joi, 18 decembrie 2008

Impact este gata pentru alte doua proiecte

Compania de dezvoltare imobiliara Impact va demara in a doua parte a acestui an constructia a doua ansambluri rezidentiale, Greenfield si Zenit. Primul ansamblu rezidential, Greenfield, este situat in zona de nord a Bucurestiului si se va intinde pe o suprafata de 60 de hectare, urmand sa cuprinda 3 mil euro .

Prima corectie mai puternica pe Petromidia

Caderea de aproape 4% suferita vineri de actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) este considerata de catre brokeri a fi un semnal asupra modului in care vor arata rezultatele companiei la sase luni. Petromidia va prezenta datele pe primul semestru miercuri.
Cu exceptia titlurilor Petromidia, celelalte actiuni mari de la Bursa au avut o evolutie calma la finalul saptamanii trecute. Atat actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania, cat si titlurile Petrom au avut cresteri de cate 1%, o apreciere apropiata de acest nivel inregistrand in medie si SIF-urile.

Un fond imobiliar strange 100 mil. euro pentru investitii

North Real Estate Opportunities Fund, administrat de firma britanica North Asset Management, intentioneaza sa obtina 100 mil. euro prin emiterea de noi actiuni si listarea pe piata AIM, operata de bursa din Londra, pentru finantarea de proiecte imobiliare din Europa de Est, inclusiv in Romania.

Zentiva, vanzari de peste 38 mil. euro in primul semestru

Zentiva Romania (fosta Sicomed) a inregistrat in primele sase luni ale acestui an vanzari de 38,4 mil euro, de 14 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului ceh Zentiva.
Excluzand vanzarile producatorului Sicomed, preluat anul trecut de catre Zentiva, portofoliul format din medicamentele companiei cehe au inregistrat vanzari de circa 23 de milioane de euro, reprezentand o crestere de aproape opt ori fata de primele sase luni din 2005.

Cresterea s-a datorat aplicarii unei strategii optime de dezvoltare, precum si lansarii pe piata romaneasca a unor noi produse (Tralgit, Fokusin, Coxtral), care au adus vanzari considerabile. Evolutia vanzarilor a fost impulsionata si de produsul Simvacard, care detine aproximativ 50% din segmentul sau in Romania", a declarat Mariana Wencz, country manager Zentiva.
In ceea ce priveste brandurile internationale Zentiva, pe piata autohtona cele mai bine vandute medicamente au fost Simvacard si Tralgit, cu 54% mai mult decat anul trecut. Cu toate acestea, cea mai importanta contributie la rezultatele obtinute in Romania au avut-o brandurile locale, precum Algocalmin, Antinevralgic P, Extraveral si Dicarbocalm.
De altfel, Algocalminul a intrat in topul celor mai bine vandute medicamente ale grupului ceh la nivel international, ocupand locul sase, cu vanzari de 6,3 mil euro.
"In Romania, care este acum a doua piata pentru Zentiva, continuam sa ne intarim prezenta prin lansarea a tot mai multe branduri internationale de succes si ne asteptam ca aceasta evolutie pozitiva sa se mentina in continuare", a declarat presedintele Zentiva, Jir? Michal.
Pe de alta parte, Klaas Postema, directorul general al producatorului de farmaceutice Zentiva SA Romania va parasi incepand de astazi aceasta functie, insa isi va mentine calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei.
"Pana la numirea unui nou director general de catre Consiliul de Administratie, atributiile vor fi indeplinite de catre directorii departamentelor de specialitate, pe baza de delegare", au anuntat reprezentatii companiei.
Klaas Postema a avut contract cu Zentiva pana la sfarsitul lunii iulie, principala sa indatorire fiind definitivarea procesului de integrare a operatiunilor companiei din Romania.
El nu si-a manifestat dorinta de a-si prelungi contractul cu Zentiva, urmand ca societatea sa caute un inlocuitor in perioada urmatoare. "Deocamdata nu stim cine va prelua locul domnului Postema, date preliminarii putand fi aflate abia pe 7 august, cand se va intruni un consiliu in vederea discutarii acestei probleme. Cert este faptul ca numirea noului director general va trebui aprobata de consiliul director", a spus Wencz.
Referitor la plecarea sa, Postema a declarat: "Sunt sigur ca, in actuala structura, Zentiva va continua sa fie lider al pietei de medicamente generice din Romania".
Klaas Postema a fost numit in functia de director executiv al fabricii din Bucuresti in septembrie 2002, inainte de acest moment ocupand functia de regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV.
Zentiva a achizitionat, in septembrie 2005, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed.
Ulterior, compania a lansat o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capitalul social al Sicomed. In urma acestei operatiuni, actionarul Sicomed a ajuns la o participatie de circa 75%. Suma totala platita a fost de 122 mil. euro.

SIF Transilvania spune adio Romantei Estival

SIF Transilvania a vandut ieri pe RASDAQ pachetul de 39,6% din actiunile societatii Romanta Estival 2002 pe care il detinea, in cadrul unor tranzactii in valoare de 0,86 mil. euro (3,06 mil. lei). SIF Transilvania si-a lichidat astfel, participatia in cadrul societatii, al carei actionar majoritar este firma Bucegi SA, controlata de fratii Ioan si Viorel Micula.
Tranzactiile s-au realizat la pretul de 1,26 lei/actiune, evaluand societatea la 2,18 mil. euro. Potrivit informatiilor din piata, Bucegi SA, in calitate de actionar majoritar, ar fi fost cea mai interesata sa achizitioneze pachetul detinut de SIF Transilvania. Contactat de ZF, Ioan Micula, presedintele grupului European Drinks, a negat insa ca ar fi cumparat pachetul de actiuni.

Transgaz cauta din nou broker pentru listarea la Bursa

Compania de transport al gazelor naturale Transgaz Medias organizeaza o licitatie pentru selectarea brokerului pentru oferta publica initiala primara de actiuni pe care intentioneaza sa o deruleze in vederea listarii la Bursa. Statul vrea sa scoata la vanzare prin oferta publica initiala un pachet de 5 mil euro .

Companiile petroliere au dus indicii bursieri pe minus

Bursa a inceput saptamana cu o evolutie linistita, la fel cum incheiase si saptamana trecuta, cu exceptia actiunilor Rompetrol Rafinare, care au pierdut ieri aproape 6%, tragand in jos principalii indici bursieri. Astfel, indicele BET a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,9%, iar BET-C a pierdut 0,6%.
"Exceptand evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, piata a fost destul de linistita si nu ma astept ca acest lucru sa se schimbe prea mult in luna august, intrucat suntem intr-o perioada de concedii. Corectiile de pe Rompetrol au fost determinate, probabil, de investitorii care si-au marcat profiturile dupa cresterile importante din ultima luna", a declarat Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities.

Petromidia: pe profit sau pe pierdere la sase luni?

Estimarile privind faptul daca Petromidia va reusi sa revina pe profit la finalul primului semestru difera foarte mult, inclusiv din cauza faptului, dupa cum spun analistii, ca operatiunile de natura financiara derulate in trecut de companie au influentat in mod decisiv profitabilitatea acesteia.
Cei mai multi dintre analistii de la Bursa, care au oferit Ziarului Financiar estimari privind rezultatul pe care Rompetrol Rafinare (Petromidia) il va anunta, considera ca societatea, desi va avea un trimestru al doilea mai bun decat primul, nu va recupera complet pierderea de 59,7 mil. lei (16,1 mil. euro) din primele trei luni ale anului.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

UBEMAR Iasi si-a dublat anul trecut afacerile

Producatorul de utilaje de constructii UBEMAR din Iasi a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 15,44 milioane de lei, de peste doua ori mai mare fata de nivelul de 7,45 mil. lei raportat in anul 2005, potrivit raportului financiar anual al companiei. Compania a raportat anul trecut un profit net de 548.685 de lei fata de o pierdere de 2,71 milioane de lei, cu un an inainte. UBEMAR a realizat si reparat anul trecut utilaje pentru productia betonului, utilaje de salubrizare, pluguri de zapada, macarale pe pneuri si automacarale. Firma a produs pentru piata interna o statie de betoane, sase automacarale, sapte macarale pe pneuri si noua autogunoiere. Clientii producatorului au fost regiile eutonome si primariile, prin serviciile specializate, precum si companii private. Compania are un capital social de 5,65 milioane de lei, fiind controlata de firma Computer House din Iasi (66,8% din actiuni), AVAS (19,3%), SIF Muntenia (8,5%) si alti actionari (5,2%).

SIF Transilvania a pierdut procesul fuziunii de la Cocor Turism

Curtea de Apel Constanta a respins saptamana trecuta cererea inaintata de SIF Transilvania cu privire la anularea deciziei luate de actionarii Cocor Turism din Neptun (GALA) privind fuziunea cu alte doua societati, respectiv Ovidiu Estival 2002 si Cocor Estival, potrivit unui comunicat emis pe piata RASDAQ. Cazul se judeca din 2003, ultima data, Cocor Bucuresti inaintand recurs la Instanta Curtii de Casatie si Justitie, ce a fost admisa si trimisa la Curtea de Apel Constanta. Cocor Bucuresti controleaza societatea de turism, cu o detinere de aproape 70% din actiuni, societatea de investitii financiare SIF Transilvania avand o participatie de 26,6% in cadrul Cocor Turism. Ieri, actiunile Cocor Turism au pierdut 2,4% si au inchis la un pret de 0,8 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 2,1 mil. euro.

Prunea: Am facut profit la 6 luni cat ne-am propus pentru tot anul

Valoarea de pe Bursa a Broker Cluj (BRK) a urcat cu aproape 30 mil. euro in doar doua zile de tranzactionare, ajungand la 130,4 mil. euro, in conditiile in care actiunile companiei au crescut cu 22%.
Dupa ce a realizat un profit brut de 17,6 milioane de lei (5,2 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, castigul societatii a sarit brusc si se apropie la sase luni de cel prognozat pe tot anul curent, de 30,8 milioane de lei (10 mil. euro), conform reprezentantilor Broker Cluj.Situatia financiara nu este inca definitivata la sase luni, dar profitul se apropie vertiginos de cat ne propusesem pe tot anul 2007. Si trebuie sa tinem seama ca Broker nu a fost ajutat de vreo fuziune, asa cum avem in plan", spune Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj.
Facand diferenta rezultatelor de la sfarsitul celor doua luni, Broker a realizat, cel mai probabil, intr-o singura luna peste 4 mil. euro. Prunea spune ca rezultatele bune se datoreaza evolutiei pietei de capital din Romania.

SIF Transilvania a castigat prima runda in fata Cocor

Tribunalul Brasov a dat ieri castig de cauza SIF Transilvania in procesul in care societatea Cocor, care detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti, solicita anularea majorarii de capital aprobata de actionarii SIF Transilvania in luna aprilie, conform presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala.
Litigiile din justitie dintre Cocor si SIF Transilvania sunt insa departe de a se fi incheiat.

Oil Terminal are terenuri in centrul Constantei de peste 400 mil. euro

Oil Terminal, cel mai mare operator din Romania, va elibera 90 de hectare in centrul Constantei, unde un metru patrat costa 450 de euro, dupa ce va reloca un depozit de produse petroliere intr-o zona periferica. Pe acest spatiu, compania intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar.
Valoarea terenului este de 405 milioane de euro. Pe Bursa, Oil Terminal valoreaza, la ultimul pret de ieri, circa 100 milioane de euro, compania dublandu-si capitalizarea bursiera in acest an.

Barclays detine 1,4% din Dafora Medias

Grupul britanic Barclays Global Investors, una dintre cele mai mari companii de administrare a investitiilor din lume, a fost raportat cu o detinere de 14,8% din actiunile companiei de foraj Dafora Medias (DAFR).
Detinerea a fost calculata insa pe baza capitalului social nemajorat al companiei, actiunile detinute de Barclays reprezentand practic circa 1,4% din capitalul social majorat al companiei.

Electroputere: prima corectie dupa trei saptamani

a Electroputere se cumpara pe cum o sa arate compania peste 1-2 ani. Se tranzactioneaza asteptari, pretul fiind foarte sus in raport cu indicatorii financiari din acest moment. Cred ca actiunile Electroputere s-ar putea stabiliza in preajma nivelului de 100 milioane de euro capitalizare, tinand cont ca nu avem inca informatii cu privire la ce doreste cumparatorul sa faca in companie", considera Alin Brendea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Evolutia actiunilor pe Bursa a venit dupa ce AVAS a anuntat ca Al-Arrab Contracting Company Limited a castigat licitatia pentru privatizarea Electroputere.
Oferta Al-Arrab s-a ridicat la 120 mil. euro, din care jumatate reprezinta datoriile companiei, iar restul plata pachetului de 62% detinut de AVAS, investitii in companie si capital de lucru.
"Investitorii au speculat acest moment al privatizarii in conditiile in care pretul era si foarte jos. Se simte lipsa unor emitenti noi pe piata, iar evenimente de acest gen atrag investitorii. Ma astept sa se mentina o volatilitate ridicata pe aceste titluri pana la definitivarea procesului de privatizare", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la firma de brokeraj IFB Finwest.
Investitorul va mentine obiectul de activitate al uzinei Electroputere, iar locomotivele produse la Craiova vor fi in mare parte exportate in tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde firma deruleaza proiecte de infrastructura, constructii de cai ferate si material rulant in valoare de peste noua miliarde de euro.
Actiunile Electroputere au pierdut ieri 4% si au inchis sedinta la pretul de 1,85 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 73 mil. euro.

Amonil gajeaza active de 28 mil. euro catre Distrigaz Sud

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) va gaja active in valoare de 87,8 mil. lei (28,2 mil. euro) in favoarea Distrigaz Sud, in contul datoriilor pe care compania le are fata de furnizorul de gaz metan. Actionarii Amonil au luat cunostinta de evaluarea activelor care vor fi gajate si au hotarat continuarea negocierilor cu Distrigaz Sud pentru obtinerea unui pret la gaz metan care sa-i asigure reluarea activitatii in conditii de eficienta economica. Amonil si-a oprit activitatea la sfarsitul lunii octombrie 2006, dupa ce Distrigaz a sistat livrarile de gaz metan catre companie din cauza ca aceasta nu si-a achitat datoriile fata de furnizor. Compania are datorii de aproape 55 mil. lei (17,7 mil. euro) fata de Distrigaz Sud. Amonil si-a bugetat pentru acest an venituri de 11,8 mil. lei (3,68 mil. euro) si pierderi de 10,04 mil. lei (3,13 mil. euro), dupa ce a realizat anul trecut afaceri de 247 mil. lei (70 mil. euro) si pierderi de 19 mil. lei (5,4 mil. euro).