Bursa a avut parte ieri de o revenire, principalii indici din piata inregistrand aprecieri dupa pierderile din ultimele sedinte, pe fondul unor tranzactii mari realizate cu actiunile BRD, care au crescut cu 3,7%.
"Nu a surprins pe nimeni sedinta de ieri, ci doar ne-am aliniat la miscarile din afara. In orice caz, pana nu vedem volume mai mari, nu putem spune ca intram pe un alt trend. Toata lumea se bucura pentru revenirea de ieri, insa am mai avut parte de astfel de reveniri pana acum, care nu s-au materializat intr-o schimbare de trend", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Surpriza sedintei de ieri au fost titlurile BRD SocGen (BRD), acestea facand practic piata prin investitii atrase, in valoare de 3,8 milioane de euro (13,6 milioane de lei). In comparatie, al doilea rulaj din piata, inregistrat de titlurile SIF Moldova (SIF2), s-a ridicat la un nivel de doar 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei).
"Ca piata sa creasca este nevoie de un investitor puternic care sa cumpere. Ieri cred ca am avut parte de un investitor important pe titlurile BRD", spune Piscan.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a recuperat ieri o parte din pierderea de miercuri, acesta crescand cu 1,3%. Indicele general al pietei, BET-C, a crescut in sedinta trecuta cu 1,4%, in vreme ce societatile de investitii financiare au continuat evolutia buna de miercuri, indicele BET-FI inregistrand ieri un avans de 0,5%.
BET-XT, indicele care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata, incluzand SIF-urile, a crescut ieri cu 1,2%.
"O sa mai avem parte de rebound-uri, insa acest lucru nu inseamna ca se va linisti piata. Evolutia viitoare depinde foarte mult de economiile globale si ramane sa vedem ce se va intampla", crede Piscan.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,5 milioane de euro (23,1 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de aproape 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei).
Grupul SIF-urilor a atras ieri investitii in valoare de 1,4 milioane de euro (4,8 milioane de lei), in vreme ce Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa, a inregistrat o lichiditate de 180.000 de euro (0,6 milioane de lei).
In sectorul energetic, titlurile Petrom s-au apreciat ieri cu circa 1,7%, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au pierdut 0,5%, iar titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 1,4%. BET-NG, indicele de ansamblu al societatilor care activeaza pe piata petroliera si a energiei electrice, a crescut ieri cu 0,4%. In sectorul chimic, combinatele Amonil (AMO) si Azomures (AZO) au inregistrat aprecieri de 0,2%, respectiv de 1,4%, desi valoarea tranzactiilor a fost mica. Tot pe un rulaj mic a fost atinsa ieri si cea mai mare apreciere din piata, titlurile Turism Felix (TUFE) crescand cu 10,6%
Aprecierea inregistrata ieri de Bursa a fost sustinuta si de evolutia pietelor internationale, care au avut ieri parte de o sedinta pozitiva. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,3%, indicele german DAX cu 0,9%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea la randul sau cu 1%. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 0,8%.
Tot pe plan international, pretul petrolului a urcat miercuri pentru a treia sedinta consecutiv, depasind 117 dolari pe baril, pe fondul temerilor ca furtuna tropicala Gustav ar putea deveni primul fenomen meteo important care sa afecteze instalatiile energetice din Golful Mexic. Cu trei ani in urma, in timpul sezonului furtunilor tropitale din 2005, uraganele Katrina si Rita au prabusit nivelul productiei din zona.