din fază de proiect le scot la vânzare şi contribuie la o creştere spectaculoasă a ofertei de apartamente noi. "Pentru 2009, oferta este de 14.000 de unităţi, din care 8.000 sunt în proiecte de peste 200 de unităţi, 3.000 în proiecte mai mici de 200 de unităţi, şi 3.000 sunt locuinţe scoase la vânzare de investitori. Cererea estimată este de 1.500 de unităţi pe an. Deocamdată e o supraofertă. Vom avea o piaţă a cumpărătorilor. Dezvoltatorii trebuie să fie mai flexibili", spune Andreea Hamza, senior consultant în cadrul Departamentului rezidenţial al companiei
Colliers, citată de Cotidianul.

"În prezent, toate preţurile sunt artificiale deoarece nu se fac tranzacţii. Putem vorbi despre un preţ real atunci când acesta este preţul de tranzacţionare. Pe partea de închirieri, piaţa merge, iar nivelul chiriilor este stabil", aprecia şi Ionuţ Bordei, şeful Departamentului rezidenţial al CB Richard Ellis-Eurisko.

Se estimează că pretenţiile constructorilor vor scădea, dar scăderea nu va fi uniformă la nivelul întregii ţări. Consultanţii cred că preţurile ar putea scădea prin reducerea profitului dezvoltatorului, care oficial este în jur de 35%.

O statistică arată că dacă în luna ianuarie preţul mediu pentru locuinţeşe vechi era de 1.875 de euro
/mp, în luna decembrie acesta a ajuns în jurul valorii de 1.400 de euro/mp. La locuinţele noi, scăderea a fost mai mică- de la 1.909 euro/mp la o valoare în jurul cifrei de 1.800 de euro/mp.

Economia americană, în cea mai mare criză de credit de la Marea Depresiune

Noul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, are o misiune extrem de dificilă în faţă, economia americană suferind din cauza unei importante crize de credit. Consumul a scăzut mult, iar profiturile negative au un efect devastator asupra acţiunilor marilor companii. În aceste condiţii, doar intervenţia guvernului american poate redresa o economie aflată în comă.

Produsul
intern brut a suferit, de asemenea, o scădere îngrijorătoare, între lunile octombrie şi decembrie, scădere care, dacă s-ar păstra timp de un an, ar fi cea mai severă înredistrată începând cu 1982, estimează Bloomberg. În situaţia dată
, preşedintele Obama şi Congresul american se află în dezbateri pentru a trece o lege ce se vrea a fi un plan de stimulare a economiei, în valoare de nu mai puţin de 825 de miliarde de dolari
. Dacă va fi votat, planul se va pune în aplicare începând cu jumătatea lunii februarie, pentru a încerca stoparea celei mai mari crize economice din anii 1930 încoace. Dacă Barack Obama va fi noul Franklin Delano Roosevelt rămâne de văzut.

Ben S. Bernanke, cel care organizează şi conduce Trezoreria Federală americană, încearcă să găsească modalităţi de a debloca împrumuturile, una dintre soluţiile găsite fiind chiar de a scădea nivelul dobânzilor la zero. De aceeaşi părere este şi Brian Bethune, directorul financiar de la IHS Global Insight din Lexington, Massachusetts, care a declarat că "aceasta se poate să fie care mai puternică recesiune pe care am văzut-o în termeni de severitate şi adâncime."

Problemele Statelor Unite sunt foarte adânci şi foarte variate, cu toate că au plecat dintr-un singur domeniul, el imobiliar
. Consumul, care reprezintă mare parte din economia americană, este în scădere, el putând stabili un nou record negativ. Anul 2009 ar putea fi primul
începând cu 1947 când consumul scade mai mult de 3% pe trimestru, în două trimestre consecutive. Alte probleme, cum ar fi cea a şomajului în creştere sau a scăderii dramatice a cererii de bunuri durabile (care se folosesc pentru cel puţin trei ani), reprezintă un test puternic pentru noua administraţie de la Washington DC.

Nu este de mirare, în aceste condiţii critice, că discursul lui Obama a reuşit să îi convingă pe americani la alegerile din noiembrie 2008. El va încerca, aşa cum a promis, să rezolve aceste probleme prin legea pe care a pus-o în faţa Congresului. Intenţia preşedintelui este de a investi în infrastructură, lucru care au crea şi salva aproximativ 4 milioane de locuri de muncă.

Cartelul bancilor. Plafonarea dobanzilor la depozite ar elimina concurenta de pe piata

nalistii economici critica decizia Asociatiei Române a Bancilor (ARB) de a limita dobânzile platite de banci la depozitele mari. Ei sustin ca aceasta masura este neconcurentiala si ar afecta atât consumatorii, cât si sistemul bancar
, care, pe fondul lipsei de lichiditati de pe pietele externe, trebuie sa încurajeze economisirea interna. Fata de anii trecuti, când bancile nu erau prea generoase în ceea ce priveste dobânzile la depozite, începând din august-septembrie 2008, acestea se întrec în atragerea de fonduri. Randamentele oferite la depozitele la termen în lei depasesc cu mult rata inflatiei, situându-se în jurul valorii de 15-16%, iar la euro acestea sunt mai mari de 7%.

„Limitarea dobânzilor negociate la depozitele mari nu va fi un lucru benefic pentru economia de piata. Aceasta pentru ca bancile îsi vor stabili împreuna nivelul dobânzilor, în regim de cartel, nu în regim de concurenta, asa cum ar fi normal într-o economie de piata concurentiala. Evident ca acest lucru va fi în dauna consumatorului de servicii bancare”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. La rândul sau, directorul Grupului de Economie
Aplicata, Liviu Voinea, a afirmat ca o asemenea masura i-ar putea determina pe cei care detin depozite mari sa îsi retraga banii din banci. „Institutiile financiare au nevoie de lichiditate si de economisire, iar dobânda mare la depozite este un instrument de a atrage lichiditate. Din acest motiv nu este benefic sa se limiteze dobânzile la depozitele foarte mari, întrucât, în acest caz, optiunea celui care are bani poate fi sa nu mai pastreze banii în banca. Or, în aceste momente trebuie luate masuri care sa stimuleze economisirea, nu sa o blocheze”, ne-a spus Liviu Voinea. Inn opinia analistului financiar Bogdan Baltazar, pentru scaderea dobânzilor ar trebui cautate alte solutii de reglementare a pietei, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii
(RMO) de catre Banca Nationala a României (BNR). „Fiecare banca îsi cunoaste nevoia de resurse si ramâne suverana în ceea ce priveste stabilirea dobânzii. Nici BNR nu poate sa legifereze limitarea dobânzilor si nici nu cred ca o va face, pentru ca nu ar fi în concordanta cu economia de piata. Banca centrala ar putea interveni prin mecanisme de piata, un exemplu în acest sens fiind eliberarea a înca 5% din RMO, iar rezultatul va fi o scadere a dobânzilor”, ne-a spus Bogdan Baltazar. Asociatia
Româna a Bancilor a anuntat, vineri, ca va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobânzilor la depozite, în conditiile în care unele banci
sunt dispuse sa plateasca dobânzi negociate cu mult peste cele standard. „Vom discuta problema atât în cadrul ARB, cât si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobânzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja”, declarat presedintele Asociatiei, Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn.

Dobânzile la depozite au atins niveluri-record
Acuzate, pâna în vara anului trecut, ca maresc doar dobânzile la credite si nu si pe cele la depozite, bancile au început sa încurajeze populatia sa economiseasca, odata ce criza financiara le-a redus finantarile de la bancile-mama. In acest context, bancile au început sa ofere randamente tot mai bune la produsele de economisire. Astfel, pentru un depozit la termen cu dobânda variabila, pe o perioada de un an, Intesa Sanpaolo Bank ofera o dobânda de 15,49%. De asemenea, Libra Bank are un randament de 15,20% pentru acelasi depozit si 15,45% în cazul pensionarilor. Si Alpha Bank ofera o dobânda mai mare pensionarilor, dar si studentilor, de 13,50% pentru un depozit la termen cu dobânda fixa, în timp ce pentru restul populatiei aceasta este de 13%. Dobânzi similare si la BCR – 14,50% si Raiffeisen Bank– 14%, iar la Bancpost si Piraeus Bank, acestea sunt de 13,75%, respectiv 12%. Randamente sub 10% sunt oferite de CEC Bank – 9,25% pentru depozit la termen cu rata fixa a dobânzii, Millennium Bank – 8,50% si BRD – 7,25%. Cel mai mic randament îl are Volksbank – 3,25%, la depozitul standard. Si depozitele în euro beneficiaza de randamente mari, depasind 7%. Spre exemplu, ProCredit ofera 7,3%, pentru un depozit la termen, BRD si Banca Transilvania au dobânzi de 7,25%, iar Libra Bank de 7%, respectiv 7,25% pentru pensionari. Totodata, Piraeus Bank, RIB si Banca Carpatica ofera 6,25% pentru un depozit cu dobânda fixa si plata acesteia la termen, iar Banca Româneasca si BCR ofera 6%, respectiv 5,50%. Randamente mai mici de 5% la plasamentele în euro au Bancpost – 4,70%. Raiffeisen Bank 4,50%, UniCredit-Tiriac – 3,40% si MKB Romexterra Bank – 2,25%.

Ursus Breweries a achizitionat 71% din actiunile Bere Azuga

iata RASDAQ a fost miercuri martora unei tranzactii importante in sedinta de tranzactionare. Ursus Breweries a achizitionat 71% din actiunile producatorului roman de bere, Bere Azuga. Valoarea tranzactiei a fost de aproape 30 milioane de lei, respectiv 7 milioane de euro
.


Proprietarii companiei Bere Azuga, Moraru Valerii si firma
controlata de el, Rombat Trans International, au vandut pachetele detinute la societate. Prin intermediul a 6 tranzactii negociate (deal) au fost transferate 3.039.949 de actiuni ale producatorului Bere Azuga, adica 56,60% din capitalul social, la un pret
de 8 lei/actiune, in crestere cu 11,11% fata de cursul de referinta de marti. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 24.319.592 lei, adica aproximativ 5,75 milioane de euro. Pe piata regular au avut loc mai multe tranzactii cu titlurile BEGY fiind transferate 759.899 de actiuni la o valoare totala de 6,053 milioane de lei
. Moraru Valerii si firma controlata de el, Rombat Trans International, detineau 60,60% din Bere Azuga.


"Ne bucuram ca putem adauga in portofoliul Ursus Breweries una dintre cele mai renumite marci romanesti. Este o responsabilitate pentru noi sa pastram traditia romaneasca acestei marci si o oporturnitate in acelasi timp sa ii construim un profil si o vizibilitate la nivel national acestui brand", a declarat Stephan Weber, presedintele Ursus Breweries.


Compania Bere Azuga este listata la Bursa de Valori Bucuresti si avea o valoare de piata, in ultima zi de tranzactionare inaintea acestei achizitii, de 9,3 milioane de euro, la o valoare per actiune de 1,73 euro. Valoarea bruta a acestei achizitii este de 24,8 milioane de euro.

BVB, în urcare cu 0,7% , după cinci şedinţe consecutive de scăderi

ursa a urcat cu 0,72% la deschiderea zilei de luni, după cinci şedinţe consecutive de scăderi, informează Mediafax. Cele mai lichide zece acţiuni au fost tranzacţionate la preţuri în medie cu 0,92% mai mari faţă de valorile de vineri.

Cotaţiile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare
(SIF) au avansat cu 1,47% comparativ cu referinţa.

Lichiditatea Burseia fost de 362.000 de lei
(84.000 de euro
), cu 35% mai redusă comparativ cu rulajul de la debutul şedinţei de vineri, când operaţiunile au însumat 558.000 delei (129.000 de euro).

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au debutat la preţuri uşor mai mari, ridicând indicele sectorial cu 1,6%.

În SUA, bursele au avut o evoluţie mixtă în şedinţa de vineri, înregistrând creşteri de cel mult 0,81% şi scăderi de până la 0,56%. Pieţele din Asia au coborât luni, cu până la 0,81%, în timp ce marile burse europene au avut o evoluţie mixtă, cu creşteri uşoare, de maxim 0,45%, şi scăderi de cel mult 0,3%.

joi, 23 iulie 2009

Baschet - România-Finlanda 80-49, în cel de-al doilea meci din barajul pentru rămânerea în Divizia A

Naţionala feminină de baschet a României s-a impus, miercuri seară, în faţa selecţionatei Finlandei, scor 80-49 (44-29), în cadrul celui de-al doilea meci pentru menţinera în Divizia A europeană, disputat la Târgovişte.

Cele mai bune marcatoare ale tricolorelor au fost: Maria Paşcalău (21), Cristina Ciocan (11), Monika Boriga (11) şi Anita Meszaros (10).

Următoarea partidă a selecţionatei României este programată pe 10 ianuarie cu naţionala Marii Britanii, la Nothingham, de la ora 21:00.

Mutu împlineşte 30 de ani

umărul 10 al echipei naţionale a României, Adrian Mutu, a împlinit, joi, vârsta de 30 de ani. Astfel, deja, o parte însemnată din liderii actualei generaţii a echipei de fotbal a României a depăşit vârsta de 30 de ani, Contra, Lobonţ şi Mutu nemaiputând fi consideraţi jucători tineri.

Cel supranumit "Briliantul", ales cel mai bun jucător român în 2008, a declarat pentru Gazzetta dello Sport: " Nu sunt foarte mulţumit că îmbătrânesc." întrebat ce cadou
ar dori pentru ziua sa, Mutu a răspuns că principalul cadou este familia
sa, dar, de asemenea, că vrea să îşi îmbunătăţească jocul şi să câştige un trofeu cu Fiorentina.

"Vrem să rămânem în Liga Campionilor şi anul viitor, dar va fi mai greu decât în anii precedenţi. Dar dacă vom reuşi să facem asta, înseamnă că vom fi făcut un salt calitativ şi vom fi bătut mari echipe."

Adrian Mutu are 30 de goluri înscrise pentru "tricolori", şi îi sunt de ajuns încă 6 goluri pentru a deveni cel mai prolific jucător din istoria echipei naţionale a României.

Monel Carstoiu: Alexandru Piturca nu m-a sunat decat o data dupa ce m-a accidentat

ijlocaşul echipei FC Argeş, Monel Cârstoiu, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat înainte de plecarea spre Italia, unde va efectua un ultim control la clinica Isokinetic din Bologna, că atacantul formaţiei Pandurii, Alexandru Piţurcă, nu l-a sunat decât o dată
după ce l-a accidentat.
Monel Cârstoiu, în vârstă de 19 ani, este internaţional de tineret şi s-a accidentat la finalul lunii august, într-un meci cu Pandurii Târgu-Jiu, contând pentru etapa V-a a Ligii I. Cârstoiu a fost accidentat de către atacantul Alexandru Piţurcă, piteşteanul suferind o fractură de tibie şi peroneu.

Prezentăm în continuare interviul acordat de Monel Cârstoiu:

Cât crezi că vei mai sta acum la clinica din Italia?
Puţin, două, poate trei săptămâni. Doctorii de acolo vor decide. Medicii italieni mi-au scos şurubul pe care l-au pus lângă placa instalată pe peroneu, iar aceasta mi-o vor scoate peste câteva luni.

Când îţi vei relua pregătirea împreună cu lotul Argeşului?
Sper să o fac cât mai curând. Dacă în primul
cantonament, cel din Portugalia, nu voi merge, cu siguranţă că în cel de-al doilea, în Cipru, voi fi prezent.

Alexandru Piţurcă te-a accidentat grav în meciul de la Târgu-Jiu din august. Te-a mai sunat să vorbească cu tine?
M-a sunat doar o singură dată, atunci după meci, dar de atunci nu m-a mai căutat. O fi uitat...

Cât de grea a fost această perioadă pentru tine?
Cumplit de grea... Au fost nopţi când nu puteam dormi şi când aţipeam către ziuă, aveam coşmaruri şi vise urâte. Nu de puţine ori visam că joc fotbal, dar durerile de la picior mă trezeau plângând... La fel de greu mi-a fost la început când vedeam meciurile echipei mele, iar eu eram la pat. Sigur că m-am şi bucurat. În primul rând pentru jocul şi rezultatele bune ale echipei noastre. Mă bucuram din faţa televizorului mai tare decât jucătorii din teren
pentru victoriile Argeşului. Apoi, o altă bucurie, cea mai mare de fapt, mi-a fost oferită de domnul Cornel Penescu, cel care mi-a dat toate primele ca şi când aş fi jucat titular! Vreau să-i mulţumesc şi cu această ocazie.

Ce şanse ai de a juca în retur?
Din punct de vedere medical spre că voi fi apt din prima etapă a returului. Restul depinde de mine şi de antrenorul Ionuţ Badea, el decide dacă va avea nevoie de mine sau nu.

Până când ai contract cu FC Argeş?
Până în vara anului 2013. De valoarea contractului să nu mă întrebaţi pentru că este confidenţială.

Cine crezi că va câştiga acest campionat?
Greu de spus... Dinamo pare a avea prima şansă.

Iar FC Argeş pe ce loc va termina?
Ştiu că vom avea un retur foarte greu, dar cu toate astea, vom ocupa la final locul trei! Să nu vă surprindă, dar vom fi revelaţia acestui campionat.

Dinamo si CFR Cluj singurele echipe din Liga I care au cumparat jucatori in aceasta iarna

ine criza economica si-n fotbal, iar patronii cluburilor din Liga I incep sa fie atenti la fiecare eurocent. Doar Dinamo si CFR Cluj au cheltuit ceva bani in aceasta iarna, aproape un milion de euro
, transmite Realitatea TV.
Steaua n-are bani deloc. Seful Becali a adus pana acum doar fotbalisti care nu au costat nimic. Vali Badea s-a intors din Grecia, iar de la Buzau, ros-albastrii si-au adus intariri "serioase": Bicfalvi, Litu si Tudose.
Doar Dinamo a dat bani pana acum pe jucatori. Claudiu Niculescu s-a intors in Stefan Cel Mare pentru doar 150.000 de euro, insa il doresc cu insistenta si pe rapidistul Nicolae Grigore. Singura problema e ca nu au cu cine sa negocieze un tranfer. Copos sau Taher sunt in vacanta
.
La Rapid e haos. Sefii nu mai stiu ce sa faca ca sa scape de Peseiro, jucatorii habar nu au cand sa se intoarca la treaba. Marinescu de la Petrolul si Varga de Sportul sunt tintele alb-visiniilor.
Campioana CFR Cluj pare ca nu resimte criza. A dat deja 800.000 de dolari pe uruguaianul Dario Flores, si l-a adus pe sarbul Rade Veljovici care a venit liber de contract.

Manchester City oferă aproape 100 de milioane de euro pentru Buffon şi Trezeguet

lubul Manchester City este pregătit să facă o mega-ofertă de 97 de milioane de euro
pentru perechea Gianluigi Buffon - David Trezeguet, de la Juventus. Englezii sunt decişi să cheltuiască sume importante în această perioadă pentru a transforma clubul într-unul dintre cele mai bune din lume, şi nu doar la nivel de transferuri, ci şi la trofee cucerite.

Tuttosport susţine că patronul lui City, Şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan este gata să ofere 75 de milioane de euro pentru Buffon şi alte 22 de milioane pentru atacantul francez. Se presupune că patronii arabi au un buget de transferuri de 600 de milioane de euro, astfel că suma pe care ar plăti-o pentru jucătorii lui Juventus ar părea destul de mică.

Dacă se ajunge la o înţelegere, Buffon va primi
15 milioane de euro, pentru o perioadă de cinci ani, scrie Goal.com. De partea cealaltă, impresarul lui Trezeguet a declarat că atacantul nu va părăsi echipa în această iarnă. Totuşi, Juventus îşi construieşte un stadion nou, de 100 de milioane de euro, iar vânzarea celor doi jucători ar acoperi toate cheltuielile.

Tereza Tamaş, portarul Oltchim Râmnicu-Vâlcea, are hepatită şi va lipsi şase luni

icepreşedintele formaţiei de handbal feminin Oltchim Râmnicu-Vâlcea, Petre Berbecaru, a dat, joi, o veste proastă fanilor echipei din oraşul de pe Olt. Tereza Tamaş a fost depistată cu virusul hepatic şi va fi obligată să nu mai joace handbal şase luni.

"Tereza a făcut noi analize al căror rezultat a fost descifrat în Franţa. Va trebui să absenteze aproximativ o jumătate de an. Se poate antrena, dar nu la intensitate maximă", a declarat Berbecaru, potrivit Mediafax. Soluţia a fost deja găsită de oficialul echipei: "În condiţiile date am considerat că este normal să o reincludem în lot pe Andreea Smedescu, o handbalistă în care avem mare încredere". Interesant este faptul că ultimul joc la care Andreea Smedescu a participat pentru HC Zalău a fost cel pe care această echipă l-a disputat împotriva Oltchim, în ultima etapă a Ligii Naţionale de handbal feminin.

Oltchim va juca, duminică, iarăşi în Liga Campionilor, în compania
echipei norvegiene Larvik în etapa a V-a a Grupei C. Aflate într-o formă bună, jucătoarele din ultimele meciuri vor mai avea parte şi de revenirea în lot a colegei lor, Narcisa Lecuşanu, care se accidentase la pometele stâng în partida de la Campionatului European din Macedonia şi suferise o intervenţie chirurgicală. Totuşi, nu este cert că ea va putea fi folosită la parametri normali de antrenorul Ivica Rimanici, ea putând fi ţinută pe bancă
de către medici
.

Înaintea partidei cu Larvik, după patru etape din Grupa C a Ligii Campionilor Oltchim Râmnicu-Vâlcea se află pe prima
poziţie, însumând şase puncte, echivalente cu trei victorii şi o înfrângere. în cazul lui nou punct obţinut, Oltchim se va califica matematic în grupele principale ale competiţiei.

Dan Alexa: Speram sa-l ajutam pe Gabi Balint

Capitanul lui FC Timisoara l-a asigurat, miercuri, pe noul antrenor al formatiei banatene ca are sprijinul jucatorilor in incercarea de a cuceri titlul de campioana
Dan Alexa a afirmat, miercuri, la reunirea echipei FC Timişoara, că îşi doreşte ca formaţia la care este legitimat să continue rezultatele pozitive din tur şi sub comanda noului antrenor. Căpitanul bănăţenilor îl asigură
pe Gabi Balint de tot sprijinul jucătorilor.

"Am vorbit cu domnul Balint şi înainte de sărbătorirea noului an. Am vorbit chestii generale şi sper să facem o treabă bună împreună, iar aici mă refer la toată echipa. Sperăm să-l ajutăm şi să ne ajutăm şi pe noi pentru a ne îndeplini obiectivele din acest sezon, pentru că ne aşteaptă un retur foarte greu. Foarte multă lume îşi pune mari speranţe în noi şi ar fi păcat să-i dezamăgim. Nu ştiu ce se va schimba odată cu venirea domnului Balint la echipă. Toată lumea speră ca noi să câştigăm titlul, mai ales după acest tur de campionat în care rezultatele au fost foarte bune. Ar fi păcat să pierdem ceea ce am câştigat în prima
parte a campionatului şi să nu ne îndeplinim obiectivele. Un titlu adus la Timişoara m-ar face foarte fericit, atât pe mine cât şi pe multă lume de aici", a menţionat Dan Alexa.

Acesta crede că dacă Dusan Uhrin, fostul antrenor al echipei de pe Bega, ar ajunge la CFR Cluj, atunci gruparea ardeleană s-ar întări şi mai mult. "Cu siguranţă, Clujul este una dintre contracandidatele noastre serioase la câştigarea titlului. Prin venirea domnului Dusan Uhrin la ei cu siguranţă s-ar întări şi mai mult, dar noi trebuie să ne vedem de treabă şi dacă vom câştiga toate meciurile atunci totul va fi bine", a mai spus Alexa.

Victor Hănescu, eliminat de Andy Roddick

enismenul român, Victor Hănescu, a fost învins, joi, de americanul Andy Roddick, scor 3-6, 2-6, în cadrul unui meci din sferturile de finală ale turneului de la Doha, dotat cu premii în valoare de 1.110.250 de dolari, informează NewsIn. Pentru prezenţa sa în sferturi, Victor Hănescu a primit un cec în valoare de 27.650 de dolari
şi 45 de puncte ATP.

Aceasta este cea de-a treia înfrângere a lui Hănescu în faţa lui Roddick, după cea din 2003 la Mastersul de la Paris şi cea din 2006 la Mastersul de la Roma. Hănescu (27 de ani) a cucerit un singur titlu ATP în cariera de tenismen profesionist, în 2008, la Gstaad, şi ocupa locul 48 în ierarhia ATP.

Cristiano Ronaldo şi-a distrus Ferrari-ul într-un accident

noscut pentru abilităţile sale extraordinare cu balonul la picior, fotbalistul portughez al lui Manchester United este, se pare, un şofer mult mai puţin talentat. El s-a lovit joi dimineaţă, cu bolidul său marca Ferrari, de o barieră, maşina fiind trasformată, conform thesun.co.uk, într-un "maldăr de fiare contorsionate".

Fotbalistul a avut mare noroc, scăpând fără nici o zgârietură. El a reuşit, chiar, să iasă singur din maşina distrusă, rămânând apoi pe marginea drumului şi privind şocat la cum arăta luxoasa maşină.

Ronaldo mergea printr-un tunel la Aeroportul din Manchester atunci când s-a produs
coliziunea şi a ieşit de pe carosabil deşi drumul avea două benzi, şi s-a lovit de o barieră de metal.

Martorii, după incident, nu ştiau de ce să fie mai şocaţi: de gravitatea accidentului sau de faptul că soferul maşinii era nimeni altul decât Cristiano Ronaldo, cel mai bun fotbalist al lumii.

Poliţia din Manchester a început anchetele pentru a descoperi cum a avut loc incidentul.

Hănescu, în semifinale la dublu la Quatar Open

enismenul român Victor Hănescu s-a calificat, împreună cu colegul său, James Cerretani din Statele Unite, în semifinalele turneului de dublu de la Doha din Quatar.

Hănescu şi Cerretani au câştigat joi partida din sferturile de finală pe care au jucat-o împotriva lui Philipp Petzschner (Germania) şi Alexander Peya (Austria). Perechea româno-americană a câştigat cu scorul de 6-4, 7-6 (10-8).

Semifinalele vor fi grele, cei doi urmând să întâlnească, potrivit Mediafax, pe Daniel Nestor (Canada) şi Nenad Zimonjici (Serbia), cap de serie numărul 1 în această competiţie.

joi, 9 iulie 2009

Un nou medicament pentru astm şi rinită alergică, disponibil pe piaţă din 2011

n nou medicament pentru tratarea astmului şi a rinitei alergice va fi testat pe oameni şi ar putea ajunge pe piaţă în trei ani, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Cercetare al Medicamentelor din Olanda.

Noul medicament va fi testat clinic pe 60 de persoane care suferă de astm
şi rinită alergică. Medicamentul trebuie luat o singură dată
pe zi pentru a înlătura simptomele şi, spun cercetătorii, are mai puţine efecte secundare decât tratamentele actuale, potrivit NewsIn.

În plus
, medicamentul este mai comod pentru bolnavii de astm, care, în prezent, trebuie să ia două medicamente
de mai multe ori pe zi sau să folosească inhalatorul.

Tratamentele actuale pentru astm şi rinită alergică deschid căile respiratorii, care acţionează asupra inflamaţiilor ce cauzează iritaţia. Acestea sunt luate împreună sau separat, dar au efecte secundare importante, cum ar fi daunele asupra sistemului cardiovascular. Potrivit cercetătorilor, noul medicament va fi singurul care va acţiona în ambele direcţii şi are efecte secundare mai puţin agresive.

Un român deţinut în Spania se află de patru luni în greva foamei

Un român face de patru luni greva foamei într-un penitenciar de lângă Madrid. Nicolae Lascu bea numai apă îndulcită şi se află sub supraveghere la infirmeria penitenciarului Valdemoro.

Bărbatul a slăbit peste 25 de kilograme
şi nu se mai poate deplasa decât în scaunul cu rotile. Autorităţile au anunţat deja că dacă starea lui se va agrava, îl vor hrăni intravenos, chiar şi cu forţa.
Avocatul lui Lascu a solicitat eliberarea provizorie sau ţinerea acestuia în arest la domiciliu. Cererea i-a fost însă respinsă de justiţia spaniolă. Bărbatul de 27 de ani, originar din judeţul Sibiu, a fost arestat în februarie pentru fraudă cu carduri
bancare, alături de alţi peste 130 de români, în urma unei operaţiuni de amploare a poliţiei spaniole.

Accident rutier la Arad din cauza semnalizării necorespunzătoare a lucrărilor de pe şosea

ccident rutier la Arad din cauza semnalizarii necorespunzatoare a lucrarilor de pe sosea

Patru oameni au fost răniti marţi seară, în centrul Aradului, unde şoferul unui autoturism de teren nu a observat la timp lucrările de reparaţii ale unor linii de tramvai. Încercând să le evite, acesta a plonjat practic cu maşina peste o Dacie şi a lovit un tânăr aflat pe un moped. Martorii spun că de vină ar fi muncitorii care nu au semnalizat corect lucrările.

Accidentul a avut loc pe podul care leagă centrul Aradului de soseaua de centură a oraşului. Maşina cu numere de Austria a zburat zeci de metri peste liniile de tramvai şi a căzut cu roţile în sus peste un alt autoturism care circula regulamentar. Maşinile s-au oprit apoi in parapetul podului. În accident a fost implicat şi conducătorul unui moped.

Şoferii aflaţi în trafic
dau vina pe muncitori, care nu au semnalizat corespunzător lucrările la liniile de tramvai. În urma accidentului, trei bărbati şi o femeie au ajuns la spital cu răni grave. Circulatia dinspre centrul Aradului spre soseaua care duce spre Oradea a fost blocată aproape o oră.

Vameşii constănţeni au reţinut haine din China cu sigla Hugo în valoare de 4,3 milioane lei

Lucrătorii vamali constănţeni au descoperit şi reţinut articole susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 4,28 milioane lei
(1,2 milioane euro
), purtând sigla Hugo, într-un container cu mărfuri provenite din China, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională a Vămilor într-un comunicat.

Vameşii de la biroul Constanţa Sud au găsit 9.961 de pantaloni din material textil de tip denim, purtând semnul figurativ al firmei
Hugo, marfă susceptibilă a aduce atingere asupra dreptului de proprietate intelectuală a mărcii respective.

Ministerul Muncii reinvie cresele pentru ingrijirea copiilor

Copiii vor putea beneficia de servicii
de îngrijire pe timpul zilei pâna la absolvirea clasei a IV-a, menite sa-i sprijine pe parinti în cresterea si educatia lor, permitându-le sa munceasca sau sa-si continue studiile, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Muncii. “Centrele sociale de ingrijire se numesc crese, pentru copiii cu vârsta cuprinsa între trei luni si trei ani, sau centre de îngrijire de zi, pentru copiii mai mari
de trei ani, pâna la absolvirea clasei a IV-a. În functie de nevoile identificate si de solicitari, autoritatile locale si furnizorii privati pot organiza centrele de îngrijire de zi si pentru copiii din învatamântul gimnazial. Cresele si centrele de îngrijire de zi pot fi organizate în incinte separate sau în aceeasi incinta, în cadrul unor complexe de servicii. Cresele si centrele de îngrijire de zi sunt organizate, astfel încât sa faciliteze contactele între copii
de vârste diferite”, potrivit proiectului de lege.

Curtea de Apel a prelungit mandatele de arestate pentru cei 22 de acuzaţi din dosarul permiselor auto

urtea de Apel Bucureşti a prelungit, astăzi, mandatele de arestare preventivă pentru cei 22 de membri ai reţelei de la Serviciul Permise Argeş, acuzaţi de DNA că eliberau fraudulos permise auto unor persoane care nici nu susţineau examen.

Tot Curtea de Apel Bucureşti a emis, pe 15 iunie, primele mandate de arestare în acest dosar
pe numele a 17 persoane. Printre cei 17 se află comisarul şef al Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, Vasile Voinea, şeful Şcolii de şoferi Comes din Piteşti, Constantin Tincă, şi preotul Laurenţiu Floroiu.

Aceeaşi instanţă a dat, pe 21 iunie, mandate de arestare preventivă pe numele a încă trei persoane, doi subofiţeri şi al unui instructor auto, toţi trei acuzaţi de procurorii DNA că fac parte din reţeaua din Argeş, care elibera, ilegal, permise auto diferitor persoane, care nici măcar nu susţineau examen.

Ultimii arestaţi în această cauză sunt Laurenţiu Neagoe şi Florin Boroiu, care au primit mandate pe 16 august.

Trei dintre persoanele arestate în scandalul permiselor auto de la Argeş au recunoscut, în faţa procurorilor anticorupţie, faptele comise. Potrivit aceloraşi surse, ar fi vorba de preotul Laurenţiu Floroiu, Eduard Constantin Dumitrescu, şef al Poliţiei comunei Bascov, şi directorul Şcolii de şoferi Comes din Piteşti, Constantin Tincă."Au fost aduşi să li se prezinte probele, printre care şi înregistrările ambientale. După ce au văzut care sunt probele procurorilor, cei trei şi-au recunoscut faptele", au afirmat sursele citate.

Potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a emis, în 15 iunie, mandate de arestare preventivă în acest dosar, cei acuzaţi de DNA facilitau, în schimbul unor sume de bani, schimbarea domiciliului pe raza judeţului Argeş şi obţinerea permisului de conducere.
Pe de altă parte, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, luni, 1 septembrie, cererea de eliberare pe cauţiune a fostului şef al Serviciului Permise Auto Argeş, George Codruţ Vlăsceanu. Judecătorii fixaseră, pe 29 august, o cauţiune în valoare de 25.000 de lei
pentru eliberarea din arest preventiv a lui Vlăsceanu. Banii îi vor fi returnaţi comisarului şef.

Vlăsceanu nu este la prima încercare de ieşi din arestul preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 12 august, ca nefondate recursurile declarate de membrii reţelei din scandalul permiselor auto Argeş împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 8 august, prin care s-a dispus prelungirea mandatelor de arestare.

Tot pe 8 august, instanţa a respins cererea de eliberare pe cauţiune formulată de Ion Ciripan, administratorul unei şcoli de şoferi din Argeş.

Sibiu: Cainii si istoria

Intamplator sau nu, parada „nobilimii" locale prin centrul istoric al Sibiului, in deschiderea festivalului medieval, n-a fost tulburata de latraturile cainilor din burg, de obicei suparati pe veneticii veniti dupa miros de ciolan si alte delicatese.
Asemenea scene am vazut, in aceasta vara, mai multe decat in toti anii de dupa „liberalizarea" vagabondajului patrupedelor canine. Dupa atacul asupra tomberoanelor, cainii au intrat in peisajul teraselor, unde instinctul le dicteaza traseul foamei. Curand si-au gasit culcusuri pe treptele magazinelor si, fara intentii protectoare, ale librariei Humanitas. O data, am urmarit chiar si o disputa dintr-o doua haite nervoase. Turistii priveau spectacolul cu incantarea celor care descopera „live" secvente stiute doar din benzi desenate sau desene animate. Unii radeau cu pofta, altii se multumeau doar sa zambeasca, intrebandu-se unde sunt gospodarii orasului. In alte zile, consumatorii infometati urmareau cu pofta o partida de schimburi de latraturi, ca la stana, dintre doi dulai negri si fiorosi. In disputa era posibil sa fie ori „zona de protectie", ori o femela ce pendula agale vizibil obosita de atata umblatura, in vipia de-afara, sub presiunea propriilor calduri.
N-as fi crezut ca merita sa mai reiau subiectul dupa ce, acum cativa ani, am mai scris despre cainii vagabonzi. Evident, situatia nu s-a schimbat. Dimpotriva. Cel putin, daca edilii ar fi citit „Cronica lui Emil Sigerus", poate ar fi reintrodus „impozitul pentru caini", asa cum au facut inaintasii lor, in 1870. Macar patrupedele de rasa n-ar mai fi ajuns pe strazi. De curand, insa, un nou imbold mi l-a dat editorialul „Dilemei vechi", semnat de Andrei Plesu: „Cainii si romanii". Cu blanda ironie, invaluita in umor sanatos
, respectabilul nostru om de cultura descrie mostenirea istorica a „cainilor nesupravegheati", pornind de la un articol publicat, in 1876, in „Curierul de Iasi", de insusi Mihai Eminescu. Daca poetul national ruga autoritatile sa ordone „o mai stricta manuire a masurilor de starpire a cainilor de prisos", Andrei Plesu se multumeste, dupa peste un veac, sa comenteze cu subinteles: „(...) dinspre cladirea Guvernului aud latraturile viguroase ale cainilor de cartier. Sunt cainii mei. Ai nostri. In nici o capitala a Europei unite, nu poti face experienta unei comuniuni atat de intime cu trecutul si viitorul reunite. Ascult si aud, in intuneric, mesajul (...) destinului national".
Mi-am zis ca daca marele
Plesu a ajuns sa scrie noaptea editoriale despre cainii vagabonzi (din apropierea deloc intamplatoare a Palatului Victoria), evidentiind traseul lor prin istoria noastra nationala, atunci ce m-ar mai putea retine pe mine? Ca doar „cestiunea e arzatoare" - lucru vizibil in trecuta vara fierbinte, in fosta Capitala Culturala Europeana. Zis si facut. Mai ales ca autoritatile locale se plang de legislatia in materie, ce mizeaza pe o solutie imposibila: „adoptia cainilor comunitari". Sa vedem ce-o urma...

Un copil de zece ani, răpit şi legat de copac la marginea satului de patru consăteni

atru persoane din localitatea constănţeană Negru Vodă au luat cu forţa de acasă un copil
în vârstă de zece ani. Băiatul a fost legat de un copac de la marginea satului şi părăsit.

Copilul a refuzat să ducă la păscut caprele unui localnic. Deranjat, acesta şi-a chemat trei prieteni şi, împreună, l-au forţat pe micuţ să meargă cu ei până la marginea comunei, unde l-au legat de un copac. După ore de chin, băiatul a reuşit să se elibereze.

Poliţiştii i-au identificat pe cei patru tineri, care acum sunt cercetaţi pentru lipsire de libertate şi riscă până la 15 ani de închisoare. Judecătorii din Mangalia vor decide, astăzi, dacă emit pe numele lor mandate de arestare preventivă.

Tinerii mai sunt cercetaţi într-un dosar
, pentru agresiune şi tâlhărie. Săptămâna trecută, ei au bătut un localnic şi i-au furat undiţele.

Un bărbat a încercat să calce cu maşina un poliţist care îl oprise pentru depăşirea vitezei legale

mecherii încearcă să facă legea şi pe şoselele din Vaslui. Un poliţist a fost nevoit să tragă trei focuri de armă pentru a opri un vitezoman, în comuna Ştefan cel Mare
.

Bărbatul a tras pe dreapta când l-a somat poliţistul să oprească, pentru că circula cu peste 70 de kilometri la oră. A coborât din maşină, însă când a auzit că riscă amendă, s-a urcat înapoi la volan şi a dat să plece. Poliţistul s-a aşezat în faţa maşinii, însă şoferul nu s-a lăsat intimidat şi a accelerat. Omul legii s-a ferit, a strigat după şofer să oprească, a tras un foc de avertisment în aer, după care a tras alte două focuri într-un cauciuc. Poliţia a început o anchetă în acest caz.

Viata dubla: Respectat istoric de arta, acuzat de pedofilie si implicare in uciderea unui copil

epotii sunt lumina ochilor bunicilor. Ii cresc si ii rasfata cu povesti si jucarii, cat sa isi aminteasca intotdeauna cu drag de anii copilariei. Din pacate, pentru fetita din povestea ce urmeaza, imaginea bunicului va ramane pentru tot restul vietii asociata cu trauma si durere fizica. Si asta pentru ca micuta a fost abuzata fizic, cu o cruzime fara margini, chiar de catre bunicul sau, un cunoscut istoric de arta britanic. Robert Took a fost arestat in luna aprilie a anului trecut si condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare pentru pedofilie. Took mai este cercetat pentru abuzuri sexuale asupra a 17 minori, printre care doua dintre stranepoatele sale, precum si de detinere ilegala de material pornografic cu copii torturati sau violati. Ancheta politiei a dezvaluit, recent, ca Took ar avea legaturi cu moartea unei fetite de cinci ani, abuzata de un grup de pedofili din care istoricul facea parte.
Povestea lui Roger Took a ajuns in atentia opiniei publice anul trecut. Familia barbatului a intrat la banuieli in momentul in care au gasit 100 de dolari
in geanta nepoatei barbatului, in varsta de 9 ani. Intrebata de parinti de unde avea aceasta suma de bani, copila a recunoscut, cu greu, ca primise banii de la Took, pentru ca sa nu povesteasca nimanui despre abuzurile la care fusese supusa de bunic. Mai mult, fetita le-a spus mamei si tatalui sau ca bunicul i-a oferit acei bani pentru a-l lasa s-o fotografieze si sa aiba relatii cu caracter sexual. Timp de sase saptamani, cat au durat cercetarile initiale, anchetatorii au gasit in laptopul personal al istoricului de arta, arhive ale unor discutii pe chat-uri cu alti barbati cu inclinatii catre pedofilie, in care Roger Took oferea detalii si fotografii despre aventurile sale cu minori. Politistii au descoperit si 260 de imagini cu copii violati. Mergand pe firul discutiilor, oamenii legii au decoperit si o crima. Este vorba de o fetita de 5 ani a carei moarte a survenit in urma batailor si a abuzurilor sexuale ale unui grup de pedofili din care Robert Took facea facea parte in momentul respectiv, acesta din urma fiind si prezent la acest act de violenta.
Istoric de arta, Roger Took, primise recunoastere internationala in urma lucrarii sale "Alergand cu renii" si reusise sa-si faca o imagine excelenta ca expert in arta medievala ruseasca. Se pare insa ca, in perioada in si-a scris aceasta carte de succes, in Rusia ar fi violat alti copii, conform probelor aduse de specialisti.

Un proiect… cu iz electoral

Acţiunea „Cumpăraţi produse
moldoveneşti!”, lansată ieri de ex-premierul Tarlev, va beneficia, pare-se, de susţinerea financiară a guvernului

Ex-prim-ministrul Vasile Tarlev îndeamnă „toţi patrioţii să cumpere produse autohtone”. Sub paravanul proiectului cu iz electoral „Cumpăraţi produse moldoveneşti!”, proaspătul prieten al Rusiei a promis „bunăstarea poporului, prosperarea economică a ţării, majorarea salariilor şi a pensiilor etc.”. Fostul şef de guvern nu a negat că această acţiune va beneficia şi de sprijinul financiar al executivului.

După ce, ani la rând, ex-premierul a tolerat „invazia” de produse străine pe piaţa autohtonă, acum, în ajunul campaniei electorale, ne îndeamnă să susţinem producătorul autohton. Vasile Tarlev a declarat că a elaborat personal proiectul în cauză, fiind „o continuitate a muncii începute încă în 2001”. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Moldova şi de „prieten al Rusiei”, el a mai spus că, prin acţiunea „Cumpăraţi produse autohtone!”, cu un buget iniţial de circa şapte milioane de lei
, tinde să aducă „bunăstarea poporului, crearea locurilor noi de muncă, majorarea salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor sociale, impulsionarea învăţământului, medicinei, sferei culturale etc.”.
Deşi este un proiect implementat de o asociaţie obştească, acţiunea ex-premierului, pare-se, va beneficia şi de susţinerea financiară a guvernului. Ex-premierul a declarat că „duce tratative cu cabinetul de miniştri pentru obţinerea ajutorului atât financiar
, cât şi logistic” şi că „sunt rezultate pozitive în acest sens”. „Mizăm şi pe susţinerea financiară a organelor publice centrale şi locale, a partidelor politice, mass-media, uniunilor şi asociaţiilor de ramură şi a societăţii civile în general”. De asemenea, în sprijinul proiectului, va fi organizată o campanie de colectare a resurselor financiare.
În context, ex-premierul şi-a amintit de o altă iniţiativă a sa - „Un copil
pentru patrie”. „Doriţi să faceţi copii, să vă dea Domnul sănătate! Doriţi să fiţi un consumator bun, să vă fie de bine! Doriţi să fiţi un producător autohton, să vă fie într-un ceas
bun! Important este ca mărfurile autohtone să-i ajute pe cetăţenii acestei ţări să iasă din impas”, a subliniat Tarlev.
Precizăm că lui Vasile Tarlev îi aparţin şi alte iniţiative patriotice. Pe când era prim-ministru, el le-a interzis miniştrilor să fumeze ţigări de import şi a ordonat ca în cantina guvernului să fie vândute doar produse de tutungerie fabricate în Moldova. De asemenea, a obligat miniştrii şi funcţionarii din guvern să poarte insigne cu imaginea tricolorului. Tarlev a lansat un apel patriotic şi către cetăţenii de rând, recomandându-le să facă trei copii - unul pentru mama, altul pentru tata şi al treilea pentru patrie…

Papusica Ceopatra ajunge si in Republica Moldova

Papusa Cleopatra, lansata recent la Bucuresti, va ajunge in curand si in Republica Moldova, informeaza Agentia DECA-press.
Imbracata in celebra rochita cu buline rosii si esarfa alba, aceasta va putea fi cumparata si doar in magazinele companiei
Orange Moldova.
Prima lansare a papusii in Moldova va avea loc pe 19 septembrie la Chisinau, dupa care papusa va putea fi admirata la Cahul si la Balti pe 20 si, respectiv, 21 septembrie.
Papusa de 35 centimetri are instalat un cip care reproduce hitul „Ghita” si va putea fi cumparata la un pret
de 499 de lei, iar pentru abonatii Orange pretul va fi de 449 lei
.
Tatal Cleopatrei, interpretul Pavel Stratan, a declarat, marti la Chisinau, ca, initial, in Moldova vor fi puse in vanzare 5000 de exemplare si in caz de necesitate stocul va fi completat.
Cleopatra nu a fost prezenta la conferinta de presa pentru ca era la gradinita, dar tatal vedetei de patru anisori a spus ca aceasta va fi prezenta la lansarea papusii in toate cele trei orase si va acorda autografe.

Bukovski: „Rusia nu avea ce căuta în Georgia”

ladimir Bukovski este de părere că războiul din Georgia a fost provocat, iar Federaţia Rusă nu avea ce căuta acolo. Totodată, disidentul sovietic este de părere că R. Moldova nu prezintă mare
interes pentru Rusia, astfel încât conflictul transnistrean să escaladeze.

Semne ale crizei imobiliare?

ractic, nu trece o luna ca sa nu ne "bucuram" de o noua crestere piparata a preturilor la apartamente. Nicolae Ostafiiciuc, unul dintre expertii de baza ai bursei de valori imobiliare "Lara", da a neputinta din umeri si ne indeamna sa ne impacam cu situatia asa cum este ea. Chipurile, asta-i economia de piata si n-ai cum te impotrivi si, ca o timida incercare de justificare, face referinta la tendinta generala de crestere a preturilor.
Da, e adevarat, cresc preturile la multe marfuri si servicii, dar nu tocmai in progresie geometrica, cum se intimpla la locuinte! Ba mai mult ca atit, pe anumite tipuri de produse, precum cele petroliere, se inregistreaza o anumita scadere. Pe cind la locuinte, de citiva ani incoace, asistam la o crestere continua. De parca undeva ar exista un masurator al costurilor la imobile si el s-ar fi defectat si nimeni nu-l poate repara, astfel ca acele lui ar fi luat-o razna asemenea unui vitezometru, care indica suta pe ora, desi automobilul e in prima viteza. Cine e vinovat ca acest "masurator" a luat-o razna si ne face sa credem indicatorilor lui?
Nicolae Ostafiiciuc insista sa ne convinga ca explozia preturilor la apartamente de anul acesta se datoreaza dezechilibrului catastrofal leu/euro. Dar cea mai mare parte din "vina" el o pune in circa surplusului enorm de valuta straina, inclusiv euro
, ce se atesta in tara noastra ca urmare a cresterii afluxului de bani de peste hotare expediati de concetatenii nostri care muncesc in strainatate. Insa Veaceslav Ionita, expert la IDIS "Viitorul", nu impartaseste opinia analistului de la "Lara", mai cu seama, referitor la al doilea argument adus drept cauza constanta a majorarii preturilor la locuinte. In opinia lui, nu surplusul de valuta straina in tara noastra este cauza cresterii costurilor la apartamente, ci oferta extrem de mica a locuintelor pe piata imobiliara secundara si neincrederea ce se atesta din partea populatiei fata de apartamentele noi.
In genere, considera si alti specialisti in domeniu, cresterea cosmica a preturilor la apartamente nu este ceva specific doar pentru RM, ci este un proces global care se manifesta cu o deosebita intensitate in cadrul CSI, inclusiv in Rusia. In tarile respective tot isi bat capul cum sa faca, ce sa intreprinda pentru a stavili cursul dezlantuit al scumpirii locuintelor. Deocamdata, nici in tara noastra, nici peste hotare n-au gasit leacul. Insa se pare ca exista o unanimitate in privinta "simptomelor" situatiei patogene: cresterea exagerata a preturilor la locuinte prevesteste o iminenta criza pe piata imobiliara.
Care sint factorii invocati de experti si specialisti ce ar provoca o criza pe piata imobiliara? O prima cauza ar fi faptul ca in sfera constructiilor de locuinte predomina fenomenul "piramida financiara". Altfel spus, inaltarea curenta a locuintelor se face nu din banii proprietarilor lor, ci din contul investitiilor in blocurile imobiliare care de abia se afla in stadiu de proiect, pentru ale caror zidire va fi nevoie de atragerea, ademenirea altor persoane si tot asa mai departe. Dar cit poate sa dureze acest lant? Undeva si cindva el se va rupe! Ruptura se va produce anume atunci cind potentialii investitori fie ca vor depista sectoare ale economiei mai rentabile, mai fertile pentru plasamentele lor, fie preturile la locuinte vor atinge cote irationale. Or, e dovedit ca orice piramida financiara are un final fatal si vai de capul celora care sint implicati in ea! Prabusirea iminenta ii ruineaza nemilos. Chestia cu piramida financiara nu este o nascocire de a lui Veaceslav Ionita sau a altor cunoscatori ai situatiei si domeniului constructiilor. Cel putin nu el este primul care a avansat-o. Despre ea se vorbeste in tirg inca de pe timpurile cind au venit primele semnale despre criza ipotecara in SUA. Asa ca pronosticul expertului de la IDIS "Viitorul" vine sa confirme ceea ce se vorbea mai de demult. Cu atit sporeste in consistenta argumentul respectiv adus ca premisa a unei eventuale crize pe piata autohtona imobiliara.
Un alt factor care ar putea sa conduca la izbucnirea unei crize imobiliare, in viziunea lui Veaceslav Ionita, este alimentat de realitatea curenta din sfera constructiilor in sensul ca majoritatea organizatiilor de constructii opereaza cu valuta nationala cind vine vorba de plata salariilor pentru angajatii lor, de procurarea materialelor de constructie, de servicii contractate, iar locuintele sunt vindute in euro. Primele, care reprezinta capitolul cheltuieli, se scumpesc ca urmare a aprecierii leului moldovenesc, iar cea de-a doua categorie, ce semnifica veniturile, se ieftineste. Simplu de tot, cresc cheltuielile, scad veniturile, ce se alege? Exact. Falimentarea organizatiei ce activeaza in asemenea conditii.
In fine, e de spus ca in sfera constructiilor din Moldova, neindoielnic, activeaza multe firme
de profesionisti, care se disting printr-un inalt nivel de management, de dotare tehnica. Dar trebuie sa recunoastem, din pacate, ca se atesta si o sumedenie de organizatii ale caror activitate nu se subsumeaza notiunii de management. Nu dispun de specialisti calificati. Lucrarile executate de ele se afla sub orice limita pertinenta a calitatii. Handicapurile lor sunt compensate prin cresterile substantiale la apartamentele pe care le construiesc. Acest adevar este dovedit prin controalele efectuate de Inspectia de Stat in Constructii care depisteaza majorari nejustificate a volumului de lucrari de constructii si de montaj insumate la miliarde de lei. Dar va inchipuiti ce se va intimpla cu ele atunci, cind tot mai putini investitori se vor gasi sa accepte preturile lor umflate sau , in cel mau rau caz, nimeni nu le va lua in serios? Toate aceste organizatii de constructii se vor narui.
Operind cu acesti trei factori, specialistii isi construiesc propria supozitie: in prezent in sfera constructiilor se constata o stare de lucruri care denota premisele unei crize cu urmari benefice. Organizatiile de constructii solide se vor intari, iar cele ineficiente, de cirpaci, vor falimenta. Altfel spus, criza va putea fi asemuita cu o mare
furtuna care curata padurea de uscaturi.
Cit priveste atitudinea fata de stirile repetate de scumpire a locuintelor, expertul de la IDIS "Viitorul" ne sfatuie sa le tratam ca pe niste trucuri publicitare, la care se dedau organizatiile de constructii pentru a crea vilvaj, pentru a stimula vinzarile de apartamente recent construite. Or, sondajele realizate de catre IDIS "Viitorul" tocmai arata ca firmele de constructii se confrunta cu mari probleme la comercializarea locuintelor construite de ele. Mie, personal, ele imi amintesc de anumite siretlicuri vinatoresti. Ca sa sperie, sa mine prada anume spre locul in care e mai usor s-o rapuna, vinatorii trag focuri de arma in aer. Iata la asemenea smecherii recurg multe firme de constructii, pentru a-i speria pe oameni cu "impuscaturile" lor de majorare a preturilor la locuinte, ca sa-i poata mai usor indupleca sa le cumpere marfa lor, care, vorba mai veche, nu face pielea cit dubala.

Coreea de Nord dezminte problemele de sănătate ale liderului

umărul doi al regimului nord-coeean, Kim Yong Nam, a negat ieri zvonurile cum că că liderul Kim Jong-Il ar avea probleme de sănătate, iar un diplomat a calificat informaţiile din presa occidentală drept "o conspiraţie", potrivit agenţiei nipone Kyodo, citate de Realitatea.

Responsabili ai serviciilor secrete americane spun că liderul comunist ar fi suferit un atac cerebral. Kim, în vârstă de 66 de ani, aflat la conducerea Coreei de Nord din 1994, nu a asistat marţi la ceremoniile desfăşurate la Phenian consacrate aniversării a 60 de ani de la fondarea statului comunist.

Kim mai suferă de afecţiuni cardiace şi de diabet, dar oficialii de la Phenian au dezminţit zvonurile potrivit cărora liderul nord-coreean ar fi bolnav. În Coreea de Nord, starea de sănătate a "iubitului conducător" este secret de stat. Kim a fost văzut ultima dată
în public la 14 august, cân