joi, 18 decembrie 2008
Impact este gata pentru alte doua proiecte
Prima corectie mai puternica pe Petromidia
Cu exceptia titlurilor Petromidia, celelalte actiuni mari de la Bursa au avut o evolutie calma la finalul saptamanii trecute. Atat actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania, cat si titlurile Petrom au avut cresteri de cate 1%, o apreciere apropiata de acest nivel inregistrand in medie si SIF-urile.
Un fond imobiliar strange 100 mil. euro pentru investitii
North Real Estate Opportunities Fund, administrat de firma britanica North Asset Management, intentioneaza sa obtina 100 mil. euro prin emiterea de noi actiuni si listarea pe piata AIM, operata de bursa din Londra, pentru finantarea de proiecte imobiliare din Europa de Est, inclusiv in Romania.
Zentiva, vanzari de peste 38 mil. euro in primul semestru
Excluzand vanzarile producatorului Sicomed, preluat anul trecut de catre Zentiva, portofoliul format din medicamentele companiei cehe au inregistrat vanzari de circa 23 de milioane de euro, reprezentand o crestere de aproape opt ori fata de primele sase luni din 2005.
Cresterea s-a datorat aplicarii unei strategii optime de dezvoltare, precum si lansarii pe piata romaneasca a unor noi produse (Tralgit, Fokusin, Coxtral), care au adus vanzari considerabile. Evolutia vanzarilor a fost impulsionata si de produsul Simvacard, care detine aproximativ 50% din segmentul sau in Romania", a declarat Mariana Wencz, country manager Zentiva.
In ceea ce priveste brandurile internationale Zentiva, pe piata autohtona cele mai bine vandute medicamente au fost Simvacard si Tralgit, cu 54% mai mult decat anul trecut. Cu toate acestea, cea mai importanta contributie la rezultatele obtinute in Romania au avut-o brandurile locale, precum Algocalmin, Antinevralgic P, Extraveral si Dicarbocalm.
De altfel, Algocalminul a intrat in topul celor mai bine vandute medicamente ale grupului ceh la nivel international, ocupand locul sase, cu vanzari de 6,3 mil euro.
"In Romania, care este acum a doua piata pentru Zentiva, continuam sa ne intarim prezenta prin lansarea a tot mai multe branduri internationale de succes si ne asteptam ca aceasta evolutie pozitiva sa se mentina in continuare", a declarat presedintele Zentiva, Jir? Michal.
Pe de alta parte, Klaas Postema, directorul general al producatorului de farmaceutice Zentiva SA Romania va parasi incepand de astazi aceasta functie, insa isi va mentine calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei.
"Pana la numirea unui nou director general de catre Consiliul de Administratie, atributiile vor fi indeplinite de catre directorii departamentelor de specialitate, pe baza de delegare", au anuntat reprezentatii companiei.
Klaas Postema a avut contract cu Zentiva pana la sfarsitul lunii iulie, principala sa indatorire fiind definitivarea procesului de integrare a operatiunilor companiei din Romania.
El nu si-a manifestat dorinta de a-si prelungi contractul cu Zentiva, urmand ca societatea sa caute un inlocuitor in perioada urmatoare. "Deocamdata nu stim cine va prelua locul domnului Postema, date preliminarii putand fi aflate abia pe 7 august, cand se va intruni un consiliu in vederea discutarii acestei probleme. Cert este faptul ca numirea noului director general va trebui aprobata de consiliul director", a spus Wencz.
Referitor la plecarea sa, Postema a declarat: "Sunt sigur ca, in actuala structura, Zentiva va continua sa fie lider al pietei de medicamente generice din Romania".
Klaas Postema a fost numit in functia de director executiv al fabricii din Bucuresti in septembrie 2002, inainte de acest moment ocupand functia de regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV.
Zentiva a achizitionat, in septembrie 2005, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed.
Ulterior, compania a lansat o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capitalul social al Sicomed. In urma acestei operatiuni, actionarul Sicomed a ajuns la o participatie de circa 75%. Suma totala platita a fost de 122 mil. euro.
SIF Transilvania spune adio Romantei Estival
Tranzactiile s-au realizat la pretul de 1,26 lei/actiune, evaluand societatea la 2,18 mil. euro. Potrivit informatiilor din piata, Bucegi SA, in calitate de actionar majoritar, ar fi fost cea mai interesata sa achizitioneze pachetul detinut de SIF Transilvania. Contactat de ZF, Ioan Micula, presedintele grupului European Drinks, a negat insa ca ar fi cumparat pachetul de actiuni.
Transgaz cauta din nou broker pentru listarea la Bursa
Companiile petroliere au dus indicii bursieri pe minus
"Exceptand evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, piata a fost destul de linistita si nu ma astept ca acest lucru sa se schimbe prea mult in luna august, intrucat suntem intr-o perioada de concedii. Corectiile de pe Rompetrol au fost determinate, probabil, de investitorii care si-au marcat profiturile dupa cresterile importante din ultima luna", a declarat Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities.
Petromidia: pe profit sau pe pierdere la sase luni?
Cei mai multi dintre analistii de la Bursa, care au oferit Ziarului Financiar estimari privind rezultatul pe care Rompetrol Rafinare (Petromidia) il va anunta, considera ca societatea, desi va avea un trimestru al doilea mai bun decat primul, nu va recupera complet pierderea de 59,7 mil. lei (16,1 mil. euro) din primele trei luni ale anului.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
UBEMAR Iasi si-a dublat anul trecut afacerile
SIF Transilvania a pierdut procesul fuziunii de la Cocor Turism
Prunea: Am facut profit la 6 luni cat ne-am propus pentru tot anul
Dupa ce a realizat un profit brut de 17,6 milioane de lei (5,2 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, castigul societatii a sarit brusc si se apropie la sase luni de cel prognozat pe tot anul curent, de 30,8 milioane de lei (10 mil. euro), conform reprezentantilor Broker Cluj.Situatia financiara nu este inca definitivata la sase luni, dar profitul se apropie vertiginos de cat ne propusesem pe tot anul 2007. Si trebuie sa tinem seama ca Broker nu a fost ajutat de vreo fuziune, asa cum avem in plan", spune Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj.
Facand diferenta rezultatelor de la sfarsitul celor doua luni, Broker a realizat, cel mai probabil, intr-o singura luna peste 4 mil. euro. Prunea spune ca rezultatele bune se datoreaza evolutiei pietei de capital din Romania.
SIF Transilvania a castigat prima runda in fata Cocor
Litigiile din justitie dintre Cocor si SIF Transilvania sunt insa departe de a se fi incheiat.
Oil Terminal are terenuri in centrul Constantei de peste 400 mil. euro
Valoarea terenului este de 405 milioane de euro. Pe Bursa, Oil Terminal valoreaza, la ultimul pret de ieri, circa 100 milioane de euro, compania dublandu-si capitalizarea bursiera in acest an.
Barclays detine 1,4% din Dafora Medias
Detinerea a fost calculata insa pe baza capitalului social nemajorat al companiei, actiunile detinute de Barclays reprezentand practic circa 1,4% din capitalul social majorat al companiei.
Electroputere: prima corectie dupa trei saptamani
Evolutia actiunilor pe Bursa a venit dupa ce AVAS a anuntat ca Al-Arrab Contracting Company Limited a castigat licitatia pentru privatizarea Electroputere.
Oferta Al-Arrab s-a ridicat la 120 mil. euro, din care jumatate reprezinta datoriile companiei, iar restul plata pachetului de 62% detinut de AVAS, investitii in companie si capital de lucru.
"Investitorii au speculat acest moment al privatizarii in conditiile in care pretul era si foarte jos. Se simte lipsa unor emitenti noi pe piata, iar evenimente de acest gen atrag investitorii. Ma astept sa se mentina o volatilitate ridicata pe aceste titluri pana la definitivarea procesului de privatizare", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la firma de brokeraj IFB Finwest.
Investitorul va mentine obiectul de activitate al uzinei Electroputere, iar locomotivele produse la Craiova vor fi in mare parte exportate in tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde firma deruleaza proiecte de infrastructura, constructii de cai ferate si material rulant in valoare de peste noua miliarde de euro.
Actiunile Electroputere au pierdut ieri 4% si au inchis sedinta la pretul de 1,85 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 73 mil. euro.
Amonil gajeaza active de 28 mil. euro catre Distrigaz Sud
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Comcereal Constanta, castiguri de opt ori mai mari in primul semestru
Tuca Zbarcea & Asociatii negociaza absorbtia unei firme de zece avocati
"Ne-am extins birourile si la etajul sapte al cladirii (firma are sediul central la etajul opt al cladirii America House din Piata Victoriei - n.r.), unde am inchiriat 500 mp, astfel ca avem acum spatiu pentru 100 de avocati. Sunt greu de gasit oameni buni in momentul de fata pe piata, dar discutam cu doua grupuri de avocati o posibila fuziune", a declarat Gabriel Zbarcea, unul dintre cei doi managing partneri ai firmei.
Achizitiile mari de pe BRD au tras piata in sus cu 1,4%
"Nu a surprins pe nimeni sedinta de ieri, ci doar ne-am aliniat la miscarile din afara. In orice caz, pana nu vedem volume mai mari, nu putem spune ca intram pe un alt trend. Toata lumea se bucura pentru revenirea de ieri, insa am mai avut parte de astfel de reveniri pana acum, care nu s-au materializat intr-o schimbare de trend", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Surpriza sedintei de ieri au fost titlurile BRD SocGen (BRD), acestea facand practic piata prin investitii atrase, in valoare de 3,8 milioane de euro (13,6 milioane de lei). In comparatie, al doilea rulaj din piata, inregistrat de titlurile SIF Moldova (SIF2), s-a ridicat la un nivel de doar 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei).
"Ca piata sa creasca este nevoie de un investitor puternic care sa cumpere. Ieri cred ca am avut parte de un investitor important pe titlurile BRD", spune Piscan.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a recuperat ieri o parte din pierderea de miercuri, acesta crescand cu 1,3%. Indicele general al pietei, BET-C, a crescut in sedinta trecuta cu 1,4%, in vreme ce societatile de investitii financiare au continuat evolutia buna de miercuri, indicele BET-FI inregistrand ieri un avans de 0,5%.
BET-XT, indicele care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata, incluzand SIF-urile, a crescut ieri cu 1,2%.
"O sa mai avem parte de rebound-uri, insa acest lucru nu inseamna ca se va linisti piata. Evolutia viitoare depinde foarte mult de economiile globale si ramane sa vedem ce se va intampla", crede Piscan.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,5 milioane de euro (23,1 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de aproape 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei).
Grupul SIF-urilor a atras ieri investitii in valoare de 1,4 milioane de euro (4,8 milioane de lei), in vreme ce Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa, a inregistrat o lichiditate de 180.000 de euro (0,6 milioane de lei).
In sectorul energetic, titlurile Petrom s-au apreciat ieri cu circa 1,7%, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au pierdut 0,5%, iar titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 1,4%. BET-NG, indicele de ansamblu al societatilor care activeaza pe piata petroliera si a energiei electrice, a crescut ieri cu 0,4%. In sectorul chimic, combinatele Amonil (AMO) si Azomures (AZO) au inregistrat aprecieri de 0,2%, respectiv de 1,4%, desi valoarea tranzactiilor a fost mica. Tot pe un rulaj mic a fost atinsa ieri si cea mai mare apreciere din piata, titlurile Turism Felix (TUFE) crescand cu 10,6%
Aprecierea inregistrata ieri de Bursa a fost sustinuta si de evolutia pietelor internationale, care au avut ieri parte de o sedinta pozitiva. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,3%, indicele german DAX cu 0,9%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea la randul sau cu 1%. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 0,8%.
Tot pe plan international, pretul petrolului a urcat miercuri pentru a treia sedinta consecutiv, depasind 117 dolari pe baril, pe fondul temerilor ca furtuna tropicala Gustav ar putea deveni primul fenomen meteo important care sa afecteze instalatiile energetice din Golful Mexic. Cu trei ani in urma, in timpul sezonului furtunilor tropitale din 2005, uraganele Katrina si Rita au prabusit nivelul productiei din zona.
Profiturile companiilor de servicii petroliere de pe Bursa au urcat cu 35%
Profiturile cumulate a 11 companii de servicii si echipamente petroliere listate pe Bursa au urcat in primul semestru din acest an cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 87,5 mil. lei (23,8 mil. euro).
Afacerile insumate ale acelorasi companii s-au majorat in perioada similara cu 13,3%, pana la 665 mil. lei (181,2 mil. euro).
Emitentii din sectorul de servicii petroliere sunt printre putinii de pe Bursa care si-au imbunatatit marjele de profit in prima jumatate din acest an, beneficiind si in 2008 de avansul semnificativ al cotatiei titeiului pe bursele internationale.
Astfel, pretul petrolului a atins la sfarsitul lunii iunie un maxim de 147 de dolari pe baril, dupa ce pe parcursul anului trecut pretul titeiului s-a dublat, ajungand in jurul la 100 de dolari pe baril la finele anului 2007.
In prezent, petrolul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 117 dolari pe baril. Preturile ridicate la titei au determinat marile companii petroliere sa-si intensifice programele de investitii, influentand in mod favorabil piata de servicii petroliere, unde cererea a crescut in consecinta.
Multe dintre companiile listate la Bursa au consemnat in prima jumatate a acestui an profituri in scadere, iar altele care si-au majorat castigul si-au diminuat marjele de profitabilitate, din cauza unui cumul de conditii nefavorabile. Pe piata creditelor, companiile listate au resimtit costuri de finantare mai mari, iar Bursa nu le-a ajutat deloc in aceasta perioada. Pe piata fortei de munca salariile au continuat sa creasca intr-un ritm sustinut si anul acesta, de multe ori peste productivitate, din cauza inflatiei ridicate.
Nu in cele din urma, costurile mai mari de transport si cele cu materiile prime au reprezentat alte obstacole pe care au trebuit sa le infrunte in acest an cele mai multe companii de pe Bursa.
Analistii sunt de parere ca industria serviciilor petroliere are perspective bune de crestere si pe termen mediu.
"Pretul petrolului este un indicator important pe care cei care vor sa investeasca in acest sector ar trebui sa-l urmareasca pentru ca el este cel care determina companiile petroliere sa-si intensifice programele de investitii. Cotatia petrolului este si acum destul de sus, iar firmele de servicii vor beneficia de crestere", spune Ionut Gutis, analist la Raiffeisen Capital Investment.
Atlas Gip (ATGJ), cea mai mare companie de carotaj autohtona, care a fost recent achizitionata de Weatherford din Statele Unite de la omul de afaceri Ovidiu Tender, a raportat pe primele sase luni un profit net de 17,9 mil. lei (4,9 mil. euro), de trei ori mai ridicat decat cel obtinut in aceeasi perioada din 2007. Afacerile companiei au urcat in primul semestru cu 13%, pana la 57,4 mil. lei (15,6 mil. euro).
Marja neta de profit a firmei de prospectare este cea mai ridicata dintre emitentii analizati, aceasta urcand in prima jumatate a anului la 31,2%, de la 11% in aceeasi perioada a anului trecut.
Constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI) si-a imbunatatit de asemenea semnificativ marja de profit, aceasta ajungand la 10,6%, de la 3,9% in primele sase luni din 2007. Acest lucru s-a datorat in principal profitului mai mare al companiei, care a urcat in aceeasi perioada de peste trei ori, ajungand la 6,4 mil. lei (1,7 mil. euro).
Prospectiuni Bucuresti (PRSN), companie controlata de Ovidiu Tender prin intermediul Tender SA, si care a inregistrat anul trecut cel mai ridicat profit de pe piata RASDAQ, de 54 mil. lei (14,7 mil. euro), a obtinut in prima jumatate din 2008 un castig net de doar 1,8 mil. lei (circa 500.000 de euro). Afacerile companiei de prospectare geologica s-au redus in primele sase luni cu 35%, pana la 56,9 mil. lei (15,5 mil. euro), ca urmare a intarzierii incheierii de contracte cu Petrom si Romgaz, principalii clienti ai societatii, astfel ca lucrarile au inceput in acest an de asemenea cu intarziere.
"Marjele de profitabilitate ale companiilor de servicii petroliere sunt un pic mai ridicate la noi fata de cele ale companiilor similare din regiune. Totusi este de asteptat ca acestea sa se mentina pentru ca, in general, sunt servicii specializate, iar concurentii sunt destul de putin prezenti pe piata", spune Ionut Gutis.
Alte doua companii importante din domeniu, Upet Targoviste (UPET) si Foraj Sonde Targu-Mures (FOSP), care nu raportasera inca rezultatele pe primul semestru din acest an, au inregistrat recent indicatori in crestere.
Astfel, Upet a revenit pe profit in primul trimestru din 2008, dupa un rezultat negativ de 1,3 mil. lei (392.000 de euro) in perioada similara a anului trecut, in conditiile majorarii afacerilor cu 15,6%, pana la 13,7 mil. lei (3,7 mil. euro).
Foraj Sonde Targu-Mures a inregistrat anul trecut un avans de 21% al cifrei de afaceri, la 102,4 mil. lei (30,6 mil. euro), dar profitul net al companiei s-a redus la jumatate, pana la 4,1 mil. lei (1,2 mil. euro).
Daca pe pietele mature, actiunile companiilor de servicii petroliere au inregistrat in acest an cresteri, corectiile puternice de pe Bursa au tras cotatiile companiilor similare puternic in jos.
Astfel, actiunile a 33 de firme specializate in servicii petroliere din SUA au inregistrat in medie un avans de 5,5% de la inceputul acestui an, in timp ce companiile listate pe Bursa incluse in analiza au pierdut in medie 35% din valoare in aceeasi perioada.
SIF Transilvania prinde actiunile din cadere
Societatea de investitii financiare a fost raportata zilele trecute cu primele tranzactii de cumparare din ultimul an si jumatate pe actiunile THR Marea Neagra, achizitionand in doua sedinte circa 35.000 de titluri ale companiei hoteliere la preturi cuprinse intre 1,1 lei si 1,29 lei/actiune.
KD Multifond a pierdut 24,5%
Autorizat in urma cu doi ani de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), KD Multifond a inregistrat in primele sase luni ale anului o scadere de 24,5% a activului net pana la 688.000 de lei, deprecierea unitatii de fond fiind de 24,46% in acest interval, potrivit raportului semestrial de administrare emis de societate. KD Multifond are in prezent doi investitori.
Fondul de fonduri a investit peste 75% din active in alte fonduri de investitii, in timp ce plasamentelor in depozite bancare le-au fost alocate restul de active. Peste o treime din active au fost investite in cele doua fonduri mutuale administrate de societate-fondul de actiuni KD Maximus si fondul diversificat KD Optimus. Randamentele semestriale ale celor doua fonduri au fost de minus 26,9% pentru fondul de actiuni, respectiv de minus 17,9 pentru fondul diversificat. KD Multifond a investit 13,6% din active in fondul KD Balkan 1 administrat de divizia slovena a KD.
KD Multifond este singurul fond de fonduri de pe piata locala. In trecut, functionarea acestuia a fost afectata de limita legislativa impusa fondurilor mutuale care investesc in alte fonduri. Potrivit legislatiei, fondurile mutuale nu pot investi in alte fonduri decat daca acestea au stabilit in prospect ca nu investesc, la randul lor, mai mult de 10% din active in alte fonduri.
Ilie Carabulea: Vreau sa ajung la 40% din Carpatica
"Saptamana trecuta am achizitionat actiuni BCC in valoare de 100.000 de lei, si voi mai cumpara pentru ca vreau sa imi consolidez pozitia. Vreau sa ajung pana la o detinere de 40%, pentru ca actiunile isi vor reveni", a declarat pentru ZF Ilie Carabulea.
Rusii de la Mechel au facut primele investitii la Ductil Steel: 12 mil. euro
Afacerile Cominco au scazut cu 23%
Cehii preiau Avioane Craiova cu pierderi de 2,3 mil. euro la sase luni
duminică, 23 noiembrie 2008
Economia romaneasca in oglinda razboiului din Irak: totul e sa nu dureze prea mult
Varianta ideala, in ipoteza in care conflictul nu va putea fi evitat, ar fi ca razboiul sa dureze cat mai putin, si Saddam Hussein sa fie inlaturat de la putere. Pretul petrolului sa nu creasca prea mult,
iar guvernul roman sa poata obtine sprijin pentru ca societati romanesti sa participe la operatiunile de reconstructie a Irakului.
Iar ca profitul sa fie maxim, Romania si-ar putea recupera datoria pe care o are Irakul de dinainte de 1990, de 1,7 miliarde de dolari.
Pana cand aceste ipoteze privind castigurile s-ar putea realiza, Romania va avea de suportat o serie de costuri mai mult sau mai putin directe.
In bani, aceste costuri ar depasi 100 milioane de dolari. Cea mai mare parte din acesti bani ar veni din eventualitatea cresterii pretului petrolului, la peste 40 de dolari pe baril, si mentinerea la acest nivel pe o perioada mai lunga de timp.
Romania a importat anul trecut petrol in valoare de peste 1,1 miliarde de dolari.
Daca barilul creste cu un dolar, la nivelul unui an, pierderea pentru balanta de plati este de circa 75 milioane de dolari.
Pe piata interna, pretul mare la combustibili va antrena o majorare a preturilor celorlalte produse si servicii. "In cazul unui conflict de scurta durata, de o saptamana, efectele nu vor fi foarte grave, cu toate ca, probabil, vor exista cresteri de preturi la titei din motive speculative sau psihologice. Daca razboiul va dura mai mult de doua saptamani, efectele asupra Romaniei vor fi semnificative.
In cazul in care pretul petrolului va depasi 40 de dolari pe baril (vineri 7 februarie era de 32,34 dolari/baril) importurile nu mai sunt posibile pentru ca efortul financiar este extrem de mare. Pretul unui litru de benzina ar putea creste cu 10-20 de centi (acum este la 75 de centi)", a declarat pentru Ziarul Financiar Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol - care detine rafinariile Petromidia, Vega si o retea de depozite si benzinarii.
Aceeasi parere o are si Antonio Cambiotti, presedintele AGIP Romania si al organizatiei ASPetrol, care reuneste companii private de pe piata petroliera romaneasca.
"Daca va fi un razboi de scurta durata, de 2-3 saptamani sau o luna, piata petroliera nu va fi afectata atat de mult. Daca insa confruntarea in zona Golfului va fi una mai lunga, vor apare problemele. In acest caz, probabil, exporturile de titei catre rafinariile romanesti vor scadea pe fondul cresterii cotatiei petrolului pe piata internationala, iar guvernul ar putea decide procesarea unei cantitati mai mari de titei indigen. Piata romaneasca este mai ferita de socurile unui razboi in Irak decat statele vest - europene, pentru ca aici ponderea titei indigen/titei de import este de aproximativ 50%-50%. In plus, ar putea fi scos titei de la rezerva de stat, in situatii de acest gen. Toata discutia privind efectele unui razboi in Irak asupra pietei petroliere tine de durata acestuia si de costurile pe care le vor suporta economiile statelor europene", a declarat pentru Ziarul Financiar Antonio Cambiotti.
Cea mai mare companie de petrol din Romania, Petrom, ar putea adopta o serie de masuri pentru a reactiona la majorarea preturilor la titei. Aceste masuri ar fi stocarea unei cantitati mai mari de titei si procesarea acesteia in rafinariile companiei, a declarat Ion Popa, fostul director general al Petrom.
Chiar daca nu pot fi cuantificate acum, in cazul in care razboiul ar dura mai mult timp, exista costuri care ar interveni daca pietele de desfacere pentru exporturile romanesti - UE, SUA si tarile din regiunea Golfului ar fi afectate.
Principalele piete din lume - SUA si UE sunt deja la un pas de recesiune. Criza irakiana contribuie si mai mult la declinul economic. In acest context, exporturile romanesti si-ar reduce ritmul de crestere. Exporturile au fost in ultimii trei ani motorul cresterii economice a Romaniei, compensand tendinta de stagnare a consumului intern.
Uniunea Europeana este principala piata de desfacere, acoperind 67% din exporturi. Piata americana are o pondere destul de scazuta, de circa 4%, ceea ce nu ar atrage consecinte negative prea mari.
Rute ocolitoare pentru metalurgie
Un nou scandal in "Curtea" SIF. A disparut sustinerea politica de altadata?
Cand guvernul a cerut, anul trecut, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa efectueze un control la cele cinci SIF si apoi sa prezinte un raport, majoritatea participantilor la piata de capital au crezut ca este vorba mai mult de o gluma. Consiliile de Administratie si conducerile executive ale SIF sunt doldora de oameni politici, majoritatea de apartenenta PSD, iar o intentie serioasa de control nu era luata in calcul de nimeni. Impresia initiala a fost intarita si de faptul ca, dupa cateva saptamani de declaratii sforaitoare, nu a fost prezentata public nici macar o concluzie a controlului. Totul a parut atunci atat de artificial incat putini au sesizat anormalitatea unui raport al CNVM, subordonata prin lege Parlamentului, catre guvern.
Dupa cateva luni de "odihna", a venit randul altui organism subordonat Parlamentului - Curtea de Conturi sa preia sarcina controlarii SIF.
Si, din nou, apar intrebarile. Chiar si-au pierdut sustinerea politica managerii SIF? Daca da, se poate amesteca Curtea de Conturi in afaceri, teoretic, private? Daca SIF sunt, totusi, o afacere privata, de ce este asteptata adoptarea unei legi care sa le reglemeteze activitatea? Exista alte interese in spatele aparentei unui simplu control? De ce este intarziata o lege a SIF al carei proiect este finalizat, cel putin declarativ, inca din primavara anului trecut?
O parte din raspunsuri sunt date de faptul ca insasi infiintarea SIF poate fi considerata o anomalie din care au rezultat cinci societati cu milioane de actionari care nu au absolut nici un control asupra unor bani "daruiti" in urma cu peste zece ani de stat.
Numarul impresionanat de actionari fara putere de decizie (majoritatea nici nu stiu ca detin actiuni) ar fi putut justifica, in urma cu cativa ani, un control "de sus" asupra activitatii managerilor SIF.
Societatilor de Investitii Financiare au fost listate, insa, la Bursa de Valori in 1999 iar in structura actionariatului lor au intervenit schimbari importante de atunci. Evitand pragul maxim de detinere din actiunile unui SIF de 0,1%, mai multe grupuri de oameni de afaceri au acumulat, prin interpusi, pachete importante de actiuni si au incercat, chiar, in ultimii ani sa schimbe conducerea unor SIF sau sa traga la raspundere administratorii acestora.
Achizitiile de actiuni SIF la Bursa, in valoare de milioane de dolari in cazul unor investitori, complica discutia privind statutul public sau privat al SIF.
Daca statul era cu adevarat ingrijorat de orginea si destinatia averii SIF, de ce nu a grabit majorarea limitei de detinere (si vot) la 1%? In acest caz, controlul, cel mai eficient, ar fi venit din partea actionarilor.
Persistenta situatiei anormale a dat nastere in ultimile zile unor intamplari ce ar fi fost considerate incredibile in urma cu un an sau doi.
Conducerile SIF, din care fac parte membrii marcanti ai PSD, s-au ridicat impotriva unei organizatii (Curtea de Conturi) subordonata unui Parlament cu majoritate PSD. Mai mult, o parte din actionarii SIF s-au aliat cu managerii societatilor impotriva Curtii de Conturi, care analizeaza corectitudinea operatiunilor de majorare a capitalului social al SIF incepand chiar cu 1992.
"Nu reusim sa ne dam seama de ce sunt reluate, intr-o forma sau alta, aceste controale. Cand FPP - urile s-au transformat in SIF, raporturile aferente au fost aprobate de Parlament. Anul trecut a venit in control CNVM. Acum, desi precedentele controale nu au scos nimic negativ in evidenta, a venit randul Curtii de Conturi", afirma Florin Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Managerii SIF pun la indoiala legalitatea controlului, invocand Legea nr. 94/1992, care imputerniceste Curtea de Conturi sa efectueze controale numai la societati de investitii financiare care utilizeaza fonduri publice.
"A spune acum ca SIF administreaza bani publici reprezinta cea mai mare lovitura data pietei de capital din Romania. Actionarii ne-au cerut sa luam pozitie impotriva acestui abuz si au afirmat chiar ca sunt pregatiti sa mearga pana la forurile europene in acest caz: probabil vor urma alte procese pierdute de statul roman", spune Daniel Manate, director de strategie la SIF Banat - Crisana.
Actiunile SIF au scazut cu aproximativ 18% in ultima luna iar membrii Asociatiei Nationale a Investitorilor la SIF (ANISIF), infiintata initial ca replica la puterea conducerilor SIF, sunt ingijorati de efectele pe care controlul Curtii de Conturi l-ar putea avea asupra valorii participatiilor.
"Daca afirmatiile "vizionare" (referitoare la majorarile de capital - n.r.) ale presedintelui Curtii de Conturi se confirma, acestea ar putea influenta considerabil valoarea actiunilor SIF, provocand pierderi imense investitorilor care au cumparat aceste titluri", afirma Catalin Chelu, membru in Comitetul Director al ANISIF.
"Diversele controale induc o stare accentuata de incertitudine in piata, din care cei cu informatii confidentiale pot scoate mici averi", spune si Daniel Manate, directorul de strategie al SIF Banat - Crisana.
Conform estimarilor din piata, Chelu ar putea detine, prin interpusi, peste 5% din actiunile fiecarui SIF si este, alaturi de Dinel Staicu, cel mai important investitor in SIF.
Controlul Curtii de Conturi a repus pe tapet o alta problema a SIF - legea speciala si a nascut un alt paradox. Reprezentantii SIF, care initial nu au fost de acord cu marirea pragului de detinere de la 0,1% la 1%, cer acum tocmai aprobarea proiectului de lege care aproba modificarea.
Concurenta cu lingurita
vineri, 19 septembrie 2008
Banel Nicolita va fi numit Ambasador antirasism
Mijlocasul stelist va avea misiunea de a promova toleranta si fair-play-ul pe terenul de joc si in afara acestuia.
Ambasadorul antirasism este un concept al Federatiei Internationale a Fotbalistilor Profesionisti, care a fost preluat in cadrul proiectului ''Rasismul strica jocul, violenta distruge vieti''.
Evenimentele organizate in cadrul proiectului au ca tinta tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, pentru ca pot fi usor de influentat si indemnati sa aiba un comportament rasist sau violent.
Numirea oficiala a lui Banel Nicolita va avea loc vineri, la ora 14, jucatorul urmand sa deschida primul dintre cele trei meciuri de fotbal in sala ce vor fi organizate in dupa-amiaza acelei zile.
luni, 2 iunie 2008
Toronto Maple Leafs - Washington Capitals
Montreal Canadiens - Atlanta Thrashers
sâmbătă, 3 mai 2008
Borussia Dortmund - FC Nurnberg (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Rubin Kazan - Spartak Moscova (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Greuther Fürth vs SC Paderborn 07
Zulte Waregem - Racing Genk (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Kryliya Sovetov - Amkar Perm (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Santos - Cucuta (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Rapid Bucuresti - UTA Arad (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
poli iasi vs u cluj (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Auxerre - Valenciennes (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
cfr - gloria bistrita (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Anderleht - Club Brugge (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Nancy vs. Strasbourg (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Reading - Tottenham (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Toulouse FC - Paris Saint-Germain (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Nice -Lyon (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Lokomotiv Moscova - Luch-Energiya Vladivostok (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
real Sociedad vs. sevilla FC II (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Real Sociedad vs. Sevilla FC II (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Aston Villa vs. Wigan (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Werder Bremen - Cottbus (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Elfsborg vs. Helsinborg (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Middlesborough vs. Portsmouth (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Middlesbrough - Portsmouth (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Blackburn Rovers - Derby County (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
Slaven Koprivnica vs. Nk Zagreb (Bonusuri Astra Pariuri Sportive)
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
Cercle Brugge - Roeselare
sâmbătă, 16 februarie 2008
MITITELU PREIA ECHIPA DIN 'ORASUL MINUNILOR'
„Ne-a dat foarte multi jucatori în acest an si am hotarât sa încheiem un parteneriat. I-am adus în aceasta iarna pe Valerian Gârla, Ovidiu Stoianof, Mihai Neagoe si Alexandru Boangiu. Ne va ajuta si cu bani”, a declarat un apropiat de la FC Caracal.
MIJLOC DE 24 KARATE
Marko Ljubinkovic, Danut Sabou, Ousmane N’ Doye si Sorin Frunza sunt, în opinia în lui Adrian Porumboiu, cei mai buni mijlocasi din România.
“Am facut cel mai important transfer de pâna acum. Nu are nimeni un asemenea fotbalist în Liga I! L-am urmarit pe N’Doye la un meci dintre Academica Coimbra si Benfica Lisabona. M-a convins. Nu întâmplator este titular în nationala Senegalului”, a spus Porumboiu. “Odata cu venirea sa la Vaslui, valoarea echipei va creste mult. Pot spune deschis la ora asta ca în Liga I nu exista o linie de mijloc mai buna ca aceea de la Vaslui. Ljubinkovic, Sabou, N’Doye si Frunza sunt cei patru magnifici din linia mediana a Vasluiului”, a marturisit acesta, care nu s-a ferit sa mai spuna ca pâna la partida cu Mioveniul va mai aduce si un atacant de mare valoare: “Voi mai aduce si un atacant, iar apoi putem începe lupta pentru un loc de cupa europeana”. Adrian Porumboiu îsi doreste cel mai mult ca echipa pe care o patroneaza sa joace un fotbal de calitate, placut ochiului, care sa atraga cât mai multi suporteri la stadion, chiar si atunci când Vasluiul nu evolueaza împotriva unei echipe cunoscute: “Sunt multumit de cum se descurca echipa. Am spus ca nu vreau de la ea decât sa joace fotbal frumos, sa fie multumita lumea, si apoi mai vedem”.
Pot spune ca în Liga I nu exista o linie de mijloc mai buna ca a Vasluiului. Ljubinkovic, Sabou, N’Doye si Frunza sunt cei patru magnifici din linia noastra mediana.
Adrian Porumboiu, finantator FC Vaslui
Fara bonusuri speciale pentru Munti
Adrian Porumboiu a recunoscut ca Dorinel Munteanu nu are niciun bonus special, chiar daca intra pe teren. Porumboiu a fost extrem de ferm când a negociat contractul cu Dorinel Munteanu. “I-am spus clar ca eu l-am adus numai ca antrenor. Daca vrea sa mai joace, foarte bine, dar eu îl vreau mai mult pe banca. De asta nu am facut contract separat de jucator. Daca intra, ia bani cât ia si un jucator normal. Nu are bonusuri speciale”, a spus Porumboiu.
Bani multi pentru Liga Campionilor
Adrian Porumboiu a stabilit ca fiecare jucator sa primeasca o prima de peste 2 miliarde de lei vechi în cazul în care echipa sa va ocupa, la finele sezonului, unul dintre primele doua locuri ale clasamentului. “Cei care vor avea cel mai mult de pierdut în cazul în care nu se îndeplinesc obiectivele vor fi jucatorii. Daca Vasluiul se va clasa pe un loc de Cupa UEFA, atunci elevii lui Dorinel Munteanu vor primi suma de 75.000 de dolari. Chiar daca pare imposibil de realizat, baietii au trecut în contract si suma de 100.000 de dolari daca se claseaza pe un loc de Liga Campionilor”, a spus finantatorul vasluienilor.
vineri, 15 februarie 2008
MIJLOC ASIGURAT
Situatia medicala a lotului lui Poli este destul de grea în momentul de fata.
Totusi, pentru Dusan Uhrin sunt si vesti bune, deoarece majoritatea fotbalistilor indisponibili vor reveni la potential maxim cu o saptamâna înaintea reluarii campionatului. Cei care au lipsit în ultima perioada sunt: Balazs Borbely (foto), Stelian Stancu, Gabriel Cânu, Dan Alexa si Dejan Rusic. Primul care a reintrat în regim normal este Borbely. El de fapt fusese menajat în ultima perioada, dupa ce a jucat într-un amical pentru Slovacia si a acuzat o stare de oboseala. Apoi Stelian Stancu se antreneaza deocamdata doar la sala de forta, din cauza unei rupturi musculare, iar de luni începe alergarile usoare. Alexa si Cânu sunt si ei în ultima parte a recuperarilor. Cei doi s-au pregatit ieri doar fizic, însa de saptamâna viitoare vor putea face antrenamente la potential maxim. Astfel, singurul incert pentru prima etapa a acestei primaveri este în acest moment atacantul Dejan Rusic. Slovenul are sanse sa fie recuperat dupa entorsa suferita la glezna stânga, dar este putin probabil ca el sa forteze, având în vedere ca Ganea si Bucur sunt apti de joc.
Probleme cu Cristian Daminuta?
Mijlocasul central nascut în 1990 se afla în ultimele sase luni de contract. Totusi, clubul timisorean i-a propus acestuia prelungirea întelegerii pe o suma egala cu cea din contractul care urmeaza sa se încheie, oferta neagreata de mijlocas si de parintii acestuia, care sperau la o întelegere îmbunatatita. Totusi, oficialii banatenilor stiu ca juniorul nu are oferte de la alte echipe si spera sa îl convinga sa semneze o prelungire în aceiasi termeni financiari.
PLOMBA IN APARARE
Titular la Poli înca de când a semnat contractul, McKain a lasat un gol important în aparare. In locul sau, sefii banatenilor l-au adus pe Milos Brezinsky, un fundas central ceh care impresioneaza prin fizicul impunator. In acelasi timp, lotul lui Uhrin îi cuprinde pe Alin Ratiu, care nu a primit multe sanse sa joace de când a fost adus de la Sportul, dar si pe Cristian Scutaru, titular în nationala U21. In amicale, antrenorul le-a dat sanse tuturor fundasilor sa lupte pentru postul liber de lânga Cânu, însa numai doi dintre cei trei jucatori vor ramâne în lot. Alin Ratiu are o situatie oarecum privilegiata, fiindca are o experienta relevanta în Liga I, fiind oricând capabil sa intre pe teren si sa aiba o prestatie sigura.
Problema apare în cazul alegerii dintre Scutaru si Brezinsky. Primul este tânar si a jucat constant la FCM Resita si nationala U21. Mai mult, a fost la un pas de transferul la Dinamo, unde l-ar fi înlocuit pe Stefan Radu. Brezinsky a fost adus de la Slovan Liberec, iar suma de transfer care trebuie platita pentru el este de 1,2 milioane de euro. Totusi, în amicale acesta nu a jucat proportional cu pretul care se cere pentru el, iar meciul de sâmbata cu Vojvodina Novi Sad ar putea fi decisiv. Fundasul a fost promovat în fotbal chiar de catre Dusan Uhrin, iar acum antrenorul va decide daca îl va pastra, sau îl va prefera pe Scutaru.
1 In apararea lui Poli Timisoara, un singur jucator poate fi sigur ca va fi titular în retur, fundasul Gabriel Cânu. Restul jucatorilor au dubluri pe post de valori apropiate
luni, 11 februarie 2008
Dani Coman resimte dureri la umarul drept
Portarul giulestenilor, Dani Coman, resimte în continuare dureri la umarul drept, iar aseara a plecat în Belgia pentru un consult medical amanuntit. “Nu stiu ce se întâmpla. Mi-au reaparut durerile la umar dupa acea accidentare din meciul cu UTA. In Belgia voi afla sigur daca aceste dureri sunt normale dupa o perioada de pregatire sau este ceva mai grav. Sper ca totul sa fie OK si sa joc cât de curând”, a spus portarul visiniilor. Desi Coman pare optimist în declaratii, exista totusi riscul ca goalkeeperul giulestean sa fie operat la umar, el urmând sa rateze în acest caz o mare parte din returul de campionat. Daca vestile din Belgia nu vor fi bune în cazul lui Coman, tehnicianul Mircea Rednic va fi nevoit sa aduca un alt portar în Giulesti, de valoare apropiata cu cea a fostului pitestean. “Puriul” este îngrijorat cu o saptamâna înainte de reluarea campionatului, mai ales ca Andrade nu este vazut ca o solutie viabila pentru primul “11” al Rapidului. De altfel, dupa meciul de ieri, cu Levski Sofia, pierdut cu scorul de 3-2, Mircea Rednic a dat de înteles ca brazilianul nu poate fi titular în Giulesti, considerându-l si pe el responsabil de insucces. 5 partide a ratat Dani Coman în prima parte a campionatului din cauza problemelor medicale.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Dupa victoria cu Gyeongnam, ardelenii s-au împotmolit în partida cu Slovan, cu largul concurs al arbitrului de centru.
Acesta le-a refuzat elevilor lui Ioan Andone doua penalty-uri clare, le-a anulat un gol pe motiv de ofsaid la Peralta si "i-a ciupit" pe români ori de câte ori a avut ocazia. Liderul campionatului a avut un început slab, primind doua goluri pe erori personale. Mai întâi a gresit Panin, iar apoi Culio si Peralta au facut un marcaj larg la Vlasko, care a punctat pentru 2-0. Clujenii au înscris la capatul unui contraatac-scoala pornit de Dani si Fabbiani, Semedo finalizând simplu.
In cel de-al doilea mitan nu a existat decât o echipa pe teren: CFR. Dupa ce în meciul anterior fusese admonestat de Paszkany si de Andone pentru evolutia mai slaba, "capcaunul" Fabbiani si-a aratat clasa: a obtinut penalty-ul prin care Cadu a egalat, a trimis de doua ori mingea în bara si a creat numeroase faze periculoase. Eforturile sale nu au adus însa golul victoriei, meciul încheindu-se cu scorul de 2-2.
"Sageti" spre Steaua
A zis Gigi Becali ca o sa treaca la butoane? Nu ma intereseaza! Eu o sa iau campionatul si-o sa-l las sa vorbeasca singur!
Ioan Andone, antrenor CFR
Nu stiu daca l-am întristat azi pe Marius Lacatus, însa, cu siguranta, o sa-l întristam în Ghencea în meciul direct.
Iuliu Muresan, presedinte CFR
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
„Împart camera cu colegul meu de la Jiul Bogdan Roiu. Îmi doresc să intru cât mai repede în programul de pregătire al echipei. Sper să mă evidenţiez la Steaua ll şi apoi într-un timp cât mai scurt să ajung la echipa mare. Am vorbit cu domnul Adrian Ilie şi am rămas impresionat de felul său de a fi. Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni. Primul antrenament a fost unul greu dar m-am acomodat ”, spune Abuzătoaie.
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Elevii lui Alpar Meszaros s-au ghidat ieri dupa proverbul “Cine se trezeste de dimineata departe ajunge” si s-au trezit cu noaptea în cap ca sa nu mai fie ultimii în Liga I.
La ora sase dimineata era zarva mare în aeroportul din Cluj. Dupa ce si-au definitivat în mare lotul cu care vor aborda returul campionatului, clujenii de la Universitatea au pornit spre “Tara Semilunii”, unde îi asteapta un cantonament de 13 zile si sase partide amicale. Destinatia clujenilor este Belek, o statiune aflata pe malul Marii Mediterane, la 30 de kilometri de Antalya. “Sper sa gasim acolo terenuri bune, pentru ca ne-am saturat sa jucam pe noroaie si nisip. Anul acesta înca nu am disputat un meci de fotbal pe un teren adevarat”, au declarat jucatorii lui “U” la îmbarcarea în avionul de Bucuresti. Clujenii au zburat pe ruta Cluj - Bucuresti - Istanbul - Antalya, iar în jurul amiezii au ajuns la Belek.
Oarecum curios, antrenorul Alpar Meszaros parea destul de abatut la îmbarcarea în avion. “Vom avea cinci sau sase partide în care vom încerca sa ne îmbunatatim jocul tactic. La finalul stagiului de pregatire voi sti exact echipa pe care ne vom baza în campionat. Sper sa nu se accidenteze nimeni”, si-a spus Meszaros oful.
Singurul care va rata cantonamentul din Turcia va fi Adrian Olah, care a suferit o fractura la metatarsianul cinci de la piciorul drept, în cantonamentul de la Sovata. Olah va mai sta pe tusa aproximativ o luna. A revenit în schimb Milan Jovanovic, care a ratat ultimele antrenamente tot din cauza unei accidentari. Clujenii îsi vor afla în zilele urmatoare si adversarii turneului din Antalya si se vor întoarce în tara pe data de 15 februarie.
sâmbătă, 2 februarie 2008
INTERNATIONALI PE BANDA
CONVOCARI Opt jucatori ai lui Poli vor participa saptamâna viitoare la actiunile mai multor “nationale”.
Dusan Uhrin va avea un lot redus în ultimele zile de cantonament în Cipru, deoarece mai multi fotbalisti de la Poli au fost convocati la reprezentative.
Pantilimon, Scutaru si Latovlevic sunt primii care parasesc stagiul banatean, pentru a juca în amicalul de tineret Moldova-România, programat marti, astfel ca vor rata partida de duminica dintre Poli si Metalurg Donetk. Gigel Bucur este convocat pentru meciul României cu Israelul, iar Artiom Karamian va participa cu nationala Armeniei la un stagiu de pregatire în Malta.
Printre alb-violeti sunt si doi internationali care vor sta mai mult decât Poli în Cipru! Balazs Borbely si Milos Brezinsky (foto), convocati la reprezentativa, vor mai ramâne acolo înca doua zile, ei urmând sa evolueze în partida de verificare dintre Slovacia si Ungaria, joc stabilit pentru 6 februarie, în Larnaca. In fine, ultimul pe lista celor chemati la loturile nationale este Dejan Rusic, pentru meciul dintre Slovenia si Danemarca.
DEMOLATI!
UMILITI Banatenii au fost învinsi ieri la scor de fosta campioana a Cehiei, Slovan Liberec. Dupa ce în precedentul amical se distrasera cu o echipa din liga a doua cipriota, alb-violetii au fost readusi cu picioarele pe pamânt de echipa clasata pe locul 11 în campionatul ceh. Dupa esecul cu coreenii de la Gyeongnam, Poli Timisoara a suferit a doua înfrângere în amicalele din aceasta iarna, de data asta una usturatoare, 0-5 cu Slovan Liberec, fosta campioana a Cehiei, acum însa în partea a doua a clasamentului, dupa jumatate de sezon. Daca pâna acum punctul forte al banatenilor era atacul, în meciul de ieri nici acest atu nu a mai functionat, iar apararea a fost mult mai apatica decât de obicei. De altfel, indiferent daca este vorba de partide amicale sau oficiale, pentru Poli acesta este meciul cu cele mai multe goluri primite, de la venirea lui Dusan Uhrin jr, fiind în acelasi timp prima întâlnire în care alb-violetii nu reusesc sa înscrie. Dupa 22 de minute de joc, cehii conduceau deja cu 3-0, doua dintre goluri fiind înscrise prin suturi de la distanta. In repriza secunda, timisorenii au reusit sa echilibreze partida, însa tot Slovan a reusit sa marcheze, de doua ori, una dintre reusite fiind de la punctul cu var, dupa un fault în careu comis de Luchin. Poli mai are doar un amical în Cipru, duminica, cu Metalurg Donetk, urmând ca echipa sa revina luni în tara. Adversar titrat pentru alb-violeti La echipa care i-a zdrobit ieri pe timisoreni joaca si fostul mare international Radek Bejbl, care a intrat pe teren în minutul 75 al meciului de ieri. Bejbl, fost coechipier cu Daniel Prodan la Atletico Madrid, este unul dintre cei mai titrati jucatori cehi, facând parte din generatia care a jucat finala Euro 1996, echipa Cehiei fiind antrenta pe atunci de tatal actualului antrenor al lui Poli, Dusan Uhrin. Bejbl, acum în vârsta de 35 de ani, a mai jucat la Lens, Slavia Praga si Rapid Viena, transferându-se la Slovan Liberec în vara anului trecut.